Connect with us

POLITICĂ

Klaus Iohannis, întrevedere cu ministrul de Externe francez. Șeful statului va inaugura împreună cu Emmanuel Macron sezonul cultural România – Franța în toamna acestui an

Published

on

Parteneriatul strategic bilateral cu Franța reprezintă unul dintre cele mai valoroase astfel de parteneriate pe care România le are, i-a transmis joi președintele Klaus Iohannis ministrului francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, aflat în vizită oficială la București, la 11 ani de la ultima vizită a unui ministru de externe francez în România.

”Președintele Klaus Iohannis a evidențiat nivelul excelent al relației bilaterale, în contextul unui an cu multiple semnificații în relația cu Franța: aniversarea a 10 ani de la semnarea Declarației de Parteneriat Strategic, lansarea Sezonului cultural România-Franța, celebrarea Centenarului Marii Uniri, la care Franța a avut o contribuție semnificativă”, informează Administrația Prezidențială într-un comunicat remis CaleaEuropeana.ro.

FOTO: Administrația Prezidențială

În plan bilateral, președintele Klaus Iohannis a salutat nivelul de excelență și dinamica pozitivă a Parteneriatului Strategic dintre România şi Franța, unul dintre cele mai valoroase parteneriate strategice ale țării noastre.

În acest sens, șeful statului a subliniat eforturile celor două părți pentru modernizarea documentelor fondatoare ale Parteneriatului Strategic, care trebuie să includă elementele de interes, de poziție și de acțiune comune ale României și Franței, care sunt tot mai multe, în plan bilateral, european și internațional.

Citiți și

Șeful diplomației franceze la București: România se poate baza pe sprijinul Franţei pentru succesul primei sale preşedinţii la Consiliul UE

 Întrevedere Meleșcanu – Le Drian: România condamnă utilizarea armelor chimice. Franța anunță că situația din Siria a trecut de ”linia roșie”

 Ministrul francez de Externe efectuează miercuri și joi o vizită oficială la București

Cei doi înalți oficiali au exprimat totodată sprijinul pentru ca Sezonul România-Franța, proiect cultural și de diplomație publică de mare anvergură, care va fi lansat la sfârșitul toamnei acestui an de către președinții Klaus Iohannis și Emmanuel Macron, să fie un succes care să contribuie la prezentarea imaginii actuale, moderne și inovative a celor două state.

Urmăriți și UPDATE LIVE VIDEO & TEXT Emmanuel Macron și Klaus Iohannis au discutat despre viitorul UE la București

Președintele Klaus Iohannis a exprimat dorința României de a coopera cât mai apropiat şi de a se coordona cu Franța în abordarea principalelor dosare ale Președinției române a Consiliului UE. În acest context, cei doi înalți oficiali au amintit, printre altele, negocierile privind viitorul buget al Uniunii Europene post-2020, fiind evidențiate pozițiile comune cu privire la nevoia de menținere a unor alocații semnificative pentru politica de coeziune şi politica agricolă comună. Președintele Klaus Iohannis a subliniat interesele și acțiunea comune ale României și Franței în tot mai multe dosare europene actuale, pozițiile României fiind apreciate de ministrul de externe francez. În același timp, Președintele României a evidențiat susținerea de care se bucură calea europeană şi valorile europene profunde la nivelul societății românești.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat importanța pe care România o acordă aderării la Spațiul Schengen și speranța că Franța va sprijini o decizie în acest sens, în conformitate cu cele discutate în contactele la nivel din ultimii ani, inclusiv cu prilejul vizitei Președintelui Macron din august 2017. Ministrul Le Drian a menționat sprijinul pe care Franța îl acordă aderării României la Spațiul Schengen, concomitent cu finalizarea reformării acestuia, aflată în curs de derulare şi subliniind că nu există vreun blocaj din partea Franței asupra perspectivei României de a deveni membru al Spațiului Schengen.

De asemenea, cei doi înalți oficiali au avut un schimb de opinii cu privire la o serie de dosare internaţionale actuale.

În acest context, Klaus Iohannis a exprimat profunda îngrijorare a României cu privire la evoluțiile recente din Siria, condamnând ferm utilizarea armelor chimice în conflict, care nu este justificată de niciun considerent. Președintele României a arătat totodată că aceste evoluții, în ciuda condamnărilor și reacțiilor internaționale față de utilizările anterioare ale armelor chimice în Siria, indică faptul că nu au fost trase, din păcate, concluziile care se impuneau. La rândul său, ministrul de externe francez a prezentat poziția fermă a Franței, pentru care utilizarea armelor chimice în Siria reprezintă o „linie roșie” și un element de preocupare pentru întreaga comunitate internaţională.

Vizita oficialului francez la București, unde a avut întrevederi cu președintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă și cu ministrul Teodor Meleșcanu, la 11 ani de la ultima vizită a unui ministru de externe francez în România și are loc în contextul unui an cu multiple semnificații în relaţia bilaterală: aniversarea a 10 ani de la semnarea Declaraţiei de Parteneriat Strategic, pregătirea Sezonului România-Franţa, proiect cultural şi de diplomaţie publică de mare anvergură, care se va derula între 1 decembrie 2018 și 14 iulie 2019, suprapunându-se cu prima Președinție a Consiliului UE exercitată de România, precum și celebrarea Centenarului Marii Uniri, la care Franţa a avut o contribuție semnificativă.

În 2016, Parisul și Bucureștiul au semnat o foaie actualizată de parcurs a Parteneriatului Strategic bilateralTotodată, începând cu anul 2016, relația bilaterală dintre România și Franța a înregistrat și prima reuniune româno-franceză pe teme strategice, în format „2+2”, la nivel de miniștri ai afacerilor externe și ai apărării, a avut loc luni la Bruxelles, în marja reuniunilor miniștrilor de Externe și ai Apărării din țările Uniunii Europene.

 

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

POLITICĂ

Deputatul Ionuț Stroe, mesaj din Plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei: Am reușit o radiografie obiectivă și clară a situației din Albania. Procesul de monitorizare, încheiat

Published

on

© Ionuț Stroe - Facebook

Plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a adoptat ieri, 17 aprilie, rezoluția care încheie procesul de monitorizare pentru Albania, ca urmare a raportului întocmit de deputatul român, Ionuț Stroe.

„Acest moment marchează finalul unei misiuni importante, de peste un an, în care am avut nenumărate întâlniri și discuții cu toate forțele politice din Albania, cu societatea civilă, cu parlamentul, zona justiției și guvernul albanez. Am reușit o radiografie obiectivă și clară a situației din Albania”, a trasmis deputatul român într-un mesaj postat pe pagina de Facebook. 

Potrivit acestuia, „este o zi istorică pentru Albania, care se afla sub monitorizare din anul 1995”: „Este o onoare pentru mine să fi contribuit la acest moment.”

„Acesta este rolul Consiliului Europei, de a ghida, ajuta și susține statele membre pentru a-și consolida democrația, statul de drept și respectarea drepturilor omului”, a mai adăugat Ionuț Stroe. 

Continue Reading

ALEGERI EUROPENE 2024

“Pasele între prieteni merg cel mai bine. Acum e timpul României să înscrie!” – Reacția lui Ciolacu după ce Scholz i-a dăruit o minge de fotbal pentru EURO 2024

Published

on

© Guvernul României

Cancelarul german Olaf Scholz i-a dăruit sâmbătă premierului Marcel Ciolacu o minge de fotbal cu înscripția Campionatului European de Fotbal 2024 pe care Germania îl va găzdui în perioada 14 iunie – 14 iulie și care l-a România s-a calificat după o pauză de opt ani.

“Pasele între prieteni merg cel mai bine”, a scris Ciolacu, pe Facebook, unde a distribuit o fotografie cu momentul imortalizat.

“Acum e timpul României să înscrie! În iunie, și tricolorii și românii vor face o figură frumoasă în Europa!”, a continuat liderul PSD.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut sâmbătă o întrevedere, la Palatul Victoria, cu cancelarul federal german, Olaf Scholz, aflat în vizită în România, unde Partidul Social Democrat şi PES activists România găzduiesc, la Palatul Parlamentului, o reuniune a liderilor Partidului Socialiştilor Europeni la care participă, alături de Ciolacu și Scholz, comisarul european Nicolas Schmit, candidatul PES la șefia Comisiei Europene, și preşedintele PES, Stefan Lofven.

Discuțiile au vizat aprofundarea relațiilor bilaterale, cooperarea în plan economic și de securitate, aderarea completă a României la Schengen, precum și teme de interes european, în contextul apropiatelor alegeri pentru Parlamentul European

Continue Reading

POLITICĂ

Nicolae Ciucă s-a întâlnit cu premierul ceh Petr Fiala: Alegerile europene vor fi momentul în care forţele democratice trebuie să afirme cu tărie angajamentul faţă de valorile occidentale

Published

on

© Nicolae Ciucă/ Facebook

Preşedintele Senatului și liderul PNL, Nicolae Ciucă, a avut joi, la Praga, o întrevedere cu premierul Republicii Cehe, Petr Fiala, el afirmând că cele două ţări vor da pe 9 iunie testul alegerilor europarlamentare şi că acesta este momentul în care forţele democratice trebuie să afirme cu tărie angajamentul faţă de valorile occidentale.

”M-am văzut la Praga cu premierul Republicii Cehe, Petr Fiala, pe care l-am vizitat la sediul Guvernului. Am discutat despre întărirea cooperării dintre cele două state şi modalităţi prin care putem face faţă complicaţiilor geopolitice şi economice care afectează întreg continentul”, a transmis, într-o postare pe Facebook, președintele PNL.

Nicolae Ciucă a subliniat că în asemenea perioade, este foarte importantă solidaritatea între statele partenere în cadrul Uniunii Europene, pentru că doar împreună avem forţa de a depăşi cele mai dificile provocări.

”Ţările noastre vor da pe 9 iunie testul alegerilor europarlamentare. Premierul ceh şi cu mine apreciem că acesta este momentul în care forţele democratice trebuie să afirme cu tărie angajamentul faţă de valorile occidentale”, a mai spus Ciucă.

”I-am mulţumit, de asemenea, pentru sprijinul pe care ţara sa îl acordă României în favoarea admiterii noastre depline în Spaţiul Schengen şi în cadrul procesului de aderare la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD)”  a mai afirmat liderul liberal.

Președintele Senatului a efectuat în această săptămână o vizită la Praga, unde a avut întrevederi și cu președintele ceh, Petr Pavel, “un prieten vechi” din vremurile când ambii serveau în uniformă militară, dar și cu omologul său, președintele Senatului Republicii Cehe, Miloš Vystrčil.

 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
INTERNAȚIONAL24 mins ago

Klaus Iohannis, vizită în Coreea de Sud, la invitația omologului său: Va fi adoptată Declarația Comună privind consolidarea Parteneriatului Strategic bilateral

ROMÂNIA41 mins ago

Proiectele de parteneriat public-privat sunt viitorul, subliniază ministrul Marcel Boloș în cadrul unor întâlniri cu reprezentanți ai FMI și Băncii Mondiale

ROMÂNIA1 hour ago

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Emiratelor Arabe Unite: Pe timp de pace putem construi. Asigurarea securității în zonele noastre va contribui la impulsionarea relațiilor comerciale

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Argentina cere să devină “partener global” NATO: Ministrul argentinian al apărării i-a înmânat lui Mircea Geoană o scrisoare de intenție în acest sens

SUA3 hours ago

“Mișcă-te Europa!”: Donald Trump cere Europei să furnizeze mai mulți bani pentru a ajuta Ucraina

SCHENGEN3 hours ago

Schengen: Comisia Europeană a propus Consiliului UE să stabilească data eliminării controalelor la frontierele terestre pentru România și Bulgaria

ROMÂNIA DIGITALĂ12 hours ago

Digital Innovation Summit Bucharest 2024 marchează o nouă etapă în colaborarea dintre sectoarele public și privat pentru a modela un viitor digital mai sigur și mai prosper

COMISIA EUROPEANA15 hours ago

Liderii UE au făcut primul pas către viitorul pieței unice, cerând “un nou pact european pentru competitivitate ancorat în piața unică” și cu o Uniune a piețelor de capital cu un potențial anual de 470 de miliarde de euro pentru companii

CONSILIUL EUROPEAN16 hours ago

Klaus Iohannis le-a prezentat omologilor din UE viziunea României privind viitorul pieței unice, cu accent pe rolul prioritar al coeziunii și agriculturii și ridicarea controalelor la frontierele terestre

SUA17 hours ago

SUA: Camera Reprezentanților va vota proiectul de lege privind ajutorul de 61 miliarde de dolari pentru Ucraina

ROMÂNIA19 hours ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

ROMÂNIA2 days ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

ROMÂNIA2 days ago

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

ROMÂNIA2 days ago

Ministrul Adrian Câciu își dorește ca Europa anului 2030 să ”fie un furnizor mondial de tehnologie, un producător de semiconductori şi un producător de software”, fiind convins că România va fi cu totul alta

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

Gala AOR. Președintele Rețelei Orașelor și Municipiilor din R. Moldova din cadrul CALM: Ne dorim parteneriate în care Republica Moldova să se simtă parte a românității de facto și de jure

ROMÂNIA DIGITALĂ3 days ago

Digital Innovation Summit Bucharest explorează în perioada 16-18 aprilie punctul de intersecție dintre inovarea digitală, securitatea cibernetică și eforturile diplomatice într-o lume interconectată

ROMÂNIA DIGITALĂ3 days ago

Digital Innovation Summit/Nicolae Ciucă: Văd următorii 10 ani ca pe un deceniu al siguranței, în care investiția în inovație și tehnologie trebuie să fie parte a noului proiect de țară

ROMÂNIA4 days ago

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor: Lucrăm împreună pentru a asigura drepturi egale pentru minoritățile naționale din România și Ucraina

NATO1 week ago

Klaus Iohannis explică de ce România nu a investit 2,5% din PIB pentru apărare în 2023: Inflația, lipsa lichidităților la momentul achiziției și a echipamentelor militare

PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago

Regele Philippe al Belgiei, în plenul PE: „Europa și întreaga lume au mare nevoie de speranță”

Trending