Klaus Iohannis după întâlnirea cu membrii Comisiei de la Veneția: Așteptăm o opinie consolidată care să fie luată în considerare de Parlament pentru a armoniza legislația națională cu cea europeană

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat marţi, după întâlnirea cu membrii delegaţiei Comisiei de la Veneţia, că a fost o discuţie bună, dar care nu a vizat textul legilor referitoare la Justiţie, ci principii, urmând să fie emisă o opinie a experţilor. Organismul Consiliului Europei a fost sesizat de către șeful statului la data de 3 mai  cu privire la cele trei legi adoptate de Parlamentul României vizând statutul judecătorilor și procurorilor, organizarea judiciară, respectiv organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii.

Vă amintiți probabil că eu am sesizat Comisia de la Veneția și i-am rugat să facă o analiză a legislației care este încă în lucru, a celor trei legi care se referă la justiție. Am avut o discuție foarte bună, am discutat evident despre aceste legi, care sunt preocupările noastre și așteptăm cu mare interes să avem poate chiar o opinie preliminară, în relativ scurt timp și în final să avem o opinie consolidată, care cred eu că va fi luată în considerare de Parlament, pentru a armoniza această legislație cu legislația europeană în materie”, a spus Iohannis conform unui comunicat remis de Administrația Prezidențială.

Preşedintele a afirmat după întâlnirea cu membrii delegaţiei Comisiei de la Veneţia, că a fost o discuţie bună, dar care nu a vizat textul legilor referitoare la Justiţie, ci principii, urmând să fie emisă o opinie a experţilor.

Citiți și Klaus Iohannis reacționează la acuzațiile că NATO și UE au finanțat așa-zisul ”stat paralel”: În România există un singur stat și pe acel stat îl reprezint eu!

O delegaţie a Comisiei de la Veneţia s-a aflat luni și marți la Bucureşti într-o vizită de două zile având ca temă modificările la legile Justiţiei. Programul delegaţiei a inclus întâlniri cu preşedintele Klaus Iohannis, cu ministrul Justiţiei, cu reprezentanţi ai DNA, Parchetului General, CSM, ICCJ, dar şi cu parlamentari din Comisia Iordache şi cu organizaţiile magistraţilor.

Comisia de la Veneția este un organ consultativ al Consiliului Europei, alcătuit din experți independenți în domeniul dreptului constituțional. A fost creată în 1990, după căderea Zidului Berlinului, într-un moment de nevoie urgentă de asistență constituțională în Europa Centrală și de Est. Numele oficial al comisiei este Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept, dar, din cauza locului de întâlnire în Veneția, Italia, unde au loc patru sesiuni pe an, de obicei este denumită în continuare Comisia de la Veneția.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.