Connect with us

#RO2019EU

Klaus Iohannis, la finalul Consiliului European: Acordul de retragere încheiat de Marea Britanie și UE nu poate fi redeschis. În cadrul președinției Consiliului UE, România va demara cât mai rapid discuțiile privind relațiile viitoare cu Regatul Unit

Published

on

În cadrul președinției Consiliului UE, România are ca obiectiv demararea cât mai rapidă a discuțiilor privind relațiile viitoare dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie, a transmis președintele Klaus Iohannis, la finalul summitului european desfășurat zilele acestea la Bruxelles. Șeful statului a transmis că liderii europeni au agreat faptul că Acordul de retragere încheiat de Marea Britanie și Uniunea Europeană „nu poate fi redeschis” negocierilor. 

Tot astăzi, Iohannis a avut o întrevdere cu premierul britanic, prilej cu care a „menționat importanța discutării cât mai rapide a acordului privind viitoarele relații UE cu Marea Britanie, ca semnal al angajamentului pe care îl avem pentru menținerea unui nivel de cooperare cât mai ridicat cu partea britanică”.

Foto: Council of the European Union/ Facebook

Dezbaterile șefilor de stat și de guvern au vizat preponderent Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, aspecte legate de Piața Unică, problematica migrației, dezinformarea, relațiile externe ale Uniunii, schimbările climatice, consultările cetățenești, informează Administrația Prezidențială. De asemenea, liderii europeni au discutat în cadrul reuniunii Consiliului European în format UE 27 (art. 50) pe marginea evoluțiilor recente din Marea Britanie și perspectivele procesului Brexit.

„În cadrul dezbaterii privind viitorul buget multianual al Uniunii, președintele României a exprimat mulțumiri pentru eforturile realizate de Președinția austriacă în acest dosar, subliniind că, în calitate de stat care va prelua Președinția Consiliului Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2019, țara noastră va acționa ca mediator imparțial (honest broker) și va continua același ritm susținut al discuțiilor cu scopul de a obține progrese în negocieri. Totodată, Președintele Klaus Iohannis a salutat stabilirea ca reper temporar a toamnei anului 2019 pentru obținerea unui acord, la nivelul Consiliului European, apreciind că acest angajament va genera un ritm ambițios al negocierilor, inclusiv pe durata exercitării Președinției de către România. Din perspectiva obiectivelor prioritare pentru țara noastră, ca stat membru, în raport cu noul buget, Președintele României a punctat importanța Politicii de Coeziune și Politicii Agricole Comune, obiective susținute și de alte state membre. Totodată, Președintele Klaus Iohannis a subliniat importanța unei abordări realiste în viitoarele discuții, respectiv necesitatea de a acomoda în egală măsură și noile priorități și provocări ale Uniunii prin acest nou buget”, arată sursa citată.

Referitor la aspectele legate de Piața Unică a Uniunii Europene, șeful statului „a menționat că țara noastră va promova, în calitate de Președinție a Consiliului UE, demersurile menite să contribuie la aprofundarea Pieței Unice, la punerea în practică a Strategiei UE pentru Piața Unică și la adoptarea cât mai multor acte legislative corelate acesteia”. În acest context, „președintele Klaus Iohannis a reamintit că viziunea post-2020 asupra Pieței Unice trebuie fundamentată pe o serie de principii, respectiv prezervarea libertăților fundamentale și diminuarea fragmentării, asigurându-se tranziția către o economie digitală, inclusiv prin creșterea capacității de răspuns la provocările digitale. O discuție mai aplicată asupra Pieței Unice și a direcțiilor de dezvoltare a acesteia va avea loc în cadrul Consiliului European din luna martie 2019”.

În contextul discuțiilor privind migrația, președintele României a susținut importanța continuării eforturilor statelor membre UE în privința dimensiunii externe a migrației și o implicare activă în dialogul cu partenerii externi, țările de origine și de tranzit ale migranţilor. Totodată, Iohannis s-a referit la faptul că Președinția României la Consiliul UE va prelua dosarele privind gestionarea dimensiunii interne a migrației, urmând a continua eforturile în direcția identificării de soluții care să răspundă preocupărilor statelor membre.

În ceea ce privește relațiile externe ale Uniunii, liderii europeni au discutat în perspectiva Summitului UE-Liga Statelor Arabe, prevăzut în intervalul 24-25 februarie 2019. Totodată, membrii Consiliului European au abordat evoluțiile recente din Marea Azov și Strâmtoarea Kerci, în condițiile utilizării de către Rusia a forței militare împotriva Ucrainei. A fost exprimată profunda îngrijorare față de tensiunile din regiune și a fost transmis un mesaj ferm privind necesitatea de-escaladării situației, respectării dreptului internațional, precum și a eliberării imediate a echipajelor ucrainene și reluării navigației prin Strâmtoarea Kerci. Cu acest prilej, șeful statului a reafirmat angajamentul și sprijinul țării noastre față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în interiorul granițelor sale recunoscute internațional.

Liderii au abordat și tematica schimbărilor climatice, în contextul prezentării recente de către Comisia Europeană a propunerii de Strategie în acest domeniu, intitulată „O planetă curată pentru toți”. Dezbaterile pe acest subiect important vor continua pe întreaga perioadă a Președinției române la nivelul Consiliului UE. Textul concluziilor precizează că o discuție, la nivelul liderilor, de orientare politică pe acest subiect va avea loc ulterior.

Cu privire la aspectele subsumate securității și apărării, Consiliul European a salutat progresele semnificative înregistrate în acest domeniu, inclusiv în privința implementării Cooperării Permanente Structurate (PESCO), consolidării mobilității militare și negocierilor legate de Fondul European de Apărare, și a andosat Compactul civil PSAC. Președintele Klaus Iohannis a salutat adoptarea Compactului civil, subliniind valoarea adăugată a UE în domeniul gestionării civile a crizelor.

Liderii europeni au avut un schimb de opinii asupra rezultatului dialogurilor și consultărilor cu cetățenii desfășurate în statele membre, în baza raportului elaborat de Președinția austriacă în cooperare cu România, în calitate de viitoare Președinție rotativă a Consiliului UE. Președintele României a salutat rezultatele consultărilor cetățenești asupra viitorului Uniunii, reliefând că țara noastră a susținut încă de la început această inițiativă, foarte utilă pentru conturarea așteptărilor cetățenilor europeni în contextul procesului de reflecției privind viitorul UE și în perspectiva Summitului informal de la Sibiu din mai 2019.

În privința dezinformării, Consiliul European a subliniat importanța unui răspuns ferm și coordonat al statelor membre în vederea contracarării acestui fenomen pentru consolidarea rezilienței și nivelului de pregătire ale Uniunii, în perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European. Președintele Klaus Iohannis a apreciat recentul Plan de Acțiune al Comisiei Europene și a exprimat susținere pentru măsurile de combatere a dezinformării.

În cadrul Summitului Euro în format extins, liderii europeni au continuat discuțiile privind aprofundarea Uniunii Economice și Monetare (UEM), în baza unui raport al Eurogrupului. Iohannis a salutat eforturile depuse în ultimele luni în direcția consolidării UEM și a reafirmat susținerea țării noastre pentru acest obiectiv. În același timp, acesta a evidențiat importanța unei abordări inclusive la nivelul Uniunii în deciziile legate de reforma UEM, având în vedere impactul pe care acestea îl generează asupra tuturor statelor membre, inclusiv a celor care nu fac parte, la acest moment, din Zona Euro.

În privința Brexit, șefii de stat și de guvern din UE 27 au avut discuții cu Premierul Theresa May cu privire la retragerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană, apoi discuții separate la nivelul UE 27 pe aceeași temă.

Liderii europeni au agreat că Acordul de retragere încheiat de Marea Britanie și Uniunea Europeană, și andosat în cadrul reuniunii Consiliului European din 25 noiembrie a.c., nu poate fi redeschis. Șefii de stat și de guvern au exprimat deschiderea pentru a sprijini procesul de ratificare în Marea Britanie, dar în limitele definite de Acordul de retragere. Concluziile Consiliului European reiterează și dezvoltă elementele deja agreate cu privire la soluția privind Irlanda de Nord. Aceste elemente includ determinarea Uniunii Europene de a depune toate eforturile necesare pentru ca această soluție să nu fie utilizată și pentru ca aranjamente alternative, care să evite o frontieră dură pe insula irlandeză, să fie agreate până la 31 decembrie 2020.

Președintele Klaus Iohannis a sprijinit pe deplin abordarea UE 27 și a arătat că, în calitatea sa de viitoare Președinție a Consiliului UE, România are ca obiectiv demararea cât mai rapidă a discuțiilor privind relațiile viitoare dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie. Președintele României a exprimat speranța că, în cazul ratificării Acordului de retragere și a asigurării unei retrageri ordonate a Regatului Unit din UE, parteneriatul viitor va fi unul cât mai ambițios și cuprinzător”, mai arată Administrația Prezidențială.

 

.

#RO2019EU

Klaus Iohannis l-a decorat pe Donald Tusk pentru contribuția avută la exercitarea cu succes de către România a președinției Consiliului UE

Published

on

© RO2019EU/ Flickr

Președintele Klaus Iohannis a semnat joi decretul de decorare a lui Donald Tusk, fost președinte al Consiliului European și actual președinte al Partidului Popular European, în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia excepţională avută la exercitarea cu succes, de către România, a preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene.

Potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro, șeful statului a semnat o serie de decrete de decorare, în urma exercitării, de către România, a preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene.

Președintele Klaus Iohannis i-a conferit lui Donald Tusk Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Mare Cruce.

Din poziția de lider al Consiliului European, Donald Tusk a avut o relație apropiată cu România, momentele culminante fiind discursul său în limba română susținut la Ateneul Român, cu ocazia debutului președinției României la Consiliul UE, și summitul de la Sibiu, din data de 9 mai, prima reuniune a liderilor europeni desfășurată chiar de Ziua Europei.

Aş vrea să fac un apel la români să apere. Vreau să apere în România fundamentele civilizaţiei noastre politice, libertatea, integritatea, respectarea adevărului în viaţa publică, statul de drept şi Constituţia, să le apere cu aceeaşi hotărâre cu care Helmuth Duckadam a apărat acele patru penalty-uri la Sevilla în finala Cupei Campionilor. Atunci şi mie mi s-a părut imposibil, dar el a reuşit. Şi voi veţi reuşi”, a rostit Donald Tusk, la București, la 10 ianuarie 2019.

Ulterior, președintele Consiliului European și-a încheiat intervenția din cadrul conferinței de presă ce a urmat Summitului de la Sibiu cu un mesaj în limba română pentru președintele Klaus Iohannis.

Aș dori să-i mulțumesc președintelui Klaus Iohannis. Când ne-am întâlnit în ianuarie, am vorbit din suflet despre România, pentru că am convingerea că sunteţi remarcabili. Ați organizat un summit excepțional. Puteți fi mândri de munca depusă. Pur și simplu, m-am îndrăgostit de Sibiu”, a spus Tusk, la 9 mai 2019.

În cele din urmă, la finalul Consiliului European din 20-21 iunie 2019, Donald Tusk a transmis un nou mesaj în limba română – ”Mulțumesc Klaus, mulțumesc România” -, în semn de apreciere pentru rezultatele primei președinții a României la Consiliul Uniunii Europene.

Șeful statului a mai conferit Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Mare Ofiţer lui Jeppe Tranholm-Mikkelsen, secretar general al Consiliului Uniunii Europene și Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Comandor lui Klaus Welle, secretar general al Parlamentului European.

De asemenea, în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia importantă avută la exercitarea cu succes, de către România, a preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene, președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Comandor lui Jean-Pierre (Jim) Cloos, director general adjunct al Secretariatului General al Consiliului Uniunii Europene,  Christinei Roger, director general pentru justiţie şi afaceri interne, Secretariatul General al Consiliului Uniunii Europene, și luiPiotr Serafin, director de cabinet al preşedintelui Consiliului European.

De asemenea, Iohannis a conferit Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler Oanei Duţescu, Consilier Antici, Secretariatul General al Consiliului Uniunii Europene, și lui Katrin Eitel, Consilier Mertens, Secretariatul General al Consiliului Uniunii Europene.

Continue Reading

#RO2019EU

Klaus Iohannis, în Bavaria: România a primit foarte multă susținere din partea Guvernului bavarez când a exercitat președinția Consiliului UE

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a afirmat marți, în cadrul vizitei pe care o efectuează în landul german Bavaria, că România a primit foarte multă susținere din partea Guvernului bavarez pe parcursul exercitării Președinției Consiliului Uniunii Europene.

Iohannis, aflat în Bavaria pentru a participa la ședința guvernului bavarez și la reuniunea anuală a grupului parlamentar al Uniunii Creștin-Sociale, i-a mulțumit lui Markus Söder, prim-ministrul Bavariei și președintele CSU, pentru invitație.

”Apreciez acest gest și mă bucur foarte mult să mă întâlnesc astăzi cu dumneavoastră și cu Guvernul bavarez. Este cunoscut faptul că relațiile dintre România și Bavaria sunt unele foarte deosebite. Noi avem o relație care durează de foarte mulți ani. Cred că este foarte important să semnalăm faptul că relația noastră, și pentru România, și pentru germanii din România care trăiesc în Bavaria – reprezintă o punte deosebită între România și Bavaria. În acest sens, stimate domnule Prim-ministru, sunt foarte bucuros că subliniați acest lucru și spuneți că este o punte. Acest lucru, pentru noi, este foarte valoros”, a spus Iohannis, în limba germană, informează Administrația Prezidențială.

În context, președintele a menționat că i se pare ”important faptul că Guvernul românesc și cel bavarez din nou se întâlnesc”.

”Va exista o reuniune a comisiei mixte România-Bavaria și lucrul acesta este foarte important nu doar pentru relațiile politice, ci, bineînțeles, și pentru relațiile economice, pentru că sunt investitori români și bavarezi care vin aici”, a completat șeful statului.

Președintele Klaus Iohannis efectuează, marți, în landul german Bavaria, prima sa vizită externă din acest an și de la preluarea celui de-al doilea mandat prezidențial, acolo unde va participa și va susține o alocuțiune la ședința Guvernului Bavariei și va prezenta viziunea României referitoare la viitorul Europei la întâlnirea anuală a grupului parlamentar al CSU din Bundestag, Camera inferioară a Parlamentului german.

”Astăzi avem posibilitatea de a vorbi despre teme europene. În acest sens, sunt sigur că vom vorbi și despre ceea ce am făcut noi în Europa. În acest context, doresc să spun că România, pe parcursul exercitării Președinției Consiliului Uniunii Europene, a primit foarte multă susținere din partea Guvernului bavarez. Vom aborda teme precum Brexit, Bugetul Multianual și încă multe alte teme. Cred că împreună vom reuși să ajungem la unele concluzii pozitive și ne doresc astăzi, și aici, și la Seeon, o zi frumoasă!”, a conchis Iohannis.

 

Continue Reading

#RO2019EU

Klaus Iohannis i-a decorat pe George Ciamba, Luminița Odobescu și pe alți diplomați care au contribuit ”la exercitarea cu succes a președinției României la Consiliul UE”

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a semnat vineri, 29 noiembrie, o serie de decrete de decorare în urma exercitării, de către România, a Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, între personalitățile decorate aflându-se fostul ministru delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, reprezentantul permanent al României la UE, Luminița Odobescu, și mai mulți diplomați.

România a deținut în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019 prima sa președinție la nivelul Consiliul Uniunii Europene, un mandat ce se aștepta a fi marcat de ieșirea Marii Britanii din UE la 29 martie, de alegerile pentru Parlamentul European și debutul negocierilor pentru viitoarea garnitură de lideri ai instituțiilor UE, de negocierile pentru Cadrul Financiar Multianual și de pachetul ”primul summit al UE de Ziua Europei, de la Sibiu, și adoptarea Agendei Strategice a UE 2019-2024”.

Consiliul Uniunii Europene, instituția pe care România a prezidat-o până pentru prima dată în perioada 1-30 iunie 2019, a salutat eforturile președinției rotative a țării noastre pe parcursul unui semestru în care au fost adoptate 90 de acte legislative.

La finalul acestei președinții, liderii europeni au aprobat în noaptea din 20 spre 21 iunie Agenda Strategică pentru următorii cinci ani a fost adoptată, în conținutul căreia Emmanuel Macron, Angela Merkel, Klaus Iohannis și ceilalți lideri europeni au promis ”să protejeze modul de viață european” într-o lume ”supusă schimbărilor rapide”.

Amintim faptul că, la 9 mai 2019, cu ocazia primului summit din istoria UE organizat chiar de Ziua Europei, Klaus Iohannis, Angela Merkel, Emmanuel Macron și ceilalți lideri europeni au dat naștere ”Spiritului de la Sibiu”.


Redăm integral conținutul comunicatului Administrației Prezidențiale privind decretele de decorare:

”Astfel, în semn de apreciere pentru excepţionala contribuţie avută la exercitarea cu succes, de către România, a Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene, Președintele Klaus Iohannis a conferit:

”Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, domnului ambasador George Ciamba, Ministru Delegat pentru Afaceri Europene, doamnei Iulia Raluca Matei, ministru plenipotenţiar, domnului ambasador Victor Alexandru Micula, secretar de stat, și doamnei ambasador Luminiţa Teodora Odobescu, Reprezentant Permanent al României la Uniunea Europeană.

De asemenea, în semn de apreciere pentru deosebita contribuţie avută la exercitarea cu succes, de către România, a Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene, Președintele României a conferit:

Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Ofiţer, domnului Cosmin Dobran, ministru plenipotențiar;

Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler domnului Marius Cosmin Boiangiu, ministru plenipotenţiar, domnului Daniel Eusebiu Goşea, ministru plenipotenţiar și domnului Dănuţ Sebastian Neculăescu, ministru plenipotenţiar.

Totodată, în semn de apreciere pentru importanta contribuţie avută la exercitarea cu succes, de către România, a Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene, Președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler doamnei Antoaneta Barta, ministru plenipotenţiar, doamnei Mihaela Silvia Blajan, ministru plenipotenţiar, domnului Adrian-Cristian Bratu, ministru plenipotenţiar, doamnei Maria Cătălina Constantin, consilier diplomatic, doamnei Aniela Creţu, consilier diplomatic, domnului Alexandru Enache, consul, doamnei Sandra-Liliana Gătejeanu-Gheorghe, secretar I, domnului Bogdan Alexandru Moisii, consilier superior, doamnei Mihaela Pop, ministru plenipotenţiar, doamnei Clara Georgiana Staicu, ministru consilier, doamnei Mihaela Ilincuţa Ştefan-Simion, consilier diplomatic, doamnei Alina Ştefania Tănasă, consilier diplomatic, domnului Ştefan Alexandru Tinca, ministru plenipotenţiar.

De asemenea, în semn de apreciere pentru importanta contribuţie avută la exercitarea cu succes, de către România, a Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene, Președintele României a conferit:

Ordinul „Meritul Diplomatic” în grad de Ofiţer domnului Cosmin George Dinescu, ministru plenipotenţiar;

Ordinul „Meritul Diplomatic” în grad de Cavaler domnului Adrian-Claudiu J. Bourceanu, ministru consilier, doamnei Alina Băbeanu, consilier diplomatic, doamnei Ioana-Alice Darby, consilier diplomatic, doamnei Mariam El-Hek, secretar III, doamnei Irina Felicia Marin, consul general, doamnei Maria Mihăilescu, ministru consilier, doamnei Mădălina-Ioana Morariu, secretar I, doamnei Alina-Maria Orosan, ministru plenipotenţiar, domnului David-Gabriel Puie, secretar II, doamnei Mioriţa Teodora Simion, ministru consilier, doamnei Georgiana Olivia Sisilică, ministru consilier, doamnei Adriana Loreta Stănescu, ministru plenipotenţiar, doamnei Simona Stîngă, consilier diplomatic, domnului Marian Mihail Tache, consul general, doamnei Olivia Toderean, ministru plenipotenţiar, doamnei Ana-Cristina Tudor, consilier diplomatic, și doamnei Lavinia Zlotea, ministru plenipotenţiar;

Medalia „Meritul Diplomatic” Clasa I, domnului Laurenţiu-Liviu Flueraru, consilier diplomatic și doamnei Luana Leoveanu, ministru consilier;

Medalia „Meritul Diplomatic” Clasa a II-a doamnei Andrea Amza-András, ministru consilier, doamnei Eleonora Laria Stoian, ministru consilier;

Medalia „Meritul Diplomatic” Clasa a III-a, doamnei Laura Mihaela Ana, secretar III, domnului Vlad Angelescu, ministru consilier, doamnei Melania-Lavinia Blendea, consilier diplomatic, domnului Şerban Brebenel, ministru consilier, doamnei Andreea Bucnaru, secretar I, doamnei Oana Maria Cămăşoiu, consilier diplomatic, doamnei Florenţa Ciobotaru, consul, doamnei Emanuela Irina Darie, ministru consilier, doamnei Anamaria Veronica Fuduli, consilier diplomatic, doamnei Roxana Giurescu, secretar III, domnului Matei Alexandru Ioan, consilier, domnului Vlad Ionescu, ministru consilier, doamnei Elena-Anca Jurcan, ministru consilier, doamnei Oana Adriana Lupu, consilier relaţii I, doamnei Monica Magaon, secretar III, doamnei Costina-Alexandra Mardale, secretar II, doamnei Oana Maria Matei, consilier diplomatic, doamnei Amira Mihăilescu, ministru plenipotențiar, doamnei Alina Moc, consilier, doamnei Andreea-Adelina Pană, secretar III, doamnei Ana-Maria Petrescu, secretar III, doamnei Irina Margareta Popescu, secretar III, doamnei Andreea Florina Radu, consilier, doamnei Cristina-Elena Ruscea, consilier relaţii I, doamnei Oana-Rodica Sbiera, consilier superior, doamnei Alina-Mihaela Scurtu-Mitran, consilier relaţii III, doamnei Cristina Gabriela Simion, secretar III, domnului Radu Mihai Şerbănescu, secretar III, doamnei Gilda Luiza Truică, ministru consilier, domnului Constantin Tudor, ministru plenipotenţiar, doamnei Ana-Cristina Tinca, ministru plenipotenţiar și doamnei Ioana Andreea Untaru, consilier afaceri europene.”

 

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending