Connect with us

CHINA

Klaus Iohannis l-a acreditat ca ambasador al României în China pe Dan-Horia Maxim, diplomat și expert care s-a ocupat de relațiile economice UE – Asia de Sud în cadrul Comisiei Europene

Published

on

© Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul privind acreditarea lui Dan-Horia Maxim în calitate de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Populară Chineză, cu reşedinţa la Beijing, informează Administraţia Prezidenţială într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Potrivit MAE, Dan-Horia Maxim ocupă, din 2022, funcţia de expert naţional detaşat responsabil pentru relaţiile comerciale dintre Uniunea Europeană şi regiunea Asiei de Sud din cadrul Comisiei Europene – Directoratul General pentru Comerţ (DG TRADE).

În perioada 2014 – 2022 a exercitat funcţia de şef al Secţiei comerţ din cadrul Reprezentanţei Permanente a României la Uniunea Europeană.

El a ocupat funcţia de preşedinte al Comitetului de Politică Comercială (CPC) în formatul supleanţilor şi vicepreşedinte CPC în formatul titularilor din cadrul Consiliului Uniunii Europene pe perioada Preşedinţiei României a Consiliului UE (ianuarie – iunie 2019) în cadrul Reprezentanţei Permanente a României la UE.

A fost director în cadrul Direcţiei Relaţii Bilaterale Europa şi Asia Centrală, Departamentul de Comerţ Exterior şi Relaţii Internaţionale din Ministerul Economiei (2013 – 2014).

A mai ocupat, printre altele, funcţiile de consilier economic în cadrul Ambasadei României în Confederaţia Elveţiană (2009-2013) şi secretar economic în cadrul Ambasadei României în Republica Franceză (2002 – 2007).

Preşedintele Iohannis a semnat luni şi decretul privind acreditarea Iuliei Pataki, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Federală Democrată a Etiopiei, cu reşedinţa la Addis Abeba, şi în calitate de ambasador nerezident al României în Republica Somalia.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

CHINA

Sprijinul oferit de China Rusiei în războiul împotriva Ucrainei este principalul motiv al deteriorării relațiilor economice dintre Berlin și Beijing, semnalează vicecancelarul german Robert Habeck într-o vizită în China

Published

on

© European Union 2022

Vicecancelarul german Robert Habeck a indicat sâmbătă sprijinul Chinei pentru Rusia în războiul împotriva Ucrainei drept principalul motiv al deteriorării relațiilor economice dintre Berlin și Beijing, reiterând avertismentele privind consecințele economice ale sprijinului acordat de Beijing efortului de război al Moscovei, informează Politico Europe.

”De asemenea, este important ca China, care sprijină Rusia în acest război, să înțeleagă că interesele de securitate germane și europene sunt deja direct afectate de acest conflict”, a declarat Habeck la deschiderea unui dialog la nivel înalt China-Germania privind schimbările climatice și tranziția ecologică la Beijing, potrivit Bloomberg.

Aceasta este prima vizită a lui Habeck în China în cursul mandatului său, pe fondul agravării incertitudinii cu care se confruntă relațiile comerciale germano-chineze. Această vizită are loc în contextul în care UE și China sunt angajate într-un război comercial din ce în ce mai intens, UE impunând tarife pentru vehiculele electrice chinezești, iar Beijingul lansând o anchetă antidumping asupra produselor din carne de porc din UE.

”Este important să înțelegem că acestea nu sunt tarife punitive”, a declarat Habeck, comparând măsurile UE cu cele aplicate de țări precum SUA, Brazilia și Turcia, potrivit unui raport Reuters. Habeck a declarat că, timp de nouă luni, Comisia Europeană a examinat în detaliu dacă întreprinderile chineze au beneficiat în mod incorect de subvenții.

Tarifele propuse de UE sunt menite să echilibreze condițiile de concurență cu China, i-a spus Habeck lui Zheng Shanjie, președintele Comisiei Naționale pentru Dezvoltare și Reformă (NDRC) din China. Habeck i-a mai spus lui Shanije că, dacă Beijingul nu ar sprijini războiul Rusiei, Europa și Germania nu și-ar reduce dependența de China pentru materii prime, conform informațiilor.

Habeck a reiterat dorința Europei de a discuta cu China despre tarifele la importurile de vehicule electrice chinezești, adăugând că măsurile sunt menite să compenseze avantajele acordate de Beijing companiilor chineze.

China a fost principalul partener comercial al Germaniei timp de opt ani la rând – o tendință care nu a fost întreruptă până anul acesta, când schimburile comerciale ale Berlinului cu SUA (63 de miliarde de euro, 67,4 miliarde de dolari) au depășit schimburile comerciale cu Beijingul (60 de miliarde de euro), informează Deutsche Welle.

În mai, exporturile germane către China au scăzut cu 14%, în timp ce exporturile către SUA au crescut cu 4,1%.

Continue Reading

CHINA

UE reacționează după ce China a decis să se răzbune prin a deschide o investigație anti-dumping cu privire la carnea de porc importată din Uniune: Nu suntem îngrijorați. Ne vom asigura că respectă normele OMC

Published

on

© European Union, 2022

Uniunea Europeană nu este îngrijorată de hotărârea Chinei de a deschide o investigație anti-dumping cu privire la importurile de carne de porc și la produsele derivate din UE, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, informează Reuters.

Acesta a menționat în fața jurnaliștilor că UE se va implica în mod corespunzător pentru a se asigura că ancheta respectă toate normele relevante ale Organizației Mondiale a Comerțului.

Investigația, anunțată luni de Ministerul Comerțului din China, care vizează cu precădere Spania, Olanda și Danemarca, se va concentra asupra cărnii de porc destinate consumului uman, cum ar fi bucățile întregi proaspete și congelate, precum și intestinele și stomacurile de porc. 

Măsura vine după ce Comisia Europeană a anunțat stabilirea unor taxe vamale suplimentare de până la 38% pentru importul de mașini electrice din China, care ar urma să intre în vigoare din 4 iulie în cazul în care în cele două părți nu ajung la o soluționare a ceea ce Uniunea Europeană acuză a fi practici neloiale.

Citiți și: Comisia Europeană stabilește taxe vamale de până la 38% pentru vehiculele electrice din China care ar urma să intre în vigoare din 4 iulie dacă autoritățile chineze nu cooperează pentru a identifica o soluție

Anunțul Beijingului vine înainte de vizita la Bruxelles a lui Ding Xuexiang, prim-vicepremier și consilier de rang înalt al președintelui Xi Jinping, pentru a coprezida dialogul la nivel înalt UE-China privind mediul și clima.

Se așteaptă ca Ding, fost șef de cabinet al lui Xi, să aducă în discuție decizia Comisiei Europene de a aplica vehiculelor electrice din China taxe suplimentare de până la 38% – pe lângă cele 10% pe care UE le percepe deja pentru toate importurile de automobile, dar mai mici decât cele făcute publice de Statele Unite la începutul lunii mai, de 100%.

Să nu uităm însă și de celelalte acțiuni ale Uniunii Europene pentru contracararea practicilor comerciale neloiale ale celei de-a doua economii a lumii.

Recent, Comisia Europeană a deschis o investigație privind subvențiile de care ar fi beneficiat furnizorii chinezi de turbine eoliene destinate unor parcuri eoliene din România și alte patru state membre, urmată de o investigație privind piața chineză a achizițiilor publice de dispozitive medicale care discriminează în mod inechitabil companiile și produsele europene.

În ceea ce privește investigaţia privind ofertele unor firme chinezeşti pentru un parc fotovoltaic din România, UE a anunțat că o va închide deoarece companiile respective s-au retras din licitație, potrivit Bloomberg, citat de Agerpres.

Ultima astfel de acțiune a Uniunii în relație cu China are legătură cu importurile de produsele de oțel ce provin din a doua economie a lumii.

Așadar, se profilează o tensionare a relațiilor comerciale, iar cu noua decizie a Chinei privind importul de carne de porc și derivate din UE care vizează cu precădere Spania, Madridul nu poate fi liniștit. Acesta este și motivul pentru care a lansat un apel la negocieri pentru a evita posibile tarife suplimentare la carnea de porc pe care această țară o exportă către China.

Să nu uităm că mai mult de jumătate din carne de porc importată de China în 2023 a venit din UE, valoarea acesteia fiind de 6 miliarde de dolari, potrivit datelor vamale, din care aproximativ un sfert a provenit numai din Spania.

Pe locurile doi și trei, Olanda și Danemarca au exportat anul trecut în China produse din carne de porc în valoare de 620 de milioane de dolari și, respectiv, 550 de milioane de dolari.

Continue Reading

CHINA

Un înalt oficial chinez vizitează Bruxellesul săptămâna viitoare, pe fondul tensiunilor comerciale. Se așteaptă ca tarifele UE pentru vehiculele electrice din China să ocupe un loc important în cadrul discuțiilor

Published

on

© European Union, 2022

Un înalt oficial chinez și consilier de rang înalt al președintelui Xi Jinping va vizita Bruxelles săptămâna viitoare, pe fondul escaladării tensiunilor comerciale dintre Beijing și Uniunea Europeană, anunță Politico Europe.

Prim-vicepremierul Ding Xuexiang va coprezida dialogul la nivel înalt UE-China privind mediul și clima, a anunțat vineri Ministerul chinez de Externe, marcând cea mai importantă vizită a unui oficial chinez în capitala UE din 2019 încoace. Ding va vizita, de asemenea, Luxemburg.

Se așteaptă ca Ding, fost șef de cabinet al lui Xi, să aducă în discuție decizia Comisiei Europene de săptămâna aceasta de a aplica vehiculelor electrice din China taxe suplimentare de până la 38% – pe lângă cele 10% pe care UE le percepe deja pentru toate importurile de automobile, da mai mici decât cele făcute publice de Statele Unite la începutul lunii mai, de 100%.

Citiți și: Comisia Europeană stabilește taxe vamale de până la 38% pentru vehiculele electrice din China care ar urma să intre în vigoare din 4 iulie dacă autoritățile chineze nu cooperează pentru a identifica o soluție

Taxele provizorii vor intra în vigoare numai după ce vor fi anunțate oficial în Jurnalul Oficial al UE, la 4 iulie, lăsând astfel o fereastră deschisă pentru ca cele două părți să încerce să ajungă la un acord negociat care să evite un război comercial la scară largă.

Ministrul german al economiei, Robert Habeck, care a făcut presiuni pentru taxe mai mici pentru vehicule electrice în încercarea de a-și proteja producătorii de automobile de represaliile Beijingului, urmează să viziteze China săptămâna viitoare.

Ne amintim că investigația UE  anti-subvenție a fost demarată ca urmare a presiunilor exercitate de guvernul francez, dar a stârnit îngrijorare în Germania, a cărei industrie auto este expusă la piața chineză, Berlinul temându-se că Beijingul ar putea riposta, fapt ce ar declanșa un război comercial.

Într-o recentă declarație ce pare să trădeze tocmai acest aspect, de a proteja industria auto din Germania, cancelarul Olaf Scholz a subliniat cu ocazia vizitei sale de trei zile în China, pe care a efectuat-o la mijlocul lunii aprilie, că mașinile din această țară vor fi binevenite pe piața germană, dar a semnalat că trebuie să fie respectate principiile concurenței echitabile.

Să nu uităm însă și de celelalte acțiuni ale Uniunii Europene pentru contracararea practicilor comerciale neloiale ale celei de-a doua economii a lumii.

Recent, Comisia Europeană a deschis o investigație privind subvențiile de care ar fi beneficiat furnizorii chinezi de turbine eoliene destinate unor parcuri eoliene din România și alte patru state membre, urmată de o investigație privind piața chineză a achizițiilor publice de dispozitive medicale care discriminează în mod inechitabil companiile și produsele europene.

În ceea ce privește investigaţia privind ofertele unor firme chinezeşti pentru un parc fotovoltaic din România, UE a anunțat că o va închide deoarece companiile respective s-au retras din licitație, potrivit Bloomberg, citat de Agerpres.

Ultima astfel de acțiune a Uniunii în relație cu China are legătură cu importurile de produsele de oțel ce provin din a doua economie a lumii.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
REPUBLICA MOLDOVA48 mins ago

Premierul Dorin Recean conduce delegația R. Moldova la prima Conferință Interguvernamentală cu UE, unde vor fi lansate negocierile de aderare

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Eurobarometru: 74% dintre europeni consideră că UE este mai eficientă în apărarea intereselor comerciale ale statelor membre decât dacă acestea ar acționa pe cont propriu

ROMÂNIA4 hours ago

România primește peste 1 miliard de euro prin Fondul de Modernizare al UE pentru producția de energie electrică din surse regenerabile

U.E.5 hours ago

Alegeri Franța: Liderul extremei-drepte, Jordan Bardella, promite că va menține sprijinul pentru Ucraina și consideră “Rusia o amenințare pentru Franța și Europa”

CONSILIUL UE6 hours ago

Șase persoane au fost adăugate pe lista de sancțiuni a UE pentru activități cibernetice malițioase împotriva statelor membre și a Ucrainei

U.E.6 hours ago

Borrell avertizează guvernul din Georgia privind perspectivele europene: „Ușa pentru aderare este deschisă, dar se poate închide rapid”

U.E.7 hours ago

Reglementările Apple privind App Store încalcă Regulamentul privind piețele digitale, este concluzia preliminară a Comisiei Europene, care deschide o nouă anchetă de neconformitate împotriva companiei

U.E.8 hours ago

UE trage un nou semnal de alarmă privind situația umanitară critică din Gaza și cere „măsuri urgente” pentru a evita prăbușirea operațiunilor de furnizare a asistenței

CONSILIUL UE8 hours ago

UE dă o nouă lovitură regimului lui Putin și adoptă un nou pachet de sancțiuni care vizează sectoare importante pentru economia rusă. Alte 116 persoane și entități au fost incluse pe lista măsurilor punitive

CONSILIUL UE8 hours ago

Cu o zi înainte de ancorarea Ucrainei și R. Moldova pe calea aderării la UE, România solicită o abordare strategică a Uniunii față de regiunea Mării Negre

U.E.6 hours ago

Borrell avertizează guvernul din Georgia privind perspectivele europene: „Ușa pentru aderare este deschisă, dar se poate închide rapid”

NATO3 days ago

Antony Blinken: SUA sunt recunoscătoare României și lui Klaus Iohannis pentru donarea unui sistem Patriot Ucrainei și pentru rolul jucat ca NATO să se axeze pe flancul estic

NATO3 days ago

Marea Neagră este un punct de inflexiune geopolitică, afirmă Odobescu la întâlnirea cu Blinken: Contăm pe decizii la summitul NATO pentru întărirea apărării la Marea Neagră

ROMÂNIA4 days ago

Întâlnire Ciolacu-Mattarella: Cooperarea economică, valorile comune și conexiunile între cetățenii noștri fac și mai puternice relațiile româno-italiene

ROMÂNIA6 days ago

Prima ședință comună de guvern România-Bavaria. Ciolacu: Memorandumul de Înțelegere pentru promovarea spiritului antreprenorial și în sprijinul IMM-urilor, menit să aducă și mai mult dinamism cooperării noastre bilaterale

ROMÂNIA1 week ago

În fața ascensiunii extremismului și populismului, Nicolae Ciucă face apel la curaj decizional pentru a asigura ”dezvoltarea regimului democratic”, singura ”garanție reală pentru libertatea noastră ca indivizi”

NATO1 week ago

Nume de cod “NSATU”: NATO va înființa o misiune de coordonare a ajutorului militar pentru Ucraina, cu comandament în Germania și noduri logistice în estul Alianței

G71 week ago

Biden și Zelenski au semnat la summitul G7 un pact bilateral de securitate pe 10 ani, acord precursor al aderării Ucrainei la NATO

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

Președintele Consiliului European o citează pe Eleanor Roosevelt într-o pledoarie pentru ”un viitor sigur și pașnic” în Gaza: Să privim dincolo de întuneric, spre o soluționare bazată pe soluția celor două state

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Din Bundestag, Volodimir Zelenski invocă căderea Zidului Berlinului pentru a arăta că nu poate exista pace în Ucraina atât timp cât o parte din țară rămâne ocupată de Rusia

Trending