REPUBLICA MOLDOVA
Klaus Iohannis: Este important pentru R. Moldova că va găzdui viitorul summit al Comunității Politice Europene. România a susținut propunerea
Published
2 years agoon
Președintele Klaus Iohannis a salutat vineri faptul că Republica Moldova va găzdui, primăvara viitoare, cel de-al doilea summit al Comunității Politice Europene, creată joi la Praga, arătând că este un semnal important și pozitiv pentru Moldova și subliniind faptul că România a susținut această propunere.
“Cred că este un semnal foarte important și foarte pozitiv pentru Moldova faptul că peste 40 de lideri europeni vor merge la Chișinău și vom dezbate chestiunile care și acum, probabil și atunci vor fi de mare importanță pentru continentul nostru. Este un semnal clar că Moldova se vede și i se acordă importanța cuvenită. Noi bineînțeles că am sprijinit această propunere”, a afirmat Iohannis, înainte de a participa la reuniunea informală a Consiliului European de la Praga.
Republica Moldova va găzdui în primăvara viitoare, la Chișinău, următorul summit al Comunității Politice Europene create joi la Praga și care întrunește liderii a 44 de state din Europa, dintre care 27 din Uniunea Europeană.
Anunțul a fost făcut de președinta acestei țări, Maia Sandu, după participarea la ediția inaugurală a CPE, un format inițiat de președintele francez Emmanuel Macron și pe care Republica Moldova, care între timp a devenit și stat candidat pentru aderarea la UE, l-a susținut de la început.
“Cel de-al doilea summit al Comunității Politice Europene va avea loc primăvara viitoare în Republica Moldova. Propunerea de a găzdui reuniunea celor 44 lideri ai statelor și regiunilor din Europa în țara noastră accentuează sprijinul univoc al partenerilor noștri pentru parcursul și viitorul european al Moldovei. El reflectă de asemenea caracterul pragmatic și orientat spre rezultat, pe care dorim să-l conferim Comunității Politice Europene create astăzi. Dragi prieteni, vă așteptăm la Chișinău!”, a scris Maia Sandu, la o conferință comună de presă alături de premierul țării gazdă, Petr Fiala, și de președintele Franței, Emmanuel Macron.
“Această platformă s-a dovedit în mod clar a fi semnificativă și am convenit să ne întâlnim din nou. De data aceasta în capitala Republicii Moldova, Chișinău”, a declarat premierul ceh Petr Fiala, adăugând că următoarele reuniuni ale Comunității Politice Europene vor avea loc în Spania și apoi în Marea Britanie.
Joi, la Praga, în prezența a 44 de lideri de stat din Europa a luat naștere de facto Comunitatea Politică Europeană. În incinta milenarului Castel din Praga, cei 27 de șefi de stat sau de guvern din Uniunea Europeană, între care și președintele României, împreună cu 17 omologi din restul Europei, între care premierii Marii Britanii și Ucrainei, dar și președinții Turciei și Republicii Moldova, s-au reunit, fără Rusia agresoare, pentru a încuraja dialogul politic și cooperarea și pentru a consolida securitatea, stabilitatea și prosperitatea continentului european.
La reuniunea Comunităţii Politice Europene au participat, alături de reprezentanţii instituţiilor europene, liderii statelor membre ale Uniunii Europene, partenerii din Balcanii de Vest, Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Turcia, Islanda, Regatul Norvegiei, Confederaţia Elveţiană şi Principatul Liechtenstein.
Desfăşurat într-un moment cheie pentru continentul european, în contextul războiului ilegal şi nejustificat declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei, Summitul Comunităţii Politice Europene a oferit oportunitatea unui dialog politic pe teme privind sprijinul pentru Ucraina, reacţia la escaladările recente ale Federaţiei Ruse, asigurarea securităţii, situaţia în domeniul energiei şi asigurarea securităţii aprovizionării, schimbările climatice şi evoluţiile în plan economic.
Această nouă platformă de dialog a urmărit, de asemenea, facilitarea unor schimburi deschise şi cuprinzătoare de vederi cu privire la subiectele de maximă preocupare în noul context geopolitic, astfel încât să se poată defini căi de acţiune comune, în spiritul unităţii şi solidarităţii.
Reuniunea de la Praga este summitul inaugural al Comunității Politice Europene, un format inițiat de preşedintele francez Emmanuel Macron la 9 mai, de Ziua Europei, şi care a primit sprijinul Consiliului European la summitul din luna iunie, când liderii europeni au asigurat că această comunitate “nu va înlocui politica de extindere a Uniunii”. Anterior reuniunii, șeful diplomației UE, Josep Borrell, a apreciat că această Comunitate Politică Europeană constituie în egală măsură “o arhitectură de pace și o revizuire a ordinii de securitate europene fără Rusia lui Putin”.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.
You may like
Franța, Germania, România și alte opt state UE denunță interferențele Rusiei și ale actorilor pro-Kremlin: Trebuie să le expunem, să furnizăm fapte și adevărul și să sprijinim presa independentă
Uniunea Europeană ar putea lua în considerare ca Regatul Unit să se alăture unui acord comercial european, anunță Maros Sefcovic
Criticat la Davos de omul lui Trump că Europa și Olanda nu plătesc pentru apărare, Mark Rutte admite că “problema este Europa”: NATO nu se poate apăra în 4-5 ani dacă rămânem la 2% din PIB
Ministrul Energiei subliniază potențialul României de a deveni lider regional în cadrul tranziției necesare de la „Green Deal” la „Smart Deal” pentru susținerea competitivității UE
Parlamentul European, pregătit să consolideze parteneriatul SUA-UE într-o ”realitate geopolitică provocatoare”
Premierul Spaniei avertizează că miliardarii din domeniul tehnologiei vor să „răstoarne democrația” cu ajutorul rețelelor sociale
REPUBLICA MOLDOVA
Premierul R. Moldova atrage atenția la Davos asupra caracterului global al dezinformării: Cu tehnologia disponibilă acum, problema guvernelor este numărul copleșitor de informații false. Avem nevoie de soluții colective
Published
12 hours agoon
January 23, 2025By
Teodora IonPremierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a prezentat în cadrul unui panel dedicat alegerilor organizat în contextul Forumului Economic de la Davos riscurile interferențelor străine în procesul electoral și experiența Republicii Moldova în organizarea scrutinului transparent, liber și corect.
Potrivit unui comunicat al Guvernului de la Chișinău, acesta s-a referit la atacurile hibride din partea Federației Ruse și acțiunile prin care Kremlinul a încercat să perturbe procesele democratice din țara noastră.
Conform lui Recean, în perioada electorală, propaganda și dezinformarea a căpătat amploare, iar narativele false au fost diseminate pe larg pentru a compromite scrutinul. În același timp, Republica Moldova a fost ținta unei fraude fără precedent – alegerile din anul 2024 au fost marcate de corupere electorală și cumpărare de voturi de către grupări criminale.
”Am fost martorii unor acțiuni și campanii de dezinformare menite să divizeze societatea, să influențeze opinia publică și să submineze încrederea în instituțiile statului. Cu tehnologia disponibilă acum, problema guvernelor este numărul copleșitor de informații false. Cel mai important este să continuăm să investim în educație și în dezvoltarea gândirii critice, astfel încât oamenii să fie mai puțin manipulați. Dezinformarea nu are hotare și rămâne o provocare globală, care necesită soluții colective”, a spus premierul Dorin Recean.
După invazia ilegală și neprovocată în Ucraina, Rusia și-a intensificat atacurile hibride împotriva țărilor occidentale, Europa fiind sub asaltul acesteia, potrivit avertismentelor ministrului polonez de externe Radoslaw Sikorski, care a dat drept exemplu cazul României.
În motivarea CCR se arată că ”procesul electoral privind alegerea Președintelui României a fost viciat pe toată durata desfășurării lui și în toate etapele de multiple neregularități și încălcări ale legislației electorale”.
Instituția cu rol de gardian al Constituției a mai justificat că, în cadrul alegerilor prezidenţiale, caracterul liber exprimat al votului a fost încălcat prin faptul că alegătorii au fost dezinformaţi prin intermediul unei campanii electorale în cadrul căreia Călin Georgescu a beneficiat de o promovare agresivă, derulată cu eludarea legislaţiei naţionale în domeniul electoral şi prin exploatarea abuzivă a algoritmilor platformelor de social-media.
Decizia CCR a venit după mai multe sesizări, inclusiv din partea Calea Europeană, și după ce președintele Klaus Iohannis a decis să desecretizeze documentele din cadrul ședinței CSAT din 28 noiembrie care au arătat că ”au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influența corectitudinea procesului electoral” din România.
Țări care anul acesta se pregătesc de alegeri, fie parlamentare, precum Germania, sau prezidențiale, cum este cazul Poloniei, țară care asigură președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene, au detectat deja încercări ale Moscovei de a influența campania electorală.
Acesta este motivul pentru care Germania dorește ca UE să adopte o poziție mai fermă față de amenințările hibride ale Rusiei, extinzând regimul de sancțiuni și limitând misiunile diplomatice ale Moscovei în Europa.
Propunerile ar urma să fie abordate în cadrul reuniunii miniștrilor de externe din Uniunea Europeană, care va avea loc săptămâna viitoare la Bruxelles.
REPUBLICA MOLDOVA
R. Moldova va beneficia de un grant, în valoare de 1,3 miliarde de lei, din partea SUA pentru dezvoltarea infrastructurii de transport și sporirea rezilienței cibernetice a țării
Published
1 week agoon
January 16, 2025By
Teodora IonRepublica Moldova va beneficia de un grant, în valoare de 1,3 miliarde de lei, din partea Statelor Unite ale Americii (SUA), pentru dezvoltarea infrastructurii de transport și sporirea rezilienței cibernetice a țării, informează Guvernul de la Chișinău printr-un comunicat.
Premierul Dorin Recean și șeful Misiunii Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) în Moldova, John Allelo, au semnat miercuri o declarație comună în acest sens.
Aceasta vizează alocarea unui suport adițional, în cadrul Acordului de asistență privind obiectivul de dezvoltare, semnat de guvernele Republicii Moldova și Statelor Unite ale Americii (SUA).
„Mulțumim Guvernului SUA pentru susținerea programelor de dezvoltare în țara noastră. Grantul de 1,3 miliarde de lei, acordat Republicii Moldova, va contribui la prosperitatea cetățenilor noștri și asigurarea calității înalte a vieții, într-un mediu de pace și securitate”, a spus premierul Dorin Recean.
O parte din suma alocată va fi destinată proiectelor de dezvoltare a infrastructurii de transport, în scopul îmbunătăți cooperării comerciale și economice dintre Republica Moldova și Ucraina. O altă parte din grant va fi utilizată pentru construirea zonelor de parcare pentru camioane, în apropierea frontierelor de stat, achiziționarea de echipamente și furnizarea de asistență tehnică pentru dezvoltarea Centrului Logistic Multimodal Berești.
De asemenea, fondurile alocate sunt destinate sporirii rezilienței cibernetice în cadrul instituțiilor publice și de stat. Asistența va include instruiri în domeniul securității cibernetice și dezvoltarea abilităților conexe pentru a putea anticipa și răspunde la amenințările din sectorul cibernetic.
”Vom continua să investim în proiectele de care beneficiază direct oamenii din Republica Moldova și să contribuim la viitorul prosper și sigur al cetățenilor”, a menționat șeful misiunii USAID Moldova, John Allelo.
Acordul de asistență privind obiectivul de dezvoltare dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Statelor Unite ale Americii pentru creșterea economică durabilă ancorată în integrarea europeană a fost semnat la Chișinău, la data de 28 septembrie 2016.
Pe parcursul celor treizeci de ani de parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova, Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) a implementat peste 130 de proiecte de dezvoltare, oferind 2,1 miliarde de dolari în cadrul parteneriatului cu Republica Moldova.
REPUBLICA MOLDOVA
Chișinăul “dezaprobă ferm” declarațiile consilierului lui Putin, care a spus că “R. Moldova ar putea să dispară”: O ingerință inadmisibilă
Published
1 week agoon
January 15, 2025Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova “dezaprobă ferm declarațiile” lui Nikolai Patrușev, consilierul președintelui rus Vladimir Putin și membru permanent al Consiliului de Securitate al Rusiei, care promovează scenarii alarmiste despre viitorul Republicii Moldova, susținând că țara “ar putea să dispară”.
Reprezentanții Ministerului de Externe de la Chișinău spun că “astfel de afirmații reprezintă o ingerință inadmisibilă în treburile interne ale statului nostru și urmăresc destabilizarea regiunii”.
“R. Moldova este un stat suveran, angajat ferm pe calea democrației și integrării europene, conform voinței cetățenilor săi. R. Moldova va continua să își apere interesele cu fermitate, prin mijloace pașnice și dialog constructiv, bazat pe respectul suveranității și principiile dreptului internațional”, subliniază reprezentanții Ministerului de Externe într-un comunicat citat de Ziarul de Gardă.
Recent, consilierul prezidențial Nikolai Patrușev a declarat într-un interviu pentru o instituție media controlată de Kremlin că “politica anti-rusească a R. Moldova poate duce la dispariția sa”.
“Nu exclud ca politica agresivă anti-rusească de la Chișinău să ducă fie la apartenența Moldovei la un alt stat, fie la încetarea existenței sale”, a declarat Patrușev pentru ziarul Komsomolskaia Pravda, afiliat Kremlinului.
Totodată, mâna dreaptă a lui Vladimir Putin prezice că şi Ucraina va înceta să existe ca stat încă din 2025 şi spune că nu se va număra printre priorităţile noului preşedinte al SUA, Donald Trump.
În plus, el include România alături de Ungaria, Slovacia şi Austria printre statele faţă de care Bruxelles-ul, spune el, şi-a pierdut dreptul de a mai vorbi în numele lor.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Olaf Scholz: Vom aminti fiecărei noi generații responsabilitatea sa permanentă de a nu accepta nicio relativizare a tragediei istorice a Holocaustului
Ministrul Tanczos Barna trasează prioritățile de finanțare pentru fiecare domeniu în parte: Investițiile vor depăși 7% din PIB pentru a susține creșterea economică și dezvoltarea țării
Președintele Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților: În România, Strategia de digitalizare în sănătate va reduce timpul de așteptare pentru pacienți
UE a aprobat înscrierea vinului Jidvei în Registrul denumirilor de origine protejată
Franța, Germania, România și alte opt state UE denunță interferențele Rusiei și ale actorilor pro-Kremlin: Trebuie să le expunem, să furnizăm fapte și adevărul și să sprijinim presa independentă
MApN: Presa rusă dezinformează cu privire la atacurile executate de propriile forțe în proximitatea granițelor României cu Ucraina
Cine sunt eurodeputații români care vor activa în cele patru noi Comisii ale PE pentru securitate, sănătate, democrație și criza locuințelor
Secretariatul General al Guvernului a găzduit evaluarea OCDE privind modul în care România a implementat recomandările organizației în domeniul guvernanței corporative
PE condamnă utilizarea de către Rusia a dezinformării pentru a-și justifica războiul din Ucraina
Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene Roxana Mînzatu pledează pentru o inteligență artificială ”centrată pe om, bazată pe egalitate, drepturi sociale” și ancorată în ”valorile europene”
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Donald Tusk le reamintește europenilor că au descoperit America și îl parafrazează pe Kennedy: Întrebați-vă ce poate face Europa pentru securitatea ei, nu SUA. Pentru a evita repetarea istoriei, trebuie să fim înarmați
INTERVIU | La 62 de ani de la Tratatul de la Élysée, ambasadorii Franței și Germaniei asigură că motorul franco-german pentru Europa nu va eșua și au încredere că România va rămâne un partener și aliat valoros în NATO și UE
Noul șef al diplomației SUA, Marco Rubio, promite “o politică externă a interesului național” și a păcii prin forță. Primele întâlniri, în format “Quad”, cu omologii din Australia, India și Japonia, pentru securitatea indo-pacifică
Vicepreședintele Chinei subliniază la Forumul Economic de la Davos că ”protecționismul nu duce nicăieri”: Multilateralismul este ”calea corectă pentru menținerea păcii mondiale”
Donald Trump proclamă debutul “epocii de aur” în discursul inaugural: Declinul Americii a luat sfârșit. Am fost salvat de Dumnezeu pentru a face America măreață din nou
Donald Trump a depus jurământul solemn și a devenit oficial cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite ale Americii
Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie
În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”
Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%
Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin
Trending
- SUA1 week ago
Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin
- ROMÂNIA1 week ago
Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: 10 riscuri, 10 conflicte și 5 adnotări complementare pentru 2025
- SUA1 week ago
În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”
- ROMÂNIA1 week ago
Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%