Connect with us

POLITICĂ

Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Mondială a Educației: O Românie puternică are nevoie de cetățeni educați și pregătiți pentru a înfrunta provocările unei lumi aflate într-o continuă schimbare

Published

on

Președintele Klaus Iohannis, a transmis vineri un mesaj în cadrul evenimentului „Contribuția educației la dezvoltarea României moderne”, organizat de către Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” cu ocazia Zilei Mondiale a Educației. 

„O Românie puternică are nevoie de cetățeni educați și pregătiți pentru a înfrunta provocările unei lumi aflate într-o continuă schimbare”, a transmis șeful statului, potrivit unui comunicat remis Calea Europeană.

FOTO: Administrația Prezidențialăromania, klaus iohannis, educatie

 

Mesajul a fost prezentat de către Ligia Deca, Consilier de Stat – Departamentul Educație și Cercetare:

„În anul Centenarului, îi celebrăm pe toți cei care au contribuit nu doar la realizarea Marii Uniri, ci și la consolidarea statului național unitar prin susținerea vieții civice, sociale și economice. Dascălii au fost, fără îndoială, unii dintre cei mai importanți actori în procesul de consolidare a Unirii. Rolul educației a fost înțeles de către decidenții din acea perioadă, mărturie stând demersurile autorităților din 1918-1919 de a organiza cât mai rapid învățământul public în limba română în teritoriile unite.

Chiar înainte de 1918, dascălii s-au aflat în fruntea acțiunilor de păstrare a identității naționale a românilor din afara granițelor, desfășurând procesul educațional în condiții adesea dificile. Mulți dintre marii cărturari români ai ultimelor secole au depus eforturi deosebite pentru fondarea de școli, educarea tinerilor români și dezvoltarea unei dimensiuni naționale a învățământului. Toate acestea au ajutat la consolidarea Marii Uniri prin înrădăcinarea unui sentiment național românesc, indiferent de realitățile temporare ale frontierelor politice.

Doresc să felicit Federația Sindicatelor din Educație «Spiru Haret» pentru organizarea evenimentului de astăzi, dar și pentru implicarea constantă în proiectul național «România educată». Sper că, pe viitor, implicarea dumneavoastră să ducă la o mai bună înțelegere și apreciere a rolului dascălilor în construirea României moderne.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Educației, trebuie să evocăm importanța învățământului în dezvoltarea socială și economică a țării noastre. O Românie puternică are nevoie de cetățeni educați și pregătiți pentru a înfrunta provocările unei lumi aflate într-o continuă schimbare. Sistemul educațional trebuie să ofere tinerilor competențele necesare pe piața muncii, inclusiv în ceea ce privește adaptarea la provocările unei societăți digitalizate. Trăim într-o perioadă în care Internetul poate transforma zvonurile în știri și poate contrapune realității informații false. Acest real pericol la adresa democrației poate fi combătut doar printr-o bază educațională solidă, care să stimuleze spiritul critic și gândirea autonomă.

De aceea, cred că o educație modernă are nevoie de cadre didactice de elită, bine pregătite, dar și motivate. Îmi doresc ca, pe măsură ce construim o «Românie educată», așezată pe valori și adaptată la realitățile lumii moderne, rolul profesorului în societate să fie recunoscut și apreciat, în concordanță cu puterea sa transformatoare.

La mulți ani tuturor celor care își dedică viața educației!”

 

.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019

Klaus Iohannis, la finalul campaniei electorale: Acum 100 de ani a început România Mare. Față de eroii noștri, față de morții noștri, avem obligația să facem România modernă și europeană

Published

on

Președintele Klaus Iohannis, candidatul PNL la alegerile prezidențiale, a cerut vineri, în ultima zi a campaniei electorale, votul românilor pentru a pune capăt tranziției celor 30 de ani scurși de la căderea comunismului și a promis că schimbarea se va produce. Aflat la Bacău, șeful statului a făcut un recurs la istorie și la modernitatea începută acum mai bine de un veac.

”Am vrut în această campanie să merg între oameni Aceste campanii sunt foarte valoroase dacă știi ce să faci cu ele. Eu am întâlnit într-o lună și jumătate peste 100.000 de oameni. Am vorbit direct și am strâns mâna a zeci de mii de români. Ca să nu mai vorbim de zecile de mii de selfie-uri pe care le-am făcut. Pe mine m-au impresionat. M-au impresionat, fiindcă toți au venit cu sufletul deschis, cu speranță și cu optimism”, a spus Klaus Iohannis, la un miting electoral la Bacău.

În discursul său, actualul șef al statului a continuat prin criticarea PSD-ului, 

”Schimbarea se produce acum când vorbim. Schimbarea a început pe 26 mai. A continuat cu moțiunea de cenzură și s-a putut pentru că până și Parlamentul a înțeles că asta este voința românilor. (…) Această veșnică tranziție trebuie să se termine odată și odată. Iar aceasta dată va fi acum duminică. La turul doi al alegerilor prezidențiale românii trebuie să înțeleagă că PSD-ul și-a schimbat fața de mai multe ori, dar PSD-ul nu s-a schimbat. Este tot acel partid care vrea să pună mâna pe tot ce mișcă în România”, a completat președintele.

”Este nevoie de un vot foarte puternic acum duminică. Este nevoie de un vot foarte puternic la locale și la parlamentare. PSD-ul trebuie trimis pentru ani buni în opoziție. PSD-ul trebuie îndepărtat de la butoane pentru ca România să respire și să își revine. Pentru ca noi, împreună cu celelalte forțe democratice, să dăm vigoare economiei românești, să consolidăm justiția și să punem la punct sistemele publice în așa fel încât să funcționeze pentru cetățeni. Pentru toate acestea pe care le-am înglobat sub denumirea de România normală este nevoie de un vot. Un vot este totul. Iar eroii alegerilor nu sunt politicienii. Eroii alegerilor sunt românii cu ștampila de vot în mână care decid viitorul României noastre”, a mai spus Klaus Iohannis.

Spre finalul discursului, președintele a făcut referire la o imagine ce rula în spatele pupitrului său din cadrul unui eveniment de la Mausoleul de la Mărășești, ridicat în memoria soldaților români căzuți într-una dintre cele mai importante victorii militare ale Armatei României în timpul Primului Război Mondial, bătălie importantă pentru eforturile de edificare a României Mari

”Acolo a început România modernă. Acolo a început România Mare acum mai bine de 100 de ani. Față de istoria noastră, față de înaintașii noștri, față de eroii noștri, față de morții noștri. Iar pentru asta este nevoie de un efort foarte mic. Cine ar fi crezut că România se poate schimba printr-un vot? Dar s-a putut”, a spus șeful statului.

Klaus Iohannis a încheiat ultimul său discurs electoral cu un mesaj retoric: ”Alegerea este simplă: ori eu? ori PSD? voi ce votați?”

Continue Reading

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019

Klaus Iohannis, mesaj pentru R. Moldova în ultima zi a campaniei electorale: ”Frații noștri de peste Prut își vor da seama că pentru ei calea europeană este cu certitudine cea mai bună”

Published

on

România va rămâne un partener și va oferi un sprijin constant și puternic pentru Republica Moldova, a afirmat președintele Klaus Iohannis vineri, la Bacău, în ultima zi a campaniei electorale pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale.

Întrebat de jurnaliști despre faptul că ”Rusia pare că a câștigat partida la Chișinău” după căderea guvernului pro-european și instalarea unui cabinet favorabil președintelui pro-rus Igor Dodon, Iohannis a spus că situația nu arată așa cum este prezentată.

Nu cred că este chiar așa. Noi suntem în continuare frați și noi sprijinim Republica Moldova. Sprijinul României va fi în continuare și constant și puternic. Cred că în perspectivă și frații noștri de peste Prut își vor da seama că pentru ei calea europeană este cu certitudine cea mai bună și noi îi vom ajuta”, a spus Iohannis, înaintea unei întâlniri electorale cu susținătorii din Bacău.

 

Afirmațiile președintelui au venit și în contextul în care ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, s-a întâlnit vineri cu șeful Executivului de la Chișinău, iar cu această ocazie a reiterat sprijinul României, inclusiv financiar, pentru Republica Moldova.

Continue Reading

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019

Laura Codruța Kövesi a votat în diaspora: Procurorul-șef al Uniunii Europene și-a exprimat dreptul la vot la Ambasada României în Finlanda

Published

on

© Ambasada României în Finlanda/ Facebook

Șefa Parchetului Public European (EPPO), Laura Codruța Kövesi, a votat vineri la Helsinki pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale, a anunțat, Ambasada României în Finlanda, pe contul de Facebook.

Procurorul european, dna Laura Codruta Kovesi, a votat la sectia 118, la Helsinki”, a scris Ambasada, publicând două fotografii cu șefa EPPO și membrii secției de votare. 

Peste 56.000 de români au votat în diaspora, până vineri după-amiază, pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale în care se confruntă președintele Klaus Iohannis, candidatul PNL, și fostul prim-ministru Viorica Dăncilă, candidatul PSD.

Conform datelor furnizate de Biroul Electoral Central, până vineri la ora 16:46, au votat 57.011 de cetățeni români. 39.508 și-au exprimat dreptul la vot la secțiile deschise în străinătate, iar 17.503 au optat pentru votul prin corespondență.

Urmăriți și 🔴 LIVE UPDATE Alegeri prezidențiale 2019: Românii din străinătate au început să voteze. Peste 57.000 de cetățeni au votat deja

Procesul de votare din străinătate pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale în care se confruntă președintele Klaus Iohannis, candidatul PNL, și fostul prim-ministru Viorica Dăncilă, candidatul PSD, a început vineri. Precum în primul tur, românii din afara ţării au la dispoziţie trei zile pentru a vota la urne în 835 de secţii de votareAcestea vor fi deschise vineri între ora locală 12:00 şi ora locală 21:00, iar sâmbătă şi duminică între ora locală 7:00 şi ora locală 21:00.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending