Klaus Iohannis la Summitul Parteneriatului Estic: România ajută Republica Moldova și are intenția fermă de a continua pe această cale

Corespondență CaleaEuropeana.ro – Teodora Ion

România ajută Republica Moldova pe mai multe planuri și are intenția fermă de a continua în această direcție, a afirmat președintele Klaus Iohannis în cadrul unor declarații de presă susținută după întrevederile sale bilaterale cu președintele ucrainean, Petro Poroșenko, și cu premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, în marja summitului Parteneriatului Estic de la Bruxelles.

Noi ajutăm în multiple planuri Republica Moldova – în plan instituțional, prin diverse programe de perfecționare, prin colaborare, dar  inclusiv prin măsuri foarte concrete, de exemplu ajutorul financiar important pe care România l-a acordat Republicii Moldova”, a răspuns președintele unei întrebări din partea corespondentului CaleaEuropeana.ro privind sprijinul instituțional pe care România îl poate acorda în continuare Republicii Moldova.

 ”La noi ajutorul nu este ceva ce planificăm o dată în viitor, ci ajutorul îl dăm practic, concret și instituțional și nu de câteva zile, ci de câțiva ani și avem intenția fermă să și continuăm pe această cale”, a mai completat șeful statului.

În ultimul an, România a deblocat prima tranșă de 60 de milioane a împrumutului bilateral rambursabil în valoare de 150 de milioane de euro pentru Republica Moldova. Totodată, executivul de la București a dispus finanțarea cu 550.000 a proiectului tehnic pentru construcția gazoductului Ungheni-Chișinău, renovarea a peste 800 de grădinițe sau furnizarea de autobuze școlare peste Prut.

Citiți și VIDEO. Președintele Klaus Iohannis: Sprijinim pe deplin Republica Moldova în parcursul ei european. O scurtătură via unirea cu România nu este o cale foarte fezabilă

Președintele Klaus Iohannis participă vineri la lucrările celui de-al 5-lea summit al Parteneriatului Estic acolo unde încurajează continuarea unei politici solide și angajante a Uniunii Europene în vecinătatea sa estică, care trebuie să devină, prin progrese ireversibile, un spațiu predictibil, stabil și prosper, atașat valorilor și principiilor europene.

Summitul reprezintă un moment relevant în conturarea perspectivelor de evoluție a relațiilor Uniunii Europene cu partenerii din vecinătatea estică.

Despre Parteneriatul Estic

Parteneriatul Estic, o inițiativă polono-suedeză a fost lansat în anul 2009, a fost considerat pentru o bună perioadă un instrument de succes al politicii europene de vecinătate. Eșecul major al summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, atunci când Ucraina condusă de Viktor Ianukovici a decis să nu semneze Acordul de Asociere cu UE și criza de securitate și de instabilitate din regiune ce au decurs de la acel moment, a pus acest instrument de succes într-un con de umbră.

Cu toate acestea, în baza Acordurilor de Asociere și a înțelegerilor cu UE, trei țări ale Parteneriatului Estic – Georgia, R. Moldova și Ucraina – beneficiază de liberalizarea regimului de vize în raport cu UE, dar și de asistență macro-financiară.

Primul summit al Parteneriatului Estic a avut loc la Praga în 2009. Summitul de la Varșovia din 2011 a consolidat în continuare cooperarea sectorială cu partenerii. Summitul de la Vilnius din 2013 a inițiat o abordare diferențiată a partenerilor. La ultimul summit, cel de la Riga din anul 2015, țările UE a reconfirmat importanța strategică a acestui parteneriat.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.