Uniunea Europeană nu este în măsură să apere vechiul continent şi nu trebuie să slăbească NATO cu voinţa sa de autonomie, a declarat joi secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, norvegianul Jens Stoltenberg, într-un interviu acordat France Presse.
“Susţin eforturile UE pentru cheltuielile sale de apărare, pentru a se dota cu noi capacităţi militare şi a remedia fragmentarea industriei europene de apărare, căci toate acestea vor fi bune pentru securitatea europeană şi pentru securitatea transatlantică”, a declarat Stoltenberg în cadrul unei reuniuni la Bruges (vestul Belgiei), după o intervenţie în faţa Colegiului Europei, la invitația rectorului Federica Mogherini, fostă șefă a diplomației europene.
“Toate aceste eforturi, atât timp cât ele completează NATO, le salutăm. Dar UE nu poate apăra Europa“, a avertizat el, conform Agerpres.
Secretarul general al NATO nu este la prima afirmație de acest gen din ultimele două săptămâni, el participând săptămâna trecută și la o reuniune prin videoconferință a liderilor UE consacrată securității apărării, unde a afirmat că Europa și America de Nord pot face față împreună, nu fiecare pe cont propriu, agresivității Rusiei și ascensiunii Chinei.
Uniunea Europeană nu poate înlocui NATO și nu poate proteja Europa, a atenționat el, la 19 februarie, într-un discurs susținut pe scena virtuală a Conferinței de Securitate de la München într-o ediție specială consacrată relansării relațiilor transatlantice și în care Joe Biden, primul președinte american care se adresează Conferinței, a dat semnalul că “America și alianța transatlantică au revenit”.
Întrebat de președintele Conferinței de Securitate de la München, Wolfgang Ischinger, despre provocările reprezentate de China și de cooperarea UE – NATO în această privință, Stoltenberg a răspuns fără echivoc: “UE nu poate înlocui NATO. UE nu poate proteja Europa“.
“Acest lucru este parțial legat de resurse, 20% din cheltuielile de apărare ale NATO provin de la aliații UE ai NATO. Este, de asemenea, parțial despre geografie, Norvegia și Islanda în nord sau Turcia în sud sau în Statele Unite, Canada și Regatul Unit în vest, aceste țări fiind desigur importante pentru apărarea și protecția Europei”, a spus el.
“Și, în al treilea rând, este vorba de politică, orice încercare de a slăbi legătura transatlantică nu numai că va slăbi NATO, ci va diviza și Europa, așa că trebuie să avem Europa și America de Nord împreună în NATO, acesta este cel mai bun mod“, a conchis el atunci.
Citiți și Josep Borrell va prezenta anul acesta Busola Strategică a UE: Dorim să acționăm cu partenerii ori de câte ori este posibil și autonom când este necesar
Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au afirmat la 26 februarie, într-o declarație comună adoptată la capătul unei videoconferințe consacrată temelor securității și apărării, angajamentul pentru cooperarea strânsă cu NATO și disponibilitatea de a cooperare cu noua administrație a Statelor Unite pentru o agendă transatlantică puternică și ambițioasă, care include un dialog strâns privind securitatea și apărarea.
“Rămânem dedicați implementării Agendei Strategice 2019-2024, urmărind o mai mare acțiune strategică și creșterea capacității UE de a acționa autonom. Această cooperare globală (n.r. – cu SUA și cu NATO) va beneficia de o UE mai puternică în domeniul securității și apărării”, au subliniat Angela Merkel, Emmanuel Macron, Klaus Iohannis și ceilalți șefi de state sau de guvern, într-un set de concluzii adoptate.