Connect with us

MAREA BRITANIE

Klaus Iohannis l-a primit pe regele Charles al III-lea, “un mare prieten al României”, la Palatul Cotroceni: Datorită interesului Majestății Voastre, frumusețea satelor și tradițiilor românești a trecut granițele

Published

on

© Administrația Prezidențială

România este onorată de faptul că prima vizită în străinătate a regelui Charles al III-lea al Marii Britanii după încoronare are loc în țara noastră, i-a transmis vineri președintele Klaus Iohannis monarhului britanic, în cadrul unui discurs pe care l-a susținut la o recepție găzduită la Palatul Cotroceni în onoarea acestuia.

Președintele Klaus Iohannis l-a primit vineri, la Palatul Cotroceni, pe regele Charles al III-lea al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei, cel care a devenit primul monarh britanic care vizitează România în această calitate.

Vizita regelui Charles al III-lea în România are un caracter privat, iar singurul moment public este reprezentat de vizita la Palatul Cotroceni, ca gest de curtoazie.

“Majestatea Voastră, Bine ați revenit în România, țara pentru care de-a lungul timpului ați dezvoltat o afecțiune aparte! Ne onorează faptul că prima vizită în străinătate de la încoronarea Majestății Voastre are loc în țara noastră. Pentru români, acesta reprezintă un mesaj extrem de important, că legăturile cu aceste locuri rămân la fel de strânse și după preluarea noilor responsabilități. Vă transmit în numele tuturor românilor aprecierea și recunoștința noastră pentru implicarea autentică în protejarea și celebrarea unor valori care țin de însăși identitatea națională: natura, peisajul rural din țara noastră, dar și moștenirea culturală bogată”, a spus Iohannis, în cadrul unui discurs ce a urmat ceremoniei primirii oficiale și convorbirilor tête-à-tête.

Noul suveran britanic are o prietenie de lungă durată cu România, o țară unde deține proprietăți la Viscri și Valea Zălanului, bazată pe descendența comună și relațiile de rudenie cu Casa Regală a României, dar și pe afinitatea și atașamentul personale ale suveranului britanic pentru România, poporul român și biodiversitatea țării noastre.

Localnicii povestesc cum, datorită interesului Majestății Voastre, frumusețea satelor și a tradițiilor lor a trecut granițele. Le-ați reamintit cât de prețioase sunt tradițiile, obiceiurile, meșteșugurile moștenite de generații și faptul că acestea nu își pierd valoarea în fața erei vitezei și a tehnologiei, ci dimpotrivă. Fundația caritabilă a Majestății Voastre a deschis posibilitatea de a redescoperi satul românesc și de a contribui la prezervarea lui prin activități de restaurare a clădirilor sau a obiectelor prețioase, prin dezvoltarea agriculturii ecologice, protejarea zonelor montane sau readucerea la viață a unor meserii tradiționale. Ați creat astfel oportunități deosebite pentru dezvoltarea durabilă a comunităților locale”, a mai adăugat Iohannis.

Șeful statului a salutat activitatea substanțială, valoroasă și constantă a regeluipentru protecția mediului și combaterea schimbărilor climatice și faptul că aceasta s-a reflectat și în România.

“Ați făcut din protejarea ecosistemului și din refacerea biodiversității unice a țării noastre o prioritate.  Admirația Majestății Voastre față de peisajele mioritice, față de fauna sălbatică şi pădurile maiestuoase a alimentat o dorință permanentă de a proteja această frumusețe naturală. Lansarea, în urmă cu un an, la Sibiu, a celui mai mare proiect transfrontalier de reîmpădurire din Europa este doar cel mai recent exemplu”, a punctat el.

Președintele Iohannis a evidențiat și faptul că anul 2023 este unul foarte important și pentru relația dintre România și Regatul Unit.

“Celebrăm 20 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic Bilateral, prilej cu care a fost semnată Declarația comună reînnoită, care deschide calea unei cooperări intensificate între țările noastre. Dimensiunea militară și de securitate, care reprezintă un pilon esențial al Parteneriatului Strategic, este cu atât mai relevantă în actualul context geopolitic”, a spus șeful statului.

Klaus Iohannis a evidențiat și rolul special al comunității românești din Marea Britanie, care numără peste 1,2 milioane de persoane, în dezvoltarea legăturilor româno-britanice.

“Și pentru a ilustra cât de profunde sunt legăturile dintre noi, legături nu doar afective, ci și prin prisma rădăcinilor Familiei Regale, îmi vin în minte cuvintele unui sătean care, vorbind despre onoarea de a se fi întâlnit cu Majestatea Voastră, în satul său, a spus că nu a avut nevoie de nicio traducere, atât de puternice sunt aceste legături”, a detaliat președintele.

Vă mulțumim că ați fost și sunteți în continuare un mare prieten al României! Ne uităm cu speranță spre viitor, convinși că aceste legături vor deveni tot mai puternice și că relațiile dintre statele noastre se vor dezvolta în continuare”, a conchis Klaus Iohannis.

Prima vizită externă a lui Charles al III-lea după încoronare

Această călătorie a regelui Marii Britanii în România reprezintă a doua vizită externă a monarhului britanic după vizita de stat pe care a efectuat-o în luna martie în Germania, precum și prima vizită în străinătate a suveranului după ceremonia de încoronare.

Regele Charles al III-lea și regina Camilla au fost încoronați pe 6 mai la Westminster Abbey, marcând începutul simbolic al unei noi ere regale în Marea Britanie, într-o ceremonie la care au participat peste 2.000 de invitați, inclusiv șefi de state din întreaga din lume, între care și președintele Klaus Iohannis. Charles al III-lea a fost proclamat rege al Marii Britanii pe 10 septembrie 2022, la două zile de la decesul reginei Elisabeta a II-a, deschizând o nouă epocă pentru monarhia britanică.

Charles al III-lea și România

În calitate de Prinț de Wales, Charles a vizitat în nenumărate rânduri România și a promovat imaginea țării noastre în lume.El s-a îndrăgostit de satele din Transilvania în 1998, atunci când a vizitat pentru prima dată România. În 2006, a cumpărat prima casă în România, o casă tradițională din satul Viscri, din județul Brașov, Ulterior a cumpărat și alte proprietăți, între care o casă în satul Valea Zălanului, din județul Covasna.

La 29 martie 2017, în aceeași zi în care Marea Britanie a declanșat articolul 50 din Tratatul UE privind retragerea din Uniune, prințul Charles a fost decorat de președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, cu Ordinul Național “Steaua României” în Grad de Mare Cruce, în semn de “prețuire pentru activitatea în România și pentru promovarea imaginii acesteia în lume”.

În același an, în luna decembrie, prințul Charles a făcut parte dintr-o însemnată prezență regală europeană la București, cu ocazia funeraliilor regelui Mihai I al României. Fostul suveran al României şi Regina Elisabeta a II-a aveau o descendență comună, fiind stră-strănepoții reginei Victoria a Marii Britanii, iar regele Mihai a fost văr cu principele consort Philip, soțul reginei Elisabeta a II-a și tatăl lui Charles al III-lea.

În timpul procesiunilor funerare care s-au desfășurat și în Sala Tronului de la Palatul Regal, prințul Charles, fostul rege al Spaniei, Juan Carlos, regele Suediei Carl Gustav al XVI-lea și alte personalități regale s-au recules la catafalcul ultimului șef de stat din perioada celui de-al Doilea Război Mondial care mai era în viață până la finele lui 2017.

În anii următori, atât în Marea Britanie, cât și la ONU și în România, prințul Charles a promovat imaginea României în lume, el având mai multe proprietăți în Transilvania, inclusiv o casă în localitatea Viscri.

Astfel, când filmul documentar ”Wild Carpathia – Seasons of Change” a fost difuzat în premieră la sediul ONU din New York, proiecția video a fost însoțită de un mesaj al prințului Charles.

În 2020, după debutul pandemiei de coronavirus, prințul Charles s-a adresat în mai multe rânduri românilor. Într-un mesaj video cu ocazia Paştelui ortodox, în care a evocat criză sanitară şi și-a exprimat dorinţa de a reveni în România și de a se întâlni din nou cu membri ai comunităţii româneşti din Marea Britanie, prințul de Wales afirma că “mulţi români din Marea Britanie joacă un rol indispensabil în sistemul de sănătate” și că “nu are suficiente cuvinte pentru eforturile lor remarcabile.

Tot acum doi ani, prințul Charles i-a felicitat pe voluntarii români implicaţi în proiectul “Ambulanţa pentru monumente”, care au câştigat Premiul European pentru Patrimoniu la categoria Educaţie, Formare şi Conştientizare.

Ca parte a eforturilor sale de a promova turismul în România, Alteța Sa Regală i-a îndemnat pe români să își petreacă vacanțele în România. “Voi continua să pledez pentru protejarea comorilor unice ale României, care ocupă un loc deosebit în inima mea”, consemna acesta.

Prințul Charles a vizitat România pentru ultima oară în această calitate la finalul lunii mai a anului 2022, după ce a deschis pentru prima dată lucrările Parlamentului britanic în locul reginei Elisabeta a II-a, într-un moment de cotitură, și înainte de celebrarea Jubileului de Platină al mamei sale, la 70 de ani de domnie.

În România, viitorul rege britanic a discutat cu președintele Klaus Iohannis despre Parteneriatul Strategic româno-britanic și dezvoltarea unor proiecte educaționale privind schimbările climatice, a participat la lansarea celui mai mare proiect de reîmpădurire din Europa și s-a întâlnit cu refugiați ucraineni aflați în România, cărora le-a transmis un mesaj de “încurajare şi speranţă”.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

MAREA BRITANIE

Regatul Unit nu exclude prezența Chinei de la primul summit pentru inteligență artificială în ciuda acuzațiilor de spionaj

Published

on

© No. 10/Flickr

Arestarea unui cercetător parlamentar suspectat de spionaj în favoarea Chinei nu va împiedica Beijingul să fie invitat la viitorul summit britanic privind inteligența artificială, a lăsat să se înțeleagă ieri cabinetul premierului Rishi Sunak, relatează POLITICO.

În ciuda apelurilor de a interzice Beijingului să participe la primul summit mondial pentru inteligență artificială din această toamnă, Downing Street a insistat asupra faptului că „trebuie să fim prezenți în sală pentru a argumenta în favoarea Marii Britanii în fața Chinei” în probleme precum inteligența artificială.

Parlamentarii l-au îndemnat pe Rishi Sunak să interzică accesul Chinei la summit în urma acuzațiilor de spionaj, spunând că invitarea lor ar face ca Marea Britanie să pară „slabă”.

Downing Street a declarat ieri că guvernul va „apăra cu fermitate” democrația britanică.

Dar purtătorul de cuvânt oficial al prim-ministrului a adăugat: „Trebuie să fim în sală și să susținem cauza Marii Britanii în fața Chinei în probleme precum schimbările climatice, în probleme precum inteligența artificială, și de aceea este important să prezentăm această cauză față în față”.

Comentariile cabinetului prim-ministrului au fost făcute după ce secretarul pentru afaceri, Kemi Badenoch, a refuzat să spună dacă China ar trebui să fie invitată în urma acuzațiilor. Întrebată dacă Beijingul ar trebui să fie împiedicat să participe, ea a declarat pentru Sky News: „Este o decizie pe care trebuie să o ia premierul”.

Badenoch a mai spus că Marea Britanie „cu siguranță nu ar trebui să descrie China ca pe un dușman’.

„China este o țară cu care facem multe afaceri. China este o țară care este semnificativă în ceea ce privește economia mondială. Ea face parte din Consiliul de Securitate al ONU’, a precizat aceasta

„Cu siguranță nu ar trebui să descriem China ca pe un dușman, dar o putem descrie ca pe o provocare… Nu cred că ar trebui să fim neglijenți în ceea ce privește modul în care vorbim despre alte țări atunci când se întâmplă astfel de lucruri’.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Londra refuză interzicerea participării Chinei la summitul global privind inteligenta artificială, în pofida scandalului de spionaj: ”Inteligența artificială nu cunoaște frontiere”

Published

on

© Rishi Sunak/ Twitter

Guvernul condus de Rishi Sunak a sugerat că nu va anula o invitație adresată Chinei pentru a participa la summitul global privind securitatea inteligenței artificiale, în pofida presiunilor în acest sens, apărute după ce poliția a arestat un consilier parlamentar sub suspiciunea de spionaj pentru Beijing, informează Politico Europe.

 Influentul deputat Iain Duncan Smith a cerut guvernului să interzică accesul Chinei la Summitul privind siguranța inteligenței artificiale, după ce Sunday Times a dezvăluit că un consilier parlamentar care are legături cu conservatori de rang înalt a fost arestat sub suspiciunea că ar fi spionat pentru China.

Guvernul britanic nu a confirmat că va invita China la summitul din noiembrie, dar luni, în discuțiile cu jurnaliștii, un purtător de cuvânt al Downing Street nr. 10 a respins apelurile de a exclude prezența Beijingului. ”Inteligența artificială nu cunoaște frontiere”, a menționat acesta.

Politico a relatat anterior că este probabilă o prezență chineză la summit, în ciuda împotrivirii aliaților cheie.

Luni, purtătorul de cuvânt al No. 10 a refuzat să spună ce țări vor participa la summit, dar a subliniat necesitatea ca Marea Britanie să se angajeze cu China în probleme precum IA.

”Avem nevoie să fim în sală și să susținem argumentele pentru Marea Britanie, cu China în probleme precum schimbările climatice, în probleme precum inteligența artificială, și de aceea este important să le facem față în față”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Autoritățile britanice au confirmat arestarea a doi bărbați suspectați de spionaj în favoarea Chinei, dintre care unul ar fi lucrat drept consilier în Parlamentul britanic, informează Deutsche Welle.

Într-o declarație publicată la sfârșitul săptămânii, poliția metropolitană din Londra a declarat că cei doi au fost arestați în luna martie în temeiul Legii britanice privind secretele oficiale, care se referă la protecția secretelor de stat.

Acest incident ar putea să umbrească  summitul global privind inteligența artificială, organizat și găzduit de Marea Britanie la începutul lunii noiembrie, care va va reuni țări-cheie în domeniu, precum și organizații în domeniul tehnologiei de vârf, mediul academic și societatea civilă pentru a contribui la informarea unor acțiuni rapide la nivel național și internațional la frontiera dezvoltării inteligenței artificiale (IA).

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Marea Britanie va găzdui în luna noiembrie un summit global privind securitatea alimentară, în încercarea de a slăbi ”controlul” lui Putin asupra exportului de cereale ucrainene

Published

on

© No. 10/ Flickr

Marea Britanie va găzdui în luna noiembrie un summit global privind securitatea alimentară, în încercarea de a slăbi ceea ce premierul Rishi Sunak a calificat drept un ”control” din partea Rusiei asupra exporturilor de cereale ucrainene, informează Politico Europe.

Într-un comunicat emis în timp ce se deplasa la reuniunea liderilor G20 de la New Delhi, premierul britanic Rishi Sunak a declarat că liderii mondiali trebuie să se ocupe ”de consecințele globale teribile ale controlului lui (Vladimir) Putin asupra celor mai fundamentale resurse, inclusiv blocada și atacurile sale asupra cerealelor ucrainene”.

Summitul – programat pentru 20 noiembrie la Londra – va fi susținut de ONG-urile Bill & Melinda Gates Foundation și Children’s Investment Fund Foundation, a declarat Downing Street. Acesta va avea ca scop “să abordeze cauzele insecurității alimentare și ale malnutriției”.

Downing Street 10 a declarat că Sunak va profita de summitul G20 pentru a-și îndemna omologii să sublinieze că ”retragerea lui Putin din Inițiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagră a sporit izolarea globală a Rusiei” și că sunt pregătiți ”să-i protejeze pe cei ale căror vieți au fost devastate de războiul ilegal al lui Putin”.

Rusia s-a retras în iulie din inițiativa care facilita exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră, un acord facilitat de ONU și Turcia care a permit Ucrainei, un important exportator de cereale, să continue să transporte aceste produse agroalimentare, în pofida războiului ilegal și neprovocat declanșat de Kremlin.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a încercat să readucă Moscova în această înțelegere, abordând tema cu Vladimir Putin cu ocazia vizitei pe care a efectuat-o recent la Soci, fără rezultate pozitive însă.

Între timp, Occidentul explorează diferite opțiuni pentru a sprijini exportul de cereale ucrainene, România fiind parte activă în aceste eforturi internaționale.

Mărturie în acest sens stă recenta asigurare pe care premierul Marcel Ciolacu i-a oferit-o  prim-viceprim-ministrului Ucrainei, Yulia Svyrydenko.

Guvernul României ”mobilizează toate resursele pentru a facilita tranzitul cerealelor și lucrează îndeaproape cu aliații” săi pentru ”a dubla capacitatea de export de-a lungul Dunării, pentru a proteja securitatea alimentară globală și a ajuta fermierii din Ucraina”, a dat asigurări prim-ministrul român.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.15 mins ago

Scholz cere Rusiei să se conformeze cererii ONU de retragere a trupelor din Ucraina și anunță că Berlinul va găzdui în 2024 următoarea Conferință de Reconstrucție

U.E.42 mins ago

Germania intenționează să interzică componentele chinezești în rețelele 5G pentru a ”reduce riscurile” față de China

U.E.2 hours ago

Polonia nu mai dorește să aprovizioneze Ucraina cu arme, anunță premierul Mateusz Morawiecki: Ne concentrăm pe modernizarea armatei noastre

Victor Negrescu2 hours ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA2 hours ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE2 hours ago

Șefa diplomației române, în Consiliul de Securitate ONU: România sprijină pe deplin Formula de Pace propusă de Ucraina. Pacea nu poate recompensa agresorul

ONU3 hours ago

România a semnat Tratatul privind conservarea și utilizarea durabilă a biodiversității marine în zonele din afara jurisdicției naționale, dovadă a dorinței comunității internaționale de a proteja oceanele

CONSILIUL EUROPEAN3 hours ago

Din Consiliul de Securitate al ONU, Charles Michel acuză Moscova că încearcă ”să restaureze vechiul imperiu rus” și cere națiunilor să nu închidă ochii în fața acestei crime

ONU4 hours ago

De la tribuna ONU, Maia Sandu face apel pentru extinderea UE: Este singura cale de a proteja libertatea, pacea și democrația în Moldova și Europa

ROMÂNIA5 hours ago

Bogdan Aurescu candidează pentru funcția de judecător la Curtea Internațională de Justiție ONU din partea Europei de Est, fiind co-nominalizat de România și alte nouă țări

Victor Negrescu2 hours ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA2 hours ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE16 hours ago

Klaus Iohannis consideră că reforma ONU nu mai poate fi amânată: Un Consiliu de Securitate extins ar putea include voci suplimentare importante precum grupul est-european

ONU17 hours ago

Klaus Iohannis, la tribuna ONU: România nu-și va abandona partenerii vulnerabili; Regiunea Mării Negre trebuie să fie protejată împotriva efectelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei

INTERNAȚIONAL5 days ago

Ministrul german de Externe îl califică pe președintele Chinei drept ”dictator”: Dacă Putin ar câștiga războiul din Ucraina, ”ce semnal ar fi acesta pentru alți dictatori din lume precum Xi?”

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă: Ridicarea oficială a MCV este un moment istoric pentru democrația noastră, însă nu și etapa finală în reforma sistemului judiciar din România

JUSTIȚIE6 days ago

Klaus Iohannis: Ridicarea MCV atestă angajamentul definitiv pro-european al României, fiind o reușită a instituțiilor și a vocilor societății românești care s-au auzit în stradă

JUSTIȚIE6 days ago

Alina Gorghiu, după ce MCV pentru România a fost închis în mod oficial: Un proiect strategic de țară, alături de aderarea la UE și NATO. Sper ca lista să fie completată cu aderarea la OCDE

U.E.7 days ago

Ursula von der Leyen lansează prima navă portcontainer alimentată cu metanol curat, fabricat cu energie solară: O reprezentare a deciziei UE de ”a fi pionier în lupta împotriva schimbărilor climatice”

ROMÂNIA7 days ago

Marcel Ciolacu a anunțat un sprijin de urgență de 60 milioane de euro pentru fermierii din sectorul vegetal afectați de războiul din Ucraina și de importul de cereale

Trending