Connect with us

POLITICĂ

Klaus Iohannis merge la München unde va primi distincția ”Franz Josef Strauss” pentru ”promovarea încrederii în proiectul european”. Premiul de 10.000 de euro va fi donat unei fundații caritabile

Published

on

Președintele laus Iohannis efectuează în perioada 1-2 iunie o vizită la München, în Germania, acolo unde îi va fi decernat Premiului ,,Franz Josef Strauss-2018”, de către prestigioasa fundație germană ,,Hanns Seidel”.

Fundația Hanns Seidel și conducerea Uniunii Creștin-Sociale din Germania (CSU) au decis, în unanimitate, acordarea, în 2018, a premiului ,,Franz Josef Strauss” Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, pentru promovarea, în mod constructiv și vizionar, de-a lungul întregii sale cariere politice, a valorilor democratice, a unei societăți unite și a încrederii în proiectul european”, informează Administrația Prezidențială într-un comunicat remis CaleaEuropeana.ro

Ulterior, într-o declarație de presă, președintele Klaus Iohannis a precizat că acest premiu este o recunoaștere a poziției mele publice, nu doar din ultimul an, ci din anii de când fac politică”.

Ceremonia de acordare a premiului va avea loc sâmbătă, 2 iunie, la Palatul Regal din München – ,,Allerheiligen-Hofkirche”.

În cadrul ceremoniei care se va desfășura la München, discursul Laudatio va fi rostit de către Barbara Stamm, Președintele Parlamentului din Bavaria. De asemenea, vor mai susține alocuțiuni președintele Fundației Hanns Seidel, Ursula Männle, și premierul Landului bavarez, Markus Söder.

Distincția ,,Franz Josef Strauss” este însoțită și de un premiu în valoare de 10.000 de euro, pe care președintele Klaus Iohannis a decis să îl doneze în scop caritabil Fundației „Un copil, o speranță”, care derulează proiecte în domenii precum sănătatea, educația și asistența socială, printre acestea aflându-se și programe pentru sprijinirea copiilor diagnosticați cu autism și Sindromul Down. Fundația a primit, în cadrul ediției de anul acesta a Galei Naționale a Excelenței în Asistență Socială, premiul „Instituția Anului”, ca încununare a celor 20 de ani de activitate în beneficiul copiilor vulnerabili și al familiilor acestora.

Citiți și Pe urmele lui Helmut Kohl și George H.W. Bush: Președintele Klaus Iohannis va fi distins cu premiul ”Franz Josef Strauss” în Germania pentru ”consolidarea statului de drept în România”

Acest premiu se decernează începând cu anul 1996 unor personalități care s-au făcut remarcate în politică, afaceri, societate și cultură, care promovează pacea, libertatea, respectarea legii și democrația. Printre laureații premiului se numără fostul Cancelar german Helmut Kohl, fostul Președinte al Statelor Unite ale Americii George H. W. Bush, Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker și fostul Secretar de Stat american, diplomatul Henry A. Kissinger.

Aceasta este cea de-a treia distincție primită de Klaus Iohannis în Germania, după ce în 2016 a fost distins la Kiel cu premiul  Fundației Hermann Ehlers pentru “sprijinirea statului de drept şi a luptei anticorupţie”, iar în 2017, la Berlin, cu Ordinul Sfântului Gheorghe, acordat de Balul Operei ”Semper” din Dresda, pentru angajamentul său politic pro-european.

Tot în 2017, președintele a primit, la Washington, distincţia „Light Unto the Nations”, premiu acordat de către Comitetul Evreiesc American (American Jewish Committee – AJC) şefilor de stat care s-au remarcat, de-a lungul timpului, prin promovarea valorilor democratice.

 

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

POLITICĂ

Nicușor Dan și-a prezentat programul “România onestă” cu care speră ajungă președinte, promițând că va aduce specialiști pentru “a da o direcție adecvată statului român”

Published

on

© Nicușor Dan/ Facebook

Primarul general al Bucureștiului, Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, și-a prezentat marți programul prezidențial, care se numește “România onestă”, cu aproximativ două săptămâni înainte de alegeri, acesta conținând mai multe reforme precum cea administrativ-teritorial, cea a sistemului electoral și cea a Curții Constituționale, relatează Hotnews.

“Întreaga administrație publică este anchilozată. Orice încercare o face, o face în același ritm birocratic și lipsit de eficiență, chiar când are bune intenții”, a afirmat Nicușor Dan, apreciind că “statul român nu are resurse pentru a se regenera el însuși”.

“De asta o să vedeți în programul pe care îl prezint că vorbesc foarte, foarte mult de cooptarea specialiștilor din zona privată, din zona de asociații profesionale, din zona de consultanță, pentru a da o direcție adecvată pentru statul român”, a punctat el.

Viziunea actualului primar pentru țară cuprinde 60 de puncte în care Dan arată că, în calitate de președinte, se va lupta “cu marea corupţie”, ceea ce “nu se poate face decât prin schimbarea de optică a Parchetelor, care în ziua de azi nu se duc exact, sistematic, în zonele mari de corupţie”.

 

Primarul Capitalei a vorbit și despre modificarea legii de funcționare a legii de funcționare a Curții Constituționale (CCR). 

Modificarea ar consta în faptul că judecătorii vor fi numiți doar din rândul magistraților care au experiență, dar în continuare vor fi aleși de președinte și de cele două Camere ale Parlamentului, așa cum prevede Constituția. 

“Nu e normal ca, pentru un furt de bicicletă, să ai garanţia că te judecă un judecător care a avut un tip de formare, dar, pentru cele mai importante probleme ale statului, să nu ai această garanţie”, a explicat Nicușor Dan. 

Nicușor Dan a vorbit și despre o reformă a sistemului electoral, a sistemului de vot, astfel încât să nu mai existe discuții „despre cum s-au mutat nişte buletine de vot dintr-o parte în alta”.

El a menționat și faptul că va face demersurile necesare astfel încât primarii să fie aleși în două tururi. Acesta mai dorește să modifice Codul Electoral astfel încât să fie redus numărul de semnături necesar pentru a candida și să crească numărul de parlamentari care să reprezinte diaspora. 

“Un nou cod electoral care să unifice toate tipurile de alegeri. Alegerea primarilor în două tururi, nu mai e nevoie să spun de ce. Reducerea numărului de semnături şi creşterea reprezentativităţii diasporei, pentru că numărul de deputaţi şi de senatori este total discriminat faţă de numărul lor şi de problemele pe care ei le au”, a adăugat primarul Capitalei. 

Cât despre reforma administrativ-teritorială, Nicușor Dan a precizat că e nevoie de o redesenare administrativă a României în funcție de polii de creștere, adică marile orașe.

În plus, el a spus că dorește și eficientizarea serviciului public, mai exact, comasarea comunelor cu puțini locuitori. 

Primarul Capitalei a precizat că reforma trebuie făcută, “dar nu pe genunchi, ci cu studii și cu specialiști”.

Continue Reading

POLITICĂ

Marcel Ciolacu anunță inaugurarea a două noi investiții americane: Discuțiile cu delegația Congresului au vizat noi investiții SUA în România

Published

on

© Guvernul României

Discuțiile cu membrii delegației Congresului american purtate, marți, la Palatul Victoria au vizat și posibilitatea unor noi investiții ale companiilor din SUA în țara noastră, a anunțat prim-ministrul Marcel Ciolacu, miercuri, în ședința de guvern.

“Am discutat și despre noi investiții ale companiilor din Statele Unite în țara noastră. Avem două exemple chiar zilele acestea. Un fond american a preluat fabrica Kendrion din Sibiu, ce produce sisteme și componente electromecanice. Iar gigantul Wendy’s, al treilea lanț de fast-food din lume, își deschide prima unitate pe piața românească, imediat după Paște”, a precizat Marcel Ciolacu.

 

Statele Unite rămân un aliat indispensabil în asigurarea securității în Europa, iar România este și va rămâne un pilon al coeziunii transatlantice pe flancul Estic al NATO, cel mai apropiat, activ și predictibil aliat al SUA din regiunea Mării Negre, a afirmat prim-ministrul Marcel Ciolacu în cadrul întrevederii pe care a avut-o, marți, la Palatul Victoria, cu o delegație a Congresului Statelor Unite ale Americii condusă de Vern Buchanan, președintele Parteneriatului pentru Democrație al Camerei Reprezentanților, care a efectuat o vizită în România.

Premierul a apreciat această vizită ca fiind un prilej de a consolida dialogul părții române cu Congresul american și de a oferi, totodată, o imagine clară și onestă a importanței relației dintre România și Statele Unite.

“Între România și Statele Unite ale Americii sunt relații de fond, atât pe latura strategică, cât și economică. România este interesată de consolidarea, în continuare, a relației bilaterale excelente cu SUA și cu reprezentanții Congresului, instituție cu rol activ pentru dezvoltarea Parteneriatului Strategic România-SUA”, a declarat șeful Executivului.

În contextul analizei cu privire la situația globală actuală, premierul a subliniat necesitatea unui parteneriat transatlantic robust.

“SUA rămân un aliat indispensabil în asigurarea securității în Europa. România este și va rămâne un pilon al coeziunii transatlantice pe Flancul Estic al NATO, cel mai apropiat, activ și predictibil aliat al Statelor Unite din regiunea Mării Negre. Parteneriatul transatlantic robust reprezintă un interes național esențial pentru România și acționăm pentru ca toate componentele lui să fie întărite. De la preluarea mandatului de prim-ministru, am construit o relație economică bilaterală foarte aplicată și am încredere că vom continua această abordare cu noua administrație americană“, a mai afirmat Ciolacu.

Citiți și Șeful delegației Congresului SUA aflată în vizită la București: România este foarte importantă pentru noi. Vrem să întărim relațiile și să le ducem la un alt nivel

Șeful Executivului a menționat, în acest context, că România susține pe deplin obiectivul ca aliații europeni să-și consolideze propriile forțe și să-și asume responsabilități suplimentare, fiind deplin angajată să asigure sprijinul ca țară gazdă pentru trupele aliate și să sporească în continuare capacitățile și capabilitățile Forțelor Armate Române.

“În 2025, pentru al nouălea an consecutiv, am alocat minimum 2% din PIB pentru apărare, cu posibilitatea extinderii la 2,5% pentru înzestrare. La stabilirea acestui buget am ținut cont de situația de securitate din apropierea graniței, de apartenența țării la NATO și la misiunile UE, dar și de obiectivele noastre de a dinamiza industria națională de apărare”, a evidențiat Ciolacu.

O altă temă de interes în cadrul discuțiilor de la Palatul Victoria a fost aderarea României la Programul Visa Waiver, conform comunicatului.

“România a îndeplinit toate criteriile necesare, unele chiar au fost depășite și avem convingerea că lucrul acesta ne califică pentru a deveni membri ai Programului. Vom menține abordarea cooperantă și le vom oferi partenerilor americani toate informațiile privind contribuția noastră la eforturile SUA de securizare a călătoriilor și a frontierelor”, a dat asigurări șeful Guvernului

Citiți și Delegația Congresului SUA, “mulțumită” de clarificările României privind anularea alegerilor prezidențiale: Nu există nicio preocupare legată de retragerea trupelor americane. Politica strategică militară a SUA rămâne neschimbată (surse)

Delegația Congresului Statelor Unite ale Americii, condusă de președintele Parteneriatului pentru Democrație al Camerei Reprezentanților, Vern Buchanan, a transmis mesaje de susținere a aderării României la Programul Visa Waiver, în condițiile în care țara noastră a îndeplinit toate criteriile tehnice și a lucrat îndeaproape cu Ambasada SUA în acest sens.

“Reprezentanți ai ambelor partide, Republican și Democrat, au declarat că includerea în Programul Visa Waiver este un merit câștigat al României și vor face demersuri pentru ca acest program să devină activ pentru cetățenii români cât mai curând posibil”, se arată în comunicat.

Citiți și Bolojan, la întâlnirea cu Congresul SUA: Parteneriatul Strategic, un element cheie al securității naționale a României; România a învățat lecțiile din procesul electoral din 2024

De asemenea, în cadrul întrevederii de la Palatul Victoria, prim-ministrul Ciolacu a subliniat angajamentul ferm al Guvernului de a apăra democrația, orientarea euro-atlantică a României, de a asigura corectitudinea și transparența proceselor democratice, precum și de a garanta libertatea de exprimare, precizează sursa citată.

Din delegația Congresului SUA au făcut parte: Vern Buchanan (republican – Florida), Dina Titus (democrat – Nevada), Lloyd Doggett (democrat – Texas), Ted Lieu (democrat – California), Neal Dunn (republican – Florida), Ilhan Omar (democrat – Minnesota), Anna Paulina Luna (republican – Florida) și Andy Ogles (republican – Tennessee).

Din partea Guvernului, împreună cu premierul Marcel Ciolacu au mai participat la întrevedere vicepremierul Marian Neacșu, vicepremierul și ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan, ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, șeful Cancelariei prim-ministrului, Radu Oprea. 

Continue Reading

POLITICĂ

Ovidiu Cîmpean, vicepreședintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Camera Deputaților, prezintă îmbunătățirile aduse Busolei pentru competitivitate pentru ca ”România să profite” din plin de inițiativa UE

Published

on

© Ovidiu Cîmpean/ Facebook

Ovidiu Cîmpean, vicepeședinte al Comisiei pentru Afaceri Europene a Camerei Deputaților, raportor al acestei comisii pentru una dintre cele mai  importante inițiative ale UE din ultimii ani, Busola pentru Competitivitate, a propus ”îmbunătățiri clare pentru ca România să profite” din plin de această inițiativă majoră.

”Ce înseamnă asta? O viziune ambițioasă pentru ca Europa să devină mai inovatoare, mai verde, mai sigură și mai competitivă pe plan global. Iar România are un rol esențial în acest proces”, a subliniat acesta într-un mesaj publicat pe Facebook.

El a prezentat îmbunătățirile aduse:

  • Fonduri dedicate pentru regiunile mai puțin dezvoltate
  • Sprijin direct și rapid pentru IMM-uri în tranziția verde și digitală;
  • Măsuri pentru securitate energetică și independență față de importuri;
  • Investiții în competențe și reconversie profesională;
  • Un singur portal digital pentru accesul la toate fondurile europene.

”Europa se transformă. România trebuie să fie parte activă din această transformare. România are șanse reale de dezvoltare și poate atrage mai multe investiții, poate crea locuri de muncă mai bine plătite și o economie mai rezilientă”, a arătat acesta.

În calitate de raportor, Ovidiu Cîmpean a propus cinci linii de direcție:

A. Consolidarea componentei de coeziune economică și socială

  • Includerea unor măsuri specifice pentru reducerea decalajelor de competitivitate între regiunile UE;
  • Instituirea unui mecanism de evaluare periodică a impactului măsurilor propuse asupra convergenței economice;
  • Alocarea de resurse dedicate pentru statele membre și regiunile cu un nivel mai scăzut de dezvoltare

B. Facilitarea tranziției pentru IMM-uri

  •  Dezvoltarea unui mecanism de sprijin financiar direct pentru IMM-uri în procesul de adaptare la noile cerințe de decarbonizare și digitalizare;
  • Crearea unui program ”IMM Transition Fast Track” pentru simplificarea accesului la fonduri europene;
  • Introducerea unor stimulente fiscale armonizate la nivel european pentru IMM-urile care investesc în tehnologii curate și digitale.

C. Consolidarea dimensiunii de securitate energetică

  • Includerea unor obiective clare privind reducerea dependenței energetice a UE față de furnizorii externi;
  • Accelerarea interconectărilor energetice în regiunile mai puțin integrate;
  • Dezvoltarea unor mecanisme comune de achiziție a energiei la nivel european pe termen lung.

D. Abordare mai ambițioasă privind formarea de competențe

  •  Instituirea unui program european de reconversie profesională în domenii strategice;
  •  Crearea unei platforme digitale europene pentru învățarea continuă;

E. Îmbunătățirea coordonării între fondurile europene

  • Armonizarea criteriilor de eligibilitate și a procedurilor de aplicare între diferitele instrumente financiare.

Ovidiu Cîmpean a lansat un apel la adresa Parlamentului României, care, în viziunea sa, trebuie să contribuie la:

  1. Susținerea activă a direcțiilor de acțiune propuse în Comunicarea Comisiei, în special în domeniile de interes strategic pentru România.
  2. Monitorizarea procesului de implementare a măsurilor propuse și evaluarea impactului acestora asupra economiei naționale.
  3. Identificarea oportunităților pentru România în contextul noilor inițiative europene, în special în domenii precum energia curată, economia circulară și digitalizarea.
  4. Facilitarea unui dialog structurat între autorități, mediul academic, sectorul privat și societatea civilă pentru a asigura o implementare eficientă a măsurilor propuse.
  5. Dezvoltarea unei strategii naționale de competitivitate, aliniată cu Busola pentru competitivitate a UE, care să identifice sectoarele prioritare pentru România și măsurile necesare pentru creșterea competitivității acestora.
  6.  Inițierea unui mecanism de monitorizare parlamentară pentru implementarea măsurilor din Comunicare, prin rapoarte bianuale prezentate în Comisia pentru Afaceri Europene.

Comisia Europeană a prezentat Busola pentru competitivitate, prima inițiativă majoră a acestui mandat, care oferă un cadru strategic și clar pentru orientarea activității Comisiei.

Citiți și: “Este timpul să repornim motorul inovării din Europa”: Comisia von der Leyen a lansat Busola competitivității, axată pe inovare, decarbonizare, securitate, simplificare, piața unică, finanțare și competențe

Busola trasează calea pe care Europa trebuie să o urmeze pentru a deveni locul în care viitoarele tehnologii, servicii și produse curate sunt inventate, fabricate și introduse pe piață și, în același timp, primul continent care atinge neutralitatea climatică.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
U.E.2 hours ago

“Crimeea este Ucraina”, reacționează UE la “oferta finală” de concesii teritoriale Ucraina – Rusia propusă de SUA

U.E.2 hours ago

Integritatea teritorială și vocația europeană a Ucrainei sunt “exigențe foarte puternice ale europenilor”, răspunde Franța la ideea SUA de “schimburi teritoriale” Ucraina-Rusia

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Comisarul european pentru buget Piotr Serafin, vizită în România pentru consultări privind viitorul buget pe termen lung al UE

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Apple și Meta, amendate de Comisia Europeană cu 500, respectiv 200 milioane de euro pentru încălcarea Actului legislativ privind piețele digitale

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Vance lansează un ultimatum pentru un acord Ucraina-Rusia prin “înghețarea” liniilor teritoriale, altfel SUA se retrag din negocieri. “Nu vom recunoaște legal ocuparea Crimeei” – reacția tranșantă a lui Zelenski

ROMÂNIA4 hours ago

40 de ani de la crearea spațiului Schengen. Aderarea deplină a României și Bulgariei consolidează în mod semnificativ economia UE, subliniază Comisia Europeană

ROMÂNIA4 hours ago

Ziua Forțelor Terestre. Ilie Bolojan: Modernizarea Armatei României trebuie să continue prin creșterea bugetului apărării și investiții în tehnică militară, industria de apărare și instruirea militarilor

ROMÂNIA5 hours ago

Raportul deputatului Ovidiu Cimpean privind viziunea României pentru bugetul UE post-2027, aprobat în Parlament

ROMÂNIA6 hours ago

Ilie Bolojan a convocat o nouă ședință CSAT axată pe legea apărării naționale, mobilitatea militară și participarea României la planurile apărării europene

SECURITATE7 hours ago

Ziua Forțelor Terestre. Premierul Marcel Ciolacu: Rămâne esențial angajamentul de a aloca peste 2% din PIB pentru apărare

NATO1 day ago

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

ROMÂNIA1 week ago

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

ROMÂNIA2 weeks ago

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

ROMÂNIA2 weeks ago

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

NATO2 weeks ago

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

ROMÂNIA2 weeks ago

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

ROMÂNIA3 weeks ago

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Ambasadorul Italiei reafirmă sprijinul țării sale pentru aderarea României la OCDE: Este următorul pas logic în integrarea sa continuă în economia globală și comunitatea euroatlantică

Trending