Connect with us

G7

Klaus Iohannis, la consultările cu liderii G7, UE și NATO: România poate servi drept hub de distribuție a asistenței umanitare pentru Ucraina

Published

on

© Administrația Prezidențială

România este dispusă să acționeze în calitate de hub de distribuție a asistenței umanitare pentru Ucraina în contextul agresiunii militare a Federației Ruse, a anunțat luni seară președintele Klaus Iohannis într-o convorbire telefonică cu liderii transatlantici, convocată de președintele american Joe Biden, și în care liderul de la București a pledat și pentru susținerea Republicii Moldova.

Șeful statului a participat, la invitația președintelui SUA Joe Biden, la o nouă rundă de consultări în format restrâns cu lideri globali aliați și ai instituțiilor multilaterale, în contextul desfășurării agresiunii militare nejustificate și ilegale a Federației Ruse împotriva Ucrainei, informează Administrația Prezidențială într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Consultările au continuat linia eforturilor aliate și transatlantice de coordonare și vin în completarea discuțiilor în format similar, care au avut loc la datele de 11 și 18 februarie 2022.

La discuții au mai participat președintele Franței, Emmanuel Macron, președintele Poloniei, Andrzej Duda, prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, prim-ministrul Italiei, Mario Draghi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European, Charles Michel, și, pentru prima dată în acest format, prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishida.

Președintele Klaus Iohannis a menționat măsurile concrete întreprinse de țara noastră în sprijinul Ucrainei, cu referire la ajutorul în valoare de peste 3 milioane de euro, constând în donarea de echipament de protecție, combustibil, alimente, apă și medicamente, și din care țara noastră a trimis deja trei transporturi către Ucraina, în timp ce Volodimir Zelenski a mulțumit României pentru sprijinul militar în apărarea Ucrainei.

“În acest context, președintele Klaus Iohannis a exprimat disponibilitatea ca România să servească în calitate de hub de distribuție a asistenței umanitare pentru Ucraina, valorificând poziția sa de stat vecin, cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina, disponibilitate apreciată de liderii prezenți”, arată Administrația Prezidențială.

Șeful statului a subliniat că la eforturile depuse de țara noastră se adaugă facilitarea fluxului cetățenilor ucraineni de la frontieră, precum și asigurarea tranzitării în siguranță a unui număr mare de cetățeni ai altor state și a membrilor misiunilor diplomatice din Ucraina.

Președintele Klaus Iohannis a pus accentul, de asemenea, pe necesitatea de a sprijini eforturile Republicii Moldova, atât în ceea ce privește gestionarea refugiaților ucraineni, cât și în cazul unei eventuale noi crize energetice. Totodată, în context, președintele României a făcut apel la acțiuni hotărâte și coordonate pentru eliminarea energiei ca instrument politic de presiune și șantaj.

Citiți și Klaus Iohannis face apel la aliați să trimită mai mulți militari și capabilități în România: Este important să accelerăm înființarea grupului de luptă NATO

Potrivit Administrației Prezidențiale, Liderii au analizat situația gravă de pe teren și au reiterat măsurile concrete și ferme de răspuns întreprinse de comunitatea internațională pentru descurajarea Rusiei, cu referire la pachetele extinse de sancțiuni, precum și la măsurile care pot fi întreprinse pentru prevenirea escaladării acestor acțiuni, inclusiv având în vedere amenințarea cu utilizarea armelor nucleare de către președintele rus, pe care liderii au condamnat-o.

Accentul a fost pus, în continuare, pe strategia cuprinzătoare și concretă prin care poate fi sprijinită Ucraina, pe toate dimensiunile, în fața acestei agresiuni, în vederea asigurării suveranității și integrității teritoriale ale acestui stat, și a restabilirii păcii și securității pe continentul european.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

G7

Canada, țară care asigură președinția G7, colaborează cu UE și Japonia pentru a menține stabilitatea piețelor financiare afectate de tarifele americane, anunță Ministerul canadian de Finanțe

Published

on

© European Union, 2016/ Source: EC - Audiovisual ServiceCETA

Canada, țară care asigură președinția rotativă a G7, forum format din cele mai dezvoltate șapte economii globale, colaborează cu Japonia și Uniunea Europeană pentru a menține stabilitatea globală a piețelor financiare și a sistemului financiar, a anunțat miercuri Ministerul canadian de Finanțe, în timp ce lideri din domeniul financiar sunt în alertă pentru a identifica semnele unei perturbări mai profunde a pieței ca urmare a războiului comercial declanșat de Trump, informează Reuters.

Într-o convorbire telefonică desfășurată miercuri, ministrul japonez al finanțelor, Katsunobu Kato, și omologul său canadian, Francois-Philippe Champagne, și-au împărtășit îngrijorările cu privire la seria de tarife aplicate de guvernul SUA, a precizat ministerul într-o declarație.

De asemenea, Champagne a discutat cu comisarul european pentru economie și productivitate, Valdis Dombrovskis, despre impactul și reacțiile la tarifele americane, a declarat o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Finanțe din Canada.

În ultimele zile, Champagne a discutat cu omologii săi din G7 cu privire la tarife și la restabilirea stabilității piețelor, a declarat purtătoarea de cuvânt.

Scena comercială globală a fost afectată de tarifele colosale dezvăluite de președintele american Donald Trump.

Uniunea Europeană a anunțat tarife de 25% pentru o serie de importuri din SUA, într-o primă etapă de contramăsuri la taxele americane.

Valoarea produselor americane vizate se ridică la 22 de miliarde de euro: produse agricole și produse din statele americane conduse de Partidul Republican al președintelui Donald Trump.

Miercuri, liderul american a anunțat că suspendă complet toate tarifele ”reciproce” care au intrat în vigoare la miezul nopții, cu excepția Chinei, lovită de tarife de 125%, majorate gradul de la pragul inițial de 34% într-un meci de ping-pong tarifar între Washington și Beijing.

Decizia a fost salutată de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, calificând-o drept ”un pas important către stabilizarea economiei mondiale”, fapt reflectat de reacția pieței bursiere, care a primit o gură de aer după zile de sufocare traduse prin scăderi masive.

În egală măsură, aceasta a reiterat deschiderea blocului european de a negocia constructiv cu Statele Unite.

Și piețele bursiere au reacționat pozitiv, deschizând joi în creștere semnificativă.

Până la concretizarea unor discuții între reprezentanții celor două piețe de pe malurile Atlanticului, premierul italian Giorgia Meloni, a cărei țară împarte cu SUA și Germania  masa dialogului G7, forum format din cele 7 economii globale dezvoltate din punct de vedere economic , va deveni pe 17 aprilie primul lider european care se va întâlni cu Donald Trump după declanșarea acestui conflict comercial.

Continue Reading

G7

UE și G7 condamnă exercițiile militare de amploare desfășurate de China în jurul Taiwanului: Activitățile sporesc tensiunile în Strâmtoare și pun în pericol securitatea și prosperitatea la nivel global

Published

on

© China Military Online/Editor:Huang Panyue

Miniștrii de Externe ai statelor G7 – Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit, Statele Unite ale Americii – și Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene și-au exprimat îngrijorarea profundă față de recentele exerciții militare de amploare desfășurate de China în jurul Taiwanului, calificând aceste acțiuni drept „provocatoare, tot mai frecvente și destabilizatoare”.

„Aceste activități sporesc tensiunile în Strâmtoarea Taiwan și pun în pericol securitatea și prosperitatea la nivel global”, se arată în declarația comună emisă pe 6 aprilie. Miniștrii G7 au reafirmat sprijinul pentru menținerea păcii și stabilității în regiune și au condamnat orice acțiune unilaterală care amenință echilibrul actual, inclusiv prin forță sau coerciție.

Apelul liderilor G7 vine în contextul exercițiului militar chinez denumit „Strait Thunder”, desfășurat săptămâna trecută în Strâmtoarea Taiwan. Potrivit autorităților de la Beijing, exercițiul a inclus focuri reale și simulări de atacuri asupra unor porturi și infrastructuri energetice cheie, fiind descris drept un „avertisment serios și o măsură de descurajare față de forțele separatiste pentru independența Taiwanului”, relatează BBC.

Tensiunile dintre China și Taiwan s-au amplificat în ultimele luni, iar retorica Beijingului a devenit tot mai agresivă. Președintele taiwanez Lai Ching-te a fost atacat verbal de autoritățile chineze, care l-au numit „parazit” și „separatist”, după ce acesta a catalogat China drept o „forță ostilă străină”.

Biroul prezidențial din Taiwan a reacționat dur, condamnând exercițiile militare drept „provocări nejustificate”, care s-au intensificat pe fondul deteriorării relațiilor dintre cele două maluri ale strâmtorii.

Miniștrii G7 au reiterat sprijinul pentru o rezolvare pașnică a diferendelor prin dialog constructiv între cele două părți ale strâmtorii Taiwan.

Continue Reading

CHINA

UE se declară pregătită să răspundă la tarifele lui Trump dacă negocierile eșuează. Cum au reacționat Marea Britanie, Japonia și China la tarifele impuse de SUA

Published

on

© Official White House Photo by Daniel Torok

Tarifele comerciale impuse de președintele american Donald Trump la nivel mondial atrag promisiuni globale de contramăsuri, cu Uniunea Europeană declarându-se pregătită să răspundă cu astfel de măsuri dacă negocierile pentru un acord eșuează, cu China amenințând cu noi tarife și cu reacții similare din partea Canadei, Japoniei, Marii Britanii și altor economii, relatează Reuters.

Ministerul chinez al Comerțului a declarat că Beijingul “se opune ferm” tarifelor reciproce și “va lua contramăsuri pentru a-și proteja propriile drepturi și interese”, după ce Trump a impus un tarif reciproc de 34% asupra țării.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a descris tarifele universale ale lui Trump drept o lovitură majoră pentru economia mondială și a declarat că Uniunea Europeană este pregătită să răspundă cu contramăsuri în cazul în care negocierile eșuează.

Finalizăm deja primul pachet de contramăsuri ca răspuns la tarifele pe oțel. Și ne pregătim acum pentru alte contramăsuri pentru a ne proteja interesele și afacerile în cazul în care negocierile eșuează”, a spus ea într-o declarație citită la Samarkand, în Uzbekistan, unde se află pentru primul summit UE – Asia Centrală.

Regatul Unit dorește să încheie un acord cu SUA pentru a “atenua” impactul taxelor vamale și nu intenționează să riposteze imediat, a anunțat ministrul comerțului Jonathan Reynolds.

“Statele Unite fiind cel mai apropiat aliat al nostru, abordarea noastră constă în a rămâne calmi și a ne angaja să încheiem acest acord care sperăm să atenueze impactul a ceea ce a fost anunțat” miercuri, a declarat el.

De la Paris, președintele Macron a anunțat într-un comunicat transmis presei că va convoca sectoarele afectate de tarifele americane în cursul zilei de joi la Palatul Elysee.

De la Berlin au venit reacții din partea industriilor chimice și auto, după cum relatează AFP, citat de Agerpres.

Industria chimică germană, pentru care Statele Unite sunt cea mai mare piață de export, a îndemnat miercuri UE “să-și păstreze capul pe umeri’, subliniind că “o escaladare nu va face decât să agraveze daunele”.

Pe de altă parte, Federația industriei automobilului din Germania (VDA) a estimat că noile taxe vamale “vor crea doar perdanți” și a cerut UE “să acționeze unit și cu forța necesară, continuând să semnaleze disponibilitatea sa de a negocia”.

“Introducerea de tarife de către Statele Unite împotriva UE este o măsură pe care o consider greșită”, a declarat și premierul italian Giorgia Meloni.

Ea dorește “să se ajungă la un acord cu Statele Unite, pentru a evita un război comercial care ar slăbi inevitabil Occidentul în beneficiul altor jucători mondiali”.

Prim-ministrul japonez Shigeru Ishiba a declarat că “Japonia este o țară care face cea mai mare cantitate de investiții în Statele Unite, așa că ne întrebăm dacă are sens ca (Washingtonul) să aplice tarife uniforme pentru toate țările”.

“Trebuie să luăm în considerare ce este mai bine pentru interesul național al Japoniei. Punem toate opțiunile pe masă pentru a lua în considerare cel mai eficient răspuns”, a continuat el.

Tokyo se confruntă cu un tarif reciproc de 24%. Ministrul comerțului Yoji Muto a declarat că Japonia va îndemna SUA să o scutească de măsurile tarifare.

Conducerea din Taiwan a numit tarifele reciproce ale lui Trump “foarte nerezonabile” și a declarat că va aborda problema cu Statele Unite. Rata tarifară propusă nu reflectă situația reală a comerțului dintre Taiwan și SUA, a declarat cabinetul.

Președintele interimar Han Duck-soo a ordonat măsuri de sprijin de urgență pentru întreprinderile afectate, inclusiv pentru sectorul automobilelor, a declarat ministrul industriei, după ce anunțul lui Trump privind tarifele a inclus un nivel de 25 % pentru Coreea de Sud.

La nord de Statele Unite, premierul Mark Carney a declarat că Canada “va lupta împotriva acestor tarife cu contramăsuri” și va “acționa cu scop și cu forță”.

Președintele Claudia Sheinbaum a declarat miercuri că Mexicul nu va urmări un “tit-for-tat (n.r.- retaliere echivalentă) privind tarifele”, ci va anunța mai degrabă un “program cuprinzător” joi.

Prim-ministrul Anthony Albanese a declarat că Australia va încerca să negocieze cu SUA pentru a elimina tarifele fără a recurge la un mecanism de soluționare a litigiilor din Acordul de liber schimb al celor două țări.

Citiți și Trump proclamă “Ziua Eliberării”. Liderul SUA impune “tarife reciproce” la nivel mondial într-un moment de cotitură pentru comerțul global. Tarife de 20% pentru UE, 34% – China, 10% – Marea Britanie, 24% – Japonia

Președintele american Donald Trump a anunțat miercuri, în ceea ce a proclamat a fi “Ziua Eliberării”, că Statele Unite vor pune în aplicare “tarife reciproce” pentru toate țările, de “aproximativ jumătate” din ceea ce acestea cer SUA, într-un moment de cotitură pentru economia globală pe care specialiștii îl evaluează drept o escaladare bruscă a războiului comercial.

“2 aprilie 2025 va fi amintită pentru totdeauna ca ziua în care industria americană a renăscut. Timp de decenii, țara noastră a fost jefuită de națiuni apropiate și îndepărtate. Voi semna un ordin executiv istoric care instituie tarife reciproce pentru țările din întreaga lume. Reciproc, ceea ce înseamnă că ei ne-o fac nouă și noi le-o facem lor. (…) Concetățenii mei americani, aceasta este Ziua Eliberării!”, a afirmat liderul american.

Trump a declarat că liderii mondiali care doresc o scutire de la “tarifele sale reciproce” ar trebui să își schimbe politica comercială.

“Dacă se plâng, dacă doriți ca rata tarifului să fie zero, atunci vă construiți produsul chiar aici, în America, deoarece nu există tarif dacă vă construiți fabrica, produsul în America. Și am văzut companii care vin aici așa cum nu am mai văzut până acum. Tarifele oferă țării noastre protecție împotriva celor care vor să facă rău economiei americane și mulți oameni căutau să facă rău economiei americane. Poate nu atât de evident, dar, făceau un rău economic enorm. Dar și mai important, ne vor oferi creștere economică. Aceste tarife ne vor oferi o creștere cum nu ați mai văzut până acum”, a mai precizat liderul de la Casa Albă.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
EDUCAȚIE8 hours ago

Prezidențiale 2025: Principalii candidați au semnat “Declarația din Balconul Universității din București pentru păstrarea orientării euroatlantice a României și a valorilor democratice”

ROMÂNIA9 hours ago

România și Banca Mondială continuă colaborarea pentru identificarea celor mai bune soluții de finanțare a sectoarelor strategice ale economiei românești, subliniază Tanczos Barna la Washington

INTERNAȚIONAL9 hours ago

Volodimir Zelenski cere aliaților o ”presiune puternică asupra Rusiei”, iar Donald Trump critică atacurile asupra Kievului: Vladimir, oprește-te!

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI9 hours ago

La întrevederea cu comisarul european pentru buget, Victor Negrescu a susținut interesele României și a reiterat necesitatea unor fonduri europene mai bine adaptate realităților din teren

INTERNAȚIONAL10 hours ago

Șefa diplomației UE condamnă atacul asupra Kievului: Adevăratul obstacol în calea păcii nu este Ucraina, ci Rusia

SĂNĂTATE10 hours ago

Noi parteneriate româno-coreene în sectorul sănătății, discutate la inițiativa președintelui Comisiei pentru sănătate din Camera Deputaților, Alexandru Rogobete

ROMÂNIA11 hours ago

Guvernul aprobă programul național pentru achiziții ecologice. Premierul Marcel Ciolacu: „Va fi un avantaj uriaș pentru firmele românești”

ROMÂNIA11 hours ago

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE11 hours ago

România primește al 14-lea aviz favorabil pentru aderarea la OCDE, pentru politicile agricole, anunță premierul Ciolacu

COMISIA EUROPEANA11 hours ago

Ilie Bolojan, întâlnire cu comisarul european pentru buget: România susține menținerea alocărilor pentru coeziune și agricultură și prioritizarea fondurilor de apărare pentru statele UE de frontiere

ROMÂNIA11 hours ago

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

NATO2 days ago

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

ROMÂNIA2 weeks ago

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

ROMÂNIA2 weeks ago

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

ROMÂNIA2 weeks ago

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

NATO2 weeks ago

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

ROMÂNIA2 weeks ago

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

ROMÂNIA3 weeks ago

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

Trending