Connect with us

CONSILIUL EUROPEAN

Klaus Iohannis, înaintea Consiliului European: România își asumă o țintă europeană de atingere a neutralității climatice până în 2050

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, la sosirea la Consiliul European de la Bruxelles, că România este parte a efortului european și internațional de combatere a schimbărilor climatice și ca România și el personal își iau angajamentul ferm de a influența politicile europene în acest domeniu.

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene se reunesc joi, la Bruxelles, în cadrul Consiliului European de iarnă, în încercarea de a depăşi unele dezacorduri interne şi pentru a face front comun în faţa provocărilor externe. Principalul dezacord intern vizează veto-ul exprimat de Polonia și de Ungaria privind pachetul de 1.824,3 miliarde de euro din cauza condiţionării acordării fondurilor europene de respectarea statului de drept, însă adoptarea bugetului multianual al UE este o condiţie esenţială pentru a se înregistra progrese într-un alt dosar important – stabilirea ţintelor pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu cel puţin 55% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990.

“Mă voi implica direct pentru a sprijini măsurile și politicile publice care conduc la un mediu curat, și aici mă refer în special la reducerea poluării aerului, solului și apelor țării noastre, precum și la reducerea schimbărilor climatice și la protejarea biodiversității. Toate acestea vor avea un efect benefic asupra calității vieții oamenilor. Am spus deja că România își asumă o țintă europeană de atingere a neutralității din punct de vedere al carbonului până în 2050 și susține – și asta voi sublinia astăzi – o țintă ambițioasă de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030. Este un gest de responsabilitate pe care suntem obligați să-l facem pentru sănătatea noastră și a generațiilor viitoare”, a declarat Iohannis, la sosirea la Bruxelles.

 

De altfel, șeful statului a avut marți o convorbire telefonică premergătoare summitului cu președintele Consiliului European, Charles Michel, în care i-a transmis oficialului european că România va susține reducerea emisiilor cu 55% până în 2030. Anterior, președintele Klaus Iohannis a transmis la Consiliul European din 15-16 octombrie că propunerea Comisiei Europene cu privire la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 este una foarte ambițioasă, care ar putea fi acceptată de către România, atâta timp cât mix-ul energetic rămâne “o competență națională”.

“Lupta împotriva schimbărilor climatice se duce prin acțiuni concrete, pe termen mediu și lung, acțiuni cu impact cuantificabil și real. În acest sens, împreună cu Guvernul, vom elabora politici publice și vom crea instrumente care să ducă la implementarea lor. Nu avem nevoie de strategii nerealiste, făcute din pix, care să zacă într-un sertar. Trebuie să ne concentrăm pe propuneri și strategii ambițioase, dar realiste, pe care să le implementăm și care să aibă ca efect creșterea calității vieții oamenilor. Mă voi implica direct în inițierea și construcția unor structuri care să susțină eforturile României în domeniul schimbărilor climatice, și mă refer aici inclusiv la structuri care să ofere sprijin autorităților locale. Știm foarte bine că deciziile de la nivel central nu sunt suficiente și nu sunt eficiente fără acțiuni concrete în plan local, iar dacă vrem rezultate, trebuie să ajutăm autoritățile locale. Împreună cu experții, cu societatea civilă și cu toți actorii economici direct implicați în implementarea politicilor de mediu și climă sunt convins că vom reuși să facem din România un lider în domeniul schimbărilor climatice la nivel regional, european și chiar internațional”, a mai adăugat președintele.

Klaus Iohannis a subliniat că Uniunea Europeană oferă României finanțare pentru a crea și stimula noi ramuri ale economiei sustenabilității prin programe precum Planul Național de Redresare și Reziliență, Fondul de Modernizare, Fondul pentru Tranziție Justă.

“Trebuie să profităm din plin de această oportunitate prin avansarea de proiecte adecvate și mature, care vor asigura absorbția de fonduri europene și vor contribui la dezvoltarea sustenabilă a României. Pentru a trăi însă într-un mediu curat și prietenos, pe care să-l lăsăm generațiilor viitoare, este nevoie de noi toți, autorități și cetățeni. Urbanizarea, ritmul cotidian al vieții noastre au dus în ultimii ani la intensificarea unor obiceiuri prin care am ajuns să producem multe deșeuri și emisii poluante. Este important să devenim conștienți de impactul negativ al acestora asupra mediului și să schimbăm încet, încet aceste obiceiuri. Schimbarea și adaptarea comportamentului nostru sunt esențiale pentru atingerea obiectivelor de protecție a mediului și prevenirea schimbărilor climatice”, a conchis el.

La cel mai recent summit, cel din luna luna octombrie, liderii celor 27 de state membre au căzut de acord asupra necesității ca Uniunea Europeană să își crească nivelul de ambiție pentru următorul deceniu și să își actualizeze cadrul de politici privind clima și energia, însă nu s-au pus de acord asupra țintei de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, prelungind discuțiile pe acest subiect pentru summitul Consiliului European din luna decembrie.

State mai puțin avansate din perspectivă industrială se opun unui obiectiv atât de ambițios până în 2030, iar unele solicită utilizarea gazului natural ca element de tranziție către o eră decarbonizată. Amintim că în timpul discuțiilor pe acest subiect din timpul mai multor Consilii Europene de pe parcursul anului 2019, Polonia este țara care a blocat consensul țărilor UE asupra obiectivelor privind schimbările climatice.

Ținta de 55% avansată de Comisia Europeană a fost majorată la 60% de Parlamentul European, într-o rezoluție adoptată la începutul lunii octombrie, spre nemulțumirea mai multor state din estul Uniunii Europene.

În schimb, în concluziile lor, liderii arată că au discutat comunicarea Comisiei intitulată „Stabilirea unui obiectiv mai ambițios în materie de climă pentru Europa în perspectiva anului 2030”, inclusiv obiectivul propus de reducere a emisiilor cu cel puțin 55 % până în 2030, precum și acțiunile necesare pentru realizarea acestei ambiții, însă nu au discutat concret despre angajamentul lor în această direcție.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

CONSILIUL EUROPEAN

Charles Michel: Calea viitoarei ordini mondiale va fi stabilită în regiunea Indo-Pacific, iar Uniunea Europeană și India sunt parteneri cheie

Published

on

© European Union, 2021

Combaterea schimbărilor climatice și stoparea pierderii biodiversității necesită implicarea marilor economii, acestea fiind motivele pentru care Uniunea Europeană dorește să obțină un parteneriat cu India pentru creșterea economiei și a energiei curate, care sunt necesare în întreaga lume și vor crea locuri de muncă și oportunități economice.

„UE a fost prima care s-a angajat să respecte neutralitatea climatică până în 2050. Acesta este un angajament față de poporul nostru, dar și pentru restul lumii. Acordul nostru ecologic european, împreună cu Agenda noastră digitală, se află în centrul strategiei de redresare economică”, a transmis președintele Consiliului European, Charles Michel, într-un discurs la dialogul Raisina 2021.

Dialogul Raisina este o conferință multilaterală, ce are loc anual în New Delhi, India. De la înființarea sa în 2016, conferința a apărut drept conferința emblematică a Indiei privind geopolitica și geo-economia. 

Calea viitoarei ordini mondiale va fi stabilită în regiunea Indo-Pacific, regiune ce a devenit un centru de gravitate economic și politic global, iar UE este strâns legată de acesta, prin comerț și investiții. „Fiind cele mai mari două democrații din acest peisaj provocator, India și Uniunea Europeană sunt parteneri cheie. Putem și ar trebui să facem mai mult împreună”, a punctat președintele Consiliului European. 

Acesta a amintit că în trei săptămâni, un important summit UE-India va avea loc în Portugalia, ambele părți pregătind intens această întâlnire. 

„India apare adesea în dezbaterile Consiliului European, chiar și atunci când nu se află pe ordinea de zi. Prețuim drepturile omului, egalitatea de șanse, egalitatea de gen și statul de drept. Împărtășim același ADN multilateralist. Suntem uniți de voința noastră de a ne uni forțele și de a coopera, pe baza unor norme convenite de comun acord”, a declarat președintele Consiliului European.

Acesta subliniat necesitatea unui interes reciproc de a maximiza potențialul neexploatat al comerțului și al investițiilor dintre cele două economii majore, propunând concentrarea pe patru aspecte de cooperare: COVID-19, schimbările climatice, cooperare economică, securitate și pace.

Charles Michel a afirmat că cea mai mare provocare este pandemia de COVID-19 și producerea de vaccinuri, cât și livrarea acestora în toate regiunile și țările lumii. Atât India, cât și Europa sprijină prin COVAX țările cu venituri mici și medii în eforturile lor de vaccinare. Datorită eforturilor comune, COVAX a livrat peste 38 de milioane de doze în 100 de țări din întreaga lume.

„Știm cu toții că accelerarea producției de vaccinuri este o provocare enormă. Trebuie să ne asigurăm că lanțurile noastre de aprovizionare rămân deschise și rezistente”, a adăugat acesta.

Michel a amintit, de asemenea, ideea unui tratat internațional privind pandemiile, care ar urma să fie ancorat în Organizația Mondială a Sănătății. „Cu Dr. Tedros Ghebreyhesus, am adunat deja sprijinul a 26 lideri de pe cele 5 continente”.

Mai mult, în discursul său, președintele Consiliului European a subliniat faptul că UE este primul partener comercial și investitor străin din India, declarând că Uniunea este pregătită să  dezvolte potențialul imens pentru mai mult comerț, mai multe locuri de muncă, făcând astfel economiile mai rezistente.

Făcând trimitere la securitatea regiunii Indo-Pacific, Michel a afirmat că Uniunea Europeană nu este doar un partener economic, fiind angajată să asigure pacea în Afganistan, solicitând și restabilirea procesului democratic din Myanmar. În ceea ce privește Iranul, UE a jucat un rol-cheie și rămâne un apărător puternic al JCPOA.

„Prietenia noastră și parteneriatul cu India reprezintă o piatră de temelie a strategiei noastre geopolitice. Suntem hotărâți să dezvoltăm în continuare legăturile dintre popoarele noastre. Este în interesul nostru comun să arătăm că modelul democratic este cel mai puternic pentru a aborda provocările lumii”, a conchis președintele Consiliului European.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Președintele Consiliului European a recunoscut că incidentul care a dus la umilirea Ursulei von der Leyen în Turcia i-a afectat somnul

Published

on

© European Union, 2021

Președintele Consiliului European, Charles Michel,  a declarat că incidentul care a dus la umilirea șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în Turcia, i-a afectat somnul, relatează dpa, preluat de Agerpres.

„Nu dorm bine de la incidentul Sofagate. Filmul mi se tot derulează în minte. (…) Imaginile sunt șocante. Amenajarea locurilor a fost umilitoare și acest lucru este foarte regretabil ”, a recunoscut sâmbătă Michel, într-un interviu acordat mai multor ziare europene.

Incidentul s-a petrecut în palatul prezidențial al președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan, unde Michel și Ursula von der Leyen se aflau în vizită oficială pentru revitalizarea relațiilor dintre Bruxelles și Ankara. Însă, când cei doi înalți demnitari ai UE au fost introduși în sala de recepție, au găsit doar două fotolii amenajate, dintre care unul era destinat lui Erdoğan, iar președinta Comisiei Europene a rămas preț de câteva secunde în picioare, vădit încurcată, neștiind unde să se așeze. În cele din urmă, von der Leyen a ocupat un loc pe una dintre canapelele din încăpere, vizavi de ministrul de externe turc Mevlüt Çavuşoğlu.

Charles Michel, criticat pentru lipsa de reacție la gafa de protocol a turcilor, a explicat miercuri că a fost o decizie comună luată cu șefa Comisiei de „a nu face o scenă care să înrăutățească lucrurile”, ci de „ a ne concentra pe esența discuțiilor politice cu gazdele noastre”. De asemenea, Charles Michel a punctat că aparenta sa nepăsare față de „tratamentul diferențiat, ba chiar inferior, la adresa președintelui Comisiei Europene”, cauzat de „interpretarea strictă a regulilor de protocol de către autoritățile turce”, a fost interpretată greșit în imaginile și filmarea care au circulat pe internet.

Președintele Consiliului European a mai dorit să pună accentul pe faptul că întâmplarea de la Ankara i-a provocat „întristare” tocmai din cauza insinuărilor că ar fi fost indiferent la adresa colegei sale și a faptului că situația a „umbrit” rezultatele muncii depuse de ambii lideri europeni pentru revitalizarea relațiilor cu Turcia.

Ulterior, Michel a declarat în interviul de sâmbătă că își asumă „partea de responsabilitate pentru cele petrecute”, însă „mi-a fost frică să nu creez un incident (…) Am muncit din greu luni de zile pentru a transmite un mesaj pozitiv în Turcia. Dacă aș fi răspuns într-un mod vizibil în fața camerei, aș fi redus la zero acele eforturi și pregătiri. Ursula von der Leyen a transmis mesajul despre drepturile femeilor și ale omului către turci. Dacă aș fi intervenit pentru a oferi un scaun, aș fi putut părea condescendent”, a continuat liderul UE.

Gafa de protocol a fost comentată și de purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer, care a declarat că „este absolut evident că în timpul unei vizite comune într-o țară străină, unde participă ambii președinți, aceștia ar trebui tratați în același mod”, a spus el – menționând, de asemenea, că departamentul de protocol al Comisiei a lipsit de la eveniment din cauza restricțiilor Covid, relatează euobserver.com.

Tratatul privind UE enumeră instituțiile europene în ordine, plasând Comisia Europeană sub Consiliul European, însă Mamer a precizat că președinții celor două instituții ale UE au același rang protocolar. Purtătorul de cuvânt a subliniat, de asemenea, că Executivului European i s-a oferit o direcție politică în vizita sa în Turcia, subliniind o declarație făcută de liderii naționali ai statelor membre ale UE la sfârșitul lunii martie.

În plus, alte vizite comune anterioare, făcute de președinții bărbați ai instituțiilor UE,  ei sunt așezați cot la cot cu Erdoğan.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Charles Michel explică lipsa sa de reacție cu privire la gafa de protocol din Turcia la adresa șefei Comisiei Europene: Am decis să nu facem o scenă, ci să ne concentrăm pe esența discuțiilor politice

Published

on

Președintele Consiliului European, Charles Michel, explică lipsa sa de reacție cu privire la gafa de protocol făcută de oficialii turci la adresa președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timpul vizitei de pe 6 aprilie, la Ankara, printr-o decizie comună luată cu aceasta de „a nu face o scenă care să înrăutățească lucrurile”, ci de „ a ne concentra pe esența discuțiilor politice cu gazdele noastre”, potrivit unui mesaj publicat miercuri seara, pe Facebook. 

Nous avons participé ce mardi, Ursula von der Leyen et moi-même, à une rencontre à Ankara avec le président turc Recep…

Posted by Charles MICHEL on Wednesday, 7 April 2021

 

De asemenea, Charles Michel a punctat că aparenta sa nepăsare față de „tratamentul diferențiat, ba chiar inferior, la adresa președintelui Comisiei Europene”, cauzat de „interpretarea strictă a regulilor de protocol de către autoritățile turce”, a fost interpretată greșit în imaginile și filmarea care au circulat pe internet.

„Nimic nu poate fi mai departe de adevăr, sau de sentimentele mele profunde – sau într-adevăr de principiile respectului pe care le susțin atât de mult”, a spus liderul UE. „În acel moment, în timp ce ne dădeam seama de natura regretabilă a situației, am decis să nu înrăutățim lucrurile prin crearea unei scene. La începutul întâlnirii, am hotărât să ne concentrăm pe substanța discuțiilor politice pe care Ursula și cu mine urma să le lansăm cu gazdele noastre. Aceste discuții s-au concentrat în special pe conversația pe care am avut-o cu președintele Erdoğan cu privire la Convenția de la Istanbul, drepturile femeilor și ale copiilor și, mai pe larg, protejarea valorilor noastre fundamentale”, a continuat Charles Michel.

În înregistrarea video cu întâlnirea celor trei lideri, se vede cum, după fotografiile oficiale, Michel şi președintele turc Recep Tayyip Erdogan se aşază pe cele două scaune alocate, în timp ce Von der Leyen pare nesigură în legătură cu locul unde ar trebuie să se aşeze. Şefa Comisiei Europene a rămas în picioare uitându-se la cei doi, făcând un gest cu mâna dreaptă şi părând a exclama un „eh” în semn de nedumerire. În cele din urmă, aceasta s-a așezat pe o canapea, la distanță de cei doi, și vizavi de ministrul de externe Mevlüt Çavuşoğlu.

Incidentul a provocat o reacție imediată și din partea purtătorului de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer, care a declarat că „este absolut evident că în timpul unei vizite comune într-o țară străină, unde participă ambii președinți, aceștia ar trebui tratați în același mod”, a spus el – menționând, de asemenea, că departamentul de protocol al Comisiei a lipsit de la eveniment din cauza restricțiilor Covid, relatează euobserver.com.

Tratatul privind UE enumeră instituțiile europene în ordine, plasând Comisia Europeană sub Consiliul European, însă Mamer a precizat că președinții celor două instituții ale UE au același rang protocolar. Purtătorul de cuvânt a subliniat, de asemenea, că Executivului European i s-a oferit o direcție politică în vizita sa în Turcia, subliniind o declarație făcută de liderii naționali ai statelor membre ale UE la sfârșitul lunii martie.

În plus, alte vizite comune anterioare, făcute de președinții bărbați ai instituțiilor UE,  ei sunt așezați cot la cot cu Erdoğan.

În orice caz, președintele Consiliului European a dorit să pună accentul pe faptul că întâmplarea de la Ankara i-a provocat „întristare” tocmai din cauza insinuărilor că ar fi fost indiferent la adresa colegei sale și a faptului că situația a „umbrit” rezultatele muncii depuse de ambii lideri europeni pentru revitalizarea relațiilor cu Turcia.

„Mă întristează două aspecte. În primul rând, orice sugestie că aș fi putut fi indiferent față de gafa de protocol la adresa Ursulei, mai ales având în vedere cât de onorat sunt să fac parte din proiectul european, ale cărui două dintre cele patru instituții principale sunt conduse de femei, Ursula von der Leyen și Christine Lagarde. Și cât de mândru sunt că o femeie, prima din istorie care a ocupat funcția, mi-a succedat ca prim-ministru al Belgiei. În al doilea rând, sunt întristat că această situație a umbrit munca geopolitică substanțială și benefică pe care am realizat-o împreună la Ankara și care sper să se dovedească fructuoasă pentru Europa”, a conchis Charles Michel. 

Amintim că liderii Uniunii Europene au transmis marți că blocul este pregătit să urmeze o agendă concretă și pozitivă cu Turcia, în special în domeniul cooperării economice și al migrației, după ce președintele Recep Tayyip Erdoğan i-a primit la Ankara pe șeful Consiliului European, Charles Michel, și pe președinta Comisiei Uniunii Europene, Ursula von der Leyen, pentru a discuta despre viitorul legăturilor bilaterale și a căuta o cale de urmat după escaladarea anul trecut a tensiunilor.

Vizita în Turcia a survenit în contextul în care pe 26 martie, în urma reuniunii liderilor din cele 27 de state membre, von der Leyen și Michel anunțau că Uniunea Europeană este pregătită să colaboreze cu Turcia după o abordare în doi pași, care să presupună cooperarea etapizată și progresivă într-o serie de domenii, dar și reversibilitatea măsurilor de cooperare în cazul în care Turcia își reia acțiunile destabilizatoare din estul Mării Mediterane și care contravin dreptului internațional.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

COMISIA EUROPEANA1 min ago

Comisia Europeană a prezentat o nouă strategie de combatere a traficului de persoane în următorii cinci ani

CONSILIUL UE58 mins ago

Țările UE și-au stabilit mandatul de negociere pentru certificatul de vaccinare: Deținerea adeverinței “nu este o condiție prealabilă pentru a exercita dreptul la liberă circulație”

COMISIA EUROPEANA1 hour ago

Ursula von der Leyen: Pfizer-BioNTech creşte cu 50 milioane de doze cantitatea de vaccin anti-COVID livrată UE în a două jumătate a anului

PPE2 hours ago

Manfred Weber, liderul grupului PPE din Parlamentul European: Turcia nu poate fi niciodată membru în UE! Erdogan va continua să ne provoace cât continuă discuțiile de aderare

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII2 hours ago

Banca Europeană de Investiții aprobă un împrumut de 24 de milioane de euro pentru consolidarea cercetării, educației și sănătății publice la Universitatea de Medicină și Farmacie din București

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

Charles Michel: Calea viitoarei ordini mondiale va fi stabilită în regiunea Indo-Pacific, iar Uniunea Europeană și India sunt parteneri cheie

U.E.3 hours ago

Eurostat: România, printre țările UE unde producția industrială a înregistrat un declin semnificativ în luna februarie

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ3 hours ago

Studiu al Băncii Centrale Europene: Europenii doresc ca euro digital să fie confidențial, sigur și ieftin

NATO3 hours ago

Șeful diplomației SUA, la NATO: Acesta este un moment important pentru Alianța noastră. Forțele NATO vor pleca împreună din Afganistan

RUSIA3 hours ago

Germania acuză Rusia de provocări prin mobilizarea de trupe de-a lungul frontierei cu Ucraina

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Comisia Europeană preconizează că adeverința electronică verde va intra în vigoare la sfârșitul lunii iunie

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 day ago

Marian-Jean Marinescu, în dialog cu tânăra generație: Reducerea emisiilor de carbon trebuie făcută într-un mod realist, ținând cont de competitivitatea economică, de locurile de muncă

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Charles Michel explică lipsa sa de reacție cu privire la gafa de protocol din Turcia la adresa șefei Comisiei Europene: Am decis să nu facem o scenă, ci să ne concentrăm pe esența discuțiilor politice

INTERNAȚIONAL6 days ago

Președintele american, Joe Biden, cere Congresului să adopte planul de investiții: Este absolut necesar ca SUA să rămână ”prima putere mondială”

ROMÂNIA1 week ago

Guvernul mandatează Ministerul Investițiilor să negocieze Planul Național de Redresare și Reziliență la nivelul Comisiei Europene

INTERNAȚIONAL1 week ago

UE și Turcia sunt pregătite să-și revitalizeze relațiile în mod constructiv: Cooperarea economică, migrația și mobilitatea, pilonii unei agende „concrete și pozitive”

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Florin Cîțu: În lunile aprilie și mai vor ajunge în România 8,3 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă: Institutul ”Cantacuzino” din Capitală va fi relansat cu bani din procentul anual de 2% de la Apărare

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Institutul ”Cantacuzino” va pune în valoare capacitatea și expertiza pe care le are în cadrul mecanismului european de creștere a capacității de producție a vaccinului anti-COVID-19

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul Sănătății Vlad Voiculescu: În următoarele două luni vor veni în România peste 7 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19

Advertisement
Advertisement

Trending