Klaus Iohannis despre posibilitatea expulzării unor diplomați ruși după ”cazul Skripal”: Imediat ce vom avea o decizie, ea va fi făcută publică

Toate statele membre ale Uniunii Europene au căzut de acord asupra faptului că ambasadorul Uniunii Europene în Rusia trebuie rechemat pentru consultări, a declarat președintele Klaus Iohannis la finalul reuniunii Consiliului European, în contextul în care presa europeană a relatat că s-a ajuns dificil la un astfel de consens.

Problema este complexă și dorim să avem toate fațetele luate în considerare. Noi luăm decizii în consens. Nu se votează decât atunci când sunt chestiuni care se rezolvă numai prin vot. Pot să vă spun că toată lumea a fost de acord cu măsura rechemării ambasadorului european pentru consultări. Și celelalte măsuri, inclusiv textul concluziilor, a întrunit consens. Aceste discuții destul de lungi ne ajută să ne armonizăm punctele de vedere”, a răspuns președintele la întrebarea corespondentului CaleaEuropeana.ro.

Uniunea Europeană își va rechema ambasadorul din Rusia pentru ”consultări” în urma atacului cu un agent neurotoxic asupra fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei acestuia, care a avut loc pe 4 martie, într-o localitatea din sudul-vestul Marii Britanii, a confirmat prim-ministrul olandez, Mark Rutte, în cursul nopții de joi spre vineri la Bruxelles.

Ma mult, potrivit Financial Times, zece state, printre care și Franța, Polonia, dar și țările baltice iau în calcul rechemarea ambasadorilor la Moscova sau expulzarea unor diplomați ruși ca formă de solidaritate cu Marea Britanie.

În același context, președintele Klaus Iohannis a fost întrebat dacă România ia în calcul expulzarea unor diplomați ruși

”Discuția despre expulzarea diplomaților nu este una care se decide în Consiliul European. Aceasta este o chestiune de securitate națională în fiecare dintre țările membre și unii dintre colegi au avut opinii asupra acestei chestiunii și, ca urmare, mulți dintre noi vom merge acasă și vom continua această discuție, în formatul constituțional adecvat, pentru a lua mai apoi o decizie. Imediat ce vom avea o decizie, ea va fi făcută publică”, a conchis președintele pe acest subiect.

Citiți și Cazul Skripal. Liderii UE avertizează Rusia cu consecințe după atacul cu agent neurotoxic de la Salisbury

De altfel, în concluziile celor 28 de șefi de stat sau de guvern în privința atacului cu agent neurotoxic din Marea Britanie liderii europeni ”condamnă, în termeni cât mai puternici, atacul recent din Salisbury”.

Consiliul European este de acord cu evaluarea guvernului Regatului Unit că este foarte probabil ca Federația Rusă să fie responsabilă și că nu există nicio explicație alternativă plauzibilă. Suntem în solidaritate necondiționată cu Regatul Unit în fața acestei provocări grave a securității noastre comune”, mai arată concluziile liderilor remise CaleaEuropeana.ro.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.