Connect with us

POLITICĂ

Klaus Iohannis, discurs de Ziua Națională: Avem o soluţie atipică pentru guvernarea ţării. Obiectivul fundamental este viitorul european al României

Published

on

© Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, într-un discurs susținut cu ocazia Zilei Naționale și a împlinirii a 103 ani de la Marea Unire că România are “o soluţie atipică” la guvernare și că nu trebuie uitat obiectivul fundamental de asigurare a “viitorului democratic și european al României”, invocând faptul că peste puțin timp țara noastră va aniversa 15 ani de la aderarea la Uniunea Europeană.

“Trebuie să fim conştienţi că pandemia nu a generat doar o criză sanitară profundă, ci şi o criză a încrederii, valurile de ştiri false şi dezinformări tensionând suplimentar climatul social, deseori cu punerea în pericol a vieţii şi a demnităţii umane. În faţa acestor curente toxice, trebuie să reacţionăm. În acelaşi timp, evenimentele ultimelor luni au accentuat sentimentul de neîncredere în clasa politică. De aceea, clasa politică în ansamblul ei are nu doar responsabilitatea, ci obligaţia de a recâştiga încrederea cetăţenilor prin fapte şi promisiuni îndeplinite, şi nu prin declaraţii de intenţie, care nu mai pot convinge astăzi. Este vremea rezultatelor măsurabile şi a reformelor care au întârziat prea mult timp. Astăzi avem o soluţie atipică pentru guvernarea ţării, pentru a trece România peste o încercare istorică. Dar această soluţie reprezintă, totodată, o oportunitate pentru politicieni de a arăta că au maturitatea de a pune pe primul loc interesul românilor, chiar cu preţul unor compromisuri personale şi doctrinare dificile”, a spus şeful statului la recepţia oferită la Palatul Cotroceni cu ocazia Zilei Naţionale.

 

Președintele a subliniat punctat că este necesar un consens nu numai la nivel declarativ, ci şi prin acţiuni concrete astfel încât să existe progres şi prosperitate pentru oameni.

Nu trebuie să uităm nicio clipă că obiectivul nostru fundamental este asigurarea viitorului democratic şi european al României, stabilitatea şi buna funcţionare a statului. Doar cu voinţă politică vom reuşi să construim consens, nu numai declarativ, ci şi prin acţiuni concrete, care să genereze progres şi prosperitate pentru oameni. Sunt optimist că lucrurile vor funcţiona şi că rezultatele nu vor întârzia să apară”, a precizat Klaus Iohannis.

El a indicat că pandemia de COVID-19 se va încheia la un moment dat şi România va trebui să fie pregătită până atunci pentru a recupera decalajele “încă foarte mari” în raport cu ţările din vestul Europei.

“O societate trainică, sănătoasă şi durabilă se construieşte printr-un efort comun, prin muncă şi sacrificii, prin punerea în prim-plan a agendei publice. Este important să învăţăm cu toţii din lecţiile trecutului, ca să ne putem ghida mai bine acţiunile prezente şi viitoare. Să fim conştienţi că împreună, uniţi de aceeaşi parte a baricadei, vom putea să depăşim aceste crize şi vom reuşi să redobândim echilibrul în societatea noastră”, a adăugat preşedintele.

Şeful statului a reliefat, în context, importanţa solidarităţii.

“Astăzi, când celebrăm 103 ani de la Marea Unire, lecţia solidarităţii este mai vie şi mai actuală ca oricând. Istoria ne-a demonstrat de nenumărate ori că, dacă rămânem uniţi, putem să ne adaptăm oricăror realităţi şi tendinţe şi că depinde de voinţa noastră, ca naţiune, să trecem cu bine peste toate provocările. Ca şi în atâtea alte momente definitorii ale trecutului nostru, avem şi acum resursele necesare, instrumentele potrivite şi voinţa de a reuşi. Vă îndemn, aşadar, să privim cu speranţă spre viitor! Tuturor românilor, oriunde vă aflaţi astăzi, vă urez ‘La mulţi ani!’ şi vă doresc multă sănătate! La mulţi ani, România!”, a conchis Klaus Iohannis. 

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

POLITICĂ

Ministrul muncii a discutat cu omologul austriac despre aderarea României la Schengen și o mai bună protecție a româncelor care lucrează în domeniul îngrijirii la domiciliu în Austria

Published

on

© Simona Bucura-Oprescu/ Facebook

Ministrul muncii Simona Bucura-Oprescu a avut luni, la Bruxelles, o întrevedere bilaterală cu Johannes Rauch, ministrul federal austriac al afacerilor sociale, sănătății, îngrijirii și protecției Consumatorului, pe agenda discuțiilor figurând aderarea României la spațiul Schengen și reforma asistenței sociale din Austria cu implicații asupra drepturilor românilor care lucrează în această țară.

Discuțiile bilaterale au avut loc în marja reuniunii Consiliului Uniunii Europene la nivelul formațiunii Ocuparea Forței de Muncă, Politică Socială, Sănătate și Consumatori, unde se reunesc miniștrii de resort ai statelor UE.

“Plecând de la faptul că numeroși români lucrează în Austria, dar și în contextul relațiilor economice dintre cele două țări, am discutat despre o mai bună protecție a româncelor care lucrează în domeniul îngrijirii la domiciliu (24-Stunden-Betreuung), dar și despre aderarea României la Spațiul Schengen. Mă bucură faptul că domnul Johannes Rauch se declară un susținător al aderării României la Schengen și că reforma asistenței sociale din Austria implică și drepturi mai bune pentru lucrătoarele românce din domeniul îngrijirii la domiciliu din Austria”, a scris Simona Bucura-Oprescu, pe Facebook.

Continue Reading

POLITICĂ

Ciolacu afirmă că lipsa digitalizării afectează eficiența Guvernului: Ca prim-ministru n-am informațiile atât de repede ca să fiu eficient și să iau decizii care se impun în timp real

Published

on

© Guvernul României/ Facebook

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, că una dintre marile provocări în perioada următoare se referă la digitalizare, dând ca exemplu faptul că, în calitate de şef al Guvernului, nu primeşte informaţiile atât repede pentru a fi eficient şi a lua decizii în timp real.

“Multă lume a râs când am spus că ar trebuit o ‘Românie ordonată’, fiindcă nu avem digitalizare. Aici este marea provocare. Eu, ca şi prim-ministru, n-am informaţiile atât de repede ca să pot să fiu eficient şi să iau deciziile care se impun în timp real, pentru că nu am digitalizare. Încă nu am digitalizare la ANAF, încă nu am digitalizare în sistemul de sănătate, nu pot vedea eficienţa, nu pot vedea unde se risipesc banii în sistem”, a explicat Ciolacu, la Conferinţa de lansare a proiectului “RO 3.0. – Viziunea Viitorului”, informează Agerpres.

Prim-ministrul a insistat că statul român trebuie să combată evaziunea fiscală şi una dintre măsuri este digitalizarea ANAF.

“Statul român trebuie să combată evaziunea fiscală, să fie mult mai eficient în colectare şi toată lumea să-şi plătească impozitele. Asta înseamnă digitalizarea ANAF-ului. Să vadă unde sunt sursele bugetare de cheltuieli majore şi să termine odată cu tot ce înseamnă birocraţia, fiindcă toate proiectele cer anumite avize. Fiecare minister, în acest moment, îşi va crea un serviciu unic de avizare. Că vorbim de companii, că vorbim de autorităţi centrale, autorităţi locale, de persoane fizice care vor să aibă acces la fondurile europene trebuie să fie un singur serviciu. Şi atunci, cumva, împingi, forţezi această digitalizare”, a completat premierul, conform transcrierii difuzate de Guvern.

Marcel Ciolacu a vorbit şi despre schimbările care vor avea loc la orizontul anului 2030 şi despre necesitatea ca România să aibă un plan de dezvoltare, care să ţină cont de contextul regional şi internaţional.

“Când există un război, întotdeauna există şi un spionaj economic, care ajunge în alte limite când este pace. Totul se dezvoltă cu rapiditate mult mai mare. A apărut inteligenţa artificială, noi vedem lucrurile minore pe TikTok, pe Facebook, cum fake-news-urile… Dar fondul este mult mai mare şi provocarea este mult mai mare decât o cuantificăm în acest moment. Trebuie să avem un plan care să ţină cont de contextul regional şi global, cu crizele de securitate pe care le avem în acest moment, şi să sperăm că se vor limita la acestea, şi trebuie să avem un plan al nostru, al României. Vom avea investiţii majore în energie. (…) Odată cu gazul din Marea Neagră, odată cu investiţiile de la reactoarele 3 şi 4 (…) Este un mix de energie şi ne vom transforma categoric într-un hub regional, urmând pe urmă să dezvoltăm şi toată infrastructura şi interconectarea şi cu Republica Moldova, să creştem gradul de interconectare cu Europa. Va fi o provocare a viitorului energia şi se vede. Am avut investiţii directe în ultimii doi ani, cele mai mari din istoria României. Se vede faptul că România devine şi are o perspectivă stabilă în ceea ce priveşte energia. Altfel nu vin investitorii mari. (…) Va fi reconstrucţia Ucrainei şi trebuie să ne transformăm într-un hub, de aceea insist foarte mult pe dezvoltarea producţiei materialelor de construcţii, unde încă importăm 50% din necesarul pe care-l are România. Haideţi să ne vedem ce va urma odată cu reconstrucţia Ucrainei”, a precizat Ciolacu.

Continue Reading

POLITICĂ

Ministrul apărării s-a întâlnit cu militarii români din misiunea UE în Bosnia: Stabilitatea Balcanilor de Vest va rămâne o prioritate de importanţă strategică şi pentru securitatea euro-atlantică

Published

on

© MApN

Stabilitatea Balcanilor de Vest va rămâne o prioritate de importanţă strategică şi pentru securitatea euro-atlantică, a afirmat, luni, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, care, alături de şeful Statului Major al Apărării, Daniel Petrescu, s-a întâlnit cu militarii români participanţi la misiunea Uniunii Europene EUFOR ALTHEA din Bosnia şi Herţegovina.

Potrivit unui comunicat al MApN, cei doi s-au întâlnit cu comandantul forţei UE din acest teatru de operaţii, generalul-maior Helmut Habermayer şi cu comandantul Comandamentului NATO din Sarajevo, generalul de brigadă Pamela McGaha. Discuţiile au vizat situaţia de securitate din Bosnia şi Herţegovina şi perspectivele de viitor privind prezenţa militarilor români în cadrul NATO KFOR şi EUFOR ALTHEA.

“Stabilitatea regiunii Balcanilor de Vest rămâne o prioritate pentru România, aceasta fiind de importanţă strategică pentru securitatea euro-atlantică. Implicarea operaţională a României în această regiune, atât în cadrul misiunii NATO KFOR, cât şi în cadrul misiunii UE EUFOR ALTHEA reprezintă o dovadă a angajamentului nostru ferm în Balcani”, a reiterat ministrul Apărării în cadrul discuţiilor oficiale.

Ministrul Tîlvăr a evidenţiat că România este unul dintre principalii contributori la EUFOR ALTHEA. “Rămânem ferm angajaţi în cadrul acestei operaţii, care are un rol-cheie în sprijinirea autorităţilor locale în menţinerea unui mediu stabil şi sigur”, a arătat ministrul.

Generalul Daniel Petrescu a evidenţiat că “în Bosnia şi Herţegovina, militarii români reprezintă una dintre cele mai lungi prezenţe în efortul internaţional pentru securitate şi una dintre cele mai vizibile prezenţe ale forţei Uniunii Europene în acest stat”.

În cea de-a doua parte a vizitei, conducerea MApN s-a întâlnit cu militari români din structura de forţe a EUFOR ALTHEA.

“Militari ca dumneavoastră, prin profesionalism, dăruire şi dragoste de ţară, plasează Armata în topul încrederii pe care românii o au în instituţiile statului”, a spus ministrul Apărării.

La rândul său, generalul Daniel Petrescu a apreciat angajamentul profesional al militarilor români în acest teatru de operaţii. El a detaliat că Armata română participă cu structuri de manevră, de stat major şi deservire, de informaţii, personal de legătură şi cu un element naţional distinct de sprijin logistic.

“Este un efort militar complex şi integrat care contribuie semnificativ la atingerea obiectivelor EUFOR ALTHEA în Bosnia şi Herţegovina”, a declarat şeful SMAp.

Generalul Petrescu a subliniat şi faptul că, prin nivelul crescut de efective dislocate în teatrele de operaţii, România demonstrează că îşi onorează angajamentele asumate în domeniul securităţii.

“Contribuim la toate misiunile de asistenţă şi pregătire desfăşurate sub egida UE, având comanda unei astfel de operaţii în Republica Centrafricană şi suntem la un nivel crescut al contribuţiei în Balcanii de Vest. Dislocarea simultană a două companii din forţele de rezervă în Kosovo şi Bosnia, însumând aproape 300 de militari, în termenele şi la standardele prevăzute în documentele de activare, reprezintă un succes important pentru armata noastră, care probează maturitatea sistemului de planificare şi de conducere a operaţiilor militare”, a subliniat generalul Petrescu.

Operaţia EUFOR ALTHEA a Uniunii Europene în Bosnia şi Herţegovina a fost lansată în decembrie 2004, în baza mandatului Consiliului de Securitate al ONU. Misiunea succedă operaţiilor SFOR şi IFOR, desfăşurate sub comandă NATO. Din anul 2012, EUFOR ALTHEA se concentrează pe antrenarea şi consolidarea capacităţii forţelor armate ale Bosniei-Herţegovina. În prezent, la operaţia EUFOR ALTHEA participă 22 de state: Albania, Austria, Belgia, Bulgaria, Chile, Republica Cehă, Elveţia, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Macedonia de Nord, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Turcia şi Ungaria.

Din luna mai, funcţia de şef de stat major al EUFOR ALTHEA este îndeplinită de generalul de brigadă Ovidiu Lungu.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
NATO31 mins ago

Șeful Pentagonului, după întâlnirea cu premierul Ciolacu: Rolul puternic al României în regiunea Mării Negre, vital pentru a combate agresiunea Rusiei

INTERNAȚIONAL38 mins ago

Marcel Ciolacu, primit la Pentagon de secretarul american al apărării: Centrul F-16 din România, investiții comune în domeniul apărării și stabilitatea R. Moldova, printre temele discutate

ROMÂNIA6 hours ago

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, subliniază că ”viitorul nostru este în UE şi în NATO” și îndeamnă la reflecție pentru că ”deciziile de azi vor deveni istoria de mâine a României”

U.E.7 hours ago

Schengen: Germania va prelungi controalele temporare la frontierele cu Polonia, Cehia și Elveția pentru a combate migrația ilegală

SUA8 hours ago

Casa Albă semnalează Congresului că SUA rămân fără bani pentru sprijinirea Ucrainei: Nu există un vas magic cu fonduri disponibile. Lipsa acțiunii riscă să ” îngenuncheze Ucraina pe câmpul de luptă”

ROMÂNIA8 hours ago

UE sprijină România cu 34 milioane de euro pentru remedierea pagubelor importante provocate de secetă și incendii de vegetație

SUA9 hours ago

Vicepreședinta SUA a discutat telefonic cu președintele israelian și cu liderul palestinian despre situația din Cisiordania și a subliniat angajamentul față de o soluție cu două state

U.E.10 hours ago

Premierul Ungariei pare hotărât să submineze deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina: Este limpede că recomandarea Comisiei Europene este nefondată

MAREA BRITANIE11 hours ago

David Cameron face prima sa vizită în SUA ca șef al diplomației britanice, pentru a „reafirma forța relației Marii Britanii cu cel mai apropiat aliat strategic al său”

NATO12 hours ago

Trebuie să fim pregătiți pentru ”vești proaste” din Ucraina, semnalează secretarul general al NATO: ”Trebuie să sprijinim Ucraina atât în momentele bune, cât și în cele rele”

ROMÂNIA6 hours ago

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, subliniază că ”viitorul nostru este în UE şi în NATO” și îndeamnă la reflecție pentru că ”deciziile de azi vor deveni istoria de mâine a României”

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

NATO1 week ago

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

ROMÂNIA1 week ago

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

PARLAMENTUL EUROPEAN2 weeks ago

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

ROMÂNIA2 weeks ago

Președintele Senatului consideră că ”mediul de afaceri are nevoie de încredere şi predictibilitate” pentru a se dezvolta astfel încât orice situaţie de criză să poată fi depăşită

Trending