Connect with us

CONSILIUL EUROPEAN

Klaus Iohannis, în timpul negocierilor din Consiliul European: România acordă prioritate alocărilor substanțiale pentru coeziune și agricultură

Published

on

© Administrația Pezidențială

România va prioritiza alocările substanțiale pentru politicile de coeziune și agricolă, precum și un pachet de recuperare puternic care să susțină o relansare economică sustenabilă, a scris președintele Klaus Iohannis, vineri, într-o postare pe Twitter.

Șeful statului a postat mesajul în cursul negocierilor care au debutat vineri la Bruxelles, în cadrul primului summit “în persoană” al liderilor europeni și care este consacrat tratativelor în vederea obținerii unui acord pentru fondul de redresare economică de 750 de miliarde de euro și pentru viitorul buget pe termen lung de 1.074 de miliarde de euro, diminuat cu 26 de miliarde în propunerea președintelui Consiliului European față de planul inițial al Comisiei Europene

Un Consiliu European foarte special la Bruxelles pentru a discuta următorul cadrul financiar multianual și fondul de redresare după criza COVID-19. România acordă prioritate alocărilor substanțiale pentru politicile de coeziune și agricolă, precum și un pachet de recuperare puternic care să susțină o relansare economică sustenabilă“, a scris Iohannis, pe Twitter.

Între timp, după aproape opt ore de discuții în plenul summitului, președintele Consiliului European Charles Michel a decis suspendarea lucrărilor până la ora 21:00 (ora României), perioadă în care acesta va purta negocieri în format restrâns cu liderii europeni. Pe de altă parte, șeful Consiliului European

Președintele Klaus Iohannis a afirmat anterior, la sosirea sa la Bruxelles că România dorește să obțină mai mulți bani pentru politicile tradiționale, coeziune și agricultură, precum și sume consistente din fondul de redresare.

Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene sunt reuniți vineri și sâmbătă, la Bruxelles, într-un summit considerat crucial, însă fără certitudinea obținerii unui consens privind planul de relansare economică europeană. Klaus Iohannis, Angela Merkel, Emmanuel Macron și ceilalți 24 de șefi de stat sau de guvern se întrunesc “în persoană” pentru prima dată de la izbucnirea pandemiei COVID-19, în condiții speciale și extraordinare, pentru a negocia și, eventual, a decide asupra unui plan de recuperare de 1.824 de miliarde de euro, alcătuit din fondul de redresare de 750 de miliarde de euro și din Cadrul Financiar Multianual de 1.074 de miliarde de euro.

Discuțiile sunt dificile din perspectiva a șase obstacole care provoacă divergențe între statele membre – volumul total al Cadrului Financiar Multianual, rabaturile dorite de cele patru state frugale și Germania, dimensiunea fondului de redresare, echilibrul dintre subvenții și împrumuturi, alocarea de la nivelul Facilității de redresare și reziliență și aspectele de guvernanță și condiționalitate precum reformele și statul de drept.

De asemenea, un document al președintelui Consiliului European publicat în ajunul summitului menționează o sumă totală de 1.750 de miliarde de euro pentru ambele pachete din cadrul planului, în contextul în care propunerea de săptămâna trecută a lui Charles Michel ridica volumul total la 1.824 de miliarde de euro, fiind neclar dacă este vorba despre o gafă sau nu.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană mobilizează 220 de milioane de euro pentru transferul pacienților COVID-19 între statele UE

Published

on

Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a anunţat joi că Uniunea Europeană va mobiliza 220 de milioane de euro pentru finanţarea transferurilor de pacienţi cu COVID-19 dintr-o ţară în alta, pentru a susţine spitalele suprasolicitate din cele mai afectate state membre de al doilea val al pandemiei, informează AFP.

Pentru a facilita aceste transferuri, statele “trebuie să împărtăşească date exacte şi în timp real” la nivel european “pentru o mai bună coordonare”, a declarat şefa executivului european în cadrul unei conferinţe de presă după încheierea unei videoconferinţe despre coordonarea răspunsului UE la pandemia de COVID-19, cu participarea celor 27 de state membre.

“Răspândirea virusului va copleşi sistemele noastre de sănătate dacă nu acţionăm urgent”, a avertizat Ursula von der Leyen, care a precizat că le-a transmis liderilor UE cinci mesaje cheie: statele membre să facă schimb de informații, să facă, de asemenea, schimb de experiență și analiză, să crească masiv capacitatea de testare, capacitatea de depistare și urmărire și, nu în ultimul rând, vaccinarea.

“Testarea și urmărirea sunt esențiale pentru conținerea virusului. Acum și în viitor. Avem nevoie de o abordare colectivă pentru implementarea și utilizarea testelor rapide. Și acestea ar trebui să fie recunoscute reciproc în întreaga UE”, a spus și Charles Michel, președintele Consiliului European.

În context, oficialul european a mai informat că Uniunea Europeană va lucra pentru validarea rapidă, la nivelul Uniunii, a testelor rapide de antigen şi că Comisia Europeană este în discuţii cu patru companii pentru a asigura potenţiale vaccinuri, după ce a încheiat deja înţelegeri privind oferte de furnizare cu alte trei companii (AstraZeneca, Sanofi şi Johnson & Johnson), potrivit Reuters, informează Agerpres.

Ursula von der Leyen a menţionat discuţii cu Moderna, CureVac şi un parteneriat între Pfizer şi BionTech. 

Totodată, preşedinta Comisiei Europene a dat asigurări că viitoarele vaccinuri vor fi disponibile pentru toate statele “în acelaşi timp şi în aceleaşi condiţii”, în funcţie de numărul populaţiei.

Mai mult, șefa executivului european a informat că se intenţionează, de asemenea, punerea la punct a unui formular comun de localizare a pasagerilor până la sfârşitul anului. 

Înaintea videoconferinței liderilor UE, și președintele Klaus Iohannis a declarat că este absolut necesară o abordare unitară la nivelul statelor UE, prin convenirea unor criterii şi instrumente comune în ceea ce priveşte recunoaşterea reciprocă a rezultatelor testelor pentru COVID-19.

Miercuri, Comisia Europeană a lansat noi măsuri suplimentare pe fondul recrudescenței COVID-19, iar șefa executivului european, Ursula von der Leyen, a facut apel la statele membre la “acțiuni curajoase” care vor contribui la salvarea de vieți și la protejarea mijloacelor de subzistență.

Europa începe să se confrunte cu valul al doilea al pandemiei de coronavirus, cele mai afectate țări din UE fiind Franța, Spania și Italia, însă creșterile semnificative de cazuri se înregistrează și în Germania, Belgia, Olanda, Polonia, Cehia și România.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Klaus Iohannis, după videoconferința liderilor UE: Limitarea răspândirii virusului rămâne o prioritate majoră. Solidaritatea este cheia în rezolvarea acestei crize

Published

on

© Klaus Iohannis/ Twitter

Președintele Klaus Iohannis a subliniat joi, în cadrul unei videconferințe cu liderii europeni, importanța asigurării dezvoltării și implementării vaccinurilor pentru toate statele membre, odată ce acestea vor deveni disponibile.

“La videoconferința Consiliului European de astăzi, am subliniat importanța asigurării dezvoltării și implementării vaccinurilor pentru toate statele membre, odată ce acestea vor deveni disponibile. Limitarea răspândirii virusului rămâne o prioritate majoră. Solidaritatea este cheia în rezolvarea acestei crize”, a scris Iohannis, într-o postare pe Twitter.

 

Înaintea videoconferinței liderilor UE, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că, odată ce va fi disponibil vaccinul anti-COVID, va fi furnizat statelor membre ale UE şi a subliniat că este nevoie de creşterea finanţării disponibile în cadrul Instrumentului pentru Sprijin de Urgenţă, pentru a permite sporirea surselor de aprovizionare cu vaccinuri.

De asemenea, el a declarat că este absolut necesară o abordare unitară la nivelul statelor UE, prin convenirea unor criterii şi instrumente comune în ceea ce priveşte recunoaşterea reciprocă a rezultatelor testelor pentru COVID.

Mai mult, șeful statului a arătat că va sublinia partenerilor europeni importanța asigurării unei bune funcționări a Pieței Unice și a liberei circulații în cadrul Uniunii Europene și necesitatea asigurării de rezerve adecvate și suficiente de medicamente și echipamente medicale în toate statele membre.

Cu o zi în urmă, Comisia Europeană a lansat noi măsuri suplimentare pe fondul recrudescenței COVID-19, iar șefa executivului european, Ursula von der Leyen, a facut apel la statele membre la “acțiuni curajoase” care vor contribui la salvarea de vieți și la protejarea mijloacelor de subzistență.

Anterioara reuniune a liderilor UE a avut loc faţă în faţă, în zilele de 15 şi 16 octombrie 2020, la Bruxelles, discutându-se, printre altele, relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Regatul Unit în contextul Brexit-ului, criza generată de noul coronavirus etc.

Cu privire la COVID-19, Consiliul European din 15-16 octombrie a evaluat situaţia epidemiologică şi a suscitat o îngrijorare profundă în contextul evoluţiilor recente. Liderii au apreciat progresele înregistrate până în prezent în ceea ce priveşte coordonarea generală la nivelul UE împotriva COVID-19, inclusiv recomandarea privind o abordare coordonată a restricţionării liberei circulaţii.

De asemenea, s-a convenit să se continue efortul de coordonare în ceea ce priveşte reglementările privind carantina, depistarea transfrontalieră a contacţilor, strategiile de testare, evaluarea comună a metodelor de testare sau restricţionarea temporară a călătoriilor neesenţiale către UE.

Liderii UE au discutat şi despre următorii paşi către asigurarea dezvoltării şi distribuirii de vaccinuri împotriva COVID-19, subliniind că este nevoie de un proces solid de autorizare şi de monitorizare, de crearea unei capacităţi de vaccinare în UE şi de un acces echitabil şi la preţuri abordabile la vaccinuri. În ceea ce priveşte vaccinurile, ei au încurajat totodată cooperarea la nivel mondial.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Declarație comună a liderilor UE: Klaus Iohannis, Angela Merkel și ceilalți lideri își manifestă “solidaritatea cu Franța în lupta împotriva terorismului și extremismului”

Published

on

© European Union 2020

Cei 27 de șefi de stat sau de guvern din Uniunea Europeană au condamnat puternic atacurile teroriste care au avut loc în Franța, manifestându-și solidaritatea cu Franța în lupta împotriva terorismului și a extremismului violent, într-o declarație comună adoptată joi.

Klaus Iohannis, Angela Merkel, Emmanuel Macron și ceilalți lideri europeni s-au declarat “șocați și întristați” de aceste atacuri, declarația fiind adoptată în debutul unei videoconferințe informale pe care liderii UE o dedică problematicii COVID-19 și celui de-al doilea val al pandemiei.

“Noi, liderii europeni, suntem șocați și întristați de atacurile teroriste din Franța. Condamnăm în cel mai puternic mod posibil aceste atacuri care reprezintă atacuri asupra valorilor noastre comune. Suntem uniți și fermi în solidaritatea noastră cu Franța, cu poporul francez și cu Guvernul Franței – în lupta noastră comună și continuă împotriva terorismului și extremismului violent”, se arată în declarația Consiliului European remisă CaleaEuropeană.ro.

În declarația lor, liderii europeni fac apel la omologii lor din întreaga lume “să lucreze mai degrabă spre dialog și înțelegere între comunități și religii” și nu “spre divizare”.

Un atacator înarmat cu un cuţit a ucis joi trei persoane, inclusiv o femeie care a fost decapitată, la o biserică din Nisa, oraş din sudul Franţei, a informat poliţia, într-un incident descris de primarul oraşului de la Marea Mediterană, Christian Estrosi, drept terorism, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Estrosi a confirmat existenţa a trei victime şi a declarat că suspectul tot repeta sintagma ”Allah akbar”. El a vorbit cu reporterii şi a calificat atacul din Nisa drept ”islamofascism”.

Edilul din Nisa a scris pe Twitter că atacul cu cuţitul a avut loc în interiorul sau în apropierea bisericii Notre-Dame de pe bulevardul Jean Medecin, principala arteră comercială din oraş, şi că poliţia l-a reţinut pe atacator care se află în prezent internat într-un spital.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, s-a deplasat la Nisa.

Poliţia a transmis că două persoane au fost confirmate decedate în atac, iar mai multe persoane au fost rănite. O sursă din poliţie a confirmat informaţia că o femeie a fost decapitată. Şi preşedinta Adunării Naţionale (fostul Front Naţional, de extremă dreapta), Marine Le Pen, a vorbit tot despre o decapitare care s-ar fi produs în timpul atacului.

Atacul a avut loc în jurul orei locale 09:00 (08:00 GMT), potrivit unei surse din poliţie – citată de AFP – care a adăugat că o echipă de genişti se afla la faţa locului.

Ministrul de interne Gerald Darmanin a anunţat pe Twitter organizarea unei ”reuniuni de criză” la Paris.

Potrivit postului BFMTV, a fost sesizat parchetul naţional antiterorist, fiind deschisă o anchetă pentru asasinat şi tentativă de asasinat având legătură cu un act terorist.

Atacul are loc în contextul în care Franţa încă nu şi-a revenit după decapitarea, la începutul lunii, la Paris, a profesorului de istorie Samuel Paty de către un tânăr de 18 ani, de origine cecenă. Paty prezentase la clasă, la o oră privind libertatea de expresie, câteva dintre caricaturile din Charlie Hebdo care îl înfăţişau pe profetul Mahomed. 

Continue Reading

Facebook

Europe Talks 2020 – Survey

Lansarea Consiliului Național pentru Transformare Digitală

CONSILIUL UE5 mins ago

Țările UE sprijină în unanimitate o reformă a OMS, care să devină mai “transparentă și mai puternică”: UE este pregătită să fie lider în acest efort

ROMÂNIA28 mins ago

Ambasadorul SUA afirmă sprijinul țării sale pentru “perioada Renașterii în România”: România poate fi un lider de talie mondială şi un model demn de urmat în Europa

U.E.43 mins ago

Belgia, țara care găzduiește instituțiile UE și NATO, intră în carantină totală pentru a salva sistemul sanitar

Cristian Bușoi15 hours ago

Eurodeputatul Cristian Bușoi: România, șanse reale de a obține găzduirea Centrului European pentru Securitatea Cibernetică și de a-și consolida poziția în UE

U.E.15 hours ago

Comisarul european pentru sănătate îndeamnă statele membre să impună măsuri dure de distanțare socială „pentru a rupe lanțul transmiterii” noului coronavirus

NATO16 hours ago

MApN: Încă două avioane F-16 au sosit în țară. Forțele Aeriene Române au de acum în dotare 16 aeronave de luptă F-16

ROMÂNIA17 hours ago

Raport al Comisiei Europene: România a suferit cele mai mari pagube produse de incendii în zonele protejate în 2019

ROMÂNIA18 hours ago

Procedura de infringement: Comisia Europeană solicită României să transpună pe deplin legislația UE care condamnă discursul și infracțiunile motivate de ură

ROMÂNIA18 hours ago

Ambasadorul SUA, la cinci ani de la Colectiv: Nu pot șterge răul din trecut, dar pot să asigur că SUA sunt partenerul neclintit în crearea unei Românii lipsite de corupție

COMISIA EUROPEANA18 hours ago

Procedura de infringement: România are la dispoziție două luni pentru a remedia deficiențele privind tratarea apelor urbane reziduale

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI21 hours ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu, raportorul PE pentru Cerul Unic European, speră că va finaliza cât mai rapid acest dosar ”esențial pentru viitorul aviației”

Dragoș Pîslaru3 days ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru, la audierea lui Cosmin Boiangiu: Autoritatea Europeană a Muncii este pe mâini bune. Coordonarea în domeniul protecției sociale și al muncii este fundamentală

ROMÂNIA4 days ago

Ela Moraru, CEO Google România: Consiliul Naţional pentru Transformare Digitală ar trebui să susțină și să promoveze continuarea studiilor de către femei în domeniul IT&C, fiind necesară această forță de muncă

ROMÂNIA4 days ago

Violeta Luca, Microsoft: Crearea CNTD vine într-un moment foarte bun, pe o bază în care digitalizarea s-a făcut într-un ritm accelerat, efectul de transformare fiind unul structural

ROMÂNIA4 days ago

Lansarea CNTD. Călin Bota, secretar de stat în cadrul MFE: Vom colabora foarte bine cu ADR și în perioada următoare vom găsi soluții astfel încât marile sisteme publice să poată fi digitalizate

ROMÂNIA4 days ago

Sabin Sărmaș, președinte ADR: Consiliul Naţional pentru Transformare Digitală este un mic minister al transformării digitale a României, cu expertiză din mediul privat pentru instituțiile statului

Dacian Cioloș5 days ago

Dacian Cioloș a votat adaptarea Politicii Agricole Comune la nevoile de mediu și protecția, în premieră, a lucrătorilor sezonieri prin condiționarea plății subvenției către ferme de respectarea drepturilor muncitorilor

ROMÂNIA1 week ago

Guvernul a aprobat proiectul privind structura suport în cazul celor 15 procurori delegați la Parchetul European, condus de Laura Codruța Kövesi

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu: Urmează discuţii foarte dure cu agenţiile de rating şi cu Comisia Europeană

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 weeks ago

Marian-Jean Marinescu, raportorul PE pentru politica de transport a UE: Comisia Europeană trebuie să prioritizeze finalizarea coridoarelor strategice și alocarea integrală a fondurilor pentru atingerea acestui obiectiv

Advertisement
Advertisement

Trending