Președintele Klaus Iohannis a început luni o vizită oficială la Berlin, a doua de la preluarea mandatului prezidențial, și va avea întrevederi cu cancelarul german, Angela Merkel, și cu președintele Frank-Walter Steinmeier.
UPDATE – VIDEO&TEXT
Klaus Iohannis a fost primit de către Angela Merkel la sediul Cancelariei Federale din Berlin, conform programului oficial. Cei doi lideri urmează să susțină o declarație comună de presă de la ora 14.00.
LIVE TEXT
Angela Merkel:
– Îi mulțumesc lui Klaus Iohannis pentru vizita care are loc într-un context aniversar – 50 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice la nivel de ambasadă, 25 de ani de la semnarea Tratatului privind cooperarea şi parteneriatul în Europa dintre România şi Germania, precum şi 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană.
– Îi mulțumesc președintelui României pentru că a semnat în cartea de condoleanțe deschisă în memoria lui Helmut Kohl.
– Am abordat și relațiile economice și am vorbit și despre digitalizare.
– Am reliefat faptul că după aderarea la UE, România a făcut pași importanți pentru reforme.
– România a făcut progrese de la aderarea la UE, inclusiv în ceea ce privește lupta anticorupție. Dacă slăbește această luptă, va trebui să chestionăm acest lucru. E important ca aceste reforme să continue, știu că președintele Iohannis le susține și îi mulțumesc.
– România și Germania au poziții comune în ceea ce privește lupta împotriva terorismului, politica privind migrația. Am căzut de acord că e nevoie de un spirit de cooperare, pentru că nu vom rezolva situația din Siria, Libia, dacă nu vom coopera.
Klaus Iohannis:
– Mulțumesc că am avut posibilitatea astăzi să vorbim despre probleme importante și pentru această întâlnire deosebit de bună.
– Am început astăzi o vizită de lucru în Germania.
– Primul lucru pe care l-am făcut a fost să semnez în cartea de condoleanțe pentru decesul fostului cancelar german Helmut Kohl.
– Avem anul acesta toate motivele să ne întâlnim, să discutăm și să celebrăm 50 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice la nivel de ambasadă, 25 de ani de la semnarea Tratatului privind cooperarea şi parteneriatul în Europa dintre România şi Germania, precum şi 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană.
– Atunci, acest lucru s-a întâmplat sub președinția germană a Consiliului Uniunii Europene.
– Relația cu Germania este una de importanță strategică, privilegiată și una dintre cele mai bune relații pe care le avem.
– Doamna cancelar și cu mine ne-am propus să păstrăm acest lucru și să îmbunătățim relația.
– Investițiile germane în România sunt cele mai mari și arată că suntem apropiați politic, dar și economic.
– Importanța minorității germane din România și a comunității românești din Germania a fost subliniată de amândoi dintre noi.
– Amândoi suntem de părere că proiectul european este cel mai valoros proiect: trebuie continuat și aprofundat.
– Trebuie să găsim cele mai bune căi de a face UE mai bună, de a ne reconecta cu cetățeanul european și de a furniza securitate.
– În acest context am menționat tema spațiului Schengen și doamna cancelar mi-a transmis să discut și cu alți parteneri europeni pentru a ne apropia cât mai rapid de o soluționare.
– A fost abordată și tema președinției române a Consiliului și ne așteaptă teme grele: se finalizează Brexit-ul, va fi negociat bugetul.
– Am discutat despre relația transatlantică și am relatat pe scurt cum a decurs vizita pe care am efectuat-o la Washington și am căzut de acord că rămânem pe aceeași idee, comună și importantă: relația transatlantică este vitală, UE este importantă pentru SUA și SUA este importantă pentru UE.
– Suntem de părere că UE nu trebuie să dubleze NATO.
– Am discutat în detaliu despre securitatea la Marea Neagră. Este un spațiu vital atât pentru UE, cât și pentru NATO.
Întrebări din partea presei:
Întrebare privind situația de la București și Europa cu mai multe viteze
Angela Merkel:
– Noi dorim ca statul de drept să fie întărit în România, dar ceea ce se întâmplă la București este problema internă a României.
– Referitor la Europa cu două viteze; acest lucru este înțeles greșit. Nu există nicio excludere a vreunui grup de state, cu toții avem dreptul de a participa la toate proiectele Uniunii.
– Europa cu mai multe viteze nu este împotriva nimănui și toate statele au dreptul de a participa. Un exemplu este procuratora europeană.
Klaus Iohannis:
– La tema cu două viteze nu este cazul să adaug multe. Problema ca atare nu mai există așa cum a apărut ea. A fost, parțial, o chestiune de definiție și de comunicare. Pentru țările din Vest a fost important ca nimeni să nu poată bloca anumite proiecte, iar pentru noi, cei din est, a fost important să nu fim excluși din niciun proiect în care ne dorim să participăm.
– În ce privește criza politică de acasă, în mod natural doamna cancelar nu dorește să exprime o opinie, dar am avut o scurtă discuție pe această temă.
– Am transmis mesajul că avem o criză în interiorul coaliției guvernare, dar că România este o țară stabilă, cu o economie sustenabilă și că am solicitat coaliției să își rezolve problemele.
Întrebare privind Brexit și începerea negocierilor UE-Marea Britanie
Angela Merkel:
– În privința Brexit, statele UE-27 vor acționa unitar. Eu doresc să avem un acord în interes comun, iar interesele celor 27 vor fi formulate foarte clar.
Klaus Iohannis:
– În tema Brexit pot să spun că totul arată că UE-27 va acționa în comun. Ne-am pus de acord și le-am comunicat și autorităților britanice că ne dorim o abordare secvențială: să avem o retragere ordonată și apoi să stabilim bazele relației viitoare.
Întrebare privind relația transatlantică
Angela Merkel:
– Trebuie să spunem că în UE avem o serie de eforturi în planul apărării, acolo unde dorim să cooperăm mai strâns. Aceasta este o completare a activității NATO. Noi europenii dorim să fim integrați în NATO. Noi vom menține aceeași linie în relația transatlantică.
– Există, într-adevăr, probleme cum ar fi retragerea Statelor Unite din Acordul de la Paris.
Klaus Iohannis:
– Relația UE-SUA trebuie să fie una foarte bună. Am subliniat acest lucru și cu ocazia recentei mele vizite la Washington și cred că acest mesaj este important și trebuie transpus în practică.
– Nu este cazul să optăm între UE și NATO sau între UE și SUA. Acest lucru este imposibil.
– Pe de altă parte trebuie să fim realiști că au apărut sincope, însă toată lumea se străduiește să rezolve acest lucru.
– Relația transatlantică nu este o opțiune politică sau diplomatică, ci este la baza civilizației noastre și trebuie păstrată ca atare.
– A merge pe slăbirea relației este o eroare foarte mare. Europa are nevoie de America și invers.
Întrebare privind situația de la București
Klaus Iohannis:
– Am avut o discuție pe această temă, cred că am reușit să transmit mesajul că avem o criză în cadrul coaliției de guvernare, dar că România este o țară stabilă, solidată și cu o economie funcțională.
– Este o criză a partidului de guvernământ. Politica europeană sau politica externă a României nu va fi influențată. Este vorba despre domenii pe care eu le reprezint. Toți politicienii cred că avem nevoie de o politică exernă solidă.
—

Vizita în Germania va avea loc în contextul în care în acest an se împlinesc 50 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice la nivel de ambasadă, 25 de ani de la semnarea Tratatului privind cooperarea şi parteneriatul în Europa dintre România şi Germania, precum şi 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană.
Aceasta va fi prima reuniune dintre Iohannis și Merkel după ce șeful statului a efectuat o vizită la Washington și s-a întâlnit la Casa Albă cu Donald Trump, afirmând că România este un pilon transatlantic care se dedică unor relații puternice UE-SUA, deoarece o Uniune Europeană și un NATO puternice fac și Statele Unite mai puternice. În prezența lui Iohannis liderul SUA a afirmat, în premieră, angajamentul SUA pentru articolul 5 din cadrul NATO, o precizare importantă având în vedere declarațiile Angelei Merkel, conform cărora europenii trebuie să își ia destinul în propriile mâini.
În Germania, alături de întrevederile bilaterale cu Angela Merkel și Frank-Walter Steinmeier, șeful statului va participa și la o ceremonie de comemorare a victimelor refugiului și expulzării, acolo unde va susține discursul principal al reuniunii. Vizita începe luni, 19 iunie, și se va încheia miercuri, 21 iunie. Ulterior, Klaus Iohannis și Angela Merkel se vor întâlni și la Consiliul European de vară de la Bruxelles (22-23 iunie), acolo unde președintele are programată și prima întâlnire bilaterală cu noul președinte al Franței, Emmanuel Macron.
Conform programului anunțat de Administrația Prezidențială, șeful statului va fi primit luni, la ora 13.00 (ora României) de Angela Merkel, iar la ora 14.00 vor susține declarații comune de presă.
Întrevederea cu președintele Frank-Walter Steinmeier va avea loc de la ora 18.30.
Klaus Iohannis, distins cu Medalia Sf. Gheorghe în Germania pentru angajamentul său politic în favoarea proiectului european
În ceea ce privește a doua zi a vizitei – 20 iunie – Klaus Iohannis va participa la sediul Ambasadei României de la Berlin la momentul festiv dedicat decernării Ordinului „”Sfântul Gheorghe” de către Hans-Joachim Frey, Directorul artistic şi Președintele Balului Operei ,,Semper’’ din Dresda. Distincția, anunțată încă din luna februarie, este acordată în semn de apreciere pentru angajamentul politic continuu al președintelui în favoarea proiectului european şi a valorilor sale.
În aceeași zi, președintele va participa la ceremonia de comemorare a victimelor refugiului și expulzării, la Muzeul Istoric German, acolo unde va susține alocuțiunea principală.
Marți, de la ora 20.00, Iohannis va participa, la Ambasada României de la Berlin, la momentul aniversar dedicat aniversării relațiilor bilaterale româno-germane: Expoziție fotografică și documentară dedicată aniversărilor din 2017 în relațiile bilaterale româno-germane „50-25-10: România-Germania-Uniunea Europeană. Trei repere într-o istorie comună“.
Citiți și De la Washington la Berlin: După întrevederea cu Donald Trump, Klaus Iohannis merge în Germania pentru a discuta cu Angela Merkel și cu noul președinte, Frank-Walter Steinmeier
Urmăriți aici Corespondența CaleaEuropeană.ro – Prima vizită oficială a lui Klaus Iohannis la Berlin (2015)
Vizita lui Klaus Iohannis la Berlin, a treia de la preluarea mandatului și a doua vizită oficială, va reprezenta un prilej pentru un schimb de opinii asupra unor subiecte importante precum aprofundarea relației bilaterale româno-germane și temele aflate în prim-plan pe agenda internațională și pe agenda europeană.
Președintele s-a aflat ultima oară la Berlin pe 9 septembrie anul trecut, înainte de reuniunea UE-27 de la Bratislava, acolo unde a participat la un format multilateral de discuții politice la nivel înalt privind viitorul Europei alături de liderii a trei țări fondatoare ale UE: cancelarul Germaniei și premierii Belgiei și Luxemburgului.
În calitate de președinte al României, Iohannis a efectuat o vizită și la Munchen, acolo unde a participat la Conferința de Securitate, forum internațional de tradiție în domeniu de peste cinci decenii. Totodată, pe parcursul mandatului, șeful statului s-a aflat și la Kiel, acolo unde a fost distins cu Premiul “Hermann Ehlers” pentru “sprijinirea statului de drept şi a luptei anticorupţie”.
.