Klaus Iohannis la sosirea la Consiliul European: Pentru România stadiul negocierilor privind Brexit “arată foarte bine”

Președintele Klaus Iohannis a afirmat, joi, la sosirea sa la reuniunea Consiliului European de primăvară că pentru România stadiul negocierilor privind Brexit “arată foarte bine”.

Despre Brexit o să vă spun mai multe probabil mâine, după ce terminăm discuţia, dar aşa, în deschidere, pot să vă spun că aşa cum stăm acum pentru noi arată foarte bine“, a precizat şeful statului într-o declarație de presă.

El a arătat că joi se va discuta despre mai multe teme “complicate”, printre care şi solicitarea Marii Britanii de a avea o poziţie comună privind Rusia.

Președintele participă joi și vineri la reuniunea Consiliului European, joi luând parte și la summitul liderilor din Partidul Popular European.

Klaus Iohannis, Angela Merkel, Emmanuel Macron și ceilalți 25 de șefi de stat sau de guvern din UE se reunesc joi și vineri la summitul de primăvară al Consiliului European, în care liderii europeni vor analiza recentele măsuri luate de SUA privind instituirea unor taxe la importurile de oțel și aluminiu și vor adopta o poziție comună în ceea ce privește cazul otrăvirii în Marea Britanie fostului spion rus Serghei Skripal.

Relația cu Marea Britanie. România vrea un parteneriat strâns între UE și Regatul Unit

Consiliul European (articolul 50), în formatul UE 27, va analiza stadiul negocierilor desfășurate în urma notificării transmise de Regatul Unit privind intenția sa de a părăsi UE și va adopta orientări suplimentare. Discuțiile vor avea loc și în contextul în care negociatorii privind Brexit, Michel Barnier din partea UE și David Davis din partea Marii Britanii, au ajuns la o înțelegere politică privind termenii unei perioade de tranziție după ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Președintele Klaus Iohannis ”va sublinia faptul că România se pronunță pentru un parteneriat cât mai strâns între Uniunea Europeană și Marea Britanie după Brexit, parteneriat care să includă o cooperare atât în domeniul economic și comercial, cât și în alte domenii precum securitate, apărare și politică externă”, a transmis și Administrația Prezidențială înaintea participării la Consiliul European.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.