Klaus Iohannis lămurește subiectul apărării suplimentare a sistemului Aegis Ashore: Situația scutului antirachetă de la Deveselu este excelentă. Facilitățile suplimentare trebuie mai bine studiate înainte să fie implementate

Președintele Klaus Iohannis a explicat luni, în prezența secretarului general al NATO, că “situația de la Deveselu este excelentă” și a explicat că reducerea unor fonduri din partea SUA nu se referă la instalațiile antirachetă propriu-zise, ci la elemente de “apărare suplimentară a acestora, care ar trebui mai bine studiate înainte să fie implementate”.

FOTO: Administrația Prezidențială

Faptul că lumea este preocupată este excelent și vreau să clarific ceva: programul de la Deveselu merge înainte așa cum a fost planificat. Esența programului este planificată, este finanțată și merge înainte. Au fost membri din diferite forțe armate care au vrut să se discute dacă este nevoie de o apărare suplimentară a facilității, deci nu nucleul acesteia. Or, această chestiune trebuie mai bine studiată, pentru că astfel de sisteme, care nu fac parte din nucleul unității de apărare, pot, dacă nu sunt bine pregătite și comunicate, pot ridica noi temeri“, a explicat Iohannis la Palatul Cotroceni în completarea unei întrebări primite de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, de la reporterul CaleaEuropeana.ro.

”Așa ceva nu se poate studia în câteva luni. Și ceea ce nu se dorește – și despre asta a fost decizia luată recent în SUA – este să se facă la mare viteză ceva, înainte să se studieze. Concluzia e: programul de la Deveselu funcționează și se dezvoltă conform planului. Nu trebuie să intre nimeni în panică. Situața la Deveselu este excelentă”, a conchis Iohannis.

Precizările președintelui survin după informațiile contradictorii apărute în presă potrivit cărora Senatul Statelor Unite a eliminat din proiectul de buget al Pentagonului pentru anul 2018 un articol care prevedea accelerarea instalării de noi capabilități la sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore de la baza militară americană de la Deveselu din România.

Am participat la inaugurarea facilității de la Deveselu, anul trecut, și continuăm acest proiect. Vom inaugura o facilitate similară în Polonia“, a precizat Jens Stoltenberg, răspunzând unei întrebări din partea reporterului CaleaEuropeana.ro.

Secretarul general al Alianței a respins, totodată, ideea că reducerea bugetului SUA pentru suplimentarea cu capacități aeriene de apărare ar afecta programul antibalistic.

De altfel, reacții pe acest subiect au apărut și din partea Ministerului român al Afacerilor Externe și al Ambasadei SUA.

MAE a susținut că Senatul SUA nu a decis să limiteze bugetul alocat sistemului Aegis Ashore de la baza militară americană de la Deveselu, fiind vizate alte capabilități, care nu erau prevăzute de acordul cu partea română.

Sistemul Aegis Ashore România este complet operaţional şi în întregime finanţat şi reprezintă o contribuţie foarte importantă a Statelor Unite ale Americii şi a României la sistemul Balistic de Apărare Anti-Rachetă al NATO, a transmis și Ambasada SUA la Bucureşti într-un comunicat de presă.

”Legislaţia avută în vedere în Legea de Autorizare a Apărării Naţionale pentru Anul Fiscal 2018 (FY18 National Defense Authorization Act) se referă la capacităţi suplimentare pentru apărarea aeriană a bazei de la Deveselu. Statele Unite îşi menţin angajamentul de a asigura apărarea României şi a tuturor aliaţilor NATO”, se mai arată în comunicat.

În prima variantă a proiectului de buget al Pentagonului – avizat pozitiv de Camera Reprezentanților – se vorbea de accelerarea instalării de noi capabilități la baza militară de la Deveselu. Acestea ar fi urmat să fie instalate în cel mult 1 an de la aprobarea bugetului. Articolul a fost însă, eliminat, din proiectul de buget de către Senat luna trecută. Prevederea nu se mai regăsește, așadar,  în ultima variantă a draftului de act normativ.

Sistemul antirachetă de la Deveselu, devenit operațional pe 12 mai 2016 și intrat sub comanda NATO la summitul aliat de la Varșovia din 8-9 iulie 2016, reprezintă un capitol definitoriu în cadrul Parteneriatului Strategic dintre SUA și România, a cărui a 20-a aniversare are loc anul acesta.

Ce este Aegis Ashore?

Sistemul de Apărare Anti-Rachetă Aegis Ashore (AAMDS) deține majoritatea componentelor utilizate în marina militară cu care sunt echipate distrugătoarele și crucișătoarele, însă a fost adaptat pentru a performa în cadrul misiunilor terestre de apărare anti-balistică. Sistemul de Apărare Anti-Rachetă Aegis Ashore este parte a componentei europene a sistemului american de apărare antirachetă (US European Phased Adaptive Approach – US EPAA), creat pentru apărarea aliaților europeni din NATO și a trupelor americane trimise în regiune, împotriva amenințărilor balistice actuale și potențiale din Orientul Mijlociu. Amenințările balistice din regiune se intensifică atât cantitativ, cât și cantitativ. Scopul EPAA este să sprijine la descurajarea unor viitoare conflicte, în special cele venite din partea unor actori statali și non-statali și pentru a apăra aliații NATO în cazul în care procesul de descurajare eșuează.

Cum funcționează Aegis Ashore?

Capabilitatea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice va folosi un sistem defensiv aproape identic cu cel utilizat de crucișătoarele și distrugătoarele marinei americane. Sistemul este conceput pentru a detecta, urmări, implica și distruge rachetele balistice aflate în zbor.

a) În cazul în care este lansat, un interceptor va zbura deasupra atmosferei și va distruge în zbor focosul rachetei balistice.

b) Rachetele interceptoare de la Deveselu, de tipul SM-3, sunt arme defensive. Ele nu poarte focoase de niciun fel explozibil și se bazează pe energia lor kinetică de a intra în coliziune și a distruge focoase balistice inamice.

c) Sistemul din România va fi conectat cu celelalte componente antibalistice ale EPAA pentru a-și maximiza eficacitatea.

d) Componentele EPAA și apărarea anti-rachetă sunt strict defensive. Interceptorii nu sunt armați cu niciun fel de explozibil. Prin coliziunea dintre interceptor și racheta inamică, amenințarea va fi neutralizată. Interceptorii nu au capabilitate ofensivă.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.