Connect with us

ROMÂNIA

Klaus Iohannis, laureat cu Premiul Franz Werfel pentru drepturile omului. Suma de 10.000 de euro aferentă premiului, donată de șeful statului Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din București

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a fost distins duminică cu Premiul Franz Werfel pentru drepturile omului, conferit de Centrul împotriva expulzărilor, în cadrul unei ceremonii ce a avut loc la Biserica Sf. Paul din Frankfurt pe Main, iar suma aferentă premiului conferit șefului statului va fi donată către Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) din București.

Acest premiu are o semnificație aparte pentru mine și pentru poporul român, care a construit de-a lungul timpului un model admirabil de conviețuire, în spiritul valorilor europene trăite și împărtășite, între cetățenii care aparțin majorității și cetățenii care aparțin minorităților“, a spus Klaus Iohannis, în cadrul unui discurs pe care l-a susținut la ceremonia de la Frankfurt, după decernarea premiului.

 

Discursul de laudatio a fost rostit de Jean-Claude Juncker, fostul președinte al Comisiei Europene, cel care înainte de ceremonia a afirmat că președintele Iohannis este “unul dintre acei oameni de stat din Europa Centrală care vor avea un impact dincolo de timpul lor, pentru că a luptat întotdeauna mai presus de el însuși, în special în domeniul protecției minorităților“.

Potrivit Administrației Prezidențiale, șeful statului va dona suma aferentă Premiului Franz Werfel, și anume 10.000 de euro, către Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din București.

Din anul 2009, FABC a prezentat situația sistemului sanitar din România, aducând la masa discuțiilor medici, pacienți, companii farmaceutice și factori de decizie.

Această donație vine drept recunoaștere și apreciere, din partea președintelui Klaus Iohannis și a Administrației Prezidențiale pentru derularea unor programe de mare impact, precum și pentru promovarea acțiunilor de responsabilizare și empatie socială și pentru apărarea drepturilor pacienților bolnavi de cancer, de către FABC.

De asemenea, prin această donație este marcată și Ziua Naţionala a Supravieţuitorilor de Cancer, sărbătorită duminică, 4 iunie.

Cu o zi în urmă, la Castelul Benrath din Düsseldorf, Klaus Iohannis a fost distins cu Premiul Civic German, subliniind că această distincție reprezintă o “recunoaștere a modului în care democrația și angajamentul civic se manifestă astăzi în România, ca stat membru al Uniunii Europene și al NATO”, el utilizând acest context pentru a sublinia, din nou, dreptul României de a adera la spațiul Schengen, o decizie care “ar fi cu atât mai relevantă pe fondul creșterii sentimentelor eurosceptice și a diviziunilor în Europa”.

Klaus Iohannis, laureat al mai multor premii internaționale

Până în prezent, președintele Klaus Iohannis a primit mai multe recunoașteri și distincții internaționale cu privire la activitatea sa politică, toate culminând cu prestigiosul Premiu Carol Cel Mare pe care l-a primit la 2 octombrie 2021, la Aachen

Ulterior, la 2 iunie 2022, a fost laureat, la Hof, în Germania, cu Premiul European Carol al IV-lea al Asociației Germanilor Sudeți pentru anul 2020 pentru meritele sale în privința cooperării dintre țările și popoarele Europei Centrale

La 14 octombrie 2020, președintelui i-a fost conferit premiul “Otto cel Mare” al orașului german Magdeburg pentru “onorarea marilor merite în procesul european de unificare” și pentru “promovarea gândirii europene”.

La 4 martie 2020, Klaus Iohannis a primit, într-o ceremonie la București, Premiul European “Coudenhove-Kalergi” pentru anul 2020. pentru ”meritele sale deosebite de politician care, prin dedicarea pentru valorile europene, contribuie decisiv la consolidarea integrării României în comunitatea statelor europene”, apreciindu-se, totodată, că ”acțiunea sa politică are un rol exemplar într-o Europă care a fost divizată în trecut”.

În 2018, șeful statului a primit, la München, premiul ”Franz Josef Strauss” din partea Fundației Hanns Seidel pentru promovarea, în mod constructiv și vizionar, de-a lungul întregii sale cariere politice, a valorilor democratice, a unei societăți unite și a încrederii în proiectul european.

Premiul din 2018 a fost cea de-a treia distincție primită de Klaus Iohannis în Germania, după ce în 2016 a fost distins la Kiel cu premiul Fundației Hermann Ehlers pentru “sprijinirea statului de drept şi a luptei anticorupţie”, iar în 2017, la Berlin, cu Ordinul Sfântului Gheorghe, acordat de Balul Operei ”Semper” din Dresda, pentru angajamentul său politic pro-european.

Tot în 2017, președintele a primit, la Washington, distincţia “Light Unto the Nations”, premiu acordat de către Comitetul Evreiesc American (American Jewish Committee – AJC) şefilor de stat care s-au remarcat, de-a lungul timpului, prin promovarea valorilor democratice.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

REPUBLICA MOLDOVA

Summitul Comunității Politice Europene: Klaus Iohannis a evocat “victoria crucială” a Maiei Sandu și a reafirmat “sprijinul strategic pentru calea europeană” a R. Moldova

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a evocat joi, la summitul Comunității Politice Europene de la Budapesta, “victoria crucială” a Maiei Sandu la alegerile prezidențiale din Republica Moldova și a reafirmat “sprijinul strategic pentru calea europeană” a țării vecine.

În marja summitului, șeful statului și omologul său de la Chișinău au participat la reuniune a grupului de lideri europeni pentru susținerea Republicii Moldova.

Am felicitat-o din nou pe Maia Sandu pentru victoria sa crucială și am reafirmat sprijinul nostru strategic deplin pentru reforme, prosperitate, reziliență și calea europeană. Împreună, vom menține cursul!“, a spus președintele.

Liderii Franței, Germaniei, Italiei, Poloniei, României și Regatului Unit, alături de președintele Consiliului European și președintele Comisiei Europene, și-au reiterat sprijinul ferm pentru Republica Moldova în cadrul unei întâlniri ce a avut loc la summitul Comunității Politice Europene, desfășurat la Budapesta, alături de președinta Maia Sandu.

Într-o declarație comună adoptată de Emmanuel Macron, Olaf Scholz, Giorgia Meloni, Donald Tusk, Klaus Iohannis, Keir Starmer, Charles Michel și Ursula von der Leyen, liderii au felicitat poporul moldovean pentru angajamentul față de democrație, libertate și statul de drept, manifestat prin organizarea cu succes a unor alegeri prezidențiale libere și corecte. Maia Sandu a fost realeasă pentru un al doilea mandat, cu o rată ridicată de participare. De asemenea, liderii europeni au salutat rezultatul referendumului care a înscris aderarea la Uniunea Europeană în legea fundamentală a Moldovei.

Suntem uniți cu Moldova în drumul său către pace, prosperitate și stabilitate și reafirmăm dreptul său de a face parte dintr-o Europă liberă și democratică”, se arată în declarația comună.

Sprijinul UE și al României pentru Republica Moldova către un viitor european și împotriva ingerințelor Rusiei

În perioada premergătoare scrutinului prezidențial și plebiscitului republican, Uniunea Europeană a întreprins o serie de acțiuni menite să sprijine Republica Moldova în campania de contracarare a ingerințelor electorale și tacticilor hibride ale Federației Ruse în a preveni racordarea țării pe traiectoria europeană.

Consiliul Uniunii Europene a adoptat pe 14 octombrie, în debutul săptămânii care s-a încheiat cu primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și cu referendumul constituțional pentru aderarea la UE, măsuri restrictive împotriva a cinci persoane și a unei entități responsabile de acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova. Printre cei vizați sunt bașcanul Găgăuziei, alte patru persoane și o entitate cu sediul în Rusia. Anterior, Parlamentul European a votat o rezoluție politică cu privire la Republica Moldova în care eurodeputații au transmis un avertisment puternic împotriva încercărilor constante ale Rusiei de a deraia traiectoria europeană a Republicii Moldova prin ingerințe electorale ale Moscovei. De asemenea, președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a efectuat pe 10 octombrie o vizită la Chișinău, unde a anunțat un plan de creștere și reformă de 1,8 miliarde de euro destinat Republicii Moldova pentru perioada 2025-2027. Nu în ultimul rând, pe 17 octombrie, cu trei zile înainte de votul din Republica Moldova, liderii celor 27 de state membre ale UE, în frunte cu președintele Klaus Iohannis, au subliniat sprijinul lor ferm și al întregii Uniuni Europene pentru Republica Moldova și pentru procesul său de aderare. Reuniți în cadrul Consiliului European de toamnă, șefii de stat sau de guvern au discutat, la solicitarea României și a președintelui Klaus Iohannis, situația din Republica Moldova în contextul ingerințelor electorale ale Rusiei în raport cu alegerile prezidențiale de duminică și a referendumului constituțional pentru aderarea țării la Uniunea Europeană.

Continue Reading

ROMÂNIA

Guvernul României aprobă planul de achiziție a 32 de avioane de luptă F-35 de la SUA și îl trimite în Parlament pentru procedură de urgență

Published

on

© NATO

Guvernul România a aprobat și va trimite în Parlament pentru procedură de urgență proiectul de lege pentru achiziția a 32 avioane de ultimă generație F-35 de la SUA, în valoare de peste 6 miliarde dolari, acest proces de înzestrare fiind anterior avizat de Consiliul Suprem de Apărare a Țării, de Parlamentul României și de Departamentul de Stat al SUA. 

Banii necesari cumpărării ar urma să vină din bugetul MApN sau din împrumuturi sau garanții oferite de Guvernul SUA stipulează proiectul de act normativ, care a fost publicat de Ministerul Apărării Naționale la finele lunii august. 

Achiziția va include și acorduri de cooperare industrială cu producătorul avioanelor, constând în transferuri de tehnologii sau servicii oferite de companiile românești din industria de apărare.

Departamentul de Stat al SUA a luat în luna septembrie decizie de aprobare a unei posibile vânzări a 32 de avioane de luptă F-35A Lightning II către România, subliniind că aceasta oferă o îmbunătățire semnificativă a capabilităților de apărare ale României și o consolidare a parteneriatului strategic dintre Statele Unite și România. 

Aprobarea de către Guvern, parte a unei proceduri determinate de acordul prealabil al SUA, vine la o zi distanță după ce fostul președinte republican Donald Trump a fost ales pentru nou mandat la Casa Albă.

Achiziția în valoare de aproximativ 6,4 miliarde de dolari va furniza României avioane de luptă F-35A multirol de ultimă generație, care oferă tehnologie stealth avansată [“stealth” reprezintă semnătură radar redusă], fuziunea senzorilor și capabilități unice de superioritate aeriană. Achiziționarea celor două escadrile F-35A va spori semnificativ capacitatea României de a face față amenințărilor de securitate în continuă evoluție și de a contribui la eforturile regionale de apărare.

Citiți și România își adaptează legislația pentru a accesa finanțări de la guvernul SUA și împrumuturi garantate de Washington. Obiectivul, achiziția a 32 de avioane F-35

Parlamentul României a luat act în septembrie 2023 de solicitarea Ministerului Apărării Naționale privind achiziția a 32 de avioane F-35 în schimbul sumei de 6,5 miliarde de dolari.  Consiliul Suprem de Apărare a Țării a decis în aprilie 2023 că modernizarea Forțelor Aeriene Române va continua cu achiziția avioanelor de ultimă generație F-35 și cu sporirea capabilităților de apărare aeriană, estimându-se că România se va dota cu astfel de aeronave la orizontul anilor 2030.

Potrivit producătorului Lockheed Martin, F-35 este cel mai avansat avion de luptă la nivel mondial, proiectat pentru superioritate aeriană și misiuni de atac. De asemenea, F-35 are capacități de război electronic, supraveghere și recunoaștere.

Performanțele F-35 au fost prezentate în luna mai în România, când un avion de luptă de ultimă generație F-35 a aterizat la București, pe Aeroportul Băneasa, pentru a participa în premieră la Black Sea Defense and Aerospace – BSDA 2024, este cea mai mare expoziţie de apărare, aeronautică şi securitate din Europa de Est.

Până în prezent, “cifrele” înregistrate de F-35 arată că 18 țări la nivel global participă la acest program, aproape 1.000 de avioane livrate și în curs de livrare, în vreme peste 18.000 de persoane (2.400 de piloți și 16.000 personal administrativ) au fost instruite pentru întrebuințarea avionului de generația a V-a.

La nivel european, avioanele F-35 se află în diferite faze de achiziție în 11 țări, dintre care 10 sunt state membre NATO (Marea Britanie, Olanda, Danemarca, Italia, Norvegia, Belgia, Polonia, Finlanda, Germania și Cehia) și Elveția, cu Grecia (40 de aeronave) și România (32 de avioane) aflate în așteptare.

Cele 11 țări menționate găzduiesc deja sau urmează să găzduiască la bazele lor aeriene, pe parcursul anilor 2025-2028, aceste avioane de ultimă generație.

Potrivit unei prezentări făcute la București, compania Lockheed Martin își propune să livreze peste 600 de avioane F-35 în Europa până la orizontul anului 2035.

Continue Reading

POLITICĂ

Nicolae Ciucă, favoritul administrației americane, conform unei analize DW (P)

Published

on

© Partidul Național Liberal

O recentă analiză publicată de Deutsche Welle subliniază că Nicolae Ciucă, candidatul Partidului Național Liberal la președinția României, este favoritul cercurilor politice conservatoare din Statele Unite, un aspect accentuat de victoria lui Donald Trump în recentele alegeri prezidențiale americane. Această susținere este evidențiată prin relațiile sale strânse cu fundații și personalități influente din zona conservatoare americană, în special cu organizația The Heritage Foundation, una dintre cele mai puternice instituții de lobby republican.

De-a lungul carierei sale, Nicolae Ciucă a cultivat legături solide cu personalități de top ale politicii externe americane, inclusiv cu James Jay Carafano, expert în securitate națională și un nume important în elaborarea programului conservator “Project 2025”.

În contextul geopolitic actual, susținerea americană ar putea avea un impact important asupra stabilității și direcției strategice a României. Adrian Zuckerman, fost ambasador al SUA la București, și-a manifestat deschis susținerea pentru Ciucă, considerând că acesta este persoana cea mai potrivită pentru a ghida țara într-o perioadă marcată de schimbări internaționale majore.

Cu sprijinul direct și indirect al administrației Trump și al unor instituții americane de influență, Nicolae Ciucă are acum un avantaj distinct pe scena politică românească.


Publicitate electorală – Comandat de Partidul Național Liberal, CMF: 31240003


Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Joe Biden face apel la unitate după victoria lui Trump: “Într-o democrație, voința poporului prevalează întotdeauna. Nu-ţi poţi iubi ţara doar atunci când câştigi”

REPUBLICA MOLDOVA5 hours ago

Summitul Comunității Politice Europene: Klaus Iohannis a evocat “victoria crucială” a Maiei Sandu și a reafirmat “sprijinul strategic pentru calea europeană” a R. Moldova

REPUBLICA MOLDOVA6 hours ago

Summitul Comunității Politice Europene: Opt lideri europeni, în frunte cu Iohannis și Macron, îi reafirmă Maiei Sandu dreptul R. Moldova de a face parte dintr-o Europă liberă și democratică

ROMÂNIA7 hours ago

Guvernul României aprobă planul de achiziție a 32 de avioane de luptă F-35 de la SUA și îl trimite în Parlament pentru procedură de urgență

POLITICĂ7 hours ago

Nicolae Ciucă, favoritul administrației americane, conform unei analize DW (P)

PARLAMENTUL EUROPEAN8 hours ago

Comisarul desemnat pentru climă, zero emisii nete și creștere curată promite un acord UE pentru o industrie curată pentru a sprijini întreprinderile din UE să atingă obiectivele climatice

COMISIA EUROPEANA9 hours ago

Comisarul desemnat al Sloveniei pentru portofoliul Extinderii insistă ca procesul să rămână bazat pe merit și „fără scurtături”

U.E.9 hours ago

Emmanuel Macron consideră că europenii nu trebuie „să-și încredințeze pentru eternitate” securitatea americanilor: „Este un moment al istoriei decisiv”

U.E.10 hours ago

Premierul Finlandei: Europa trebuie să transmită un mesaj puternic SUA și viitoarei administrații Trump privind susținerea Ucrainei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI10 hours ago

Virgil Popescu, prezent la audierea comisarului desemnat pentru climă, zero emisii nete și creștere curată: Dialogul cu companiile interesate să investească în sustenabilitate și competitivitate va fi esențial

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Joe Biden face apel la unitate după victoria lui Trump: “Într-o democrație, voința poporului prevalează întotdeauna. Nu-ţi poţi iubi ţara doar atunci când câştigi”

ROMÂNIA3 days ago

INTERVIU Larisa Mezinu-Bălan, vicepreședinte al CNAS, anunță pentru 2025 noi mecanisme financiare care să extindă lista medicamentelor inovative

ROMÂNIA3 days ago

Iulius Firczak, deputat în cadrul Comisiei pentru buget: Trebuie să învățăm cum să atragem capital privat în cercetarea medicală. Este un joc pe care SUA și China l-au învățat deja

ROMÂNIA3 days ago

Fondurile din PNRR și Politica de Coeziune reprezintă ”ancore solide” pentru ”a construi o Românie și o Europă în care accesul la sănătate este egal pentru toți cetățenii”, subliniază Ramona Chiriac

ROMÂNIA3 days ago

Senatoarea Nicoleta Pauliuc: Una dintre problemele grave cu care se confruntă sistemul sanitar românesc este adoptarea foarte greoaie a unor tratamente aprobate și folosite la nivelul UE

ROMÂNIA3 days ago

Marcel Ciolacu, la Salonul Euronaval din Paris: Prioritatea este dezvoltarea industriei de apărare din România. Modernizarea Armatei înseamnă noi locuri de muncă pentru români

PARLAMENTUL EUROPEAN3 days ago

Vicepreședintele PE Victor Negrescu punctează pilonii strategiei în domeniul industriei farmaceutice: Dezvoltarea inovației, securitatea medicală a Europei și protecția proprietății intelectuale

ROMÂNIA3 days ago

Ministrul Economiei evidențiază avantajul competitiv pe care îl poate avea România în industria dispozitivelor medicale: Să avem mai multă proprietate intelectuală înregistrată în țara noastră

ROMÂNIA4 days ago

Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România: Sistemul de sănătate românesc se confruntă cu provocări semnificative. Punerea în aplicare la timp a investițiilor din PNRR este esențială

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE4 days ago

Luca Niculescu: Pentru România, aderarea la OCDE va însemna o ocazie extraordinară de a avea un sistem de sănătate mai modern, axat pe inovare, cercetare, adaptat la provocările lumii moderne

Trending