Connect with us

ROMÂNIA

Klaus Iohannis, la Sommet-ul Francofoniei: În calitate de șefi de stat sau de guvern, avem responsabilitatea de a ne asigura că tinerii noștri beneficiază de condiții optime pentru a studia

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a susținut sâmbătă, 5 octombrie, la Paris, o intervenție în cadrul celei de-a XIX-a ediții a Sommet-ului Francofoniei, unde a subliniat că una dintre prioritățile majore ale Francofoniei o reprezintă educația și formarea tinerilor, precum și integrarea lor socială și economică, potrivit comunicatului oficial.  

Acesta a precizat că educația în limba franceză este un instrument suplimentar extrem de important pentru succesul și mobilitatea profesională a tinerilor.

„În calitate de șefi de stat sau de guvern, avem responsabilitatea de a ne asigura că tinerii noștri beneficiază de condiții optime pentru a studia, a se forma și a se realiza din punct de vedere profesional, cultural și social. Lumea de astăzi este supusă la numeroase provocări, iar pentru unele dintre acestea, cum ar fi schimbările climatice, niciun stat nu are mijloacele pentru a le gestiona singur. Numai împreună putem avea viziunea și mijloacele de a limita efectele amenințărilor și de a lăsa o planetă sănătoasă pentru generațiile care ne urmează”, a punctat Klaus Iohannis. 

Potrivit președintelui, România a înțeles bine avantajele rețelelor de educație și cercetare în limba franceză; găzduiește Direcția Regională pentru Europa Centrală și Orientală a Agenției Universitare a Francofoniei (AUF).

„Rămânem angajați pe deplin în dezvoltarea Francofoniei Științifice și academice. România este în proces de a decide stabilirea unei contribuții voluntare anuale de 100.000 de euro în beneficiul AUF. Sunt convins că aceasta va contribui la consolidarea în continuare a învățământului și a cercetării universitare francofone”, a adăugat șeful statului. 

Mai mult, Klaus Iohannis a mai spus că, în calitate de Stat-far al Francofoniei în regiune, țara noastră este conștientă de responsabilitatea și misiunea sa, iar angajamentele României în cadrul global al solidarității francofone aduc un sprijin activ mobilității tinerilor studenți și cercetători francofoni și educației fetelor și femeilor, provenind cu precădere din Africa.

El a amint că 16 promoții cu mai mult de 1200 de bursieri, provenind din 44 de state, au beneficiat de bursele doctorale și postdoctorale „Eugen Ionescu”, finanțate de România și gestionate în comun cu AUF.

„Recent, România a găzduit Congresul European al Federației Internaționale a Profesorilor de Franceză (FIPF), reunit la București în jurul tematicii „Împreună în franceză! Gândim, comunicăm și acționăm asupra lumii de azi și de mâine”. În același timp, acordăm o atenție deosebită oportunităților economice din spațiul francofon. În martie trecut, am găzduit la București Misiunea Economică și Comercială a OIF, căreia i-am oferit Înaltul meu Patronaj. Sunt sigur că întotdeauna putem face mai mult și mai bine: ne-am putea gândi la crearea unei platforme in spațiul francofon. Scopul acesteia ar fi să reunească oferte de locuri de muncă în toate țările noastre și în organizațiile regionale și internaționale, pentru vorbitori de limba franceză, sau să organizăm evenimente dedicate pentru a evidenția rezultatele tinerilor antreprenori francofoni”, a conchis Klaus Iohannis.

ROMÂNIA

ICI București a fost prezent la Forumul Gazelor Naturale

Published

on

© ICI București

ICI București a fost prezent la cea de-a șasea ediție a Forumului Gazelor Naturale, cu tema “Contribuția gazelor naturale la competitivitatea industriei, în contextul tranziției energetice”, care a fost organizat de Financial Intelligence luni, 11 noiembrie 2024, potrivit unui comunicat.

Reprezentanții ICI București au participat alături de experți și lideri ai industriei energetice pentru a dezbate subiecte de importanță majoră pentru România și Europa, într-o perioadă de transformări profunde în sectorul energetic. Cu un interes sporit pentru integrarea inovațiilor digitale în sectorul energetic, ICI București a contribuit la discuțiile despre soluțiile tehnologice avansate necesare în contextul tranziției energetice și al securității aprovizionării.

Printre subiectele discutate la Forum, au fost aprovizionarea cu gaze naturale în iarna 2024-2025, evoluția prețului gazelor naturale în România și Europa, inclusiv previziuni pentru următoarele luni, raportul Draghi privind contribuția gazelor naturale la competitivitatea industrială în contextul tranziției energetice, poziționarea noii Comisii Europene față de viitorul energiei și al gazelor naturale, proiectul Neptun Deep și beneficiile sale economice pentru România, integrarea hidrogenului și potențialul său pentru România, evoluția producției de gaze naturale în România și investițiile în rețelele de distribuție și politici de plafonare a prețurilor gazelor și impactul asupra furnizorilor de energie.

Continue Reading

ROMÂNIA

ICI București participă la Conferința BSDA 2024 Homeland Security, Safety & Protection

Published

on

© ICI București

ICI București a participat astăzi, 12 noiembrie 2024, la a doua ediție a Conferinței BSDA 2024 Homeland Security, Safety & Protection, eveniment dedicat securității naționale, siguranței și protecției, potrivit unui comunicat.

Tema principală a conferinței din acest an, Provocările de Securitate și Siguranță în Contextul Schimbărilor Continue și al Avansului Tehnologic, este relevantă în contextul actual al evoluțiilor geopolitice și sociale, și reflectă eforturile Guvernului României de a îmbunătăți protecția cetățenilor, infrastructurilor critice și frontierelor naționale.

Prin participarea la acest eveniment, ICI București a evidențiat proiectele sale de cercetare avansată și soluțiile inovatoare de securitate cibernetică, contribuind activ la dezvoltarea de politici și tehnologii menite să sprijine siguranța națională. În cadrul conferinței, reprezentanții ICI București au prezentat soluții dedicate protecției datelor și infrastructurii IT&C critice, un aspect vital în contextul creșterii numărului de amenințări cibernetice și a nevoii de adaptare la noile provocări digitale.

Conferința BSDA 2024 este organizată în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Interne și aduce împreună liderii industriei și factorii decizionali guvernamentali cu competențe în domeniul securității și siguranței naționale.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ministerul Energiei dezvoltă, în premieră, un nou instrument de finanțare dedicat investițiilor în producția de biocombustibili avansați

Published

on

© European Communities, 2010/Source: EC - Audiovisual Service

Ministerul Energiei dezvoltă, prentru prima dată în România, un nou instrument de finanțare dedicat investițiilor în producția de biocombustibili avansați, potrivit unui comunicat.

Comisia Europeană a aprobat, pe 4 octombrie, schema de ajutor de stat în valoare de 500 milioane de euro, pentru sprijinirea investițiilor în producția de biocombustibili avansați în România.

Pentru susținerea acestei măsuri de investiții, Ministerul Energiei va solicita finanțarea din resursele Fondului pentru Modernizare, în cadrul reuniunii Comitetului de Investiții din primăvara anului viitor. În acest sens, la nivelul ministerului este deja pregătită documentația de solicitare a sprijinului financiar, care, într-o primă etapă, va fi de 100.000.000 euro, ulterior urmând să fie solicitat, etapizat, restul sumei.

„Trebuie să dezvoltăm instrumentele prin care punem în practică atingerea țintelor comune, asumate la nivel european. Trăim într-o lume dinamică, în permanentă mișcare, dar această libertate și eficiență vin cu un cost. Aproape un sfert din emisiile de gaze cu efect de seră din lume este reprezentat de sectorul transport, fie că vorbim de transport rutier, aerian sau maritim. Și pentru că este un domeniu puternic dependent de combustibilii fosili, introducerea biocombustibililor avansați va crește ponderea surselor regenerabile de energie din componența carburanților și, inevitabil, va avea un impact pozitiv asupra reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră. România are potențialul și capacitatea de dezvoltare a domeniului, iar noi, la Ministerul Energiei, vom sprijini acest tip  de investiții. Foarte importantă a fost, în acest sens, consultarea pe care am avut-o în prealabil, feedback-ul primit de la operatorii economici interesați fiind armonizat și integrat în această nouă schemă de ajutor de stat pe care o vom lansa”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Schema de ajutor de stat are ca obiectiv sprijinirea investițiilor în noi capacități pentru producția de biocombustibili avansați, precum bioetanolul şi uleiul vegetal hidrotratat (HVO), respectiv a combustibilului de aviaţie sustenabil (SAF), astfel încât aceste tipuri de bicombustibili să asigure cel puțin 5% din consumul final de energie în sectorul transporturilor până în 2030.

Bugetul total estimat al schemei de ajutor de stat este de aproximativ 500.000.000 euro, primul apel ce va fi lansat urmând să aibă un buget de 100.000.000 euro. Valoarea ajutorului de stat va fi de maximum 45% din costurile totale ale investițiilor, dar nu mai mult de  45 mil. euro /instalație de bioetanol și 91,25 mil. euro /instalație de SAF/HVO.

Capacitatea estimată de producție a instalației de biocombustibili avansați (tone/an) este de minim 50 mii tone de bioetanol și 20 mii, repectiv 90 mii tone pe instalație combinată SAF și HVO.

Solicitanții eligibili în cadrul schemei de ajutor de stat sunt entitățile de drept public sau privat (microîntreprinderi, întreprinderi mici, mijlocii și mari, inclusiv întreprinderile nou-înființate), legal înregistrate în scopuri fiscale în România, la momentul depunerii Cererii de finanțare.

Pentru acordarea ajutoarelor de stat în producţia de biocombustibili avansați, aceștia trebuie să respecte criteriile de durabilitate și de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră prevăzute în Directiva (UE) 2018/2001 și în actele delegate sau de punere în aplicare a acesteia.

Ministerul Energiei își propune să atingă, prin această schemă de ajutor de stat, următoarele obiective:

  1. instalarea unor capacități de producție biocombustibili avansați care să contribuie la asigurarea necesarului la nivel național din producție proprie și la reducerea importurilor;
  2. înlocuirea combustibililor produși din culturi alimentare, de primă generație, cu biocombustibilii produși din reziduuri/deșeuri, de generația a doua, care aduc nu impactează sectorul agricol și aduc reduceri importante ale emisiilor de gaze cu efect de seră.
  3. atingerea unei decarbonări eficiente, în linie cu obiectivele Pactului ecologic european ca strategie de creștere sustenabilă a UE, combaterea schimbărilor climatice, în concordanță cu angajamentele Uniunii de a pune în aplicare Acordul de la Paris și cu obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU, prin sprijinirea unei tranziții juste din punct de vedere social către o economie verde și susținerea investițiilor cu emisii scăzute de carbon în sectorul transporturilor;
  4. reducerea amprentei de carbon prin amestecarea cu combustibilii fosili a biocombustibililor avansați în sectorul transportului rutier, iar pentru sectorul aviației a biocombustibililor produși din materii prime enumerate atât în partea A, cât și în partea B la lit. a) din Anexa IX a Directivei (UE) 2018/2001.

De asemenea, schema de ajutor de stat contribuie la atingerea țintelor asumate prin PNIESC 2021-2030 privind energia și clima pentru 2030 și o economie a Uniunii neutră din punct de vedere climatic până în 2050. În paralel cu atingerea acestor ținte se urmărește și crearea de noi capacități de producție a combustibililor prietenoși cu mediul înconjurător, cu amprentă redusă sau nulă de carbon.

Pentru decarbonizarea sectorului transporturilor se vor implementa cele mai bune tehnologii disponibile de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, precum și transformarea substanțială a proceselor tehnologice, inclusiv prin luarea în considerare a unor soluții pentru captarea și stocarea carbonului și creșterea eficienței energetice în transporturi.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

ROMÂNIA3 mins ago

ICI București a fost prezent la Forumul Gazelor Naturale

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI8 mins ago

Decarbonarea Europei nu va putea fi realizată fără o componentă de energie nucleară, subliniază eurodeputatul Virgil Popescu

ROMÂNIA9 mins ago

ICI București participă la Conferința BSDA 2024 Homeland Security, Safety & Protection

COMISIA EUROPEANA14 mins ago

“Europa este un atlet într-o competiție foarte complexă”, afirmă Roxana Mînzatu, vicepreședinte executiv desemnat al Comisiei Europene, în cadrul audierilor din Parlamentul European

ROMÂNIA49 mins ago

Ministerul Energiei dezvoltă, în premieră, un nou instrument de finanțare dedicat investițiilor în producția de biocombustibili avansați

U.E.1 hour ago

Donald Trump ”nu va dori să îi facă un cadou” lui Putin, permițând Rusiei să realizeze în Ucraina ”cea mai mare anexare teritorială din ultimii 75 de ani” în Europa, subliniază ministrul francez de externe

PARLAMENTUL EUROPEAN1 hour ago

Parlamentul European va organiza marți, 19 noiembrie, o sesiune plenară extraordinară pentru a marca 1000 de zile de la declanșarea agresiunii ruse împotriva Ucrainei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 hours ago

Centralizarea politicii de coeziune este contrară intereselor României, îl avertizează Dan Motreanu pe Raffaele Fitto în cadrul audierii pentru poziția de vicepreședinte CE pentru coeziune și reforme

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ2 hours ago

Oficialii BCE avertizează că Europa trebuie să fie pregătită pentru un nou război comercial cu SUA

U.E.3 hours ago

Pentru prima dată în 20 de ani, Germania pregătește alegeri legislative anticipate: 23 februarie 2025. Guvernul lui Scholz va cere Parlamentului un vot de încredere pe 16 decembrie

COMISIA EUROPEANA14 mins ago

“Europa este un atlet într-o competiție foarte complexă”, afirmă Roxana Mînzatu, vicepreședinte executiv desemnat al Comisiei Europene, în cadrul audierilor din Parlamentul European

ROMÂNIA1 day ago

Luminița Odobescu evidențiază importanța finalizării cât mai rapide a procesului de aderare a României la Schengen: Discuțiile evoluează. Suntem optimiști

REPUBLICA MOLDOVA1 day ago

Nicolae Ciucă, vizită la Chișinău după ce Maia Sandu a fost reconfirmată în funcția de președintă: Ținta noastră este ca planul de creștere pentru R. Moldova să fie aprobat de PE nu mai târziu de februarie

INTERNAȚIONAL5 days ago

Joe Biden face apel la unitate după victoria lui Trump: “Într-o democrație, voința poporului prevalează întotdeauna. Nu-ţi poţi iubi ţara doar atunci când câştigi”

ROMÂNIA1 week ago

INTERVIU Larisa Mezinu-Bălan, vicepreședinte al CNAS, anunță pentru 2025 noi mecanisme financiare care să extindă lista medicamentelor inovative

ROMÂNIA1 week ago

Iulius Firczak, deputat în cadrul Comisiei pentru buget: Trebuie să învățăm cum să atragem capital privat în cercetarea medicală. Este un joc pe care SUA și China l-au învățat deja

ROMÂNIA1 week ago

Fondurile din PNRR și Politica de Coeziune reprezintă ”ancore solide” pentru ”a construi o Românie și o Europă în care accesul la sănătate este egal pentru toți cetățenii”, subliniază Ramona Chiriac

ROMÂNIA1 week ago

Senatoarea Nicoleta Pauliuc: Una dintre problemele grave cu care se confruntă sistemul sanitar românesc este adoptarea foarte greoaie a unor tratamente aprobate și folosite la nivelul UE

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu, la Salonul Euronaval din Paris: Prioritatea este dezvoltarea industriei de apărare din România. Modernizarea Armatei înseamnă noi locuri de muncă pentru români

PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago

Vicepreședintele PE Victor Negrescu punctează pilonii strategiei în domeniul industriei farmaceutice: Dezvoltarea inovației, securitatea medicală a Europei și protecția proprietății intelectuale

Advertisement

Trending