Connect with us

POLITICĂ

Klaus Iohannis, mesaj cu prilejul Anului Nou Evreiesc: Vă doresc zile luminoase şi început rodnic în toate lucrurile pe care le putem realiza împreună, pentru binele comun

Published

on

Preşedintele Klaus Iohannis urează comunităţii evreieşti, în mesajul cu prilejul Anului Nou Evreiesc, zile luminoase şi început rodnic în toate lucrurile care pot fi realizate împreună, pentru binele comun.

Mesajul transmis de șeful statului: 

„Am bucuria să adresez conducerii Federaţiei Comunităţilor Evreieşti şi membrilor Comunităţilor Evreieşti din România salutul meu călduros însoţit de urări de prosperitate şi pace în Noul An Evreiesc, Roş Haşana.

Roş Haşana ne oferă un bun prilej de a fi împreună şi de a reflecta, cu solidaritate şi responsabilitate, la rolul ce ne revine fiecăruia, în familie şi în societate.

Să cinstim memoria înaintaşilor şi să transmitem noilor generaţii valorile de respect, dialog şi toleranţă, ca fundamente ale unei bune convieţuiri.

Vă doresc zile luminoase şi început rodnic în toate lucrurile pe care le putem realiza împreună, pentru binele comun.

«Shaná Tová»!”

 

.

EDUCAȚIE

Prezidențiale 2025: Principalii candidați au semnat “Declarația din Balconul Universității din București pentru păstrarea orientării euroatlantice a României și a valorilor democratice”

Published

on

© Nicusor Dan/ Facebook

Principalii candidații la alegerile prezidențiale din luna mai au dat curs, joi, Apelului “pentru o Românie democratică și euroatlantică” lansat săptămâna trecută de Universitatea din București (UB) pentru a fi semnat de aspiranții fotoliului prezidențial de la Palatul Cotroceni în anticamera Balconului Universității – “tribună-simbol a democrației redescoperite de români”.

Candidații au semnat pe parcursul zilei de joi apelul lansat de UB în prezența rectorului Universității din București, prof. univ. dr. Marian Preda, dar și a fostului rector al UB, prof. emerit dr. Emil Constantinescu, fost președinte al României.

 

Primul dintre candidați care a semnat apelul, conform programului difuzat de Universitate, a fost primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, candidat independent la scrutinul prezidențial.

Acesta a fost urmat de fostul prim-ministru Victor Ponta, de asemenea candidat independent.

Au mai semnat apelul UB și Lavinia Șandru, Daniel Funeriu, George Simion, Sebastian Popescu și Elena Lasconi.

În ceea ce-l privește pe candidatul AUR George Simion, acesta a trimis declarația semnată prin intermediul unei delegații de parlamentari.

Programul de semnături se încheie joi seara cu Crin Antonescu, candidatul alianței guvernamentale PSD – PNL – UDMR, și cu Cristian Terheș.

Universitatea din București a transmis săptămâna trecută un apel în care le solicită tuturor candidaților la alegerile prezidențiale din România să semneze în anticamera Balconului Universității – “tribună-simbol a democrației redescoperite de români” -, o Declarație în 8 puncte.

Într-un apel semnat de rectorul Universității din București Marian Preda, alături de fostul președinte Emil Constantinescu, care a fost prorector și rector al aceleiași universități în perioada 1990 – 1996, instituția de învățământ superior anunță că le-a cerut candidaților să se angajeze, printre altele, că vor “afirma fără echivoc angajamentul pentru apartenența României la Uniunea Europeană și la NATO, precum și pentru Parteneriatul strategic cu SUA”.

Declarația în opt puncte le solicită candidaților să se angajeze că:

– vor contribui la menținerea în memoria colectivă a spiritului Revoluției din 1989 și al Pieței Universității, ca reper moral și politic fundamental pentru democrația românească;
– vor asigura menținerea principiilor statului de drept și vor veghea la respectarea Constituției României, în litera și spiritul ei;
– vor garanta soluționarea justă și neîntârziată, conform hotărârilor CEDO, a dosarelor privind istoria noastră recentă din perioada 1945 – 1990, crimele imprescriptibile ale comunismului, decembrie 1989, 13 – 15 iunie 1990;
– vor afirma fără echivoc angajamentul pentru apartenența României la Uniunea Europeană și la NATO, precum și pentru Parteneriatul strategic cu SUA;
– vor susține neclintit autonomia reală a universităților, în planul libertății academice, dar și al unei finanțări adecvate, avansând rolul lor strategic în dezvoltarea societății românești;
– vor garanta libertatea de exprimare a cetățenilor, organizațiilor neguvernamentale și a societății civile în general, recunoscând contribuția esențială a acestora la construcția unui spațiu public democratic;
– își vor utiliza toate prerogativele prezidențiale pentru ca cei vinovați de crime și tratamente inumane, înainte și după 1989, să fie aduși în fața justiției;
– vor acționa constant pentru diminuarea faliilor din interiorul societății românești, transparență instituțională și dialog permanent între instituțiile statului și societate.

Continue Reading

POLITICĂ

Nicușor Dan și-a prezentat programul “România onestă” cu care speră ajungă președinte, promițând că va aduce specialiști pentru “a da o direcție adecvată statului român”

Published

on

© Nicușor Dan/ Facebook

Primarul general al Bucureștiului, Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, și-a prezentat marți programul prezidențial, care se numește “România onestă”, cu aproximativ două săptămâni înainte de alegeri, acesta conținând mai multe reforme precum cea administrativ-teritorial, cea a sistemului electoral și cea a Curții Constituționale, relatează Hotnews.

“Întreaga administrație publică este anchilozată. Orice încercare o face, o face în același ritm birocratic și lipsit de eficiență, chiar când are bune intenții”, a afirmat Nicușor Dan, apreciind că “statul român nu are resurse pentru a se regenera el însuși”.

“De asta o să vedeți în programul pe care îl prezint că vorbesc foarte, foarte mult de cooptarea specialiștilor din zona privată, din zona de asociații profesionale, din zona de consultanță, pentru a da o direcție adecvată pentru statul român”, a punctat el.

Viziunea actualului primar pentru țară cuprinde 60 de puncte în care Dan arată că, în calitate de președinte, se va lupta “cu marea corupţie”, ceea ce “nu se poate face decât prin schimbarea de optică a Parchetelor, care în ziua de azi nu se duc exact, sistematic, în zonele mari de corupţie”.

 

Primarul Capitalei a vorbit și despre modificarea legii de funcționare a legii de funcționare a Curții Constituționale (CCR). 

Modificarea ar consta în faptul că judecătorii vor fi numiți doar din rândul magistraților care au experiență, dar în continuare vor fi aleși de președinte și de cele două Camere ale Parlamentului, așa cum prevede Constituția. 

“Nu e normal ca, pentru un furt de bicicletă, să ai garanţia că te judecă un judecător care a avut un tip de formare, dar, pentru cele mai importante probleme ale statului, să nu ai această garanţie”, a explicat Nicușor Dan. 

Nicușor Dan a vorbit și despre o reformă a sistemului electoral, a sistemului de vot, astfel încât să nu mai existe discuții „despre cum s-au mutat nişte buletine de vot dintr-o parte în alta”.

El a menționat și faptul că va face demersurile necesare astfel încât primarii să fie aleși în două tururi. Acesta mai dorește să modifice Codul Electoral astfel încât să fie redus numărul de semnături necesar pentru a candida și să crească numărul de parlamentari care să reprezinte diaspora. 

“Un nou cod electoral care să unifice toate tipurile de alegeri. Alegerea primarilor în două tururi, nu mai e nevoie să spun de ce. Reducerea numărului de semnături şi creşterea reprezentativităţii diasporei, pentru că numărul de deputaţi şi de senatori este total discriminat faţă de numărul lor şi de problemele pe care ei le au”, a adăugat primarul Capitalei. 

Cât despre reforma administrativ-teritorială, Nicușor Dan a precizat că e nevoie de o redesenare administrativă a României în funcție de polii de creștere, adică marile orașe.

În plus, el a spus că dorește și eficientizarea serviciului public, mai exact, comasarea comunelor cu puțini locuitori. 

Primarul Capitalei a precizat că reforma trebuie făcută, “dar nu pe genunchi, ci cu studii și cu specialiști”.

Continue Reading

POLITICĂ

Marcel Ciolacu anunță inaugurarea a două noi investiții americane: Discuțiile cu delegația Congresului au vizat noi investiții SUA în România

Published

on

© Guvernul României

Discuțiile cu membrii delegației Congresului american purtate, marți, la Palatul Victoria au vizat și posibilitatea unor noi investiții ale companiilor din SUA în țara noastră, a anunțat prim-ministrul Marcel Ciolacu, miercuri, în ședința de guvern.

“Am discutat și despre noi investiții ale companiilor din Statele Unite în țara noastră. Avem două exemple chiar zilele acestea. Un fond american a preluat fabrica Kendrion din Sibiu, ce produce sisteme și componente electromecanice. Iar gigantul Wendy’s, al treilea lanț de fast-food din lume, își deschide prima unitate pe piața românească, imediat după Paște”, a precizat Marcel Ciolacu.

 

Statele Unite rămân un aliat indispensabil în asigurarea securității în Europa, iar România este și va rămâne un pilon al coeziunii transatlantice pe flancul Estic al NATO, cel mai apropiat, activ și predictibil aliat al SUA din regiunea Mării Negre, a afirmat prim-ministrul Marcel Ciolacu în cadrul întrevederii pe care a avut-o, marți, la Palatul Victoria, cu o delegație a Congresului Statelor Unite ale Americii condusă de Vern Buchanan, președintele Parteneriatului pentru Democrație al Camerei Reprezentanților, care a efectuat o vizită în România.

Premierul a apreciat această vizită ca fiind un prilej de a consolida dialogul părții române cu Congresul american și de a oferi, totodată, o imagine clară și onestă a importanței relației dintre România și Statele Unite.

“Între România și Statele Unite ale Americii sunt relații de fond, atât pe latura strategică, cât și economică. România este interesată de consolidarea, în continuare, a relației bilaterale excelente cu SUA și cu reprezentanții Congresului, instituție cu rol activ pentru dezvoltarea Parteneriatului Strategic România-SUA”, a declarat șeful Executivului.

În contextul analizei cu privire la situația globală actuală, premierul a subliniat necesitatea unui parteneriat transatlantic robust.

“SUA rămân un aliat indispensabil în asigurarea securității în Europa. România este și va rămâne un pilon al coeziunii transatlantice pe Flancul Estic al NATO, cel mai apropiat, activ și predictibil aliat al Statelor Unite din regiunea Mării Negre. Parteneriatul transatlantic robust reprezintă un interes național esențial pentru România și acționăm pentru ca toate componentele lui să fie întărite. De la preluarea mandatului de prim-ministru, am construit o relație economică bilaterală foarte aplicată și am încredere că vom continua această abordare cu noua administrație americană“, a mai afirmat Ciolacu.

Citiți și Șeful delegației Congresului SUA aflată în vizită la București: România este foarte importantă pentru noi. Vrem să întărim relațiile și să le ducem la un alt nivel

Șeful Executivului a menționat, în acest context, că România susține pe deplin obiectivul ca aliații europeni să-și consolideze propriile forțe și să-și asume responsabilități suplimentare, fiind deplin angajată să asigure sprijinul ca țară gazdă pentru trupele aliate și să sporească în continuare capacitățile și capabilitățile Forțelor Armate Române.

“În 2025, pentru al nouălea an consecutiv, am alocat minimum 2% din PIB pentru apărare, cu posibilitatea extinderii la 2,5% pentru înzestrare. La stabilirea acestui buget am ținut cont de situația de securitate din apropierea graniței, de apartenența țării la NATO și la misiunile UE, dar și de obiectivele noastre de a dinamiza industria națională de apărare”, a evidențiat Ciolacu.

O altă temă de interes în cadrul discuțiilor de la Palatul Victoria a fost aderarea României la Programul Visa Waiver, conform comunicatului.

“România a îndeplinit toate criteriile necesare, unele chiar au fost depășite și avem convingerea că lucrul acesta ne califică pentru a deveni membri ai Programului. Vom menține abordarea cooperantă și le vom oferi partenerilor americani toate informațiile privind contribuția noastră la eforturile SUA de securizare a călătoriilor și a frontierelor”, a dat asigurări șeful Guvernului

Citiți și Delegația Congresului SUA, “mulțumită” de clarificările României privind anularea alegerilor prezidențiale: Nu există nicio preocupare legată de retragerea trupelor americane. Politica strategică militară a SUA rămâne neschimbată (surse)

Delegația Congresului Statelor Unite ale Americii, condusă de președintele Parteneriatului pentru Democrație al Camerei Reprezentanților, Vern Buchanan, a transmis mesaje de susținere a aderării României la Programul Visa Waiver, în condițiile în care țara noastră a îndeplinit toate criteriile tehnice și a lucrat îndeaproape cu Ambasada SUA în acest sens.

“Reprezentanți ai ambelor partide, Republican și Democrat, au declarat că includerea în Programul Visa Waiver este un merit câștigat al României și vor face demersuri pentru ca acest program să devină activ pentru cetățenii români cât mai curând posibil”, se arată în comunicat.

Citiți și Bolojan, la întâlnirea cu Congresul SUA: Parteneriatul Strategic, un element cheie al securității naționale a României; România a învățat lecțiile din procesul electoral din 2024

De asemenea, în cadrul întrevederii de la Palatul Victoria, prim-ministrul Ciolacu a subliniat angajamentul ferm al Guvernului de a apăra democrația, orientarea euro-atlantică a României, de a asigura corectitudinea și transparența proceselor democratice, precum și de a garanta libertatea de exprimare, precizează sursa citată.

Din delegația Congresului SUA au făcut parte: Vern Buchanan (republican – Florida), Dina Titus (democrat – Nevada), Lloyd Doggett (democrat – Texas), Ted Lieu (democrat – California), Neal Dunn (republican – Florida), Ilhan Omar (democrat – Minnesota), Anna Paulina Luna (republican – Florida) și Andy Ogles (republican – Tennessee).

Din partea Guvernului, împreună cu premierul Marcel Ciolacu au mai participat la întrevedere vicepremierul Marian Neacșu, vicepremierul și ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan, ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, șeful Cancelariei prim-ministrului, Radu Oprea. 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
ROMÂNIA6 minutes ago

Angel Tîlvăr, întrevedere cu comisarul european pentru apărare: „Investițiile în apărare reprezintă nu doar o necesitate de securitate, ci și o oportunitate de consolidare a solidarității europene”

ENERGIE19 minutes ago

Ministrul energiei, după întreruperile majore de curent în Spania și Portugalia: România nu are nicio problemă în sistemul energetic național

SUA32 minutes ago

UE salută criticile lui Trump cu privire la atacurile Rusiei în Ucraina și afirmă că sprijinul Coreei de Nord acordat Moscovei arată disperarea Kremlinului

INTERNAȚIONAL51 minutes ago

Vladimir Putin anunță un armistițiu de trei zile în Ucraina, între 8 și 10 mai

U.E.1 hour ago

Spania, Portugalia și regiuni din Franța, afectate de o pană majoră de curent. Cauza producerii, neclară

ENERGIE2 hours ago

Ministrul Burduja, prima întâlnire cu omologul din SUA, la summitul celor Trei Mări din Varșovia: România şi SUA deschid un nou capitol în parteneriatul nostru strategic în energie

U.E.2 hours ago

Eurostat: Țările UE au exportat în 2024 băuturi alcoolice în valoare de 29,8 mld. euro. SUA, principalul partener comercial

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Germania solicită Comisiei Europene o derogare de la limitele UE privind împrumuturile care i-ar permite să își majoreze cheltuielile militare în următorii ani

INTERNAȚIONAL2 hours ago

ANALIZĂ Stargate vs. InvestAI: Diferențele strategice dintre SUA și UE în cursa transatlantică pentru AI

EVENIMENTE3 hours ago

Provocările femeilor în sistemul de sănătate românesc: prevenția și accesul la servicii medicale esențiale, dezbătute de experți și parlamentari în cadrul Conferinței „Sănătatea femeii. Gender Medicine”

ROMÂNIA4 days ago

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

NATO6 days ago

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

ROMÂNIA2 weeks ago

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

ROMÂNIA3 weeks ago

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

ROMÂNIA3 weeks ago

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

NATO3 weeks ago

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

ROMÂNIA3 weeks ago

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

ROMÂNIA4 weeks ago

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE4 weeks ago

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

Trending