Connect with us

CONSILIUL EUROPEAN

Klaus Iohannis, despre potențiale sancțiuni UE împotriva Turciei: Nu sunt un scop în sine. Sancțiunile sunt gândite pentru a facilita o înțelegere

Published

on

© Administrația Prezidențială

Sancțiunile în ce privește Turcia în contextul situației din Marea Mediterană nu sunt un scop în sine, ci ele sunt gândite pentru a facilita o înțelegere, a afirmat președintele Klaus Iohannis, miercuri, într-o conferință de presă la Palatul Cotroceni.

Întrebat cum va vota România la summitul special al Consiliului European din 24-25 septembrie dedicat relațiilor externe, președintele a subliniat că în ce privește Turcia trebuie să avem în vedere întregul palier de probleme.

“Aceasta este abordarea pe care o voi avea eu în cadrul Consiliului European”, a spus șeful statului.

“Vom vedea ce propuneri vor fi pe masă din partea Comisiei și din partea Înaltului reprezentant pentru politică externă, dar eu sunt de părere că trebuie să ținem cont nu numai de ce se întâmplă în estul Mediteranei, ci și de mulți alți factori geopolitici și dacă vorbim despre sancțiuni, trebuie să fim conștienți de faptul că sancțiunile nu sunt un scop în sine, sancțiunile sunt gândite pentru a face anumite proceduri mai lesnicioase, pentru a facilita, în final, o înțelegere. Deci, sancțiunile sunt gândite pentru a face relația să funcționeze în final și dacă ținem cont de toate acestea, atunci cu siguranță vom găsi calea cea mai bună”, a completat președintele.

Miercuri, în discursul său privind Starea Uniunii Europene, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a atras atenția Turciei să renunțe la orice tentativă de ”intimidare” a vecinilor săi, precum Cipru, în conflictul cu Grecia privind potențialele resurse de gaze naturale în Mediterana de Est. În același timp, președintele Consiliului European Charles Michel a efectuat marți și miercuri vizite la Atena și la Nicosia.

Tot miercuri, ministrul de externe Bogdan Aurescu a reiterat într-o convorbire telefonică cu omologul cipriot, Nikos Christodoulides, întregul sprijin al României pentru eforturile în derulare la nivel UE care vizează dezescaladarea și relansarea dialogului în regiune.

Cu o zi în urmă, în plenul Parlamentului European, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, a semnalat că ”relaţiile noastre cu Turcia sunt la răscruce şi a venit momentul ca liderii noştri să ia decizii dificile” la summitul lor de la 24 şi 25 septembrie.

 

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

CONSILIUL EUROPEAN

Președintele Consiliului European anunță că Azerbaidjan și Armenia au decis să avanseze discuțiile spre un tratat de pace

Published

on

© European Union

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, i-a primit din nou la Bruxelles pe președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev și pe premierul Armeniei, Nikol Pașinian. Dicuțiile s-au axat pe situația din Caucazul de Sud și pe dezvoltarea relațiilor UE cu ambele țări, precum și cu regiunea în general, informează comunicatul oficial. 

„Discuția a fost sinceră și productivă. Am trecut în revistă întregul set de probleme. Am purtat o discuție detaliată cu privire la chestiunile umanitare, inclusiv deminarea și eforturile de eliberare a deținuților și rezolvarea problemelor privind persoanele dispărute”, a transmis Charles Michel. 

Aceasta fost a treia întâlnire între Nikol Paşinian şi preşedintele azer Ilham Aliev, după un conflict de şase săptămâni în 2020, soldat cu 6.500 de morți și în urma căruia Azerbaidjanul a capturat din nou zone din interiorul şi din jurul enclavei pe care armenii le controlau de decenii.

„Am avut a treia reuniune productivă cu Ilham Aliev și Nikol Paşinian, la Bruxelles. A fost revizuită întreaga agendă, inclusiv conectivitatea, problemele de frontieră și umanitare și activitatea în vederea viitorului tratat de pace. S-au înregistrat progrese tangibile”, a scris Charles Michel, pe Twitter.

 

Potrivit președintelui Consiliului European, în urma reuniunii, liderii au ajuns la următoarele rezultate:

Probleme privind frontiera

Prima reuniune comună a comisiilor de frontieră va avea loc la frontiera dintre state în zilele următoare. Aceasta va aborda toate chestiunile legate de delimitarea frontierelor și cel mai bun mod de a asigura o situaţie stabilă.

Conectivitate

Liderii au căzut de acord asupra necesității de a proceda la deblocarea legăturilor de transport. Aceștia au convenit asupra principiilor care guvernează tranzitul între vestul Azerbaidjanului și Nakhichevan și între diferite părți ale Armeniei prin Azerbaidjan, precum și asupra transportului internațional prin infrastructura de comunicații a ambelor țări.

În special, aceștia au convenit asupra principiilor de administrare a frontierelor, securității, taxelor terestre, dar și asupra taxelor vamale în contextul transportului internațional. Viceprim-miniștrii vor continua această activitate în zilele următoare.

Acordul de pace

Charles Michel a precizat că liderii au convenit să avanseze discuțiile privind viitorul tratat de pace care să reglementeze relațiile dintre Armenia și Azerbaidjan. Echipe conduse de miniștrii de externe vor continua acest proces în următoarele săptămâni.

„Am subliniat, de asemenea, celor doi lideri că este necesar să se abordeze drepturile și securitatea populației de etnie armeană din Karabah”, a punctat președintele Consiliului European. 

Dezvoltarea socio-economică

Potrivit lui Charles Michel, UE va continua, împreună cu ambele părți, activitatea Grupului consultativ economic, care urmărește să promoveze dezvoltarea economică în beneficiul ambelor țări și al populației acestora.

„Am subliniat, de asemenea, importanța pregătirii populației pentru o pace durabilă pe termen lung. UE este pregătită să își intensifice sprijinul. Am convenit să rămânem în contact strâns și ne vom întâlni din nou în același format până în iulie-august”, a conchis Michel. 

În aprilie, Armenia şi Azerbaidjan au convenit, la Bruxelles, să aibă negocieri de pace pentru a aborda tensiunile în jurul teritoriului Nagorno-Karabah, care se învecinează cu ambele statele şi care este de mult timp disputat de ele.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Din Tirana, Charles Michel subliniază importanța ”revitalizării procesului de extindere” a UE: Albania face parte din ”familia noastră europeană”

Published

on

Albania face parte din ”familia noastră europeană”, fiind mai ”important ca niciodată să revitalizăm procesul de extindere”, a fost mesajul pe care l-a transmis președintele Consiliului European, Charles Michel, într-o întâlnire cu premierul acestei țări, Edi Rama, în Tirana.

”Acesta este un moment crucial pentru a mă întâlni cu un aliat apropiat, partener și prieten. În timp ce vorbim, Rusia atacă națiunea suverană Ucraina. Am impus cinci runde de sancțiuni fără precedent pentru a menține presiunea economică asupra Kremlinului, pentru a reduce drastic capacitatea acestuia de a-și finanța războiul. Încă din prima zi, Europa și aliații săi au fost uniți în sprijinul Ucrainei. Aș dori să vă mulțumesc, stimate domnule prim-ministru, pentru sprijinul ferm al țării dumneavoastră. Și vă mulțumesc pentru activitatea dumneavoastră la nivel global, în special în acest an, din calitate de membru al Consiliului de Securitate al ONU. Ați fost un partener și un prieten angajat și de încredere al UE”, au fost cuvintele apreciative ale oficialului european la adresa șefului guvernului Albaniei.

În contextul ”provocărilor actuale”, Michel a sugerat că trebuie ”să ne gândim dincolo de modelele tradiționale, pentru a găsi moduri inovatoare de gândire și modalități inovatoare de lucru”, făcând aluzie la propunerea sa de crearea a unei ”comunități geopolitice europene”.

”Lucrăm pentru a oferi beneficii tangibile pentru toți albanezii și pentru toți partenerii noștri din regiune. Acest lucru înseamnă să accelerăm deja integrarea acum, în loc să așteptăm până când negocierile de aderare vor fi complet finalizate. În luna iunie, și ați menționat acest lucru, vom organiza o reuniune a celor 27 de lideri UE la Bruxelles cu dumneavoastră și cu ceilalți lideri din Balcanii de Vest. Albania a îndeplinit toate condițiile pentru deschiderea negocierilor de aderare. Negocierile de aderare ar trebui să înceapă cât mai curând posibil”, a fost apelul lansat de președintele Consiliului European, care a avut anterior acestui moment o oprire în Serbia de unde a transmis un mesaj similar.

Ideea demarării negocierilor de aderare la UE cu Albania și Macedonia de Nord se regăsește în rapoartele adoptate joi de Parlamentul European, în care sunt evaluate progresele celor două țări. 

Cu prilejul unei vizite în Albania, la mijlocul lunii martie, Înaltul Reprezentat al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, a subliniat că este momentul pentru revigorarea procesului de extindere și integrarea Balcanilor de Vest în mod ireversibil în UE.

Un astfel de obiectiv se numără și pe agenda președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene, ale cărei priorități au fost prezentate în Parlamentul European de Emmanuel Macron în ianuarie.

”Europa nu mai poate întoarce spatele Balcanilor de Vest. Balcanii de Vest se află în inima continentului european, atât din punct de vedere geografic și istoric, cât și din punct de vedere al tragediei și al promisiunilor viitorului pe care le conțin. Ele poartă cicatrici care ne amintesc atât de precaritatea păcii, cât și de forța uniunii noastre. Datoria pe care o avem astăzi este aceea de a regândi relația cu țările din Balcanii de Vest și de a le oferi perspective mai clare și mai proactive de aderare”, a fost mesajul transmis de Macron de la pupitrul democrației europene.

Acest obiectiv de extindere a Uniunii Europene către Balcanii de Vest a fost reconfirmat și de președinția slovenă a Consiliului Uniunii Europene, care și-a încheiat mandatul de șase luni la finalul lunii decembrie, Franța prelunând ștafeta la 1 ianuarie, deschizând un nou trio de președinții, alături de Cehia și Suedia.

Să nu uităm de  summitul UE-Balcanii de Vest, care a avut loc la 6 octombrie 2021 la Brdo pri Kranju, în Slovenia, unde liderii statelor membre au ”sprijinul fără echivoc” al UE pentru perspectiva europeană a Balcanilor de Vest.

Tot în octombrie Comisia Europeană a adoptat Pachetul de extindere pentru 2021, care oferă o evaluare detaliată a situației actuale și a progreselor înregistrate de Balcanii de Vest și de Turcia pe drumul lor către Uniunea Europeană, cu un accent deosebit pe punerea în aplicare a reformelor fundamentale, precum și orientări clare privind prioritățile viitoare în materie de reformă.

Macedonia de Nord şi Albania ar fi trebuit să lanseze negocierile de aderare la sfârşitul anului 2020, dar Bulgaria a refuzat până acum să le permită acestora să avanseze, invocând dispute lingvistice şi culturale, în timp ce Comisia Europeană a insistat că cele două țări trebuie să meargă împreună în procesul de aderare. 

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă i-au transmis premierului portughez că România sprijină “aspirațiile legitime” ale Ucrainei, R. Moldova și Georgiei de a deveni state UE

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis i-a transmis premierului portughez Antonio Costa, aflat în vizită de lucru în România, că țara noastră sprijină “aspirațiile legitime” ale Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei de a deveni state membre ale Uniunii Europene, aspect reliefat și de prim-ministrul Nicolae Ciucă în discuțiile cu omologul portughez.

Agenda discuțiilor dintre Iohannis și Costa a vizat stadiul și perspectivele de cooperare în plan bilateral, situația de securitate de la granița Uniunii Europene, modalitățile de sprijin ale Ucrainei, coordonarea în plan european în perspectiva viitoarelor reuniuni ale Consiliului European din lunile mai și iunie, și, respectiv, consolidarea Flancului Estic și pregătirea Summitului NATO de la Madrid din luna iunie, informează Administrația Prezidențială într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Cei doi lideri au avut un schimb de vederi cu privire la temele de actualitate de pe agenda europeană. Au fost abordate propunerile recente ale Comisiei Europene în domeniul energiei, al apărării, precum și pentru sprijinirea Ucrainei în procesul de reconstrucție, teme care vor figura pe agenda Consiliului European extraordinar de la sfârșitul lunii mai.

Cei doi lideri au discutat modalitățile de coordonare și de continuare a sprijinului concret pentru Ucraina și refugiații din această țară, Președintele României prezentând eforturile depuse în acest sens de țara noastră. Au fost, de asemenea, abordate și modalitățile de sprijinire a Republicii Moldova, în plan politic, în ceea ce privește cererea sa de aderare la UE, în plan economic și financiar, dar și pentru a face față atât numărului ridicat de refugiați, cât și provocărilor de securitate. Președintele Klaus Iohannis a subliniat, totodată, faptul că România, împreună cu Franța și Germania, urmează să organizeze în perioada următoare o nouă reuniune a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova, invitând Portugalia să se alăture acestor demersuri de sprijinire a Republicii Moldova.

“Președintele Klaus Iohannis a reiterat sprijinul pe care România îl acordă Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei în ceea ce privește aspirațiile legitime de a deveni membri ai UE”, arată Administrația Prezidențială. Același aspect a fost iterat și de premierul Ciucă în cadrul discuțiilor cu premierul Costa.

Președintele Klaus Iohannis și Prim-ministrul António Costa au salutat cooperarea bilaterală excelentă, care a cunoscut în ultimii ani o dinamică pozitivă, potențată de afinitățile de ordin cultural, de proiectele în diverse domenii, precum și de obiectivele convergente și coordonarea strânsă ale celor două țări în plan bilateral, european și internațional.

Președintele Klaus Iohannis a adresat mulțumiri Prim-ministrului António Costa pentru decizia Portugaliei de a participa cu un contingent de forțe terestre la prezența multinațională NATO din România. Prin acest gest de solidaritate și unitate, Portugalia s-a alăturat eforturilor comune de a consolida postura de descurajare aliată pe Flancul Estic. A fost salutată, de asemenea, semnarea Acordului de cooperare dintre România și Portugalia în domeniul apărării.

În pregătirea Summitului NATO de la Madrid, Președintele României a subliniat importanța obținerii unor rezultate ambițioase, astfel încât noul Concept Strategic al NATO să răspundă în mod adecvat situației grave de securitate create pe Flancul Estic prin agresiunea Federației Ruse asupra Ucrainei.

Șeful guvernului portughez efectuează joi, în România, prima sa vizită externă de la preluarea noului mandat de premier, unde are întrevederi cu președintele Klaus Iohannis și cu premierul Nicolae Ciucă, alături de care va vizita și Batalionul 1 Instrucție Caracal.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA12 hours ago

Prințul Charles, primit la Palatul Victoria. Nicolae Ciucă: Companiile britanice sunt așteptate să investească în energia verde

COMISIA EUROPEANA14 hours ago

Ajutor de stat: Comisia Europeană aprobă o schemă românească în valoare de 300 milioane euro menită să sprijine entitățile agroalimentare în contextul pandemiei de COVID-19

COMISIA EUROPEANA14 hours ago

Ucraina: Comisia Europeană propune norme pentru confiscarea activelor oligarhilor ruși și incriminarea încercărilor de eludare a măsurilor restrictive impuse de UE

MAREA BRITANIE15 hours ago

Klaus Iohannis și Prințul Charles au discutat despre Parteneriatul Strategic româno-britanic și dezvoltarea unor proiecte educaționale privind schimbările climatice

Cristian Bușoi15 hours ago

Eurodeputatul Cristian Bușoi: Portugalia poate fi un exemplu pentru România în ceea ce privește energia regenerabilă

U.E.15 hours ago

Ministrul ungar de externe: Amenințările cu închiderea rutelor de tranzit ale petrolului și gazului natural pun în pericol unitatea UE

CONSILIUL UE16 hours ago

UE pregătește Balcanii de Vest și Turcia pentru viitoarea lor participare la semestrul european: Dialogul privind politica economică are o importanță deosebită

COMISIA EUROPEANA16 hours ago

Fondul european de apărare: Comisia Europeană mobilizează un miliard de euro pentru a reduce decalajele și a stimula inovarea în domeniul apărării

COMISIA EUROPEANA16 hours ago

REPowerEU: Comisia Europeană înființează Grupul operativ al platformei energetice a UE pentru a asigura aprovizionarea alternativă

ȘTIRI POZITIVE17 hours ago

Jurnaliștii de la New York Times, călătorie în ”Alpii transilvăneni, ascultând pașii zimbrilor”

COMISIA EUROPEANA2 days ago

”Cooperarea globală reprezintă antidotul pentru șantajul Rusiei”, subliniază Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial, de unde a transmis că UE va sprijini ”Ucraina să renască din cenușă”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 days ago

Marian-Jean Marinescu pledează pentru o guvernanță europeană pentru coridorul Rin-Dunăre: Dacă un stat nu investește, atunci se blochează

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 days ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu: Comisia Europeană va include hărțile de infrastructură din R. Moldova, Ucraina și Georgia în Regulamentul TEN-T. Parlamentul European va lucra rapid pe această propunere

ROMÂNIA3 days ago

Nicolae Ciucă, după întâlnirea cu reprezentanții OCDE: Măsurile de simplificare a licențierii activității mediului de afaceri aduc o creștere de 4% a PIB-ului pe cap de locuitor

ROMÂNIA6 days ago

Marcel Ciolacu: România trebuie să aibă capacitatea de absorbţie a mărfurilor din Ucraina către UE şi zona non-UE

G76 days ago

Sprijin pentru Ucraina: G7 promite 19,8 miliarde de dolari pentru a menține pe linia de plutire economia ucraineană devastată de războiul declanșat de Rusia

U.E.7 days ago

Viktor Orban consideră că ”anul 2024 va fi unul decisiv, al marelui test”: Conservatorii trebuie ”să recucerească instituțiile” din Bruxelles și Washington

NATO7 days ago

Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă salută prezența militarilor portughezi în România: Realitatea ne determină să consolidăm mai departe apărarea NATO în regiunea Mării Negre

Eugen Tomac7 days ago

Eugen Tomac, pledoarie pentru R. Moldova în Parlamentul European: Locul acesteia este în UE. Poporul său este unul european

ONU7 days ago

Bogdan Aurescu a propus, la ONU, realizarea unui coridor internațional de transport pentru facilitarea exporturilor de produse alimentare din Ucraina

Team2Share

Trending