Klaus Iohannis, la Congresul PPE: Istoria Uniunii Europene ne arată că perioadele de criză pot fi depăşite prin unitate. România nu susține o UE cu mai multe viteze

Președintele Klaus Iohannis participă la summitul șefilor de stat și de guvern din cadrul Partidului Popular European, reuniune ce se desfășoară sub egida Congresului PPE din Malta, reuniune la care popularii, cea mai mare familie politică europeană, vor adopta un document care vizează ”Viitorul Europei”.

”Vă mulţumesc pentru invitaţia de a participa la lucrările Congresului Partidului Popular European. Sunt onorat să mă adresez pentru prima oară în acest cadru”, și-a început șeful statului discursul.

”Suntem la răscruce de drumuri, Europa se confruntă cu crize complexe de o intensitate fără precedent. Atacuri teroriste, migrație, naționalism, populism, Brexit, și mai presus de toate, escaladarea euroscepticismului au devenit provocări majore”, a transmis președintele.

”Istoria UE arată că crizele pot fi depășite prin unitate, soldiaritate și voință comună. Acestea sunt principiile asupra cărora au fost puse bazele construcției UE (…) Viziunea noastră pentru viitorul proiectului european este clar: România își dorește o Uniune Europeană puternică, unită și coezivă. Țara mea a contribuit la consolidarea proiectului european și va continua să facă asta”, a susținut Klaus Iohannis. 

Eforturile statelor membre trebuie să se orienteze către valorile comune, argumentând că ”trebuie să lucrăm împreună pentru (…) a dărâma zidurile și barierele care s-ar putea dovedi ulterior să fie de neînvis”.

”Mă bucur că declarația de la Roma pe care am semnat-o în urmă cu câteva zile vorbește clar despre valorile noastre comune și dorința de a fi uniți în a ne apăra valorile noastre comune și valorile fundamentale. Ne-am reînnoit angajamentul pentru o Uniune unită și prosperă, capabilă să răspundă nevoilor cetățenilor săi.”, a declarat șeful statului. 

”Deşi Brexit-ul a provocat o scădere semnificativă a euro-entuziasmului, o mare parte a membrilor familiei europene a rămas ataşată de valorile pe care Uniunea le promovează şi consideră că este mai bine să identificăm soluţii decât să renunţăm la un proiect care a reuşit să aducă armonia şi cooperarea pe continent atât de multe decenii. Uniunea Europeană rămâne, în definitiv, un proiect indispensabil pentru noi toți. Dacă tot vorbim despre Brexit şi negocierile care urmează, este, în opinia mea, extrem de important ca aceste negocieri – atât cele privind retragerea Marii Britanii din UE, cât şi cele referitoare la acordul pe care îl vom avea după ce Marea Britanie va ieşi din Uniune – să aibă rezultate decente şi sustenabile.

Principalele noastre politici ar trebui să fie îndreptate spre ceea ce ne poate uni şi spre evitarea unei Europe fragmentate. Aşadar, România nu susţine o Uniune Europeană a «cercurilor concentrice de integrare» sau a «vitezelor multiple», care ar putea să ducă la o creştere a diviziunilor sociale şi economice între statele membre. Noi nu considerăm aceste scenarii  ca fiind instrumente de aprofundare a cooperării între statele membre, ținând cont de faptul că Uniunea se confruntă deja cu diviziune și neîncredere între membrii săi.”

”Nu trebuie să uităm nicio clipă principiul pe care s-a clădit Uniunea Europeană. <Unitate în diversitate> este motto–ul care a ghidat politicile UE și trebuie să fie În continuare sursa de inspirație pentru planurile pe care dorim să le îndeplinim de acum înainte”. 

”În încheiere, îmi exprim speranţa ca acest Congres să întărească coeziunea la nivelul Uniunii. Partidul Popular European este cel mai puternic grup politic la nivel european şi cu atât mai mare este, aşadar, responsabilitatea noastră de a promova o viziune coerentă pentru o Uniune a viitorului, de a recâștiga încrederea cetățenilor în proiectul european.

Am toată încrederea că noi, toţi cei prezenţi aici, avem atât voinţa, cât şi capacitatea de a duce mai departe proiectul unei Europe unite.”, a conchis președintele. 


.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.