Klaus Iohannis, în cadrul celui de-al 12-lea Summit Asia-Europa (ASEM): România va continua să promoveze activ și responsabil procesele de consolidare a cooperării Europa-Asia, inclusiv pe perioada președinției Consiliului UE

Corespondență din Bruxelles – Teodora Ion 

România va continua să promoveze activ și responsabil procesele de consolidare a cooperării Europa-Asia, inclusiv pe perioada președinției Consiliului Uniunii Europene, pe care o va exercita în primul semestru al anului 2019, a spus președintele României, Klaus Iohannis în cadrul primei sesiuni de lucru a celui de-al 12-lea summit Asia-Europa (ASEM), desfășurat la Bruxelles, în perioada 18-19 octombrie.

Foto: Adminsitrația Prezidențială

Summitul a reunit cei 53 de parteneri ASEM într-un moment de creștere a interacțiunilor și inter-conectivităților dintre Europa și Asia, anunță un comunicat al Adminsitrației Prezidențiale. 

Cu această ocazie, a fost adoptat un document comun intitulat ”Parteneri globali pentru provocări globale”, în care liderii ASEM au abordat oportunitățile și provocările cu care se confruntă Europa și Asia într-o lume în schimbare accelerată.

Șeful statului a salutat, de asemenea, activitatea ASEM, care, de-a lungul existenței sale de peste două decenii, s-a consolidat într-un proces multidimensional de dialog intra-regional și de cooperare.

Foto: Adminsitrația Prezidențială

Președintele României a evocat că setul de Concluzii ale Consiliului <<Connecting Europe and Asia – Building blocks for an EU strategy>>, adoptate la 18 octombrie, reprezintă baza potrivită pentru un cadru politic optim de dezvoltare a conectivității între Europa și Asia, evidențiind, totodată, că dezvoltarea acestei politici demonstrează faptul că promovarea conectivității este parte integrantă a politicilor de extindere și de vecinătate ale Uniunii Europene.

Klaus Iohannis a relevat că ”această nouă abordare strategică este aplicată în premieră de către Uniunea Europeană în relația cu statele partenere din Asia, cu obiectivul de a construi conectivități durabile și sustenabile cu statele partenere asiatice”, mai este spus în comunicatul amintit mai sus.

Șeful statutul a încurajat, de asemenea, includerea căilor navigabile pe Dunăre și Marea Neagră rețelele de transport intra-regionale mai ample și în rețelele Europa-Asia, punând că acestea ”reprezintă coridoare de transport esențiale”.

Președintele Klaus Iohannis a evocat caracterul multidimensional al proceselor de conectivitate, acestea fiind întregite de educație și de contactele inter-umane de pe cele două continente, relevând că România acordă o importanță deosebită acestei dimensiuni.

În acest sens, Președintele României a evidențiat că ”țara noastră va găzdui, în luna mai a anului viitor, sub egida <<Connecting education: inclusion, mobility and excellence in support of the Sustainable Development Goals>>, o serie de reuniuni circumscrise cadrului de cooperare ASEM – Reuniunea miniștrilor educației ASEM, Forumul studenților și Conferința rectorilor Fundației Asia-Europa (ASEF)”, conchide comunicatul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.