Klaus Iohannis, după reuniunea Consiliului European: Discuțiile privind Brexit merg într-o direcție favorabilă României

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, după reuniunea Consiliului European, că negocierile cu Marea Britanie referitoare la părăsirea Uniunii Europene merg într-o direcţie favorabilă pentru România.

”Documentul satisface 100% partea de cetățeni”, a susținut șeful statului într-o declarație de presă.


„Discuțiile merg într-o direcție foarte favorabilă României. Acest lucru nu este întâmplător. Noi ne-am implicat în discuțiile de negociere și am obținut rezultate bune. La început, am enunțat trei obiective importante: drepturile cetățenilor, acordul financiar și acordul ulterior pe securitate și apărare. La momentul la care vorbim, negocierile au dus la un document care satisface 100% partea de cetățeni”, a declarat președintele, la finalul reuniunii cu liderii europeni.

„Acordul financiar este 100% satisfăcător din punctul nostru de vedere. Acordul pentru apărare ține de o înțelegere ulterioară, dar am putut să vedem solidaritatea față de Marea Britanie în chestiunea UK-Rusia”, a mai punctat șeful statului, în contextul în care liderii UE  sunt de părere că este „foarte posibil” ca Rusia să se afle în spatele otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal, la 4 martie, la Salisbury, în Marea Britanie.

Liderii Uniunii Europene, reuniți în cadrul Consiliului European în format articolul 50, au adoptat poziția lor cu privire la viitoarea relație dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie după Brexit, a anunțat șeful instituției, Donald Tusk.

”Consiliul European reafirmă hotărârea Uniunii de a se apropia cât mai mult posibil de un parteneriat cu Marea Britanie în viitor. Un astfel de parteneriat ar trebui să acopere comerțul și economia precum și alte domenii, în special lupta împotriva terorismului și a criminalității internaționale, precum și securitatea, apărarea și politica externă”, se arată în decizia liderilor.

Documentul poate fi consultat integral aici.

Discuțiile au avut loc și în contextul în care negociatorii privind Brexit, Michel Barnier din partea UE și David Davis din partea Marii Britanii, au ajuns la o înțelegere politică privind termenii unei perioade de tranziție după ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană.

De altfel, anterior reuniunii UE-27, premierul britanic Theresa May și negociatorul șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, au anunțat că progresele înregistrate sunt majore.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.