Connect with us

DIASPORA

Klaus Iohannis la întâlnirea cu românii din SUA: Prin tot ceea ce faceți întăriți și sprijiniți parteneriatul strategic dintre România și Statele Unite

Published

on

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, la Washington, D.C., cu membri ai comunității românilor din SUA cărora le-a mulțumit pentru implicarea în dezvoltarea parteneriatului strategic dintre România și Statele Unite ale Americii.

“Sunteți membri apreciați ai comunităților dumneavoastră, sunteți bine integrați, aveți o contribuție considerabilă la economia americană. Prin tot ceea ce faceți întăriți, la nivel personal, zi de zi, legăturile dintre România și Statele Unite ale Americii și vă implicați, indirect sau direct, pentru parteneriatul nostru”, a declarat acesta.

Șeful statului a subliniat, de asemenea, și importanța comunității românești din Statele Unite în dezvoltarea României.

“Ați reușit, dumneavoastră care trăiți în Statele Unite, să răzbiți într-o societate extrem de competitivă, care — așa cum îmi doresc și eu pentru România — a dezvoltat o cultură a succesului bazată pe performanță, muncă, talent, onestitate și, foarte important, integritate. Dumneavoastră, românii din diaspora, elitele noastre, puteți fi un catalizator pentru dezvoltarea României. În același timp, este firesc ca și România să vă apere și să vă promoveze drepturile și interesele. Am spus-o de mai multe ori, dar o repet de fiecare dată când am ocazia: cea mai bună manieră în care statul le poate recunoaște contribuția românilor din afară este să se pună în slujba lor,” a declarat șeful statului.

Iohannis a mai punctat și necesitatea unei viziuni integratoare de termen lung cu prilejul Centenarului Marii Uniri, încurajând, totodată, membrii comunității românilor din Statele Unite să nu își piardă identitatea și limba.

“Împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire este un bun prilej pentru a recunoaște că astăzi, mai mult ca oricând, noi, românii de acasă sau de aici, avem nevoie de o viziune integratoare pe termen lung, și nu pe termen scurt, și nu pentru interese politice de moment. Vă încurajez să facem toate eforturile necesare pentru păstrarea limbii române, principalul simbol al identității noastre — dar care, cel puțin în Diaspora, se poate pierde prea ușor. Prin urmare, este nevoie de identificarea celor mai eficiente metode de învățare a limbii române de către copiii născuți în străinătate din părinți români,” a punctat președintele.

La întâlnirea cu membrii comunității române au mai participat soția președintelui, Carmen Iohannis, ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior, actualul ambasador al SUA la București, Hans G. Klemm, fostul ambasador al Statelor Unite în România, Mark Gitenstein, consilierii prezidențiali Andrei Muraru și Bogdan Aurescu, precum și directorul SRI, Eduard Hellvig.

Citiți și Klaus Iohannis merge la Washington să discute cu Donald Trump parteneriatul strategic România-SUA

Citiți și Președintele României, primul lider UE și NATO din Europa de Centrală și de Est ce va fi primit la Washington de Donald Trump

Președintele Klaus Iohannis efectuează, în perioada 4-9 iunie, o vizită în Statele Unite ale Americii, elementul central fiind întrevederea oficială cu liderul de la Casa Albă, Donald Trump.

Urmăriți și VIDEO Klaus Iohannis, despre relevanța Parteneriatului Strategic cu SUA: Pentru România înseamnă securitate, democrație și garanția că nu ne vom întoarce la o anumită sferă estică de influență

Mai devreme în cursul zilei de miercuri, șeful statului a participat la Washington, D.C. la dezbaterea “20 Years After — The Relevance of the Romanian — U.S. Strategic Partnership in the Current International and Security Context”, dedicată aniversării a două decenii de la încheierea parteneriatului strategic bilateral, găzduită de Heritage Foundation.

Citiți și Klaus Iohannis, mesaj pentru Europa de la Washington: România va fi unul dintre cei mai puternici piloni transatlantici în Uniunea Europeană

Citiți și Klaus Iohannis la CIA: România este un partener valoros pentru Statele Unite datorită expertizei din regiunea Mării Negre, Balcanii de Vest și vecinătatea estică

Citiți și Preşedintele Klaus Iohannis a primit, la Washington, distincţia „Light Unto the Nations“: Accept acest prestigios premiu în numele României și poporului român

Vizita lui Klaus Iohannis la Washington, prilejuită și de primirea distincției ”Light Unto Nations” din partea Comitetului American Evreiesc, a mai cuprins și depunerea unei coroane de flori la monumentul soldatului necunoscut de la cimitirul Arlington și o întrevedere cu directorul CIA, Mike Pompeo.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

DIASPORA

Lucian Bode, întâlnire cu românii din Spania: Guvernarea PNL a accelerat procedurile dublei cetățenii pentru că statul român vă consideră parte a marii familii românești

Published

on

© Lucian Bode/ Facebook

Diaspora românească din Spania reprezintă o carte de vizită foarte importantă pentru România, a declarat sâmbătă secretarul general al PNL Lucian Bode, care a avut, alături de președintele liberal Nicolae Ciucă și europarlamentarul Rareș Bogdan, mai multe întâlniri cu românii stabiliţi în regiunea Barcelonei şi a Madridului, “oameni care chiar dacă locuiesc şi trăiesc de mulţi ani în Spania sunt foarte legaţi de ţară şi preocupaţi de soarta României”.

“Faptul că sub o guvernare PNL s-au accelerat procedurile pentru împlinirea visului dublei cetăţenii arată că statul român îi consideră parte a marii familii româneşti”, a adăugat liberalul, care a punctat că “românii din Spania poartă România în suflet!”.

“Românii din Spania poartă România în suflet! Sunt o comunitate dinamică, care s-a integrat foarte bine şi care aduce o contribuţie semnificativă economiei Spaniei! Am avut întâlniri foarte bune în aceste două zile cu românii stabiliţi în regiunea Barcelonei şi a Madridului, oameni care chiar dacă locuiesc şi trăiesc de mulţi ani în Spania sunt foarte legaţi de ţară şi preocupaţi de soarta României. În continuare, în ceea ce ne priveşte, le-am transmis românilor că acordăm o atenţie specială relaţiei cu autorităţile spaniole pentru că ne dorim să avem o foarte bună cooperare pentru a veni în sprijinul lor. Faptul că sub o guvernare PNL s-au accelerat procedurile pentru împlinirea visului dublei cetăţenii arată că statul român îi consideră parte a marii familii româneşti. Este doar o chestiune de timp până se va materializa pe deplin”, a scris Lucian Bode, sâmbătă pe Facebook.

El a adăugat că “diaspora românească din Spania reprezintă o carte de vizită foarte importantă pentru România”.

 

Continue Reading

DIASPORA

Premierul Nicolae Ciucă și omologul său spaniol anunță înființarea unui Grup de lucru privind acordarea dublei cetățenii românilor din Spania

Published

on

© Guvernul României

Premierii României și Spaniei au anunțat astăzi, 23 noiembrie, că cele două Guverne își propun să înființeze un Grup de lucru în vederea analizării soluţiilor pentru acordarea dublei cetăţenii membrilor comunităţii române din Spania. 

Acest anunț a fost făcut în Spania, unde a avut loc prima şedinţă comună a Guvernelor de la Bucureşti şi Madrid.

„Astăzi, în Spania, trăiesc aproximativ 1.100.000 de români. Este o comunitate foarte respectată în Spania, care participă la dezvoltarea Spaniei, de aceea doresc să mulțumesc comunității de români prezenți în Spania, pentru contribuția lor la progresul țării noastre. Cu toții au strânse legături cu Spania, au rădăcini în Spania. Pentru toți aceștia am hotorât să creăm Un grup de lucru pentru a studia posibilitatea de a ajunge să aibă cetățenie spaniolă fără să fie nevoiți să renunțe la cea română”, a transmsi premierul Spaniei, Pedro Sanchez, în cadrul conferinței de presă de astăzi. 

De asemenea, prim-ministrul Nicolae Ciucă a salutat decizia luată de România și Spania privind înființarea acestui Grup de lucru: „Astăzi a avut loc o înțelegere pe ceea ce înseamnă constituirea unui Grup de lucru care va intra în negocierile privind asigurarea cadrului legal a dublei cetățenii pentru cetățenii români care doresc să obțină și cetățenia spaniolă. Este o dovadă clară a modului în care Guvernul spaniol și cetățenii spanioli apreciază relația cu statul român și apreciază cetățenii români care sunt astăzi prezenți în Spania”.

Continue Reading

DIASPORA

Klaus Iohannis, întâlnire cu românii din SUA: România merge bine şi economia creşte, deși suntem într-o situație complicată din cauza războiului Rusiei în Ucraina

Published

on

© Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, joi, cu membri ai comunităţii româneşti de pe Coasta de Vest a Statelor Unite ale Americii, context în care a spus că România este într-o situaţie complicată din cauza războiului din Ucraina, dar a asigurat că România merge bine şi economia este în creştere. În egală măsură, el a vorbit şi despre Parteneriatul Strategic cu SUA și a apreciat că “Comunitatea românească din Statele Unite ale Americii este o punte extraordinar de importantă între România și Statele Unite ale Americii”.

“România este într-o situaţie, pe de o parte, extrem de complicată, din motive legate de războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei, pe de altă parte, cred că este bine să se ştie că românii şi Guvernul României nu stau degeaba, se implică, muncesc şi în mod, pentru mulţi, surprinzător, pentru mine, natural, România merge bine şi economia românească creşte. Este o veste foarte, foarte pozitivă. În ce priveşte crizele cu care ne confruntăm în România, cred că suntem într-o situaţie în care nu am fost demult, este criză, peste criză, peste criză şi totuşi ne descurcăm. Am reușit să contribuim la ceva ce în ultima vreme este în prag de a deveni o criză și anume exportul de cereale din Ucraina care, în bună parte, trece prin România și aici am făcut mari eforturi și vreau să subliniez acest lucru fiindcă se fac foarte multe întâlniri, foarte multe summituri dedicate acestei teme – exportul cerealelor din Ucraina pentru a preveni o criză alimentară. E bine să știți că până acum 60% din cerealele ucrainene au fost exportate prin România și în continuare facem eforturi pentru a crește acest aport. Criza energetică este, din păcate, o realitate și pentru România. Criza energetică nu înseamnă doar că energia a devenit mai scumpă – a devenit și mai greu de obținut. Este, pe de altă parte, îmbucurător că împreună cu Guvernul am reușit să menținem prețurile la un nivel rezonabil și, în același timp, putem să garantăm românilor din țară că la iarnă nu vor trebui să stea nici în frig, nici în întuneric, cu toate că situația este complicată”, a spus Iohannis, la San Francisco, într-o alocuțiune susținută după participarea sa la Adunarea Generală a ONU de la New York.

“Am vrut să vă descriu aceste lucruri, pentru ca să înţelegeţi că avem o situaţie care, pe de o parte, este plină de dificultăţi, pe de altă parte, este plină de oportunităţi şi doar ingeniozitatea şi inventivitatea şi dărnicia românilor face ca în toate aceste crize să avem, totuşi, surprinzător, o creştere economică şi, în mod nesurprinzător, această inovativitate, ingeniozitate şi hărnicie face ca şi dumneavoastră să o duceţi bine aici”, a adăugat președintele.

Şeful statului a arătat că România a primit aproape 2 milioane şi jumătate de refugiaţi ucraineni şi a contribuit la exportul de cereale din Ucraina.

“Până acum, 60% din cerealele ucrainene au fost exportate prin România şi în continuare facem eforturi pentru a creşte acest aport”, a declarat Iohannis.

“Putem să garantăm românilor din ţară că la iarnă nu vor trebui să stea nici în frig, nici în întuneric, cu toate că situaţia este complicată”, a mai spus preşedintele Iohannis.

Şeful statului a vorbit şi despre Parteneriatul Strategic cu SUA, care anul acesta aniversează un sfert de secol de la lansare.

“Dacă vrem să vedem ce s-a întâmplat în Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA în 25 de ani, putem să vedem, sigur, în primul rând, zona de securitate. Şi la momentul acesta când vorbim, foarte mulţi militari americani, cu dotări dintre cele mai moderne, se află în bazele din România. Pe de altă parte, şi datorită sprijinului american, România este în NATO. Este cea mai puternică garanţie de securitate de care a beneficiat România vreodată, dar nu este singura zonă. Zona economică din Parteneriatul Strategic s-a dezvoltat foarte mult în ultima vreme. Sunt foarte multe firme din Statele Unite care activează în România. Sunt încă, din păcate, foarte puţine firme româneşti care activează în Statele Unite, dar poate aici mai e loc de dezvoltare”, a afirmat președintele Iohannis.

Șeful statului a apreciat faptul că românii stabiliţi în Statele Unite reprezintă o punte extraordinară de importantă între România şi SUA.

La eveniment au luat parte aproximativ 300 de persoane, fiind invitaţi reprezentanţi ai comunităţii româneşti de pe Coasta de Vest a SUA, precum şi consulii generali şi cei onorifici ai României în SUA.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
CONSILIUL UE11 hours ago

Fondul de asistență pentru Ucraina: Consiliul UE alocă 5 miliarde de euro în cadrul Instrumentului european pentru pace pentru a sprijini militar Kievul

ROMÂNIA12 hours ago

Reactoarele modulare mici sunt promisiunea pentru rezolvarea trilemei energetice, subliniază Sebastian Burduja: Înseamnă energie sigură, curată, la un preț corect

ROMÂNIA12 hours ago

Nicolae Ciucă: Președinta Senatului polonez m-a asigurat că Varșovia ne sprijină necondiționat în procesul de aderare deplină la Spațiul Schengen și la OCDE

REPUBLICA MOLDOVA14 hours ago

“Uniți pentru Moldova europeană”: Maia Sandu a lansat pagina oficială a campaniei “pentru.md” privind referendumul de aderare la UE

CONSILIUL UE14 hours ago

UE are un nou regulament care va consolida supravegherea piețelor angro de energie, asigurând astfel o concurență deschisă și echitabilă

PPE14 hours ago

Pachetul Pharma: Grupul PPE susține stimularea producției de medicamente în UE și obligativitatea sprijinului pentru accesul la acestea

CONSILIUL UE14 hours ago

UE, un nou pas către autonomie strategică: Consiliul a adoptat regulamentul privind materiile prime critice

ROMÂNIA14 hours ago

Luminița Odobescu: Nu este nevoie să comentez rezultatele alegerilor prezidenţiale din Rusia. Ştim cu toţii că aceste alegeri nu au fost nici corecte, nici democratice, nici libere

U.E.15 hours ago

UE deschide negocierile pentru aprofundarea relațiilor cu Elveția, al patrulea cel mai mare partener comercial al blocului

U.E.15 hours ago

Josep Borrell acuză Israelul că provoacă foamete în Fâșia Gaza: ”Este inacceptabil. Foametea este folosită ca armă de război”

ROMÂNIA14 hours ago

Luminița Odobescu: Nu este nevoie să comentez rezultatele alegerilor prezidenţiale din Rusia. Ştim cu toţii că aceste alegeri nu au fost nici corecte, nici democratice, nici libere

SUA16 hours ago

Invocând Declarația Universală a Dreptului Omului, Antony Blinken anunță ”o foaie de parcurs democratic cu recomandări pentru a-i ajuta pe oameni să devină mai rezilienți” în fața dezinformării

NATO4 days ago

Raport NATO: 78% dintre români susțin creșterea sau menținerea bugetului apărării. România nu a cheltuit, în 2023, cei 2,5% din PIB alocați apărării

NATO5 days ago

Raport NATO: La 20 de ani de la aderare, 82% dintre români ar vota ca România să rămână membru NATO. Peste 80% susțin ca America și Europa să lucreze împreună pentru securitatea euro-atlantică

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

Într-o rezoluție a cărei negociere a fost coordonată de Traian Băsescu, PE solicită Rusiei să returneze României tezaurul național, iar subiectul să fie inclus pe agenda diplomatică UE-Rusia

COMITETUL EUROPEAN AL REGIUNILOR6 days ago

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, támogatja egy jogsértési eljárás bevezetését azon uniós országok ellen, amelyek nem veszik komolyan a nagyragadozók által az állatállományban vagy a termesztett növényekben okozott károk megtérítését

U.E.6 days ago

Premierul Franței consideră că o victorie a Rusiei în Ucraina ar fi ”un cataclism” pentru francezi. Adunarea Națională a votat în favoarea acordului de securitate dintre Paris și Kiev

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE6 days ago

Marcel Ciolacu: Vreau ca 2026 să fie anul aderării noastre la OCDE. Este unul dintre principalele proiecte de țară pentru România

NATO7 days ago

Klaus Iohannis asigură că nu intenționează să își scurteze mandatul prezidențial în contextul speculațiilor candidaturii sale la vârful NATO sau UE

COMISIA EUROPEANA7 days ago

Comisia Europeană va recomanda începerea negocierilor de aderare la UE cu Bosnia și Herțegovina, după ce a constatat că țara ”poate îndeplini criteriile de aderare”, anunță Ursula von der Leyen

Trending