Connect with us

CONSILIUL EUROPEAN

Klaus Iohannis, la summitul Consiliului European privind Belarusul: Cer autorităților din Minsk să elibereze toate persoanele reținute ilegal și să oprească violența

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a făcut miercuri un apel către autoritățile de la Minsk să elibereze toate persoanele reținute ilegal, să oprească violența și să inițieze un dialog politic autentic și substanțial cu societatea civilă și opoziția.

Remarcile șefului statului au fost făcute într-o postare pe Twitter, în cursul participării sale la videoconferința extraordinară a Consiliului European consacrată situației din Belarus.

“Discuție importantă azi în Consiliul European despre situația din Belarus. Continui să cer autorităților din Minsk să elibereze toate persoanele reținute ilegal, să oprească violența și să inițieze un dialog politic autentic și substanțial cu societatea civilă și opoziția”, a scris Iohannis, pe Twitter.

Președintele Klaus Iohannis a participat miercuri la videoconferința extraordinară a șefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană consacrată situației din Belarus, liderii europeni fiind așteptați să reconfirme poziția fermă a UE exprimată săptămâna trecută și de miniștrii afacerilor externe din cele 27 de state de membre care au anunțat revizuirea relațiilor cu Belarusul și impunerea de sancțiuni împotriva celor responsabili de violență, represiune și falsificarea rezultatelor alegerilor.

Înaintea reuniunii în format videoconferință, președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel au transmis mesaje de sprijin pentru societatea bielorusă, în timp ce state precum Polonia, Lituania sau Estonia și-au manifestat sprijinul pentru poporul bielorus și pentru opoziție.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

CONSILIUL EUROPEAN

Președintele Consiliului European face apel la ”egalitate de gen pentru o transformare economică și socială”: Omenirea nu-și mai poate permite luxul de a nu valorifica jumătate din talentele sale

Published

on

© Charles Michel/ Twitter

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a participat la forumul ONU pentru egalitatea de gen, unde a pledat pentru ”egalitate de șanse, demnitate”, elemente ce reprezintă centrul ”proiectului european, al valorilor europene”.

”Această transformare digitală, algoritmii, importanța domeniilor științifice, această transformare climatică, reprezintă, de asemenea, o oportunitate pentru acest moment de cotitură, nerepetând greșelile trecutului, mobilizând toate talentele, asigurându-ne că egalitatea de gen se află în centrul acestei acțiuni pentru a reuși transformarea socială și economică, pentru a ne asiugra că putem avansa fiind mai puternici, datorită acestor valori ale umanismului, ale umanității”, a precizat Michel în intervenția sa, potrivit unui comunicat al Consiliului European.

Oficialul european a subliniat că un rol important în asigurarea egalității de șanse o joacă educația.

”Aceste lucruri se vor întâmpla în mintea noastră. Trebuie să ne mobilizăm pentru a ne asigura că egalitatea de șanse, drepturi egale, este în permanență în centrul angajamentului nostru”, a completat Charles Michel.

”Omenirea nu-și poate permite luxul de a se lipsi de jumătate din talentul umanității. Cred că dacă ne unim, ne suflecăm mânecile, putem avea tot ce este mai bun”, a conchis președintele Consiliului European.

Într-un raport realizat de Curtea de Conturi Europeană, Uniunea Europeană are un angajament de lungă durată în ceea ce privește egalitatea de gen, dar cu toate acestea, au fost luate prea puține măsuri pentru a integra egalitatea de gen, pentru a promova în mod sistematic și activ egalitatea de gen în elaborarea politicilor și în cheltuirea bugetului UE, informează un raport realizat de Curtea de Conturi Europeană

Comisia Europeană a acordat puțină atenție analizelor de gen ale politicilor și programelor UE și a utilizat foarte puțin datele și indicatorii defalcați pe sexe. De exemplu, auditorii au constatat că doar 4 din cele 58 de programe de cheltuieli pentru perioada 2014-2020 aveau obiective explicite legate de gen și doar 5 programe de cheltuieli aveau indicatori de gen.

Cu toate acestea, au constatat că, în domeniile în care cerințele legale au fost stabilite în detaliu, acest lucru a facilitat încorporarea egalității de gen în programe.

O sumă semnificativă din fondurile UE va fi cheltuită în cadrul instrumentului Next Generation EU (NGEU) și al noului Cadru Financiar Multianual 2021-2027, iar auditorii formulează o serie de recomandări specifice pentru a ajuta UE să își respecte angajamentul de a integra dimensiunea de gen.

De asemenea, aceștia au remarcat faptul că, deși noua Strategie privind egalitatea de gen 2020-2025 a intensificat angajamentul Comisiei în ceea ce privește integrarea perspectivei de gen, lipsesc în continuare condiții prealabile fundamentale și acțiuni specifice.

În cadrul fondului de redresare Next Generation EU, există un angajament de a lua în considerare egalitatea de gen în cadrul Mecanismului de Redresare și de Reziliență, cea mai mare parte a instrumentului. Planurile naționale de redresare și de reziliență vor trebui să explice modul în care se așteaptă ca măsurile propuse să contribuie la egalitatea de gen.

Cu toate acestea, auditorii subliniază faptul că lipsa unor indicatori comuni va îngreuna monitorizarea rezultatelor, inclusiv în ceea ce privește egalitatea de gen.

De altfel, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat că ”pandemia a scos la iveală fragilitatea societăților în ceea ce privește egalitatea și drepturile femeilor” și că misiunea UE este să promoveze o societate mai echitabilă.

Comisia Europeană a prezentat la 5 martie 2020 Strategia UE privind egalitatea de gen care conține obiective de politică și acțiuni care ar putea duce la progrese mari.

Până în 2025, Europa s-ar putea apropia mult de dezideratul de a deveni un continent în care femeile sunt egale cu bărbații.

Ideea este ca toți europenii – femei sau bărbați, fete sau băieți – să se bucure de libertatea de a-și urma propria cale, să aibă șanse egale de a prospera, să poată fi membri egali în societate și să poată deveni lideri dacă o merită.

Obiectivele-cheie ale acesteia sunt:

  • încetarea violenței împotriva femeilor; combaterea stereotipurilor de gen;
  • eliminarea disparităților de gen de pe piața forței de muncă;
  • asigurarea unei participări egale a femeilor și a bărbaților în diferite sectoare ale economiei;
  • eliminarea diferenței de remunerare între femei și bărbați și a disparităților de gen în ceea ce privește pensiile;
  • eliminarea discrepanțelor de gen în ceea ce privește asumarea responsabilităților familiale și atingerea echilibrului de gen în procesul decizional și în politică.

Strategia urmează o abordare dublă: integrarea perspectivei de gen în toate celelalte politici, combinată cu acțiuni specifice. Intersecționalitatea este principiul orizontal pentru punerea sa în aplicare. Deși strategia se concentrează pe acțiunile de pe teritoriul UE, ea este coerentă și cu politica externă a UE privind egalitatea de gen și emanciparea femeilor.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Charles Michel i-a transmis lui Recep Tayyip Erdogan că ”agenda pozitivă” pentru relațiile UE-Turcia ”rămâne pe masă, sub rezerva unor condiții” ce sunt cunoscute

Published

on

© European Union

Președintele Consiliului European, Charles Michel, i-a transmis președintelui Turciei, Recep Tayyip Erodgan, că ”agenda pozitivă a UE rămâne pe masă, sub rezerva unor condiții bine cunoscute”.

”I-am transmis președintelui Recep Tayyip Erdogan rezultatele summitului Consiliului European. Agenda pozitivă a UE rămâne pe masă, sub rezerva unor condiții bine cunoscute. Am subliniat unitatea UE și am reafirmat importanța viitorului relațiilor UE-Turcia”, a precizat Michel într-un mesaj publicat pe Twitter.

Liderii UE i-au solicitat președintelui turc în cadrul summitului Consiliului European din 24-25 iunie să elimine ultimele obstacole rămase în calea reînnoirii relaţiilor după un an de tensiuni puternice.

”Statul de drept și drepturile fundamentale în Turcia rămân o preocupare majoră. Vizarea partidelor politice, a apărătorilor drepturilor omului și a mass-mediei reprezintă un regres major în ceea ce privește drepturile omului și contravine obligațiilor Turciei de a respecta democrația, statul de drept și drepturile femeilor. Dialogul cu privire la aceste chestiuni rămâne o parte integrantă a relației UE-Turcia.  În acord cu interesul comun al UE și al Turciei în ceea ce privește pacea și stabilitatea din regiune, Consiliul European se așteaptă ca Turcia și toți actorii să contribuie în mod pozitiv la soluționarea crizelor regionale”, este precizat în concluziile reuniunii.

Şefii de stat sau de guvern din ţările membre au subliniat, de asemenea, angajamentul lor faţă de ”o soluţionare cuprinzătoare a problemei cipriote pe baza unei federaţii bicomunitare cu drepturi politice egale, în conformitate cu rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU”.

Ciprul este divizat de la invadarea în 1974 a treimii sale nordice de către armata turcă, ca reacţie la o lovitură de stat care urmărea alipirea insulei la Grecia. Republica Turcă a Ciprului de Nord, recunoscută doar de Ankara, doreşte recunoaşterea a două state independente şi egale.

Amintim că la 6 aprilie, președintele Charles Michel și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-au întâlnit cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, la Ankara, pentru a discuta despre relațiile UE-Turcia. Președintele Michel a reafirmat interesul UE de a dezvolta o relație de cooperare și reciproc avantajoasă cu Turcia. 

UE și-a exprimat dorinața de a construi o” agendă pozitivă pentru relațiile UE-Turcia, bazată pe trei piloni: cooperarea economică, migrația și contactele interpersonale și mobilitatea”.  adăugat el.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Președintele Consiliului European denunță decizia Minskului de a-și suspenda participarea la Parteneriatul Estic și cere regimului Lukașenko să pună ”viitorul Belarusului pe primul loc”

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a denunțat luni decizia Belarusului de a-și suspenda Participarea la Parteneriatul Estic, o inițiativă menită să consolideze legăturile între Uniunea Europeană și țările vecine foste republici sovietice, după ce Bruxelles-ul a adoptat sancțiuni ca urmare a deturnării unui avion de linie la Minsk, anunță AFP, citat de Agerpres.

”Belarus a făcut un nou pas înapoi prin suspendarea participării sale la Parteneriatul Estic. Acest lucru va intensifica și mai mult tensiunile și va avea un impact negativ clar asupra poporului din Belarus, privându-l de oportunitățile oferite de cooperarea noastră”, a precizat Michel într-o reacție pe Twitter.

Adresându-se poporului Belarusului, oficialul european a dat asigurări că acesta poate conta pe UE. ”Suntem alături de voi prin sprijin practic. Vă reamintim că aveți dreptul de a vă alege președintele prin alegeri noi, libere și corecte. Către regimul președintelui Lukașenko: puneți viitorul Belarusului pe primul loc”, l-a îndemnat Michel.

Belarusul a anunţat luni că îşi suspendă participarea la Parteneriatul Estic al Uniunii Europene, decizia Minskului fiind un protest contra sancţiunilor adoptate de UE după interceptarea unui avion de linie european de către autorităţile belaruse.

”Nu ne putem îndeplini obligaţiile din acest acord în contextul sancţiunilor şi restricţiilor impuse de UE”, a indicat Ministerul de Externe belarus într-un comunicat, anunţând şi decizia de rechemare în ţară a ambasadorului Belarusului la Uniunea Europeană, pentru consultări.

Consiliul Uniunii Europene a impus noi măsuri restrictive împotriva regimului de la Minsk ca urmare a escaladării încălcărilor grave ale drepturilor omului în Blearus și reprimării violențe a societății civile, precum și a opoziției democratice și a jurnaliștilor, sancționând, de asemenea, deturanrea avionului Ryanair și arestarea jurnalistului disident Roman Protasevici și a prietenei acestuia, Sofia Sapega.

Noile sancțiuni economice specifice includ interdicția vizând vânzarea, furnizarea, transferul sau exportul, în mod direct sau indirect, către oricine din Belarus, de echipamente, de tehnologii sau de produse software destinate în principal pentru monitorizarea sau interceptarea internetului sau a comunicațiilor telefonice, precum și de produse și tehnologii cu dublă utilizare destinate utilizării militare și anumitor persoane, entități sau organisme din Belarus.

Este restricționat comerțul cu produse petroliere, clorură de potasiu („potasă”) și mărfuri utilizate pentru producția sau fabricarea produselor din tutun. În plus, accesul la piețele de capital ale UE este restricționat, iar furnizarea de servicii de asigurare și reasigurare guvernului belarus și organismelor și agențiilor publice din Belarus este interzisă.

În cele din urmă, Banca Europeană de Investiții va înceta orice punere la dispoziție de fonduri sau orice plată efectuată în temeiul oricăror acorduri existente în legătură cu proiecte din sectorul public, precum și orice contracte de servicii de asistență tehnică existente.

Statele membre vor fi, de asemenea, obligate să ia măsuri pentru a limita implicarea în Belarus a băncilor multilaterale de dezvoltare din care fac parte în calitatea de membri.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
FONDURI EUROPENE14 mins ago

Ministrul Cristian Ghinea anunță lansarea unui proiect în valoare de 11 milioane de euro, care va permite numărarea populației de urs brun din România

Corina Crețu19 mins ago

Eurodeputatul Corina Crețu atenționează din nou Guvernul: România începe cu cel puțin 6 luni mai târziu folosirea banilor prin PNRR

PARLAMENTUL EUROPEAN44 mins ago

Mai mulți eurodeputați condamnă Acordul SUA-Germania privind Nord Stream 2: Nu este un acord european

INTERNAȚIONAL1 hour ago

FMI speră că inflația este temporară, dar avertizează în legătură cu o serie de riscuri ce ar putea transforma creșterea prețurilor într-o problemă persistentă

ROMÂNIA2 hours ago

Premierul Florin Cîțu: Ținta mea este să avem PNRR-ul aprobat în jur de 15 septembrie

U.E.3 hours ago

Josep Borrell: UE continuă să tragă la răspundere Turcia pentru situația din Varosha

CHINA3 hours ago

Joe Biden descrie Rusia și China drept “posibili concurenți mortali în viitor”: Dacă ne vom afla într-un război, acesta va fi din cauza unui atac cibernetic

POLITICĂ3 hours ago

PMP solicită Ministerului Mediului decontaminarea și ecologizarea siturilor poluate: Există infringement declanșat de Comisia Europeană

ROMÂNIA3 hours ago

Mesajul MAE la 65 de ani de la aderarea României la UNESCO: Un rol strategic în îndeplinirea obiectivelor majore în domeniile educației și culturii 

RUSIA3 hours ago

Joe Biden acuză Rusia că încearcă să perturbe alegerile americane din 2022: Vladimir Putin conduce o economie cu arme nucleare, puțuri de petrol și nimic altceva. Asta îl face și mai periculos

COMISIA EUROPEANA4 days ago

Comisarul european Janez Lenarcic îi răspunde premierului sloven, care l-a acuzat că acționează împotriva intereselor țării sale: Prejudiciile sunt provocate de cei care subminează statul de drept

INTERNAȚIONAL4 days ago

Emmanuel Macron, aflat la Tokyo pentru Jocurile Olimpice, a discutat cu premierul japonez despre lupta împotriva schimbărilor climatice și despre o regiune ”indo-pacifică liberă”

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

Republica Moldova: Bogdan Aurescu a anunțat un nou sprijin de 300.000 euro pentru societatea civilă și presa independentă

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

Vizita lui Bogdan Aurescu la Chișinău: România va fi mereu alături de Maia Sandu. R. Moldova poate deveni un model de orientare pro-europeană în vecinătatea estică a UE

ROMÂNIA6 days ago

Premierul Florin Cîțu apreciază că viteza cu care România va face tranziția la o economie verde va fi diferită de cea a altor țări UE: Partenerii europeni trebuie să ne sprijine mai mult

IMAGINEA ZILEI6 days ago

IMAGINEA ZILEI Militari ai Forțelor Aeriene SUA ajută localnicii afectați de inundațiile devastatoare din Germania

ROMÂNIA7 days ago

Premierul Florin Cîțu: Se vor construi trei centre de mari arși la București, Timișoara și Târgu Mureș. Finanțarea se va face printr-un program cu Banca Mondială

ROMÂNIA7 days ago

Premierul Florin Cîțu: Recunoștință și respect față de militarii români care au participat la acțiunile din Afganistan. Sunt eroi ai României

ROMÂNIA1 week ago

România: CE constată o îmbunătățire a cadrului general privind situația statului de drept în 2021, dar subliniază necesitatea desființării SIIJ și modificarea codurilor penale

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Comisia Europeană publică al doilea raport privind situația statului de drept în toate țările membre UE: Progresele au fost neuniforme și există motive serioase de îngrijorare determintate de mai multe țări

Team2Share

Trending