Connect with us

POLITICĂ

UPDATE VIDEO&TEXT Klaus Iohannis, alături de Angela Merkel: Relația transatlantică nu este o opțiune politică sau diplomatică, ci este la baza civilizației noastre

Published

on

Președintele Klaus Iohannis a început luni o vizită oficială la Berlin, a doua de la preluarea mandatului prezidențial, și va avea întrevederi cu cancelarul german, Angela Merkel, și cu președintele Frank-Walter Steinmeier.

UPDATE – VIDEO&TEXT

Klaus Iohannis a fost primit de către Angela Merkel la sediul Cancelariei Federale din Berlin, conform programului oficial. Cei doi lideri urmează să susțină o declarație comună de presă de la ora 14.00.

LIVE TEXT

Angela Merkel:

– Îi mulțumesc lui Klaus Iohannis pentru vizita care are loc într-un context aniversar – 50 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice la nivel de ambasadă, 25 de ani de la semnarea Tratatului privind cooperarea şi parteneriatul în Europa dintre România şi Germania, precum şi 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană.

– Îi mulțumesc președintelui României pentru că a semnat în cartea de condoleanțe deschisă în memoria lui Helmut Kohl.

– Am abordat și relațiile economice și am vorbit și despre digitalizare.

– Am reliefat faptul că după aderarea la UE, România a făcut pași importanți pentru reforme.

– România a făcut progrese de la aderarea la UE, inclusiv în ceea ce privește lupta anticorupție. Dacă slăbește această luptă, va trebui să chestionăm acest lucru. E important ca aceste reforme să continue, știu că președintele Iohannis le susține și îi mulțumesc.

– România și Germania au poziții comune în ceea ce privește lupta împotriva terorismului, politica privind migrația. Am căzut de acord că e nevoie de un spirit de cooperare, pentru că nu vom rezolva situația din Siria, Libia, dacă nu vom coopera.

Klaus Iohannis:

– Mulțumesc că am avut posibilitatea astăzi să vorbim despre probleme importante și pentru această întâlnire deosebit de bună.

– Am început astăzi o vizită de lucru în Germania.

– Primul lucru pe care l-am făcut a fost să semnez în cartea de condoleanțe pentru decesul fostului cancelar german Helmut Kohl.

– Avem anul acesta toate motivele să ne întâlnim, să discutăm și să celebrăm 50 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice la nivel de ambasadă, 25 de ani de la semnarea Tratatului privind cooperarea şi parteneriatul în Europa dintre România şi Germania, precum şi 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană.

– Atunci, acest lucru s-a întâmplat sub președinția germană a Consiliului Uniunii Europene.

– Relația cu Germania este una de importanță strategică, privilegiată și una dintre cele mai bune relații pe care le avem.

– Doamna cancelar și cu mine ne-am propus să păstrăm acest lucru și să îmbunătățim relația.

– Investițiile germane în România sunt cele mai mari și arată că suntem apropiați politic, dar și economic.

– Importanța minorității germane din România și a comunității românești din Germania a fost subliniată de amândoi dintre noi.

– Amândoi suntem de părere că proiectul european este cel mai valoros proiect: trebuie continuat și aprofundat.

– Trebuie să găsim cele mai bune căi de a face UE mai bună, de a ne reconecta cu cetățeanul european și de a furniza securitate.

– În acest context am menționat tema spațiului Schengen și doamna cancelar mi-a transmis să discut și cu alți parteneri europeni pentru a ne apropia cât mai rapid de o soluționare.

– A fost abordată și tema președinției române a Consiliului și ne așteaptă teme grele: se finalizează Brexit-ul, va fi negociat bugetul.

– Am discutat despre relația transatlantică și am relatat pe scurt cum a decurs vizita pe care am efectuat-o la Washington și am căzut de acord că rămânem pe aceeași idee, comună și importantă: relația transatlantică este vitală, UE este importantă pentru SUA și SUA este importantă pentru UE.

– Suntem de părere că UE nu trebuie să dubleze NATO.

– Am discutat în detaliu despre securitatea la Marea Neagră. Este un spațiu vital atât pentru UE, cât și pentru NATO.

Întrebări din partea presei:

Întrebare privind situația de la București și Europa cu mai multe viteze

Angela Merkel:

– Noi dorim ca statul de drept să fie întărit în România, dar ceea ce se întâmplă la București este problema internă a României.

– Referitor la Europa cu două viteze; acest lucru este înțeles greșit. Nu există nicio excludere a vreunui grup de state, cu toții avem dreptul de a participa la toate proiectele Uniunii.

– Europa cu mai multe viteze nu este împotriva nimănui și toate statele au dreptul de a participa. Un exemplu este procuratora europeană.

Klaus Iohannis:

– La tema cu două viteze nu este cazul să adaug multe. Problema ca atare nu mai există așa cum a apărut ea. A fost, parțial, o chestiune de definiție și de comunicare. Pentru țările din Vest a fost important ca nimeni să nu poată bloca anumite proiecte, iar pentru noi, cei din est, a fost important să nu fim excluși din niciun proiect în care ne dorim să participăm.

– În ce privește criza politică de acasă, în mod natural doamna cancelar nu dorește să exprime o opinie, dar am avut o scurtă discuție pe această temă.

– Am transmis mesajul că avem o criză în interiorul coaliției guvernare, dar că România este o țară stabilă, cu o economie sustenabilă și că am solicitat coaliției să își rezolve problemele.

Întrebare privind Brexit și începerea negocierilor UE-Marea Britanie

Angela Merkel:

– În privința Brexit, statele UE-27 vor acționa unitar. Eu doresc să avem un acord în interes comun, iar interesele celor 27 vor fi formulate foarte clar.

Klaus Iohannis:

– În tema Brexit pot să spun că totul arată că UE-27 va acționa în comun. Ne-am pus de acord și le-am comunicat și autorităților britanice că ne dorim o abordare secvențială: să avem o retragere ordonată și apoi să stabilim bazele relației viitoare.

Întrebare privind relația transatlantică

Angela Merkel:

– Trebuie să spunem că în UE avem o serie de eforturi în planul apărării, acolo unde dorim să cooperăm mai strâns. Aceasta este o completare a activității NATO. Noi europenii dorim să fim integrați în NATO. Noi vom menține aceeași linie în relația transatlantică.

– Există, într-adevăr, probleme cum ar fi retragerea Statelor Unite din Acordul de la Paris.

Klaus Iohannis:

– Relația UE-SUA trebuie să fie una foarte bună. Am subliniat acest lucru și cu ocazia recentei mele vizite la Washington și cred că acest mesaj este important și trebuie transpus în practică.

– Nu este cazul să optăm între UE și NATO sau între UE și SUA. Acest lucru este imposibil.

– Pe de altă parte trebuie să fim realiști că au apărut sincope, însă toată lumea se străduiește să rezolve acest lucru.

– Relația transatlantică nu este o opțiune politică sau diplomatică, ci este la baza civilizației noastre și trebuie păstrată ca atare.

– A merge pe slăbirea relației este o eroare foarte mare. Europa are nevoie de America și invers. 

Întrebare privind situația de la București

Klaus Iohannis:

– Am avut o discuție pe această temă, cred că am reușit să transmit mesajul că avem o criză în cadrul coaliției de guvernare, dar că România este o țară stabilă, solidată și cu o economie funcțională.

– Este o criză a partidului de guvernământ. Politica europeană sau politica externă a României nu va fi influențată. Este vorba despre domenii pe care eu le reprezint. Toți politicienii cred că avem nevoie de o politică exernă solidă.

Vizita în Germania va avea loc în contextul în care în acest an se împlinesc 50 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice la nivel de ambasadă, 25 de ani de la semnarea Tratatului privind cooperarea şi parteneriatul în Europa dintre România şi Germania, precum şi 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană. 

Aceasta va fi prima reuniune dintre Iohannis și Merkel după ce șeful statului a efectuat o vizită la Washington și s-a întâlnit la Casa Albă cu Donald Trump, afirmând că România este un pilon transatlantic care se dedică unor relații puternice UE-SUA, deoarece o Uniune Europeană și un NATO puternice fac și Statele Unite mai puternice. În prezența lui Iohannis liderul SUA a afirmat, în premieră, angajamentul SUA pentru articolul 5 din cadrul NATO, o precizare importantă având în vedere declarațiile Angelei Merkel, conform cărora europenii trebuie să își ia destinul în propriile mâini.

În Germania, alături de întrevederile bilaterale cu Angela Merkel și Frank-Walter Steinmeier, șeful statului va participa și la o ceremonie de comemorare a victimelor refugiului și expulzării, acolo unde va susține discursul principal al reuniunii. Vizita începe luni, 19 iunie, și se va încheia miercuri, 21 iunie. Ulterior, Klaus Iohannis și Angela Merkel se vor întâlni și la Consiliul European de vară de la Bruxelles (22-23 iunie), acolo unde președintele are programată și prima întâlnire bilaterală cu noul președinte al Franței, Emmanuel Macron.

Conform programului anunțat de Administrația Prezidențială, șeful statului va fi primit luni, la ora 13.00 (ora României) de Angela Merkel, iar la ora 14.00 vor susține declarații comune de presă.

Întrevederea cu președintele Frank-Walter Steinmeier va avea loc de la ora 18.30.

Klaus Iohannis, distins cu Medalia Sf. Gheorghe în Germania pentru angajamentul său politic în favoarea proiectului european

În ceea ce privește a doua zi a vizitei – 20 iunie – Klaus Iohannis va participa la sediul Ambasadei României de la Berlin la momentul festiv dedicat decernării Ordinului „”Sfântul Gheorghe” de către Hans-Joachim Frey, Directorul artistic şi Președintele Balului Operei ,,Semper’’ din Dresda. Distincția, anunțată încă din luna februarie, este acordată în semn de apreciere pentru angajamentul politic continuu al președintelui în favoarea proiectului european şi a valorilor sale.

În aceeași zi, președintele va participa la ceremonia de comemorare a victimelor refugiului și expulzării, la Muzeul Istoric German, acolo unde va susține alocuțiunea principală.

Marți, de la ora 20.00, Iohannis va participa, la Ambasada României de la Berlin, la momentul aniversar dedicat aniversării relațiilor bilaterale româno-germane: Expoziție fotografică și documentară dedicată aniversărilor din 2017 în relațiile bilaterale româno-germane „50-25-10: România-Germania-Uniunea Europeană. Trei repere într-o istorie comună“.

Citiți și De la Washington la Berlin: După întrevederea cu Donald Trump, Klaus Iohannis merge în Germania pentru a discuta cu Angela Merkel și cu noul președinte, Frank-Walter Steinmeier

Urmăriți aici Corespondența CaleaEuropeană.ro – Prima vizită oficială a lui Klaus Iohannis la Berlin (2015)

Vizita lui Klaus Iohannis la Berlin, a treia de la preluarea mandatului și a doua vizită oficială, va reprezenta un prilej pentru un schimb de opinii asupra unor subiecte importante precum aprofundarea relației bilaterale româno-germane și temele aflate în prim-plan pe agenda internațională și pe agenda europeană.

Președintele s-a aflat ultima oară la Berlin pe 9 septembrie anul trecut, înainte de reuniunea UE-27 de la Bratislava, acolo unde a participat la un format multilateral de discuții politice la nivel înalt privind viitorul Europei alături de liderii a trei țări fondatoare ale UE: cancelarul Germaniei și premierii Belgiei și Luxemburgului.

În calitate de președinte al României, Iohannis a efectuat o vizită și la Munchen, acolo unde a participat la Conferința de Securitate, forum internațional de tradiție în domeniu de peste cinci decenii. Totodată, pe parcursul mandatului, șeful statului s-a aflat și la Kiel, acolo unde a fost distins cu Premiul “Hermann Ehlers” pentru “sprijinirea statului de drept şi a luptei anticorupţie”.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

POLITICĂ

Ziua Unirii Principatelor Române. Liderul PSD Marcel Ciolacu: Prin unitate şi solidaritate vom învinge pandemia

Published

on

© Marcel Ciolacu/ Facebook

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, spune că este convins că românii vor reuşi în acest an, prin unitate şi solidaritate, să depăşească obstacolul provocat de pandemia de coronavirus, afirmaţie făcută, duminică, într-un mesaj de Ziua Principatelor.

“Acum 162 de ani se puneau bazele statului român modern prin unirea Moldovei cu Ţara Românească, un moment istoric pe care avem datoria să îl onorăm cu mândrie în fiecare an. La fel ca şi acum, de-a lungul timpului am traversat momente dificile, dar mereu am demonstrat că uniţi putem depăşi orice obstacole şi putem să ne creăm un viitor mai bun împreună. Prin unitate şi solidaritate suntem cu toţii mai puternici, de aceea sunt convins că anul acesta vom reuşi să învingem definitiv pandemia şi să trecem peste toate provocările prilejuite de aceasta! La mulţi ani, români!!!”, a scris el, pe Facebook.

În fiecare an, la 24 ianuarie, în întreaga ţară este sărbătorită Ziua Unirii Principatelor Române, fiind marcat momentul unirii Moldovei cu Ţara Românească (1859) sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Acest eveniment major în istoria ţării noastre a reprezentat primul pas făcut pentru realizarea unui stat naţional unitar român. La 1 decembrie 1918, ţelul comun de unire a românilor într-un singur stat a fost atins, prin Unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România. De asemenea, anul acesta se împlinesc și 200 de ani de la Revoluția din 1821 condusă de Tudor Vladimirescu, unul dintre evenimentele care au marcat începutul procesului de renaștere națională a României. 

Continue Reading

POLITICĂ

Ziua Unirii Principatelor Române. Ioana Constantin (PMP): Să păstrăm solidaritatea și să rămânem uniți, să ne punem idealuri înalte

Published

on

© Ioana Constantin

Ziua Unirii Principatelor Române amintește de temelia României Moderne și de momentul în care țara noastră devenea o națiune unită, recunoscută în Europa, a declarat duminică Ioana Constantin, secretarul general adjunct al Partidului Mișcarea Populară.

“La mulți ani, români de pretutindeni, de Ziua Unirii Principatelor! Avem nevoie azi de caractere în politica românească, de valorile care în urmă cu 162 de ani făceau posibilă Unirea Principatelor. Avem nevoie azi de oameni politici curajoși, demni, responsabili și care-și iubesc Țara. La 24 ianuarie 1859 deveneam o națiune unită, recunoscută în Europa. Această zi de sărbătoare ne amintește de temelia României Moderne, de cei cu viziune și pricepere, de loialitatea față de idealuri și că avem responsablitatea să ducem mai departe moștenirea primită. Să păstrăm solidaritatea și să rămânem uniți, să ne punem idealuri înalte. Națiunile puternice au idealuri înalte. Dumnezeu să Binecuvânteze România!”, a scris ea, pe Facebook.

În fiecare an, la 24 ianuarie, în întreaga ţară este sărbătorită Ziua Unirii Principatelor Române, fiind marcat momentul unirii Moldovei cu Ţara Românească (1859) sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Acest eveniment major în istoria ţării noastre a reprezentat primul pas făcut pentru realizarea unui stat naţional unitar român. La 1 decembrie 1918, ţelul comun de unire a românilor într-un singur stat a fost atins, prin Unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România. De asemenea, anul acesta se împlinesc și 200 de ani de la Revoluția din 1821 condusă de Tudor Vladimirescu, unul dintre evenimentele care au marcat începutul procesului de renaștere națională a României. 

Continue Reading

POLITICĂ

Ziua Unirii Principatelor Române. Premierul Florin Cîțu: Puterea de a ne îndeplini obiectivele, ca naţiune, stă în unitatea noastră

Published

on

© Guvernul României/ Facebook

Premierul Florin Cîţu afirmă că puterea de a ne îndeplini obiectivele, ca naţiune, stă în unitate, într-un mesaj adresat cu prilejul împlinirii a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române.

“Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza ne aminteşte că puterea de a ne îndeplini obiectivele, ca naţiune, stă în unitatea noastră. Revenirea la libertate şi democraţie am obţinut-o uniţi împotriva dictaturii, în decembrie 1989. Uniţi am obţinut garanţia parcursului euro-atlantic pe care România îl are de mai bine de un deceniu şi jumătate. Uniţi am demonstrat că putem opri grave derapaje, putem salva democraţia, atunci când o putere ilegitimă şi opresivă a acţionat împotriva propriului popor. Tot uniţi vom reuşi să protejăm sănătatea noastră, a tuturor, şi să redresăm economia după pandemie. La mulţi ani tuturor românilor!”, a scris Florin Cîţu, duminică, pe pagina sa de Facebook.

În fiecare an, la 24 ianuarie, în întreaga ţară este sărbătorită Ziua Unirii Principatelor Române, fiind marcat momentul unirii Moldovei cu Ţara Românească (1859) sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Acest eveniment major în istoria ţării noastre a reprezentat primul pas făcut pentru realizarea unui stat naţional unitar român. La 1 decembrie 1918, ţelul comun de unire a românilor într-un singur stat a fost atins, prin Unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România. De asemenea, anul acesta se împlinesc și 200 de ani de la Revoluția din 1821 condusă de Tudor Vladimirescu, unul dintre evenimentele care au marcat începutul procesului de renaștere națională a României. 

Continue Reading

Facebook

Team2Share

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Joe Biden, avertisment către Vladimir Putin în prima lor convorbire telefonică: SUA vor reacționa ferm la acțiunile Rusiei împotriva noastră și a aliaților

NATO5 hours ago

Veste bună pentru România: Joe Biden reafirmă angajamentul SUA pentru articolul 5 din Tratatul NATO într-o convorbire cu secretarul general al Alianței

CONSILIUL EUROPEAN6 hours ago

Emmanuel Macron evocă “principiul umanității” la Forumul de la Davos: Capitalismul și-a dovedit succesul, dar a creat și inegalități sociale. Lumea post-COVID poate fi reconstruită dacă învățăm că nimic nu depășește valoarea umană

CONSILIUL EUROPEAN6 hours ago

Angela Merkel, la Forumul de la Davos: Europa și SUA trebuie să fie foarte rapide în a răspunde provocărilor digitalizării și a preveni monopolurile globale

ROMÂNIA6 hours ago

România, primul aliat SUA care îl felicită pe noul secretar de stat Antony Blinken. Bogdan Aurescu: Aștept cu nerăbdare să lucrăm împreună pentru consolidarea Parteneriatului Strategic

SUA7 hours ago

SUA au un nou secretar de stat. Antony Blinken, confirmat de Senat drept noul șef al diplomației americane

ROMÂNIA7 hours ago

Premierul Florin Cîțu i-a transmis telefonic omologului olandez că România este „pe deplin pregătită” să intre în Schengen

Gheorghe Falcă8 hours ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Este vremea României europene! Avem la dispoziție 85 mld. de euro pentru modernizare și dezvoltare

Dacian Cioloș8 hours ago

Dacian Cioloș, întrevedere cu însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA. Cei doi au discutat despre consolidarea legăturilor România-SUA și despre importanța strategică a securității la Marea Neagră

Dragoș Pîslaru9 hours ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru a prezentat Comisiei de Muncă a Senatului Directiva Europeană pe Salariul Minim și implicațiile ei pentru România

ROMÂNIA11 hours ago

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, despre introducerea unui certificat de vaccinare anti-COVID-19 unic la nivelul UE: Trebuie să evităm ”orice abordare discriminatorie”. Discuțiile continuă

Dragoș Pîslaru6 days ago

Dragoș Pîslaru: Statele membre ar trebui să profite de majorarea de 3% din FEAD pentru a sprijini persoanele defavorizate în timpul pandemiei COVID-19

Eugen Tomac7 days ago

Eugen Tomac i-a solicitat șefului politicii externe a UE să creeze mecanisme care să condiționeze sprijinul financiar acordat partenerilor de garantarea accesului minorităților naționale la educație în limba maternă

RENEW EUROPE7 days ago

Președintele Consiliului European îi propune lui Joe Biden ca în prima zi de mandat la Casa Albă să construiască un nou pact fondator cu UE pentru „o lume mai bună”

COMISIA EUROPEANA7 days ago

Președinta Comisiei Europene: Jurământul lui Joe Biden, un mesaj de speranță pentru o lume care așteaptă ca SUA să revină în cercul de state cu idei similare

Eugen Tomac1 week ago

Eurodeputatul Eugen Tomac: Rusia de astăzi se transformă într-un gulag și UE are obligația să acționeze

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu s-a vaccinat împotriva COVID-19: Am vrut să dau un semnal românilor să se vaccineze

U.E.2 weeks ago

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan dorește să ”repună pe șine” relațiile Turciei cu UE: Este prioritatea noastră să facem din 2021 un an de succes

ROMÂNIA3 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Intenţia noastră este ca de la jumătatea săptămânii viitoare să trecem la etapa a doua de vaccinare

Gheorghe Falcă1 month ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă se va vaccina împotriva COVID-19 și îndeamnă la responsabilitate pentru „noi și cei de lângă noi”: Vaccinarea, testul nostru de maturitate

Advertisement
Advertisement

Trending