Connect with us

ROMÂNIA

Premieră. Klaus Iohannis, la reuniunea Colegiului comisarilor europeni: Construirea unei Uniuni puternice nu se poate realiza doar de către și cu statele din Europa de Vest

Published

on

România dorește să participe la eforturile de consolidare a UE, fiind un stat pro-european, fără partide eurosceptice, a transmis președintele Klaus Iohannis, în cadrul Colegiului Comisiei Europene. Șeful statului a reiterat faptul că România nu susține scenariul unei Europe cu mai multe viteze. „Mergând mai departe cu viteze diferite riscăm ca decalajele existente să se adâncească și, astfel, să încetinească progresul general și competitivitatea la nivelul întregii Europe. Eforturile noastre pentru o integrare mai profundă în Europa ar trebui întreprinse fără linii de divizare – est – vest, nord – sud, state membre vechi – state membre noi, cercuri concentrice exclusiviste sau procese de integrare cu viteze diferite, fără a exista posibilitatea de a-i ajunge din urmă pe cei cu viteză superioară”, a declarat acesta. Construirea unei Uniuni mai puternice, în egală măsură legitimă și de succes, nu se poate realiza doar de către și cu statele din Europa de Vest, a atras atenția Iohannis.

Participarea președintelui la reuniunea Colegiului comisarilor reprezintă o premieră pentru România și un gest extrem de rar la nivel politic european. Forul decizional  întrunește toți cei 28 de comisari europeni, iar acolo șeful statului a avut întrevederi cu președintele executivului european, Jean-Claude Juncker, cu liderul Consiliului European, Donald Tusk, și cu șeful Partidului Popular European, Joseph Daul.

Președintele Klaus Iohannis alături de Colegiul comisarilor europeni (FOTO: Administrația Prezidențială)

Intervenția președintelui: 

”Domnule Președinte al Comisiei Europene,

Domnilor vicepreședinți,

Distinși membri ai Colegiului Comisarilor,

Doresc să mulțumesc domnului Președinte Juncker pentru invitația de a mă adresa astăzi Colegiului Comisarilor.

În contextul viitoarei Președinții a Consiliului Uniunii Europene pe care o va deține România în 2019, este esențial să discutăm despre proiectele comune pe care le avem de urmat și, de asemenea, să abordăm și alte subiecte de pe agenda europeană, care sunt de maximă importanță pentru România și pentru Comisie.

În această privință, doresc să vă mulțumesc pentru deschiderea de a continua dialogul și cooperarea cu Comisia Europeană în legătură cu toate subiectele de interes comun și să subliniez angajamentul autorităților române de a lucra împreună cu Comisia Europeană pentru a face față provocărilor actuale.

După cum știți, Președinția României a Consiliului Uniunii în primul semestru al anului 2019 va fi marcată de dosare complexe ale agendei europene, precum Brexit, negocierile dificile privind Cadrul Financiar Multianual post-2020 sau schimbările care se așteaptă la nivelul instituțiilor UE după alegerile pentru Parlamentul European.

Suntem pe deplin hotărâți să avem un mandat eficient și să contribuim la obținerea unor rezultate pozitive pentru Europa, pentru cetățenii europeni, pregătind terenul pentru o agendă europeană post-2019 ambițioasă.

Suntem pregătiți să contribuim constructiv și la aprofundarea integrării în Uniunea Europeană, bazată pe unitate, coeziune și incluziune, întrucât suntem conștienți, la fel ca și dumneavoastră, de importanța de a lăsa o moștenire solidă după terminarea mandatului acestei Comisii.

Doamnelor și domnilor,

România este un promotor hotărât și de încredere al consolidării proiectului european. Viziunea noastră este una puternic pro-europeană, în favoarea unei mai profunde integrări în Uniune.

Din această perspectivă, ca țară pro-europeană, fără partide eurosceptice, România are legitimitatea și dorința de a face parte, împreună cu alte state membre, din «nucleul dur» al Europei și de a participa la eforturile de consolidare a UE.

Ne dorim o Uniune mai puternică, mai aproape de cetățenii europeni, capabilă să le asigure securitatea și prosperitatea. Nu există alt răspuns, în viziunea noastră, la provocările cărora trebuie să le facem față împreună în Europa și pentru care este nevoie de voință comună și soluții comune.

Domnul Președinte Juncker a spus că «Europa trebuie să respire cu ambii plămâni». Ca să se întâmple acest lucru, este necesar ca statele membre și cetățenii lor să demonstreze solidaritate și voință comună – premise indispensabile pentru consolidarea proiectului european.

De aceea, în viziunea mea, cele mai importante obiective ar trebui să fie convergența și coeziunea. Istoria a dovedit că Europa a înaintat unită, alegând un drum care să permită progresul și care să nu lase pe nimeni în urmă.

Așadar, o Europă cu mai multe viteze nu oferă, în viziunea mea, cea mai bună alternativă pentru toți.

Mergând mai departe cu viteze diferite riscăm ca decalajele existente să se adâncească și, astfel, să încetinească progresul general și competitivitatea la nivelul întregii Europe. Eforturile noastre pentru o integrare mai profundă în Europa ar trebui întreprinse fără linii de divizare – est – vest, nord – sud, state membre vechi – state membre noi, cercuri concentrice exclusiviste sau procese de integrare cu viteze diferite, fără a exista posibilitatea de a-i ajunge din urmă pe cei cu viteză superioară.

Construirea unei Uniuni mai puternice, în egală măsură legitimă și de succes, nu se poate realiza doar de către și cu statele din Europa de Vest. Inițiativele de integrare trebuie să rămână deschise tuturor acelora care doresc și pot să se alăture, astfel încât experiența negativă a amânării intrării în Spațiul Schengen, de exemplu, să nu se mai repete.

În mod constant subliniem importanța unității, solidarității și a creșterii nivelului de convergență în Uniunea Europeană pentru a depăși provocările și a reduce diferențele economice și sociale între statele membre, pentru a asigura coeziunea și respectul pentru valorile noastre europene – egalitate, libertate, democrație, pluralism, stat de drept.

Vom rămâne puternic angajați în respectarea principiului statului de drept. Aceste principii și valori sunt elemente esențiale pentru asigurarea progresului și sustenabilității Uniunii, care în fiecare zi întăresc comunitatea noastră europeană.

Consecvenți Agendei Liderilor și Programului de Lucru al Comisiei Europene pentru 2018, așteptăm cu nerăbdare momentul în care vom găzdui Summitul European informal, în ziua de 9 mai 2019 la Sibiu, și vom contribui la identificarea soluțiilor potrivite pentru viitorul proiectului european, cât și la a duce mai departe munca noastră comună – prin Agenda Strategică 2019-2024.

Doamnelor și domnilor,

Anul acesta este cu siguranță un an foarte special pentru România, care își sărbătorește Centenarul Marii Uniri din 1918. Este un punct de referință remarcabil în istoria noastră națională și în cea a continentului european, având în vedere că sărbătorim acest eveniment de seamă împreună cu alte state europene membre – Estonia, Letonia și Lituania.

Această aniversare are o importanță și o valoare semnificativă nu doar din perspectiva trecutului țării noastre, cât și pentru prezentul și viitorul său.

Marcând acest moment istoric, proiectul nostru național este să construim o țară mai puternică în interior și să îi asigurăm o traiectorie pozitivă de dezvoltare și modernizare la nivel național și european.

Acest lucru nu va face din țara noastră doar o țară mai puternică și mai eficientă în depășirea provocărilor interne și externe, dar va asigura și un rol mai proeminent al României la nivel european, ca membru activ al Uniunii Europene.

De la aderarea noastră la 1 ianuarie 2007, țara noastră a adus numeroase contribuții la dezvoltarea politicilor și obiectivelor comune pe care le-au întreprins împreună Uniunea și statele membre. România va continua în acest sens și este gata să dezvolte mai departe strânsa cooperare pe care o avem cu Comisia Europeană.”


Invitarea unui șef de stat sau a unui șef de guvern la reuniunea comisarilor europeni reprezintă un demers care corespunde unei agende prestabilite la nivelul Comisiei Europene. În cazul României, prezența președintelui la Comisia Europeană ține și de contextul în care țara noastră va prelua, la 1 ianuarie 2019, în premieră președinția Consiliului Uniunii Europene, iar la 9 mai 2019 va deveni primul stat UE ce va o găzdui o reuniune a șefilor de stat și de guvern chiar de Ziua Europei.

Până în prezent, șeful statului a efectuat o singură vizită la Comisia Europeană, în luna ianuarie 2015, la câteva săptămâni după preluarea mandatului de președinte. În schimb, Klaus Iohannis a avut întrevederi la București cu mai mulți comisari europeni aflați în vizită în România, inclusiv cu președintele Jean-Claude Juncker, pe care l-a avut ca invitat la Palatul Cotroceni de Ziua Europei, pe 11 mai 2017.

Despre vizita președintelui la Bruxelles:

Citiți și Zi importantă la Bruxelles: Klaus Iohannis, 5 ore de întrevederi cu 30 de oficiali europeni pe teme esențiale pentru viitorul UE și al României, inclusiv legile justiției și banii europeni

Citiți și Agenda lui Klaus Iohannis la cea mai importantă vizită la Bruxelles a mandatului său: Pregătirea președinției Consiliului UE și situația justiției din România

 

 

.

ROMÂNIA

Ambasadoarea SUA în România, vizită la Constanța. Kathleen Kavalec a evidenţiat securitatea Mării Negre şi relaţiile comerciale americano-române

Published

on

© US Embassy Bucharest

Ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec, a efectuat sâmbătă o vizită la Constanţa pentru a sublinia importanţa interacţiunilor regionale, continuarea cooperării în domeniul securităţii şi schimburile comerciale şi investiţiile în creştere, informează Ambasada Statelor Unite la București într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Întâlnirile avute s-au concentrat asupra evoluţiilor politice şi economice din regiune, a schimburilor comerciale, a libertăţii religioase, a educaţiei şi a consolidării relaţiilor dintre popoare. 

Diplomatul american şi interlocutorii săi au discutat şi despre nevoia descurajării unor viitoare acte de agresiune, ceea ce ar permite regiunii Mării Negre să îşi atingă potenţialul deplin. 

Kavalec a vizitat şi Portul Constanţa, care are un rol crucial în gestionarea, depozitarea în silozuri şi tranzitul cerealelor ucrainene care ajung aici pe cale maritimă, ferată şi rutieră.

“Mi-a plăcut foarte mult vizita mea de astăzi la Constanța, unul dintre principalele motoare economice ale dezvoltării României și unul dintre cele mai dinamice orașe din Uniunea Europeană”, a afirmat ambasadoarea SUA.

Vizita a inclus întâlniri cu Primarul Municipiului Constanţa, Vergil Chiţac, cu Directorul General al companiei ADM România, Anton Povkhan, Directorul General al Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța SA Constanţa, Florin Vizan, şi cu Muftiul Cultului Musulman din România, domnul Muurat Iusuf.

Pentru a accentua colaborarea academică româno-americană, ambasadoarea americană s-a întâlnit la Universitatea Ovidius cu rectorul Dan Marcel Iliescu, vice-rectorul Mihai Gîrţu, coordonatoarea programului de Studii Americane, Ludmila Martanovschi, directorul Bibliotecii Universitare „Ioan Popișteanu” a Universității „Ovidius”, Florentina Nicolae, şi cu studenţi şi profesori de la specializarea Studii Americane. Ambasadoarea a vizitat şi centrul de resurse American Corner Constanţa, s-a întâlnit cu echipa acestuia şi a participat la o masă rotundă cu jurnalişti din regiune.

În cursul vizitei, Kavalec a subliniat că Statele Unite ale Americii sunt solidare cu poporul român şi a accentuat importanţa vitală a rezilienţei în regiunea Mării Negre.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ambasadoarea SUA la București va depune eforturi pentru a ”extinde prezența companiilor și investițiilor americane” în țara noastră: Vom continua să sprijinim România în lupta împotriva corupției

Published

on

© U.S. Embassy Bucharest/ Facebook

Ambasadoarea Statelor Unite la București, Kathleen Kavalec, a evidențiat în cadrul evenimentului de marcare a 30 de ani de activitate a AmCham România că ”forța legăturilor noastre economice reprezintp o prioritate cheie” a relației bilaterale dintre Statele Unite și România, astfel că va face ”eforturi de extinderea a prezenței companiilor și investițiilor americane” în țara noastră.

”Voi pleda pentru un tratament echitabil al companiilor şi investitorilor, iar echipa mea va continua să sprijine eforturile României de a lupta împotriva corupţiei şi de a consolida statul de drept. Eu voi continua să transmit acest mesaj în discuţiile mele cu miniştri şi parlamentari din tot spectrul politic”, este promisiunea făcută de reprezentanta diplomației americane la București.

Aceasta a remarcat că din 2008, când ”mi-am încheiat mandatul de ataşat cultural în România, până în prezent, economia acestei ţări a înflorit”.

Citiți și 
Nicolae Ciucă, către AmCham România: Suntem o țară care are un mare potențial de investiții. Oferim sprijin și R. Moldova, a cărei prosperitate poate fi asigurată prin relații cu mediul de afaceri din România, SUA

”Am fost încântată să aflu că în România sunt prezente acum 960 de companii americane, care angajează aproape 110.000 de persoane. Cu toate acestea, ştiu că mai există mult loc pentru creştere. Iar AmCham România este cel mai apreciat partener al nostru în impulsionarea acestei creşteri”, a mai spus Kathleen Kavalec.

Ambasadorul SUA în România că la viitorul ”Summit al Fondului de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări, Statele Unite vor pune accentul pe securitatea energetică, dezvoltarea infrastructurii şi digitalizare”, pentru ca ”țările din zona Mării Negre să își atingă întregul potențial ca legătură strategică între Europa și Asia Centrală”, după cum au punctat reprezentanţii de rang înalt de la Departamentul de Stat, Departamentul Comerţului şi Departamentul Apărării în cadrul celei de-a opta runde a Dialogului Strategic SUA-România.

Kavalec a aplaudat ”progresul României în promovarea candidaturii sale la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică”, dând asigurări că SUA, ”în calitate de partener strâns și prieten, vor susține eforturile României de a asigura un mediu investiţional şi standarde ale statului de drept care o vor face competitivă pentru calitatea de membru OCDE”.

Ea și-a exprimat așteptarea ca ”oportunităţile din domeniile energiei verzi, sănătăţii şi tehnologiei informaţiei să crească”, în contextul în care țara noastră se află  pe calea progresului în privința reformelor pentru OCDE și susținerii reformelor impuse de Planul Național de Redresare și Reziliență.

Oficialul american a ținut să-și arate recunoștința pentru ”sprijinul ferm acordat de România Ucrainei, prin primirea şi ajutorarea refugiaţilor şi facilitarea transportului de grâne şi alte bunuri”.

Făcând trimitere la situația din Republica Moldova, Kavalec a evidenția că și ”prietenii noştri din Republica Moldova merită un viitor independent, prosper… unul liber de influenţa malignă şi coercitivă a Rusiei… unul în care pot obţine pe deplin beneficiile economice aduse de integrarea în UE”.

Parteneriatul dintre Statele Unite și România pentru dezvoltarea reactoarelor suplimentare la Cernavodă și construirea de reactoare de dimensiuni mici va ajuta țara noastră ”să obţină independenţă energetică şi securitate energetică durabilă pentru ea însăşi şi pentru Europa”.

”Ştim că Europa nu va fi liberă decât dacă este independentă energetic de Rusia. Parteneriatul nostru pentru dezvoltarea de reactoare suplimentare la Cernavodă şi construirea de reactoare modulare de mici dimensiuni va ajuta România să obţină independenţă energetică şi securitate energetică durabilă pentru ea însăşi şi pentru Europa. Parlamentul României a făcut un pas important în această privinţă pe 14 martie, când a adoptat legea privind aprobarea semnării Acordului de sprijin pentru proiectul de extindere de la Cernavodă, pas esenţial spre un viitor bazat pe energie curată”, a amintit ambasadoarea SUA la București.

Continue Reading

ROMÂNIA

Nicolae Ciucă, către AmCham România: Suntem o țară care are un mare potențial de investiții. Oferim sprijin și R. Moldova, a cărei prosperitate poate fi asigurată prin relații cu mediul de afaceri din România, SUA

Published

on

© Guvernul României

România este o țară care are un mare potențial de investiții și oferă predictibilitate, a transmis premierul Nicolae Ciucă în cadrul evenimentului de marcare a 30 de ani de activitate a Camerei de Comerț Americană în România.

”Guvernul este unul orientat pro-business, este un guvern care își dorește să atragă investiții, care sprijină investițiile și este un guvern care este conștient. Dumneavoastră ați vorbit mai devreme și care este procentul în PIB, și care este valoarea nominală a afacerilor pe care AmCham le desfășoară în România, și care este numărul de locuri pe care-l asigură și, desigur, care este potențialul de multiplicare a unui loc de muncă asigurat pe orizontală. Acestea sunt chestiuni de aritmetică pe care noi l-am avut în vedere și pe care le avem în vedere în continuare;  trebuie să subliniem că, în acest ansamblu, abordarea nu poate să fie decât una de tip win-win, pentru că este nevoie ca atât investitorul, cât și noi, cei care găzduim afacerile respective, trebuie să avem un beneficiu, că pentru asta ne punem la dispoziție toate eforturile, toate resursele și umane și materiale, pentru că nu dorim altceva decât să facem în așa fel încât cetățenii țării noastre să simtă că eforturile care se fac, modul în care sunt întrebuințate resursele din țara noastră sunt în beneficiul tuturor”, a mai spus Ciucă în intervenția sa susținută la întoarcerea din Republica Moldova, unde a avut întâlniri cu președinta acestei țări, Maia Sandu, omologul moldovean, Dorin Recean, precum și cu președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu.

În acest context, premierul a lansat un apel de a sprijini asigurarea prosperității Republicii Moldova prin investiții.

”Am discutat că este important ca în aceste condiții să privim către palierul economic, pentru că este cel care cu adevărat asigură instrumentele necesare guvernului, prin a proba în fața cetățenilor că tot ceea ce se întâmplă în interiorul activității guvernamentale are o singură direcție, și anume asigurarea prosperității și unei evoluții a bunăstării în Republica Moldova, iar asta se poate face prin investiții, prin relații economice bilaterale cu mediul de afaceri din România și relații cu mediul de afaceri din Uniunea Europeană, din Statele Unite. Chiar am menționat astăzi, și în conferința de presă din Republica Moldova,  nevoia aceasta de coagulare a relațiilor nu numai la nivel bilateral, ci și la nivelul celorlalți parteneri care au potențial și pot să sprijine aceste eforturi. În continuare, doresc să fac o mențiune pe care am agreat-o împreună domnul prim-ministru Recean, și anume ne-am angajat amândoi ca, în perioada imediat următoare, să identificăm acele oportunități de relații economice care au potențial să se întâmple, să se dezvolte și să aibă atractivitate pentru terți parteneri în dezvoltarea acestora”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Adresându-se președintelui AmCham România, șeful Guvernului de la București a reiterat că ”ne oferim sprijinul și pentru Republica Moldova, astfel încât nu doar potențialul și oportunitățile din România să fie puse la dispoziția partenerilor noștri, investitorilor americani, dar și cel din Republica Moldova, pentru că se poate face această punte de legătură între cele două țări, prin investiții comune sau prin complementaritatea investițiilor care se fac într-o țară sau în alta pentru că, așa cum spuneam, potențial există”.

Nicolae Ciucă și-a exprimat speranța că, odată ce România va deveni membru OCDE, ”să continue și să aibă potențial, să ajute mai mult și Republica Moldova, și celelalte țări partenere cu care noi avem relații și cu care noi suntem angajați, atât în interiorul Uniunii Europene, cât și în interiorul NATO”.

”Am să reiterez ceea ce am menționat la întâlnirea noastră și la momentul în care am marcat OCDE, și la ultima dumneavoastră activitate, tot aici, în această sală. Domeniile de potențial major pentru România sunt domeniul energetic – și s-a vorbit aici și despre Cernavodă, și despre SMR. Sunt dezvoltări foarte bune, sunt relații foarte bune. Mulțumim Statelor Unite pentru implicare, mulțumim celorlalte țări care sunt parteneri în aceste două proiecte. Dar importantă a fost încrederea pe care Statele Unite au avut-o în potențialul României”, a reamintit premierul, făcând trimitere la ”potențialul uman, pentru că nu poți să faci dezvoltări în domeniul nuclear civil fără să ai oameni pregătiți pentru a face acest lucru”.

Ca atare, este nevoie în ”continuare să ne menținem focusul pe pregătirea resursei umane și sistemul de educație din România să poată să asigure forța de muncă înalt calificată pentru realizarea acestor obiective. Domeniul gazelor naturale – Republica Moldova are nevoie de gaze naturale. Până când ajungem noi să exploatăm resursele din Marea Neagră, și sunt convins că cele două companii care s-au angajat în acest demers o vor face așa cum au promis și așa cum s-au angajat, trebuie ajutate și trebuie să vină în linie cu noi, astfel încât pentru iarna viitoare și de aici încolo să gândim proiecte pe termen mediu și lung, pentru că nu putem să discutăm de asigurarea de energie și gaze de pe o iarnă pe alta”, și-a exprimat convingerea Nicolae Ciucă.

Continue Reading

Facebook

U.E.5 hours ago

Josep Borrell: UE vrea să evite dependența de China, așa cum a fost de gazul rusesc. Dependențele sunt arme care pot fi întoarse împotriva noastră

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Biden și Trudeau au ajuns la un acord privind semiconductorii pentru a crea un lanț puternic de aprovizionare nord-american cu minerale critice

U.E.5 hours ago

Germania și Comisia Europeană au ajuns la un compromis care permite utilizarea carburanților ecologici pentru mașinile noi și după 2035

ROMÂNIA24 hours ago

Ambasadoarea SUA în România, vizită la Constanța. Kathleen Kavalec a evidenţiat securitatea Mării Negre şi relaţiile comerciale americano-române

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI24 hours ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă a susținut petiția depusă de societatea civilă privind aderarea României la Schengen: Această petiție va lua forma unei rezoluții a Parlamentului European

Cristian Bușoi1 day ago

Cristian Bușoi, după vizita în SUA: Este nevoie de o strategie urgentă pentru promovarea companiilor și start-up-urilor românești în Silicon Valley

SECURITATE1 day ago

VIDEO Uniunea Europeană și Statele Unite au efectuat primul lor exercițiu naval comun, în regiunea Indo-Pacific

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Ursula von der Leyen îl va însoți pe Emmanuel Macron în vizita liderului francez în China pentru a prezenta “o voce europeană unită”

CONSILIUL UE1 day ago

Statele UE și-au stabilit mandatul de negociere pentru Regulamentul privind datele: UE trebuie să devină lider în societatea bazată pe date în care trăim

CONSILIUL EUROPEAN1 day ago

Președintele Consiliului European, Charles Michel, vine luni în România, unde va fi primit de președintele Klaus Iohannis

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Biden și Trudeau au ajuns la un acord privind semiconductorii pentru a crea un lanț puternic de aprovizionare nord-american cu minerale critice

ROMÂNIA2 days ago

Nicolae Ciucă, către AmCham România: Suntem o țară care are un mare potențial de investiții. Oferim sprijin și R. Moldova, a cărei prosperitate poate fi asigurată prin relații cu mediul de afaceri din România, SUA

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

Prioritatea strategică a R. Moldova este de a ”accelera reformele pentru aderarea la UE până în 2030”, subliniază premierul Dorin Recean: Mulțumim României pentru sprijinul ”necondiționat”

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

Premierul Nicolae Ciucă asigură R. Moldova de sprijin în fructificarea ”capitalului de simpatie fără precedent” pentru a deveni ”stat furnizor de stabilitate în regiune”

CHINA3 days ago

Secretarul de stat al SUA: Rusia și China au intrat “într-o căsătorie de convenienţă, nu din convingere”. Rusia este în mod clar “partenerul junior” în această relaţie

Daniel Buda4 days ago

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din PE, cere Comisiei Europene să evalueze corect poziția fermierilor în protejarea mediului: Sunt parte a soluției, nu a problemei

NATO4 days ago

Raport NATO: România a ratat din nou ținta de 2% din PIB pentru apărare, dar găzduiește trei structuri de comandă aliate, un grup de luptă, un sistem antirachetă și misiuni de poliție aeriană

NATO1 week ago

Războiul Rusiei în Ucraina, “semnal de alarmă” pentru industria de armament din Europa. MBDA, grupul care produce sistemul MAMBA amplasat de Franța în România, lansează un apel la cooperare europeană

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă, la semnarea proiectului privind gazoductul Tuzla-Podişor: Un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep

POLITICĂ1 week ago

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

Team2Share

Trending