Connect with us

ROMÂNIA

Klaus Iohannis: Exprim încrederea că alianţa de la Chişinău va continua şi aprofunda procesele de reformă

Published

on

Preşedintele Klaus Iohannis salută semnarea la Chişinău a Acordului de constituire a Alianţei pentru Integrare Europeană 3, exprimând încrederea că noua alianţă de guvernare va continua şi va aprofunda procesele de reformă care să asigure parcursul european al Republicii Moldova.

iohannis smile prsidency“Salut semnarea Acordului de constituire a Alianţei pentru Integrare Europeană 3 din Republica Moldova. Îmi exprim încrederea că noua alianţă de guvernare va continua şi va aprofunda procesele de reformă care să asigure parcursul european al Republicii Moldova. Am speranţa că noua alianţă va fi una solidă şi stabilă, în măsură să răspundă aşteptărilor cetăţenilor Republicii Moldova şi partenerilor europeni, mai ales în ceea ce priveşte consolidarea instituţiilor statului şi materializarea angajamentelor asumate prin Acordurile de Asociere şi liber schimb cu Uniunea Europeană”, se arată în mesajul transmis de şeful statului în urma semnării acestui acord de către liderii Partidului Liberal Democrat (PLDM), Partidului Democrat (PDM) şi Partidului Liberal (PL) din R.Moldova.

Totodată, preşedintele Iohannis a menţionat că doreşte să reafirme “susţinerea fermă şi sprijinul României pentru eforturile autorităţilor de la Chişinău în direcţia consolidării drumului spre Uniunea Europeană, precum şi continuarea dialogului politic cu forţele proeuropene”, se menţionează în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Liderii celor trei partide proeuropene din Republica Moldova care au format o alianţă de guvernare au convenit asupra candidaturii la funcţia de prim-ministru, aceasta urmând să fie anunţată joi.

 

.

.

ROMÂNIA

Secretarul american al apărării l-a primit la Pentagon pe omologul român: Parteneriatul strategic dintre SUA și România nu a fost niciodată mai puternic

Published

on

© US Department of Defense

Parteneriatul strategic dintre SUA și România nu a fost niciodată mai puternic sau mai relevant, a declarat secretarul american al apărării, Lloyd Austin, care l-a primit joi la Pentagon pe ministrul român al apărării, Angel Tîlvăr, context în care demnitarul român a precizat că actuala prezență militară a SUA în Europa și în România ar trebui să reprezinte baza de referință pentru o postură permanentă a forțelor SUA în România.

România este un aliat neclintit al NATO și unul dintre statele din prima linie în timp ce Rusia își continuă invazia brutală și neprovocată a Ucrainei, a transmis Pentagonul într-un comunicat ce a urmat întâlnirii.

Austin a declarat că invazia Rusiei reprezintă o amenințare la adresa securității în regiune. Atacul asupra Ucrainei este, de asemenea, un atac asupra “principiilor fundamentale și a valorilor comune care ne fac pe toți mai siguri”, a spus el.

În urma invaziei rusești, România a făcut un pas înainte pentru a găzdui o prezență sporită a forțelor americane și NATO. “Am văzut la fața locului relația remarcabilă dintre cele două armate ale noastre atunci când am vizitat, am vizitat baza aeriană Mihail Kogălniceanu, iar sprijinul dumneavoastră generos a consolidat descurajarea de-a lungul flancului estic al NATO”, a spus secretarul apărării.

“De asemenea, suntem foarte recunoscători poporului român pentru că a primit peste 3 milioane de refugiați ucraineni și a contribuit la furnizarea de asistență umanitară”, a adăugat el.

La rândul său, Tîlvar a declarat că Rusia președintelui Vladimir Putin este cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securității europene, euro-atlantice și regionale. “Președintele Putin a sperat să ne divizeze, dar a eșuat”, a spus ministrul apărării. “Răspunsul nostru a fost ferm”.

Pe lângă invazia rusă, cei doi oficiali au discutat despre securitatea în zona Mării Negre și despre programul de modernizare a apărării României, aflat în desfășurare, context în care secretarul Austin a salutat angajamentul ferm al României de a cheltui 2,5% din produsul intern brut pentru apărare și investițiile sale continue în echipamente militare moderne, interoperabile cu cele ale NATO.

De asemenea, cei doi demnitari au discutat despre viitorul summit NATO care va avea loc la Vilnius, în Lituania, în luna iulie.

În baza deciziilor luate anul trecut, în condițiile invaziei armate a Rusiei, în Ucraina, Statele Unite și-au dublat inițial prezența militară în România, de la aproximativ 1.000 de soldați la 2.000

La începutul lunii februarie a anului trecut, înainte de invazia Rusiei în Ucraina, președintele Joe Biden a aprobat trimiterea a 3.000 de militari americani în Europa de Est, dintre care 1.000 în România, pentru a întări flancul estic al NATO pe fondul tensiunilor cu Rusia, evocând obligația sacră a Statelor Unite conform articolului 5 din Tratatul NATO de a apăra fiecare centimetru de teritoriu aliat. 

În iunie 2022, la începutul summitului NATO de la Madrid, Biden a anunțat că SUA își vor intensifica prezența militară în Europa ca răspuns la agresiunea militară a Rusiei în Ucraina, iar în România vor fi trimiși încă 3.000 de militari americani la nivelul unei brigăzi de luptă dislocată prin rotație și 2.000 de membri ai personalului militar. Aceste forțe au venit în completarea celor peste 900 de militari americani care se aflau până în februarie 2022 în România în cadrul sistemului obișnuit de rotație.

“O altă dovadă a solidarității și angajamentului SUA față de securitatea regiunii Mării Negre este prezența militară americană robustă în România, completată în 2022 cu echipa Brigăzii 2 de luptă a infanteriei din cadrul Comandamentului Diviziei 101 Aeropurtate. Așteptăm cu nerăbdare să găzduim Echipa Brigăzii 1 Infanterie de Luptă a Diviziei 101 Aeropurtate și elementele de comandă ale Diviziei 10 Munte”, a spus Tîlvăr, în acest context.

În plus, având în vedere situația de securitate foarte complicată de astăzi în partea noastră de lume, dar cu mare impact asupra întregii stabilități euro-atlantice, evaluăm actuala amprentă a SUA în Europa și care ar trebui să reprezinte noua bază de referință pentru o postură permanentă a forțelor SUA în Europa și în România. Avem deja suficiente dovezi că ceea ce se întâmplă în Marea Neagră nu rămâne în Marea Neagră“, a insistat ministrul român al apărării.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Politica de coeziune a UE: Comisia Europeană aprobă o contribuție de 166 de milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii de apă și de ape uzate în România

Published

on

© European Union, 2020/Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană a aprobat o contribuție de peste 166 de milioane de euro din Fondul de coeziune 2014-2020 pentru modernizarea rețelelor de apă și de ape uzate din județele Călărași, Giurgiu, Ialomița și Ilfov din România.

Potrivit unui comunicat al Reprezentanței Comisiei Europene în România, aceste investiții fac referire la două proiecte care vor îmbunătăți calitatea și accesul la apă potabilă și vor îmbunătăți tratarea apelor uzate în zona respectivă.

”Aceste proiecte de mare anvergură vor continua să amelioreze calitatea și disponibilitatea apei, reducând riscul de îmbolnăvire a oamenilor și îmbunătățind calitatea vieții acestora. De asemenea, proiectele respective contribuie la dezvoltarea durabilă a zonei prin promovarea biodiversității și prin reducerea pierderilor din rețeaua de alimentare cu apă. Politica de coeziune demonstrează, încă o dată, că îmbunătățește în mod concret viața cetățenilor”, a precizat comisarul european pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira.

Lucrările la infrastructura de alimentare cu apă includ nouă stații noi de tratare a apei, încă 1 061 km de rețea nouă și 40 de noi rezervoare, pe lângă reabilitarea infrastructurii existente. În ceea ce privește apele uzate, se vor construi patru stații de epurare a apelor uzate, iar alte trei vor fi extinse; în același timp, se vor instala 761 km de noi rețele de canalizare și se va reabilita infrastructura existentă.

Aceste investiții fac parte dintr-un plan mai amplu de îmbunătățire a infrastructurii de apă și de ape uzate din întreaga Românie.

Continue Reading

POLITICĂ

PSD marchează 130 de ani de la crearea primului partid social democrat în România printr-un eveniment la care participă Marcel Ciolacu și Frans Timmermans, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene

Published

on

© Partidul Social Democrat

Partidul Social Democrat și PES activists România organizează vineri la București un eveniment prin care marchează 130 de ani de la crearea primului partid social democrat în România.

”Vineri, 31 martie, se sărbătoresc 130 de ani de la crearea primului partid social democrat în România.  Partidul Social Democrat și PES activists România organizează cu acest prilej un eveniment inedit prin care va fi evocată contribuția substanțială a social democraților români la dobândirea drepturilor sociale, promovarea justiției sociale și a egalității de șanse între femei și bărbați, precum și rolul hotărâtor pe care personalități istorice ale stângii l-au avut la înfăptuirea Marii Uniri, cât și ulterior, prin eforturile realizate în vederea renașterii democrației românești după Revoluția din 1989, respectiv pentru aderarea României la NATO și Uniunea Europeană”, precizează Partidul Social Democrat într-un mesaj publicat pe Facebook.

La evenimentul care va avea loc la Teatrul de Operetă şi Musical ”Ion Dacian” din Bucureşti, începând cu ora 14.00,  vor participa președintele formațiunii politice, Marcel Ciolacu, dar și vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Frans Timmermans, responsabil pentru implementarea Pactului Verde European. 

 

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA29 mins ago

Secretarul american al apărării l-a primit la Pentagon pe omologul român: Parteneriatul strategic dintre SUA și România nu a fost niciodată mai puternic

U.E.48 mins ago

Premierul Nicolae Ciucă, vizită în Suedia, țara care deține președinția Consiliului UE și care este ținută în șah de Turcia și Ungaria privind aderarea la NATO

NATO1 hour ago

Turcia a ratificat aderarea Finlandei la NATO. Statul scandinav are acum cale liberă să devină al 31-lea aliat nord-atlantic, în timp ce Suedia mai așteaptă

COMISIA EUROPEANA17 hours ago

Politica de coeziune a UE: Comisia Europeană aprobă o contribuție de 166 de milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii de apă și de ape uzate în România

POLITICĂ17 hours ago

PSD marchează 130 de ani de la crearea primului partid social democrat în România printr-un eveniment la care participă Marcel Ciolacu și Frans Timmermans, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene

ROMÂNIA17 hours ago

Ministrul de Interne a discutat cu ambasadoarea SUA despre acceptarea României în Programul Visa Waiver: Ar reprezenta o recunoaștere a statutului de partener strategic al SUA

MAREA BRITANIE17 hours ago

Charles al III-lea, primul monarh britanic care s-a adresat Parlamentului german: Flagelul războiului s-a întors în Europa. Securitatea Europei este amenințată

ROMÂNIA18 hours ago

Klaus Iohannis îi primește vineri la Palatul Cotroceni pe liderul PPE Manfred Weber și pe vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans

Eugen Tomac18 hours ago

Eurodeputatul Eugen Tomac cere Comisiei Europene suplimentarea compensațiilor pentru fermierii români până la 100 de milioane de euro: Solidaritate înseamnă sprijin pentru toți cei afectați

SCHENGEN19 hours ago

Klaus Iohannis transmite viitoarei președinții spaniole a Consiliului UE că România are obiectivul de a adera la Schengen în acest an

COMISIA EUROPEANA21 hours ago

Ursula von der Leyen dorește o “reducere a riscurilor, nu o decuplare a UE de China”: Relațiile vor fi definite de modul cum Beijingul se raportează la războiul lui Putin. Echilibrul de putere în relația cu Rusia este în favoarea Chinei

MAREA BRITANIE1 day ago

Regele Charles al III-lea, la Berlin: Regatul Unit și Germania “sunt alături” de Ucraina în “apărarea libertății și suveranității” în fața unei agresiuni neprovocate

ROMÂNIA2 days ago

VIDEO Klaus Iohannis, la summitul pentru democrație organizat de SUA: România este un cap de pod al democraţiei în regiunea noastră. Vom continua să protejăm ce am realizat

ROMÂNIA4 days ago

Înainte de vizita șefului Consiliului European la Chișinău, Charles Michel și Klaus Iohannis condamnă tentativele Rusiei de a destabiliza R. Moldova și promit tot sprijinul din partea UE

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

Șeful Consiliului European susține creșterea sprijinului UE pentru fermierii români: România a jucat un rol esențial care a adus venituri vitale Ucrainei

REPUBLICA MOLDOVA4 days ago

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu: România va apăra suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova și nu vom avea liniște până când nu se va vindeca definitiv de boala rusească

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

Președintele Consiliului European vizitează Centrul operațional de coordonare al Poliției de Frontieră: Trebuie să luăm o decizie cât mai rapidă privind aderarea României la Schengen

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

Klaus Iohannis se așteaptă că încrederea românilor în UE să revină după aderarea la Schengen: “Dacă e război la graniță și mai vine un refuz pe Schengen, este de înțeles că românii își pierd puțin răbdarea”

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

Klaus Iohannis, către șeful Consiliului European: Respingerea aderării României la Schengen, o palmă dată Uniunii Europene. Această problemă trebuie rezolvată cât mai repede

POLITICĂ4 days ago

Marcel Ciolacu, cu ocazia Centenarului Constituției României Întregite: Este timpul să ne adaptăm vremurilor și să garantăm o reprezentare corectă a femeilor în societate și politică

Team2Share

Trending