Connect with us

#RO2019EU

Klaus Iohannis, la finalul Consiliului European: Acordul de retragere încheiat de Marea Britanie și UE nu poate fi redeschis. În cadrul președinției Consiliului UE, România va demara cât mai rapid discuțiile privind relațiile viitoare cu Regatul Unit

Published

on

În cadrul președinției Consiliului UE, România are ca obiectiv demararea cât mai rapidă a discuțiilor privind relațiile viitoare dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie, a transmis președintele Klaus Iohannis, la finalul summitului european desfășurat zilele acestea la Bruxelles. Șeful statului a transmis că liderii europeni au agreat faptul că Acordul de retragere încheiat de Marea Britanie și Uniunea Europeană „nu poate fi redeschis” negocierilor. 

Tot astăzi, Iohannis a avut o întrevdere cu premierul britanic, prilej cu care a „menționat importanța discutării cât mai rapide a acordului privind viitoarele relații UE cu Marea Britanie, ca semnal al angajamentului pe care îl avem pentru menținerea unui nivel de cooperare cât mai ridicat cu partea britanică”.

Foto: Council of the European Union/ Facebook

Dezbaterile șefilor de stat și de guvern au vizat preponderent Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, aspecte legate de Piața Unică, problematica migrației, dezinformarea, relațiile externe ale Uniunii, schimbările climatice, consultările cetățenești, informează Administrația Prezidențială. De asemenea, liderii europeni au discutat în cadrul reuniunii Consiliului European în format UE 27 (art. 50) pe marginea evoluțiilor recente din Marea Britanie și perspectivele procesului Brexit.

„În cadrul dezbaterii privind viitorul buget multianual al Uniunii, președintele României a exprimat mulțumiri pentru eforturile realizate de Președinția austriacă în acest dosar, subliniind că, în calitate de stat care va prelua Președinția Consiliului Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2019, țara noastră va acționa ca mediator imparțial (honest broker) și va continua același ritm susținut al discuțiilor cu scopul de a obține progrese în negocieri. Totodată, Președintele Klaus Iohannis a salutat stabilirea ca reper temporar a toamnei anului 2019 pentru obținerea unui acord, la nivelul Consiliului European, apreciind că acest angajament va genera un ritm ambițios al negocierilor, inclusiv pe durata exercitării Președinției de către România. Din perspectiva obiectivelor prioritare pentru țara noastră, ca stat membru, în raport cu noul buget, Președintele României a punctat importanța Politicii de Coeziune și Politicii Agricole Comune, obiective susținute și de alte state membre. Totodată, Președintele Klaus Iohannis a subliniat importanța unei abordări realiste în viitoarele discuții, respectiv necesitatea de a acomoda în egală măsură și noile priorități și provocări ale Uniunii prin acest nou buget”, arată sursa citată.

Referitor la aspectele legate de Piața Unică a Uniunii Europene, șeful statului „a menționat că țara noastră va promova, în calitate de Președinție a Consiliului UE, demersurile menite să contribuie la aprofundarea Pieței Unice, la punerea în practică a Strategiei UE pentru Piața Unică și la adoptarea cât mai multor acte legislative corelate acesteia”. În acest context, „președintele Klaus Iohannis a reamintit că viziunea post-2020 asupra Pieței Unice trebuie fundamentată pe o serie de principii, respectiv prezervarea libertăților fundamentale și diminuarea fragmentării, asigurându-se tranziția către o economie digitală, inclusiv prin creșterea capacității de răspuns la provocările digitale. O discuție mai aplicată asupra Pieței Unice și a direcțiilor de dezvoltare a acesteia va avea loc în cadrul Consiliului European din luna martie 2019”.

În contextul discuțiilor privind migrația, președintele României a susținut importanța continuării eforturilor statelor membre UE în privința dimensiunii externe a migrației și o implicare activă în dialogul cu partenerii externi, țările de origine și de tranzit ale migranţilor. Totodată, Iohannis s-a referit la faptul că Președinția României la Consiliul UE va prelua dosarele privind gestionarea dimensiunii interne a migrației, urmând a continua eforturile în direcția identificării de soluții care să răspundă preocupărilor statelor membre.

În ceea ce privește relațiile externe ale Uniunii, liderii europeni au discutat în perspectiva Summitului UE-Liga Statelor Arabe, prevăzut în intervalul 24-25 februarie 2019. Totodată, membrii Consiliului European au abordat evoluțiile recente din Marea Azov și Strâmtoarea Kerci, în condițiile utilizării de către Rusia a forței militare împotriva Ucrainei. A fost exprimată profunda îngrijorare față de tensiunile din regiune și a fost transmis un mesaj ferm privind necesitatea de-escaladării situației, respectării dreptului internațional, precum și a eliberării imediate a echipajelor ucrainene și reluării navigației prin Strâmtoarea Kerci. Cu acest prilej, șeful statului a reafirmat angajamentul și sprijinul țării noastre față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în interiorul granițelor sale recunoscute internațional.

Liderii au abordat și tematica schimbărilor climatice, în contextul prezentării recente de către Comisia Europeană a propunerii de Strategie în acest domeniu, intitulată „O planetă curată pentru toți”. Dezbaterile pe acest subiect important vor continua pe întreaga perioadă a Președinției române la nivelul Consiliului UE. Textul concluziilor precizează că o discuție, la nivelul liderilor, de orientare politică pe acest subiect va avea loc ulterior.

Cu privire la aspectele subsumate securității și apărării, Consiliul European a salutat progresele semnificative înregistrate în acest domeniu, inclusiv în privința implementării Cooperării Permanente Structurate (PESCO), consolidării mobilității militare și negocierilor legate de Fondul European de Apărare, și a andosat Compactul civil PSAC. Președintele Klaus Iohannis a salutat adoptarea Compactului civil, subliniind valoarea adăugată a UE în domeniul gestionării civile a crizelor.

Liderii europeni au avut un schimb de opinii asupra rezultatului dialogurilor și consultărilor cu cetățenii desfășurate în statele membre, în baza raportului elaborat de Președinția austriacă în cooperare cu România, în calitate de viitoare Președinție rotativă a Consiliului UE. Președintele României a salutat rezultatele consultărilor cetățenești asupra viitorului Uniunii, reliefând că țara noastră a susținut încă de la început această inițiativă, foarte utilă pentru conturarea așteptărilor cetățenilor europeni în contextul procesului de reflecției privind viitorul UE și în perspectiva Summitului informal de la Sibiu din mai 2019.

În privința dezinformării, Consiliul European a subliniat importanța unui răspuns ferm și coordonat al statelor membre în vederea contracarării acestui fenomen pentru consolidarea rezilienței și nivelului de pregătire ale Uniunii, în perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European. Președintele Klaus Iohannis a apreciat recentul Plan de Acțiune al Comisiei Europene și a exprimat susținere pentru măsurile de combatere a dezinformării.

În cadrul Summitului Euro în format extins, liderii europeni au continuat discuțiile privind aprofundarea Uniunii Economice și Monetare (UEM), în baza unui raport al Eurogrupului. Iohannis a salutat eforturile depuse în ultimele luni în direcția consolidării UEM și a reafirmat susținerea țării noastre pentru acest obiectiv. În același timp, acesta a evidențiat importanța unei abordări inclusive la nivelul Uniunii în deciziile legate de reforma UEM, având în vedere impactul pe care acestea îl generează asupra tuturor statelor membre, inclusiv a celor care nu fac parte, la acest moment, din Zona Euro.

În privința Brexit, șefii de stat și de guvern din UE 27 au avut discuții cu Premierul Theresa May cu privire la retragerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană, apoi discuții separate la nivelul UE 27 pe aceeași temă.

Liderii europeni au agreat că Acordul de retragere încheiat de Marea Britanie și Uniunea Europeană, și andosat în cadrul reuniunii Consiliului European din 25 noiembrie a.c., nu poate fi redeschis. Șefii de stat și de guvern au exprimat deschiderea pentru a sprijini procesul de ratificare în Marea Britanie, dar în limitele definite de Acordul de retragere. Concluziile Consiliului European reiterează și dezvoltă elementele deja agreate cu privire la soluția privind Irlanda de Nord. Aceste elemente includ determinarea Uniunii Europene de a depune toate eforturile necesare pentru ca această soluție să nu fie utilizată și pentru ca aranjamente alternative, care să evite o frontieră dură pe insula irlandeză, să fie agreate până la 31 decembrie 2020.

Președintele Klaus Iohannis a sprijinit pe deplin abordarea UE 27 și a arătat că, în calitatea sa de viitoare Președinție a Consiliului UE, România are ca obiectiv demararea cât mai rapidă a discuțiilor privind relațiile viitoare dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie. Președintele României a exprimat speranța că, în cazul ratificării Acordului de retragere și a asigurării unei retrageri ordonate a Regatului Unit din UE, parteneriatul viitor va fi unul cât mai ambițios și cuprinzător”, mai arată Administrația Prezidențială.

 

.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

#RO2019EU

Sibiu: Șapte preoți de la șapte culte diferite se roagă în această săptămână pentru reușita Președinției României la Consiliul UE, a Summitului de la Sibiu și a alegerilor europarlamentare

Published

on

Şapte preoţi de la tot atâtea culte diferite se roagă în această săptămână în biserica evanghelică, Sfântul Ioan, din municipiul Sibiu, pentru reuşita Preşedinţie României la Consiliul Ue, ca să nu fie incidente la Summitul din 9 mai din oraş şi să reuşească la alegerile europarlamentare acei politicieni “care caută unitatea şi binele”, potrivit episcopului Bisericii Evanghelice C.A. din România, Reinhart Guib, scrie Agerpres.

Numită “Săptămâna de veghe”, rugăciunea ecumenică a început sâmbătă, 20 aprilie, când preoţi şi enoriaşi de la Biserica Ortodoxă au acceptat invitaţia de a se ruga alături de saşii evanghelici în biserica lor, cu hramul Sfântul Ioan, situată în centrul istoric al Sibiului.

Episcopul Bisericii Evanghelice din România, Reinhart Guib, consideră că aceste rugăciuni ecumenice ajută ca să nu se înregistreze incidente la Summitul UE de la Sibiu şi la alegerile europarlamentare să fie votaţi acei politicieni care cred în valorile europene.

“Bisericii îi cade bine să facă ceea ce îi stă ei în putinţă şi asta este întâi de toate, rugăciunea, ca să acompaniem Summitul, dar şi pentru viitorul Europei, cu rugăciunea noastră. Am găsit ureche deschisă la toate bisericile, fie ea ortodoxă, fie ele catolice, cea reformată şi bisericile neoprotestante. De sâmbăta trecută până sâmbăta ac#easta, în fiecare zi, altă biserică se va ruga în Biserica Sfântului Ioan vizavi de Catedrala Ortodoxă. (…) preoţi, laici se vor ruga pentru reuşita Summitului, dar şi pentru Preşedinţia României în Uniunea Europeană, pentru alegerile europarlamentare, pentru siguranţa celor care participă şi pentru noi toţi, îndeosebi pentru viitorul Europei care vedeţi că necesită aportul nostru, al fiecăruia dintre noi. Şi rugăciunea şi activitatea noastră pentru unitate, nu pentru dezbinare, cred că este binevenită. Sperăm şi ne rugăm lui Dumnezeu ca să nu se petreacă evenimente neplăcute sau chiar primejdioase pentru participanţii Summitului şi pentru noi, gazdele de aici de la Sibiu”, a declarat episcopul Guib miercuri, într-o conferinţă de presă.

Continue Reading

#RO2019EU

VIDEO Principalele rezultate ale mandatului președinției române a Consiliului UE. 100 de zile – 90 de dosare legislative care aduc mari beneficii vieții tuturor europenilor

Published

on

Președinția României la Consiliul Uniunii Europene și-a prezentat joi, 18 aprilie, într-un videoclip interactiv principalele rezultate al mandatului său semestrial la capătul primelor trei luni în care 90 de dosare au fost finalizate.

În primele 100 de zile de Președinție, am promovat 90 de dosare legislative care aduc mari beneficii vieții tuturor europenilor (80 de dosare închise și 10 interpretări comune pe bugetul UE pe termen lung).

Președinția românească a Consiliului UE s-a încheiat “de facto” joi, când actualul PE – partenerul de negocieri al guvernelor – a pus punct activității sale. 

 

Președinția României la Consiliul UE susține convergența și coeziunea în Europa prin avansarea unor dosare pe teme precum piața unică digitală, directiva pentru gazele naturale, Uniunea bancară, precum și prin lupta pentru condiții de muncă transparente și previzibile sau pentru emisii reduse de CO2 de la camioane. Prin promovarea unor dosare care îmbunătățesc securitatea cărților de identitate, care întăresc poliția de frontieră și garda de coastă la nivel european, construim o Europă mai sigură. Valorile europene comune sunt garantate prin dosarele despre avertizori sau echilibrul dintre viața profesională și cea privată. Cele 15 dosare negociate pe Brexit asigură o tranziție lină spre UE27 și asigură măsurile necesare în cazul unui Brexit fără acord.

Întregul infografic: aici.

Citiți și: După 100 de zile de mandat, președinția română la Consiliul UE a finalizat 90 de dosare legislative. Viorica Dăncilă: rezultatele muncii noastre contribuie la creșterea încrederii cetățenilor în viitorul proiectului european

Foto: Calea Europeana.ro

Premierul Viorica Dăncilă şi-a exprimat convingerea, miercuri, că la finalul celor şase luni de preşedinţie rotativă la Consiliul UE se va vorbi mai mult despre România ca despre “o ţară cu voce puternică şi respectată” în Europa, ea precizând că în primele 100 de zile de mandat s-a reuşit finalizarea a 90 de dosare legislative, potrivit comunicatului oficial.

Reamintim că România a preluat marți, 1 ianuarie 2019, la aniversarea a 12 ani de aderare la Uniunea Europeană, președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Este pentru prima dată când țara noastră asigură, timp de șase luni, responsabilitatea de a prezida peste cele 28 de state membre ale UE și reprezintă centrul procesului decizional european într-o perioadă concomitentă cu definirea viitorului Europei Unite.

Cei patru piloni tematici care reprezintă în aceste șase luni fundamentul agendei de lucru a președinției României la Consiliul UE vizează: <Europa convergenței>, <Europa siguranței>, <Europa, actor global> și <Europa valorilor comune>. Mandatul României la șefia Consiliului UE este structurat în patru priorități tematice, însă tot atâtea vor fi și momentele cheie care vor da un tuș unic acestei președinții: retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană, summit-ul de la Sibiu, prima reuniune europeană la vârf din istorie care are loc chiar de Ziua Europei, 9 mai, alegerile pentru Parlamentul European din 23-26 mai și impulsionarea tratativelor privind adoptarea viitorului Cadru Financiar Multianual.

 

 

Continue Reading

#RO2019EU

ICR: Galeriile românești de artă contemporană participă la târgul internațional „Art Brussels 2019”, cea mai cunoscută manifestare internațională dedicată artei contemporane din Europa

Published

on

Foto: https://www.artbrussels.com/en

În acest an, arta contemporană românească reprezintă o prezență importantă la târgul „Art Brussels 2019”.

Cu o reputaţie de leader european în experimentarea celor mai îndrăzneţe forme de expresie artistică pe piaţa artei contemporane, târgul internațional Art Brussels este locul de întâlnire a artiştilor consacraţi, care se bucură de o solidă reputaţie internaţională, dar şi a celor tineri, aflaţi la început de carieră. Alături de târgul de artă de la Köln, Art Brussels este una dintre cele mai cunoscute manifestări internaţionale dedicate artei contemporane din Europa.

Institutul Cultural Român (ICR) susține participarea galeriilor românești, 418GALLERYGaleria Ivan și Gæp cu lucrările artiștilor Paul NeaguDiet Syler, respectiv Felipe Cohen, la cea de a 37-a ediție a târgului internațional de artă contemporană Art Brussels, se arată în comunicatul oficial, remis Calea Europeană.

Cunoscut ca unul dintre cele mai mari târguri de artă contemporană din Europa, Art Brussels se va desfășura în perioada 25-28 aprilie 2019, la Tour & Taxis, cel mai mare spaţiu expoziţional din Bruxelles. Vernisajul va avea loc la 25 aprilie.

150 de galerii din întreaga lume, reprezentate de artişti consacrați pe plan internațional sau tinere talente, se vor reuni în trei secțiuni internaționale: DISCOVERY, PRIME și REDISCOVERY, dar și expozițiile SOLO și INVITED ale târgului.

La secțiunea REDISCOVERY, la care participă 11 galerii din întreaga lume, România participă cu două galerii, aflate în premieră la Art Brussels: 418GALLERY și Galeria Ivan. La secțiunea DISCOVERY participă galeria Gæp, prezentă și la ediția din 2018.

418GALLERY va prezenta 6 colaje ale artistului plastic Diet Sayler (n. 1939, Timișoara) din anii ‘80, 6 fotografii din anii ‘70 și 5 tablouri pe pînză dimensiune medie 120x120cm, realizate între 1972 și 2012.

418GALLERY a fost înființată în 2008 în București. Din anul 2017, își are sediul în Cetate și a devenit prima galerie rurală din România. De la început, galeria a fost intens dedicată studiului avangardei românești și est-europene din anii șaizeci și șaptezeci. Din punct de vedere istoric, un număr mic de artiști, în spatele Cortinei de Fier, a creat o artă abstractă, precum Diet Sayler, care s-a axat pe abstractizarea geometrică și arta minimalistă. Începând cu anul 2008, 418GALLERY și Fundația Joana Grevers organizează, în fiecare vară, Cetate Arts Danube Residency, un atelier pentru artiști români și internaționali.


„Suntem foarte bucuroși să prezentăm anul acesta la Art Brussels un stand solo dedicat lui Diet Sayler. Artistul va prezenta o extraordinară serie de lucrări, incluzând noi picturi, fotografie și instalație landart din anii ‘70 și colaje ale anilor ‘80. Acesta este un moment foarte important în cariera lui Diet Sayler, cu un spectacol solo în toamnă la Muzeul Neues, Nürnberg, când va primi «Marele Premiu Cultural» al orașului Nürnberg.”, precizează Dr. Dr. Joana Grevers – director 418GALLERY, pentru ICR Bruxelles.

 


Galeria Ivan prezintă seria „Anthropocosmos” a artistului Paul Neagu, care constă în 23 lucrări: desene, picturi în ulei, film, fotografii, lucrări media mixte, sculpturi tactile, create în spiritul Palpable Art Manifesto, grupate sub diferite teme: ‘Man-shared’ și ‘Man-divided’, examinând căile de exprimare ‘Man as Individual’ versus ‘Man as Society’.

 

 

Galeria Gæp prezintă o serie de lucrări ale artistului brazilian Felipe Cohen (n. 1976, São Paulo, Brazilia), desene pe hârtie, sculptură și reliefuri.

Gaep este o galerie de artă contemporană cu un program vibrant de expoziții dedicate unor valori confirmate din arta internațională, precum și unor artiști în afirmare, ale căror lucrări au putere de fascinație la nivel internațional. Galeria a fost înființată în 2014 de Andrei Breahnă (manager cultural și colecționar de artă) și Raluca Șoaita (arhitect și colecționar de artă). Participarea Gaep la Art Brussels îi este dedicată lui Felipe Cohen, a cărui practică artistică se axează pe investigarea conceptelor de volum și durată. Unele dintre lucrările lui se situează între ready-made și sculptură și fuzionează materiale dure, rezistente, precum piatra, marmura și lemnul, cu medii mai fragile, ca sticla, hârtia și imaginea în mișcare. Intenția este de a dezvălui relații neașteptate care indică posibilitatea de a privi lumea altfel, în căutare de noi înțelesuri pentru materiale.

Proiectul se încadrează în strategia ICR Bruxelles de promovare a artei contemporane românești și a artiștilor plastici români în spațiul Benelux.

Perioada: 25-28 aprilie 2019

Loc Tours & Taxis, Portlaan 86c, 1000 Bruxelles

Bilete: on-line, pe site-ul Art Brussels: https://www.artbrussels.com/fr/Visitor-Info/Tickets și la casieria târgului.

Program de vizitare:

  • Joi, 25 aprilie 17:00-22:00
  • Vineri, 26 aprilie, intervalul orar 11:00-19:00
  • Sâmbătă, 27 aprilie, intervalul orar 11:00-19:00
  • Duminică, 28 aprilie, intervalul orar 11:00-19:00

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending