Klaus Iohannis: Consolidarea Uniunii Europene și a relației transatlantice, mizele Summitului Inițiativei celor Trei Mări de la București

Summitul celor Trei Mări va trebui să dovedească că inițiativa poate reduce decalajul de nivel față de vestul Uniunii Europene și că poate acționa ca un instrument de consolidare a relației transatlantice, a precizat, marți, președintele Klaus Iohannis, gazda summitului din acest an, în discursul său anual la Reuniunea Anuală a Diplomației Române.

”Dacă Formatul București, pe care l-am lansat împreună cu Polonia în 2015, și-a dovedit utilitatea, Summitul Inițiativei celor Trei Mări, pe care îl voi găzdui peste doar trei săptămâni, va fi crucial pentru viitorul acestei platforme informale de cooperare. El va trebui să dovedească faptul că putem produce rezultate concrete, de natură să stimuleze creșterea economică în regiune, pentru a reduce decalajul de nivel față de vestul Uniunii Europene”, a spus președintele, în condițiile în care cu o zi înainte a convenit cu ministrul de Externe german ca Germania să devină stat partener al Inițiativei.

Pe de altă parte, șeful statului s-a referit și la rolul Inițiativei în consolidarea relației transatlantice și a interesului SUA în regiune, atât în condițiile în care președintele Donald Trump a participat la summitul de anul trecut de la Varșovia, cât și în contextul în care  relațiile dintre SUA și Europa sunt prejudiciate de animozități între liderul american și mai mulți lideri europeni. 

”În același timp, Summitul va trebui să arate că Inițiativa este un instrument care stimulează convergența reală, deci coeziunea în interiorul Uniunii Europene, fiind un proiect care sprijină consolidarea Uniunii și, totodată, prin stimularea interesului economic al Statelor Unite pentru regiune, un instrument de consolidare a relației transatlantice”, a punctat Iohannis, evidențiind totodată și că România, pe perioada deținerii președinției Consiliului UE, are datoria de a întări parteneriatul transatlantic.

Citiți și

Cele șase proiecte prioritare pentru România la Summitul celor Trei Mări

După ultimul său discurs privind Starea Uniunii, Jean-Claude Juncker vine la București: Președintele Comisiei Europene participă la Summit-ul celor Trei Mări găzduit de România

Summitul de la București reprezintă a treia ediţie a Summitului „Inițiativa celor Trei Mări”, găzduit în acest an de România şi organizat de către Administrația Prezidențială. Precedentele două au fost organizate în Croația și în Polonia.

La acest eveniment vor participa șefi de stat și reprezentanți ai acestora din 12 țări din Europa Centrală și de Est: Republica Austria, Republica Bulgaria, Republica Croația, Republica Cehă, Republica Estonia, Republica Letonia, Republica Lituania, Republica Polonă, România, Republica Slovacă, Republica Slovenia și Ungaria.

În cadrul Summitului I3M din anul 2018 va avea loc şi prima ediţie a Forumului de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări, această acţiune fiind un angajament al Declaraţiei Summitului Iniţiativei celor Trei Mări de la Varşovia din 2017.

Precizările președintelui apar și în contextul în care luni, miniștrii de Externe ai României și Germaniei s-au prounțat luni, la București, în favoarea unei relații transatlantice cu Statele Unite, una bazată pe „un nou echilibru” și pe un „consens al țărilor europene”. 

De asemenea, pozițiile exprimate de cei doi miniștri au întregit peisajul declarațiilor sub decor diplomatic de luni, în contextul în care și președintele francez Emmanuel Macron, la Conferința anuală a ambasadorilor francezi, a susținut că Europa nu trebuie să se mai bazeze doar pe SUA în privința securității sale.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.