Klaus Iohannis, întâlnire cu o delegație a Muzeului Holocaustului din SUA: Derapajele unor persoane publice pot anula progresul pe care România l-a făcut în ultimele două decenii

Preşedintele Klaus Iohannis, i-a primit joi, la Palatul Cotroceni, pe directorul Biroului de Relaţii internaţionale, domnul Paul Shapiro, şi pe directorul Diviziei de Programe Arhivistice Internaţionale, domnul Radu Ioanid, din cadrul Muzeului Memorial al Holocaustului din Statele Unite ale Americii, informează Administrația Prezidențială într-un comunicat.

La întâlnire au mai luat parte ambasadorul Statelor Unite ale Americii,  Hans Klemm, şi directorul general al Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”, Alexandru Florian.

FOTO: Administrația Prezidențială

În cadrul discuţiilor, au fost abordate aspecte legate de evoluţia proiectului “Muzeul Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România” şi menţinerea pe agenda publică a subiectelor legate de prezervarea memoriei Holocaustului şi combaterea antisemitismului. Participanţii au subliniat importanţa celor două subiecte, având în vedere recentele evoluţii europene, precum şi faptul că, în timpul Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene, mandatul va avea ca obiectiv inclusiv consolidarea valorilor europene şi contracararea antisemitismului, rasismului şi intoleranţei.

Citiți și Preşedintele Klaus Iohannis a primit, la Washington, distincţia „Light Unto the Nations“: Accept acest prestigios premiu în numele României și poporului român

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat aprecierea cu privire la dinamica colaborării dintre autorităţile române şi Muzeul Memorial al Holocaustului din Statele Unite ale Americii şi a subliniat importanţa expertizei pe care partenerii internaţionali o pot oferi în demersurile privind amenajarea Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din Bucureşti. În acelaşi timp, Preşedintele României a subliniat că acest muzeu trebuie să devină o resursă educaţională importantă, mai ales pentru tinerele generaţii.

Totodată, șeful statului a reiterat importanţa unei iniţiative viitoare privind organizarea unei structuri educaţionale instituţionalizate pentru cursuri şi training-uri pentru funcţionari, diplomaţi, personalul din structurile de ordine şi siguranţă, cu privire la tema Holocaustului, combaterea antisemitismului, xenofobiei, a discriminării şi a urii. Mai mult, s-a pus accent pe nevoia de a educa societatea în legătură cu acest subiect, întrucât cercetările recente au arătat că, din păcate, este foarte puţin cunoscut şi asumat acest capitol istoric traumatic.

Preşedintele României a arătat că trebuie identificate modalităţi pentru a nu uita aceste tragedii, pentru a păstra şi apăra memoria victimelor, şi a evita alunecarea periculoasă în abordări superficiale ori în ignoranţă.

În cadrul întrevederii, reprezentanţii Muzeului Memorial al Holocaustului şi-au exprimat aprecierea pentru eforturile întreprinse de România şi de preşedintele Klaus Iohannis, în special, în această direcţie şi şi-au manifestat deplina susţinere pentru proiectele viitoare.

De asemenea, s-a discutat şi despre evoluţiile îngrijorătoare care au loc la nivel internaţional, respectiv tendinţele xenofobe, antisemite şi de negare a Holocaustului.

În acest context, participanţii la întâlnire au susţinut că derapajele unor persoane publice sunt extrem de nocive pentru că ele pot anula sau periclita progresul pe care România l-a făcut în ultimele două decenii, iar acest simulacru de cultură şi istorie din spaţiul public, folosit în scop politic, de defăimare a unor reprezentanţi ai autorităţilor sau a unor categorii din societate, trebuie să înceteze.

În cadrul discuţiilor, s-a convenit continuarea eforturilor întreprinse în vederea cunoaşterii adevărului istoric, a prezervării memoriei victimelor, cu accent pe educaţia şi cercetarea ştiinţifică cu privire la Holocaust.

În acest sens, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că autorităţile române şi cele europene trebuie să fie atente la menţinerea pe agenda publică a subiectului istoriei Holocaustului, nu doar din perspectiva omagiului adus memoriei victimelor, ci şi ca sursă a unei strategii de contracarare a intensificării antisemitismului şi xenofobiei, fenomene strâns legate de discursul populist al partidelor extremiste.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.