Connect with us

ONU

Klaus Iohannis, de la tribuna ONU: Valorile democratice și ordinea bazată pe reguli, fundamente ale unui viitor mai bun. Conflictele prelungite din vecinătatea României continuă să amenințe securitatea Europei

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a susținut marți, pentru a cincea oară, un discurs de la tribuna Adunării Generale a ONU, pledând pentru valori democratice și o ordine internațională bazată pe reguli ca fundamente ale unui viitor mai bun, pentru multilateralism și pentru rezolvarea pașnică a conflictelor prelungite din vecinătatea României, care afectează securitatea Europei.

Vorbind la New York în cadrul lucrărilor Adunării Generale a Națiunilor Unite, șeful statului a preluat teza omologului său american, Joe Biden, subliniind că lumea se află într-un “punct de inflexiune” și că pandemia a arătat “că trebuie să găsim modalități de a reconstrui mai bine și mai ecologic”.

“Provocările globale necesită soluții comune, solidaritate și cooperare. România crede cu tărie că valorile democratice și o ordine internațională bazată pe reguli, având ONU la bază, sunt fundamentale pentru construirea unui viitor mai sigur și mai bun. Este esențial un multilateralism eficient și echitabil, de care să beneficieze în mod direct cetățenii noștri”, a spus Iohannis.

“Pandemia ne-a arătat, totodată, că trebuie să găsim modalități de a reconstrui mai bine și mai ecologic. Trebuie să ne reangajăm în procesul dezvoltării unor economii durabile, precum și a unor societăți reziliente, corecte și incluzive, în care „nimeni nu este lăsat în urmă”. Într-adevăr, ar trebui să se acorde o atenție deosebită nevoilor speciale ale celor vulnerabili. Pentru a fi eficienți în atingerea acestui scop, este necesară solidaritatea în acțiune”, a continuat el.

“Punct de inflexiune”: Contribuțiile României la gestionarea pandemiei, a schimbărilor climatice și a noilor provocări digitale

Șeful statului a subliniat că este astfel nevoie de o abordare integrată și inovatoare pentru a răspunde simultan la o gamă largă de provocări interdependente, precum sănătatea, schimbările demografice, migrația, resursele limitate, schimbările climatice și pierderea biodiversității, sărăcia extremă și foametea.

Ne aflăm într-adevăr într-un „punct de inflexiune”, iar România salută noul raport publicat privind „Agenda Noastră Comună”, sprijină principalele sale concluzii și îl încurajează pe Secretarul General al ONU să continue eforturile pentru implementarea acestora. România rămâne angajată să contribuie la eforturile colective care au drept scop limitarea și recuperarea întârzierilor în avansarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă”, a indicat președintele.

În opinia sa, sustenabilitatea trebuie să se regăsească în centrul recuperării post-COVID și trebuie să lucrăm împreună pentru a ne proteja planeta și ecosistemele.

Efectele schimbărilor climatice nu au frontiere naționale, iar responsabilitatea de a le gestiona într-un mod eficient ne revine tuturor. Cooperarea cu alte state și organizații internaționale pentru a răspunde schimbărilor climatice reprezintă o prioritate a mandatului meu actual în calitate de Președinte al României. 2021 ar trebui să reprezinte un salt înainte în prevenirea schimbărilor climatice și protejarea biodiversității”, a spus Iohannis.

Președintele a abordat și potențialul tehnologiilor digitale, precum și provocările generate de acestea, pledând pentru acces semnificativ și sigur la internet, consolidarea securității cibernetice și promovarea unui comportament responsabil în spațiul cibernetic, abordând în același timp problematica răspândirii discursului instigator la ură și a dezinformării în mediul digital.

Bucureștiul își aduce contribuția găzduind Centrul European pentru Securitate Cibernetică, ce va îmbunătăți cercetarea în materie de reziliență și securitate cibernetică în întreaga Uniune Europeană”, a mai spus el.

El a recunoscut că “pandemia ne-a făcut să acționăm împreună pentru a consolida sistemele naționale de sănătate și a le face mai reziliente”, o prioritate urgentă fiind asigurarea unui acces global echitabil și accesibil la vaccinuri și tratamente pentru COVID-19.

“România își reafirmă sprijinul pentru Facilitatea COVAX și am contribuit la inițiativa „Team Europe” pentru a ajuta mai multe țări în gestionarea impactului pandemiei. România susține pe deplin adoptarea unui instrument juridic internațional privind pregătirea pentru pandemii și răspunsul la acestea”, a afirmat Iohannis.

România urmărește să obțină un mandat la Consiliul ONU al Drepturilor Omului pentru perioada 2023-2025

Președintele a anunțat că România va candida pentru a obține un mandat în cadrul Consiliului Drepturilor Omului de la nivelul ONU.

“Responsabilitatea principală pentru protecția și promovarea drepturilor omului revine statelor noastre. Trebuie să ne asigurăm cu toții că restricțiile legate de COVID-19 nu amplifică încălcările drepturilor. România rămâne ferm angajată în promovarea și protecția drepturilor omului la nivel mondial. Țara mea promovează imperativul combaterii discriminării și a discursurilor instigatoare la ură, inclusiv a antisemitismului”, a spus el.

Șeful statului a precizat că anul acesta a fost adoptată prima Strategie Națională a României pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură.

România va continua să lucreze pentru atingerea acestor obiective, inclusiv prin urmărirea obținerii unui mandat la Consiliul Drepturilor Omului pentru perioada 2023 – 2025“, a precizat el.

Astfel, în calitate de țară care deține Președinția Comunității Democrațiilor, România va continua să lucreze în direcția respectării tuturor principiilor democratice. Președintele a încurajat toate statele să asigure buna funcționare a instituțiilor democratice, să respecte statul de drept și să garanteze drepturile și libertățile fundamentale.

Situația din Afganistan: Klaus Iohannis pledează pentru continuarea asistenței umanitare și oferă exemplul României

În discursul de la ONU, șeful statului a abordat și problematica intervențiilor umanitare, considerând necesară o acțiune internațională comună pentru a garanta securitatea umană, deoarece nimeni nu este în siguranță până când toată lumea nu este în siguranță.

El a menționat acțiunile României în acest sens, care a inclus refugiații și persoanele aflate în situații de risc în asigurarea națională de sănătate publică și le-a oferit acces la toate facilitățile medicale necesare și la campaniile de imunizare, inclusiv împotriva COVID-19.

“În această perioadă, privim înspre Afganistan şi cea mai presantă problemă este evacuarea în siguranţă a afganilor care doresc să părăsească ţara. Recent am primit în România grupuri de cetăţeni afgani vulnerabili. Este, totodată, esenţial să se asigure respectarea drepturilor omului, în special a drepturilor femeilor, copiilor şi minorităţilor. De asemenea, trebuie să ne asigurăm că asistenţa umanitară poate fi livrată”, a afirmat şeful statului.

Pledoarie pentru soluționarea pașnică a conflictelor prelungite din vecinătatea României și pentru asigurarea rezilienței strategice

Asemenea anilor anteriori, Klaus Iohannis a pus pe agenda discursului său de la forul onusian și problematica situației de securitate din Marea Neagră, însă a făcut trimitere și la alte amenințări precum terorismul.

“Conflictele armate, diviziunea etnică și inegalitățile sunt încă realități dure. Este momentul potrivit pentru a transforma criza COVID-19 și impactul acesteia asupra securității într-o oportunitate de revitalizare a agendei de pace și securitate, punând un accent reînnoit asupra prevenirii conflictelor și consolidării proceselor de pace. Conflictele prelungite din vecinătatea României continuă să amenințe securitatea Europei. România sprijină rezolvarea pașnică și durabilă a acestor conflicte, prin negocieri politice, în cadrul formatelor dedicate“, a spus el.

Acesta a insistat pentru intensificarea eforturilor și abordarea directă a amenințării globale a terorismului, acționând în mod coordonat.

“România își menține angajamentul deplin de prevenire și combatere a terorismului la nivel internațional, bazându-se pe Strategia globală de combatere a terorismului recent revizuită”, a spus el.

În acest sens, șeful statului a invocat “conceptul de reziliență”, care “este o componentă importantă a securității noastre, precum și un factor cheie în protejarea democrației”.

Pentru România, asigurarea rezilienței strategice, atât la nivel de stat, cât și la nivel de societate, este o prioritate și acest lucru este evidențiat de Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență pe care Bucureștiul l-a înființat.

“Centrul, care va fi deschis tuturor țărilor partenere, are ca obiectiv gestionarea diferitelor programe și promovarea rezilienței, fie ea societală sau în domeniul tehnologiilor emergente și disruptive, reziliența sistemelor de comunicare și a ecosistemelor tehnologice, reziliența la crize complexe și situații de urgență, asigurând continuitatea serviciilor guvernamentale și esențiale, precum și reziliența infrastructurii de transport”, a detaliat președintele.

România şi alte state promovează o declaraţie pentru acceptarea jurisdicţiei CIJ, deoarece serveşte cauzei păcii internaţionale

Iohannis a mai anunţat că România împreună cu alte state promovează o declaraţie privind acceptarea jurisdicţiei Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) şi că invită statele interesate să sprijine această iniţiativă.

“România crede cu tărie în potențialul dreptului internațional de a contribui la securitatea internațională. Reafirmăm aprecierea noastră pentru activitatea Curții Internaționale de Justiție. Acceptarea jurisdicției Curții servește cauzei păcii internaționale. În acest spirit, România, împreună cu un grup de state susținătoare, promovează o declarație pe această temă și invită toate delegațiile interesate să o andoseze și să sprijine această inițiativă.

Klaus Iohannis a conchis reamintind “că forța unei organizații internaționale este dată de măsura dorinței politice a statelor sale membre de a o face relevantă și potrivită pentru vremurile în care trăim”.

Să ne unim cu toții eforturile pentru realizarea obiectivelor nobile ale Organizației Națiunilor Unite“, a conchis președintele.

Președintele Klaus Iohannis a început marți participarea sa la lucrările Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, acolo unde conduce delegația României și unde a susținut un discurs de la tribuna ONU.

Președintele Klaus Iohannis conduce, în perioada 21-23 septembrie 2021, delegația României la segmentul la nivel înalt al celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (ONU), care are loc la New York, Statele Unite ale Americii. Alături de şeful statului este prezent și ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu.

Prezent pentru a cincea oară la lucrările celui mai mare for politic la nivel global, șeful statului va lua parte, la invitația președintelui american Joe Biden, la Summitul Global pe tema coordonării răspunsului internațional în contextul noului coronavirus.

Șeful statului a mai participat la lucrările Adunării Generale ONU în alte patru rânduri – în 2015, 2017, 2018 și 2019.

Puteți citi, pe larg, despre participările lui Klaus Iohannis la ONU aici (2015)aici (2017)aici (2018) și aici (2019).

 

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ONU

Raport ONU asupra climei: Oamenii de știință trag un ultim semnal de alarmă înainte de a fi prea târziu. Antonio Guterres cere țărilor bogate să-și devanseze obiectivele climatice pentru 2040

Published

on

© Antonio Guterres/ Twitter

Uniunea Europeană, Statele Unite și alte țări bogate trebuie să devanseze obiectivele privind neutralitatea climatică pentru 2040 pentru a evita o încălzire periculoasă a planetei, a avertizat luni secretarul general al ONU, Antonio Guterres, informează Politico Europe.

Marcând lansarea celui mai recent raport al Grupului interguvernamental de experți privind schimbările climatice (IPCC), acesta a lansat un apel la ”accelerarea considerabilă a eforturilor în domeniul climei”.

Raportul subliniază că, pentru a limita încălzirea globală la nivelul de 1,5 grade Celsius, este nevoie ca emisiile de gaze cu efect de seră să atingă o valoarea netă zero până la începutul anilor 2050 și să scadă în continuare după această dată.

În prezent, țările industrializate cu emisii mari de gaze cu efect de seră și-au stabilit obiective de neutralitate climatică pentru 2050, în timp ce economiile emergente, precum China sau India, au ca obiectiv 2060 și, respectiv, 2070.

Guterres a declarat că, deși toată lumea trebuie să accelereze eforturile în domeniul climei, țările bogate – responsabile pentru cea mai mare parte a emisiilor istorice – au responsabilitatea de a merge mai repede.

Acest lucru înseamnă că liderii țărilor dezvoltate ”trebuie să se angajeze să ajungă la neutralitate climatică cât mai aproape de 2040”, în timp ce liderii din economiile emergente ar trebui să urmărească acest lucru până în 2050, a spus el.

Luni, secretarul general al ONU a cerut, de asemenea, guvernelor lumii să își ia o serie de angajamente pentru a accelera eforturile de reducere a emisiilor. Printre acestea se numără eliminarea treptată a cărbunelui până în 2030 pentru membrii OCDE – și până în 2040 pentru toate celelalte țări – și oprirea oricărei noi explorări de combustibili fosili.

Unele țări din UE s-au angajat deja să ajungă la neutralitate climatică înainte de 2050. Germania și Danemarca, de exemplu, vizează anul 2045, în timp ce Finlanda a stabilit ca termen limită anul 2035 – cel mai ambițios obiectiv al Uniunii. Însă unele țări, precum Polonia, sunt reticente în privința datei de 2050.

Ultimul avertisment înainte de a fi prea târziu

Grupul interguvernamental de experți în schimbări climatice (IPCC), alcătuit din cei mai importanți oameni de știință din lume, a prezentat luni partea finală a celui de-al șaselea raport de evaluare, conform The Guardian.

Această analiză cuprinzătoare privind criza climatică a necesitat sute de oameni de știință timp de opt ani pentru a fi compilată și are mii de pagini, dar se rezumă la un singur mesaj: acționați acum, altfel va fi prea târziu.

Într-un limbaj sobru, IPCC a prezentat devastările care au fost deja provocate în zone întinse ale lumii. Fenomenele meteorologice extreme cauzate de deteriorarea climei au dus la creșterea numărului de decese cauzate de intensificarea valurilor de căldură în toate regiunile, la milioane de vieți și case distruse de secete și inundații, la milioane de oameni care se confruntă cu foametea și la ”pierderi din ce în ce mai ireversibile” în ecosistemele vitale.

Ultima parte a raportului final de luni, numit raport de sinteză, este aproape sigur ultima evaluare de acest tip cât într-o perioadă în care omenirea încă mai are o șansă să limiteze creșterea temperaturii globale la 1,5C peste nivelurile preindustriale, pragul dincolo de care daunele aduse climei vor deveni rapid ireversibile.

Conform IPCC, peste 3 miliarde de oameni trăiesc deja în zone ”extrem de vulnerabile” la schimbările climatice, iar jumătate din populația globului se confruntă în prezent cu o penurie severă de apă cel puțin o parte a anului. Raportul a avertizat că, în multe zone, am atins deja limita la care ne putem adapta la astfel de schimbări grave, iar fenomenele meteorologice extreme ”determină tot mai multe deplasări” de persoane în Africa, Asia, America de Nord, Centrală și de Sud și în Pacificul de Sud.

Toate aceste efecte vor crește rapid, deoarece nu am reușit să inversăm tendința de 200 de ani de creștere a emisiilor de gaze cu efect de seră, în ciuda avertismentelor de peste 30 de ani ale IPCC, care a publicat primul său raport în 1990.

Lumea se încălzește ca răspuns la acumularea în atmosferă a dioxidului de carbon și a altor gaze cu efect de seră, astfel încât fiecare an în care emisiile continuă să crească consumă din ”bugetul de carbon” disponibil și înseamnă că în anii următori vor fi necesare reduceri mult mai drastice.

Conform IPCC, temperaturile sunt în prezent cu aproximativ 1,1 grade Celsius peste nivelurile preindustriale. Dacă emisiile de gaze cu efect de seră vor fi reduse, ar putea fi posibilă evitarea celor mai grave efecte devastatoare care ar urma unei creșteri de 1,5 grade Celsius.

Raportul de sinteză” de luni este partea finală a celui de-al șaselea raport de evaluare (AR6) al IPCC, care a fost înființat în 1988 cu scopul de a investiga clima și de a oferi o bază științifică pentru politica internațională privind această criză.

Primele trei secțiuni ale AR6, publicate între august 2021 și aprilie 2022, au acoperit aspectele științifice din spatele crizei climatice și au avertizat că schimbările ireversibile sunt acum aproape inevitabile; secțiunea a doua a acoperit impactul, cum ar fi pierderea agriculturii, creșterea nivelului mării și devastarea lumii naturale; iar cea de-a treia a acoperit mijloacele prin care putem reduce gazele cu efect de seră, inclusiv energia regenerabilă, refacerea naturii și tehnologiile care captează și stochează dioxidul de carbon.

Continue Reading

ONU

Ucraina și ONU solicită prelungirea acordului cerealier cu Rusia: Inițiativa este ”crucială” pentru securitatea alimentară globală

Published

on

© Administrația prezidențială ucraineană

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, au lansat miercuri un apel la extinderea acordului cu Rusia care permite exportul de cereale prin Marea Neagră, anunță Politico Europe.

”Astăzi, suntem interesați să ne asigurăm că nu există foamete în lume. Iar politica noastră este de a continua funcționarea <<coridorului pentru cereale>>”, a declarant Zelenski pentru discuții la Kiev.

Acordul, care a fost initial negociat de ONU și Turcia în luna iulie a anului trecut și prelungit în noiembrie, urmează să expire pe 18 martie.

”Doresc să subliniez importanța critică a prelungirii Inițiativei privind cerealele din Marea Neagră la 18 martie și a eforturilor de a crea condițiile care să permită utilizarea la maximum a infrastructurilor de export prin Marea Neagră, în conformitate cu obiectivele inițiativei”, anunță Guterres.

Aproximativ 23 de milioane de tone de produse cerealiere ucrainene au fost transportate prin intermediul acestui acord până acum, în contextul războiului declanșat de președintele rus, Vladimir Putin, împotriva Ucrainei.

Guterres a subliniat importanța acordului pentru scăderea prețurilor mondiale la alimente și pentru combaterea insecurității alimentare.

”Exporturile de alimente și îngrășăminte ucrainene precum și cele rusești sunt esențiale pentru securitatea alimentară globală și pentru prețurile alimentelor”, a completat acesta.

Citiți și 
G20: Blinken cere Rusiei să prelungească acordul exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră după ce Lavrov a acuzat Occidentul că “îngroapă cu neruşinare” această iniţiativă

Chiar dacă Occidentul a impus sancțiuni împotriva Rusiei, începând cu februarie 2022, au fost prevăzute scutiri pentru alimente și îngrășăminte. Cu toate acestea, Kremlinul susține că sancțiunile ”ascunse” care vizează oligarhii din domeniul îngrășămintelor și principala bancă agricolă a Rusiei au strangulat propriile sale exporturi de îngrășăminte și alimente.

Ultima dată când acordul a fost reînnoit, în noiembrie, Rusia a amenințat că se va retrage dacă nu se renunță la aceste sancțiuni, dar în cele din urmă a fost de acord cu o prelungire.

Acum, Moscova dorește ca exporturile sale agricole și îngrășămintele să fie incluse în acordul privind cerealele, ca o condiție pentru reînnoirea acestuia. 

Între timp, Ucraina face presiuni pentru a accelera ritmul exporturilor prin extinderea acordului pentru a acoperi mai multe porturi, inclusiv Mikolaiv.

Rusia susține că majoritatea încărcăturilor ucrainene care au plecat în cadrul acordului s-au îndreptat către Europa și alte țări bogate, nu către cele din Africa și Asia care suportă cea mai mare parte a crizei alimentare mondiale.

Potrivit datelor de urmărire ale ONU, China, Spania și Turcia au primit cea mai mare parte a transporturilor de cereale în cadrul acordului – dar o parte din grâul livrat în Turcia este procesat acolo și reexportat în țări precum Irak și Sudan sau vândut Programului alimentar mondial al ONU și distribuit ca ajutor alimentar.

Continue Reading

ONU

Ministrul Apărării a reconfirmat într-o întâlnire cu secretarul general adjunct al ONU pentru operații de menținere a păcii angajamentul României de a contribui la eforturile ONU de gestionare a crizelor

Published

on

© MApN

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut, miercuri, 8 martie, o întrevedere cu secretarul general adjunct al ONU pentru operații de menținere a păcii,  Jean Pierre Lacroix, în contextul reuniunii Consiliului Afaceri Externe în formatul miniștrilor apărării din statele membre UE.

Potrivit unui comunicat al MApN remis CaleaEuropeană.ro, cei doi oficiali au discutat despre eforturile ONU de menținere a păcii și stabilității pe continentul african și în alte zone de interes pentru securitatea europeană.

În context, ministrul român al apărării și secretarul general adjunct al ONU au abordat situația de securitate din Republica Centrafricană, oficialul român întărind importanța eforturilor multinaționale în sprijinul păcii și stabilității, în contextul unui  mediu de securitate marcat de provocări multiple.

Ministrul român al apărării a evidențiat necesitatea  continuării demersurilor pentru implementarea viziunii comune UE-Africa, un parteneriat care are în prim plan securitatea și dezvoltarea economică durabilă pe termen lung, aspecte cheie pentru prosperitatea cetățenilor.

”Coordonarea tuturor actorilor internaționali pentru a răspunde cerințelor securitate ale statelor din vecinătatea UE este un element esențial pentru asigurarea succesului acestor demersuri. România va continua să sprijine aspirațiile democratice ale statelor, prin demersuri concrete la nivel bilateral, respectiv in cadrul ONU și UE,” a afirmat oficialul român.

Ministrul Angel Tîlvăr a transmis că România susține o abordare de tip 360 de grade în ceea privește amenințările la adresa securității europene și euroatlantice, dovadă fiind implicarea României în misiuni și operații NATO, UE, ONU care acoperă regiuni esențiale pentru securitatea euro-atlantică.

Oficialul român a reconfirmat angajamentul României de a avea o contribuție  importantă și continuă la eforturile ONU de management al crizelor, contribuție apreciată de oficialul ONU, având în vedere consistența și continuitatea participării cu observatori de menținere a păcii, fiind menționat succesul participării României la Misiunea Multidimensională Integrată ONU de Stabilizare în Republica Mali (MINUSMA), în 2019, cu un detașament de elicoptere IAR-330 Puma L-RM și 120 de militari.

În cadrul întrevederii a fost abordată și situația de securitate din regiunea Mării Negre, cauzată de războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei. Au fost prezentate eforturile sinergice ale României și ONU în gestionarea unui număr foarte mare de refugiați și în facilitarea transportului de cereale către piețele globale.

Oficialul român a exprimat, de asemenea, interesul deosebit al României pentru securitatea Republicii Moldova și a Balcanilor de Vest.

Continue Reading

Facebook

SUA15 mins ago

Antony Blinken nu exclude, pe termen lung, negocieri privind granițele Ucrainei, dar reiterează: ”Sunt decizii pe care ucrainenii trebuie să le ia cu privire la modul în care îşi văd viitorul”

Cristian Bușoi1 hour ago

Economia transatlantică a ajuns la cote record, evidențiază eurodeputatul Cristian Bușoi: Umăr la umăr, uniți, vom depăși orice criză și vom deveni mai puternici

CONSILIUL EUROPEAN1 hour ago

Emmanuel Macron și premierul Italiei eu discutat despre nevoia de a continua eforturile pentru ”suveranitatea europeană” privind politica industrială şi decarbonizarea economiei

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Ursula von der Leyen anunță că va organiza, în parteneriat cu Varșovia și Kiev, o conferință care să ajute la localizarea copiilor ucraineni răpiți de Rusia

CONSILIUL EUROPEAN4 hours ago

La propunerea României, Consiliul European solicită Comisiei Europene să prezinte un nou pachet de sprijin pentru Republica Moldova

CONSILIUL EUROPEAN4 hours ago

Acord istoric al liderilor europeni: UE va livra urgent Ucrainei muniție de artilerie și, dacă se solicită, rachete, inclusiv prin achiziții comune

MAREA BRITANIE17 hours ago

A fost lansat forumul bilateral româno-britanic: România invită Marea Britanie să se implice în Inițiativa celor Trei Mări

PARLAMENTUL EUROPEAN19 hours ago

Subcomisia pentru sănătate publică înființată de Parlamentul European și-a început activitatea. Trei eurodeputați români fac parte din SANT

REPUBLICA MOLDOVA19 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă, întâlnire cu președintele Parlamentului R. Moldova: Împreună putem trece cu bine peste momentele dificile. Dorim să consolidăm punțile dintre noi

ROMÂNIA19 hours ago

Spitalele din România, printre cele care au oferit îngrijire celor 2000 de pacienți ucraineni transferați de la începutul războiului prin Mecanismul de protecție civilă al UE

REPUBLICA MOLDOVA21 hours ago

Prioritatea strategică a R. Moldova este de a ”accelera reformele pentru aderarea la UE până în 2030”, subliniază premierul Dorin Recean: Mulțumim României pentru sprijinul ”necondiționat”

REPUBLICA MOLDOVA23 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă asigură R. Moldova de sprijin în fructificarea ”capitalului de simpatie fără precedent” pentru a deveni ”stat furnizor de stabilitate în regiune”

CHINA1 day ago

Secretarul de stat al SUA: Rusia și China au intrat “într-o căsătorie de convenienţă, nu din convingere”. Rusia este în mod clar “partenerul junior” în această relaţie

Daniel Buda2 days ago

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din PE, cere Comisiei Europene să evalueze corect poziția fermierilor în protejarea mediului: Sunt parte a soluției, nu a problemei

NATO2 days ago

Raport NATO: România a ratat din nou ținta de 2% din PIB pentru apărare, dar găzduiește trei structuri de comandă aliate, un grup de luptă, un sistem antirachetă și misiuni de poliție aeriană

NATO1 week ago

Războiul Rusiei în Ucraina, “semnal de alarmă” pentru industria de armament din Europa. MBDA, grupul care produce sistemul MAMBA amplasat de Franța în România, lansează un apel la cooperare europeană

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă, la semnarea proiectului privind gazoductul Tuzla-Podişor: Un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep

POLITICĂ1 week ago

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

MAREA BRITANIE1 week ago

R. Moldova va primi un nou sprijin de 10 milioane de lire sterline pentru modernizare din partea Regatului Unit

ROMÂNIA1 week ago

”România, stat-far al Francofoniei”. Klaus Iohannis: Ne propunem să transformăm România într-un centru regional de formare în limba franceză a diplomaților și funcționarilor publici din țările francofone

Team2Share

Trending