Connect with us

INTERNAȚIONAL

Klaus Iohannis l-a primit la București pe omologul palestinian: Va fi semnat noul Program bilateral în domeniul educației și Acordul privind cooperarea în combaterea terorismului

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a anunţat, în cadrul unei conferințe de presă alături de omologul său palestinian, Mahmoud Abbas, că astăzi va fi semnat la Palatul Victoria noul Program bilateral în domeniul educaţiei, precum și un Acord între cele două Guverne privind cooperarea în prevenirea și combaterea criminalității organizate, a terorismului și a altor infracțiuni.

„Prezența domniei sale, Mahmoud Abbas, în România stă mărturie foarte bunelor relații dintre țările noastre, fundamentate pe legături istorice și umane solide. România are o lungă tradiție de sprijin pentru Palestina. Am avut contribuții solide, de-a lungul timpului, la întărirea capacității instituționale a Palestinei, inclusiv prin formarea în România a sute de experți care au influențat principalele domenii ale vieții sociale și economice palestiniene. România dorește dezvoltarea și aprofundarea tuturor domeniilor de cooperare de interes comun”, a declarat șeful statului. 

Cei doi au discutat astăzi despre rezultatele proiectelor comune de până acum și despre noile oportunități pe care aceștia le pot identifica. 

Mai mult, Klaus Iohannis a subliniat că educația rămâne un domeniu prioritar atât pentru România, cât și pentru Palestina, cele două țări împărtășind viziunea privind valoarea investiției în resursele umane, cu impact concret, pe termen lung.

„În acest sens, autoritățile române au decis creșterea numărului de burse universitare acordate cetățenilor palestinieni. Sperăm, domnule președinte, ca tinerii palestinieni să pună cunoștințele dobândite în România în folosul progresului țării dumneavoastră. Am discutat și despre sprijinul constant acordat Palestinei în cadrul forurilor multilaterale, inclusiv la nivelul Uniunii Europene. Cel mai recent exemplu este reprezentat de eforturile României dedicate reluării finanțării Uniunii pentru Palestina, proces esențial pentru oferirea unei perspective de viitor cetățenilor palestinieni, în special tinerilor și categoriilor celor mai vulnerabile”, a adăugat Iohannis. 

În continuarea discursului său, Klaus Iohannis a afirmat că  România va continua să sprijine lansarea negocierilor pentru un Acord de Asociere Uniunea Europeană – Palestina.

„Am avut astăzi și un schimb de opinii aprofundat privind agresiunea ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei. Am prezentat președintelui Abbas sprijinul multidimensional acordat de România Ucrainei, în domeniile umanitar, politic, economic, sectorial, inclusiv în ceea ce privește facilitarea exporturilor de cereale, pentru a combate eficient criza alimentară globală cauzată exclusiv de războiul Rusiei”, a mai spus el. 

În finalul discursului, Klaus Iohannis l-a asigurat pe președintele Palestinei că realizarea păcii în Orientul Mijlociu rămâne o prioritate pe agenda externă a țării noastre și a transmis întregul sprijin al României pentru „rezolvarea justă și durabilă” a conflictului palestiniano-israelian, prin negocieri directe, care să conducă la implementarea „soluției celor două state, care să co-existe în pace și securitate”.

„Această formulă este unica variantă viabilă și capabilă să garanteze îndeplinirea aspirațiilor popoarelor celor două părți și respectarea dreptului internațional.Am arătat apreciere față de implicarea Statelor Unite pentru crearea unui cadru favorabil reluării Procesului de Pace și am avut un schimb de opinii referitor la recenta vizită a Președintelui Biden în regiune. Am exprimat speranța că, pe baza implicării Statelor Unite și a unei abordări constructive față de Procesul de Pace, cu sprijinul partenerilor externi, situația de securitate regională se va putea ameliora. Astfel, se va putea răspunde și nevoilor de securitate ale palestinienilor și ale israelienilor”, a punctat șeful statului. 

Potrivit lui Klaus Iohannis, România, ca stat care are în mod tradițional „relații apropiate de prietenie cu ambele state”, este pregătită, la rândul său, să ofere sprijinul necesar.

„Provocările regionale și globale actuale de securitate evidențiază, mai mult decât oricând, nevoia de echilibru, moderație și leadership vizionar pentru soluționarea conflictelor și a divergențelor regionale. Am îndemnat la implementarea unor acțiuni constructive – un îndemn în care România crede cu convingere și pe care îl transmite tuturor actorilor din Orientul Mijlociu, cu fiecare prilej”, a conchis președintele. 

MAREA BRITANIE

Marea Britanie va crește cheltuielile forțelor sale armate cu cel puțin 52 mld. de lire sterline ca răspuns la agresiunea rusă

Published

on

© Ministry of Defence/ Facebook

Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace a declarat că Marea Britanie va crește cheltuielile forțelor sale armate cu cel puțin 52 miliarde de lire sterline ca răspuns la agresiunea rusă, informează PA Media/dpa, preluat de Agerpres

În primul său interviu de când Liz Truss a preluat funcția de premier, Ben Wallace a confirmat că aceasta își respectă promisiunea din campanie de a crește cheltuielile pentru apărare cu 3%.

Wallace a declarat pentru The Sunday Telegraph că armata „se va mări de fapt” ca urmare a creșterii cheltuielilor, care, potrivit lui, a survenit după zeci de ani de „protejare împotriva reducerilor sau de reconciliere a reducerilor cu luptele moderne”.

El a adăugat că angajamentul presupune un buget anual de apărare de aproximativ 100 miliarde de lire sterline până în 2030 – o creștere de 52 miliarde de lire sterline față de suma actuală, pe care ministrul Apărării a numit-o „uriașă”.

De asemenea, Wallace a lăudat-o pe Truss pentru creşterea finanţării şi l-a criticat pe fostul ministru al finanţelor Rishi Sunak şi Ministerul de Finanţe pentru „jaful corporatist” asupra forţelor armate începând cu anii 1990. „Până în punctul în care ministerul sub conducerea lui Rishi a încercat să stipuleze mărimea armatei”, a adăugat Wallace.

„Departamentul meu a fost atât de obişnuit timp de 30 sau 40 de ani să se apere împotriva reducerilor sau să împace reducerile cu luptele moderne, încât va trebui să se obişnuiască cu o cultură complet diferită, şi anume că vom creşte, ne vom schimba”, a declarat Wallace.

Acesta a fost numit din nou în funcție după ce a susținut-o pe Truss în competiția pentru conducerea conservatoare – o poziție pe care a luat-o atunci când Sunak nu a ținut cont de solicitările sale în cadrul Revizuirii Integrate (Integrated Review 2021) a apărării și securității.

„Motivul pentru care am susținut-o pe Liz Truss a fost că riscurile pe care eram pregătiți să le tolerăm la mijlocul deceniului nu mai sunt riscuri pe care vreau să le tolerez în lumina agresiunii rusești”, a declarat Wallace pentru The Sunday Telegraph. „Există anumite riscuri pe care nu ni le mai putem asuma cu adevărat. Și de aceea i-am scris ministrului de finanțe în martie anul trecut pentru a-i spune că lucrurile pe care nu le-am primit în cadrul RI și pe care le-am cerut, ne sunt necesare”, a explicat ministrul apărării.

Cu Kwasi Kwarteng acum la cârma vistieriei guvernului, Wallace a dat de înțeles că relația dintre cele două departamente va fi mult mai armonioasă.

„Realitatea este că vom lucra cu Ministerul de Finanțe pentru a ne asigura că avem un buget care crește pentru a face față amenințării și ambițiilor noastre”, a spus acesta. „Kwasi va fi un cancelar extraordinar și deschis… Nu va închide ușa de la Numărul 11 (reședința ministrului de finanțe) și nu se va ascunde în spatele ei”, a subliniat Wallace.

Cu puțin timp înainte de a pleca în SUA, Truss a dezvăluit că a solicitat o actualizare a RI, care a fost publicată în martie 2021. Prezentată de Boris Johnson, aceasta a prevăzut reducerea dimensiunii armatei cu 9.500 de membri și eliminarea unei treimi din gradele sale.

Actualizarea, care se așteaptă să fie publicată până la sfârșitul anului 2022, va fi coordonată de consilierul special al premierului pentru afaceri externe și apărare, profesorul John Bew.

Într-o declarație care s-a axat în principal pe discursul susținut de Truss la ONU, Downing Street a dezvăluit, de asemenea, că o „strategie reîmprospătată” a RI „va asigura că investim în capacitățile și alianțele strategice de care avem nevoie pentru a ne menține poziția fermă împotriva coerciției din partea unor puteri autoritare precum Rusia și China”.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Zelenski s-a declarat „șocat” că Israelul nu a oferit Ucrainei sisteme de apărare anti-aeriană

Published

on

© Administrația Prezidențială ucraineană

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a declarat „șocat” de eșecul Israelului de a oferi Kievului sisteme antirachetă pentru a ajuta forțele ucrainene să contracareze atacurile rusești, potrivit unui interviu făcut public sâmbătă de cabinetul prezidențial, informează Reuters, preluat de Agerpres.

Zelenski a cerut aceste arme încă de la scurt timp după începerea războiului în februarie. El a menționat sistemul de apărare antirachetă Iron Dome al Israelului.

„Nu știu ce s-a întâmplat cu Israelul. Sincer, sunt în stare de șoc, pentru că nu înțeleg de ce nu au putut să ne dea mijloace de apărare aeriană”, a declarat președintele ucrainean.

Zelenski a făcut aceste remarci într-un interviu acordat miercuri reporterilor francezi. Cabinetul său a publicat sâmbătă o înregistrare a interviului.

Comentariile lui Zelenski au fost mai dure decât cele făcute în martie, când a reproșat Israelului reticența sa de a trimite arme. La acea vreme, Israelul nu și-a asumat niciun angajament, afirmând că va ajuta Ucraina atât cât poate.

Israelul, care a condamnat invazia rusă, se ferește să tensioneze legăturile cu Moscova, un factor de putere în Siria vecină, unde forțele israeliene atacă frecvent milițiile pro-iraniene.

„Înțeleg – ei au o situație dificilă, în ceea ce privește situația cu Siria și Rusia”, a declarat Zelenski, adăugând că nu face acuzații. „Eu prezint faptele. Conversațiile mele cu conducerea israeliană nu au contribuit cu nimic la ajutarea Ucrainei”, a precizat liderul de la Kiev.

Continue Reading

SUA

Joe Biden amenință Rusia cu „costuri economice suplimentare rapide și severe” în cazul anexării unor părți din Ucraina

Published

on

© The White House/ Flickr

Președintele american Joe Biden, a avertizat vineri Rusia că vor exista costuri „rapide și severe” dacă Moscova se va folosi de referendumuri „false” pentru a anexa o parte mai mare din Ucraina, relatează AFP, preluat de Agerpres.

„Referendumurile Rusiei sunt un simulacru – un pretext fals pentru a încerca să anexeze cu forța părți din Ucraina, încălcând flagrant dreptul internațional”, a spus Biden într-o declarație. „Vom lucra cu aliații și partenerii noștri pentru a impune costuri economice suplimentare rapide și severe Rusiei.”

Votul privind anexarea de către Rusia a patru regiuni din Ucraina – Donețk și Lugansk, în est, și Herson și Zaporojie, în sud- a început vineri, crescând semnificativ tensiunea la șapte luni de la invazia din 24 februarie.

Organizarea referendumurilor privind anexarea de către Rusia a patru regiuni din Ucraina – Donețk și Lugansk, în est, și Herson și Zaporojie, în sud – a fost anunțată la începutul acestei săptămâni, după ce o contraofensivă ucraineană a cucerit cea mai mare parte a regiunii nord-estice Harkov – readucând sute de așezări sub controlul Kievului după luni de ocupație rusă. Desfășurarea votului a început vineri, 23 septembrie.

Între timp, forțele ucrainene au declarat că recuperează teritoriu de la separatiștii susținuți de Moscova chiar în teritoriile pe care Rusia vrea să le asimileze.

Integrarea celor patru regiuni în Rusia ar reprezenta o escaladare majoră a conflictului, deoarece Moscova ar considera orice mișcare militară în aceste regiuni drept un atac asupra propriului său teritoriu.

Referendumurile amintesc de cel organizat după ce Rusia a anexat Crimeea din Ucraina în 2014.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunțat aceste scrutinuri, vineri, calificându-le drept „crime împotriva dreptului internațional și a legislației Ucrainei”. „Lumea va reacționa în mod absolut corect la referendumurile false”, a afirmat acesta.

Tot ieri, statele din cadrul G7 au declarat că scrutinul nu va fi „niciodată” recunoscut și că nu are „niciun efect legal sau legitimitate”.

De asemenea, manevra Rusiei a provocat chiar și o reacție din partea Beijingului, cel mai apropiat aliat al Moscovei de la începutul războiului, ministrul chinez de externe Wang Yi – în comentariile făcute vineri în fața omologului său ucrainean Dmytro Kuleba la Adunarea Generală a ONU – declarând că „suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor trebuie să fie respectate”.

Între timp, anchetatorii ONU au acuzat vineri Rusia de comiterea unor crime de război la „scară largă” în Ucraina – enumerând, printre fapte, bombardamente, execuții, tortură și violențe sexuale îngrozitoare.

Continue Reading

Facebook

PPE2 hours ago

Manfred Weber: România și Bulgaria ar trebui să devină în sfârșit membre Schengen. Aveți sprijinul deplin al PPE

U.E.4 hours ago

Germania se va aproviziona cu gaz natural lichefiat din Emiratele Arabe Unite în urma unui acord încheiat de cancelarul Olaf Scholz

ROMÂNIA5 hours ago

Bogdan Aurescu s-a întâlnit, la New York, cu președintele executiv al American Jewish Committee. Situația de securitate de la Marea Neagră, subiect principal de discuție

S&D5 hours ago

Partidul Socialiștilor Europeni se reunește la Berlin, pe 14-15 octombrie, pentru cel de-al 12-lea Congres. Evenimentul va fi găzduit de partidul cancelarului Olaf Scholz

MAREA BRITANIE6 hours ago

Marea Britanie va crește cheltuielile forțelor sale armate cu cel puțin 52 mld. de lire sterline ca răspuns la agresiunea rusă

INTERNAȚIONAL8 hours ago

Zelenski s-a declarat „șocat” că Israelul nu a oferit Ucrainei sisteme de apărare anti-aeriană

COMISIA EUROPEANA11 hours ago

Finanțare din partea UE de peste 1,3 mld. de euro pentru drepturile femeilor și ale tinerilor, securitatea alimentară, lupta împotriva bolilor și biodiversitate

SUA1 day ago

Joe Biden amenință Rusia cu „costuri economice suplimentare rapide și severe” în cazul anexării unor părți din Ucraina

ROMÂNIA1 day ago

Cosmin Marinescu: Utilizarea eficientă și integrală a fondurilor europene trebuie să rămână prioritatea zero a autorităților statului

ROMÂNIA1 day ago

Bogdan Aurescu a inaugurat, la New York, expoziția „Parteneriatul Strategic România – SUA 25”

NATO2 days ago

Klaus Iohannis, despre amenințarea Rusiei cu un război nuclear: România, ca parte a NATO, este pregătită pentru orice scenariu. Românii nu trebuie să intre în panică

ROMÂNIA2 days ago

Klaus Iohannis, către antreprenorii români din Silicon Valley: Poate aveți unele lecții care ne-ar folosi în România

ROMÂNIA2 days ago

Nicolae Ciucă: Salutăm interesul manifestat de Banca Japoneză de Cooperare Internațională pentru susținerea marilor proiecte de infrastructură de transport și de producere a energiei verzi

U.E.2 days ago

Ministrul ungar de externe, singurul din UE care s-a întâlnit cu Lavrov la ONU: Există o singură soluție la inflația de război și la prețurile epuizante ale energiei: pacea. Ungaria vrea pace

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Ursula von der Leyen îndemnă tânăra generație să apere democrația în fața autocrației: Trebuie să lucrăm la consolidarea acesteia pentru că știm cât de repede se poate schimba istoria

DIASPORA2 days ago

Klaus Iohannis, întâlnire cu românii din SUA: România merge bine şi economia creşte, deși suntem într-o situație complicată din cauza războiului Rusiei în Ucraina

ONU4 days ago

Joe Biden, la ONU: SUA nu caută un război rece cu China, dar vom fi neîngrădiți în a promova o lume liberă, deschisă, sigură și prosperă

INTERNAȚIONAL4 days ago

De la tribuna ONU, Biden denunță încălcarea Cartei Națiunilor Unite de către Rusia: Un membru permanent al Consiliului de Securitate a încercat să șteargă de pe hartă un stat suveran

ROMÂNIA4 days ago

Marcel Boloș: Prima cerere de plată din PNRR ar trebui încasată în prima jumătate a lui octombrie. În aceeași lună, ar urma să fie transmisă și cea de-a doua cerere de plată de 2,8 mld. de euro

ROMÂNIA4 days ago

Premierul Nicolae Ciucă, după ce Putin a anunțat ”mobilizarea parțială a armatei ruse”: Ne menţinem atitudinea echilibrată și analizăm cu calm situația împreună cu aliaţii noştri din NATO

Team2Share

Trending