Connect with us

NEWS

Klaus Iohannis, mesaj la aniversarea SIE: Ca militari într-o democraţie, aveţi un rol deosebit de important în apărarea acesteia şi a statului de drept

Published

on

Președintele Klaus Iohannis a transmis miercuri un mesaj cu prilejul aniversării a 27 de ani de la înființarea Serviciului de Informații Externe, în care subliniază rolul “deosebit de important” al reprezentanților SIE ”în apărarea democrației și a statului de drept”. Prin ”prezenţa în zone ostile şi prin asumarea conştientă a riscurilor”, SIE contribuie ”la fundamentarea deciziilor de politică externă şi de securitate” și are un important în planul relaţiilor şi cooperării internaţionale, susține Klaus Iohannis.

”Îmi exprim convingerea că Serviciul de Informaţii Externe va continua să-şi îndeplinească la standarde înalte misiunile specifice”, a mai transmis șeful statului.

Foto: Administrația Prezidențială

Mesajul integral al președintelui, redat de Administrația Prezidențială:

„Astăzi, 8 februarie 2017, marcăm 27 de ani de la înfiinţarea Serviciului de Informaţii Externe, o structură importantă a sistemului naţional de securitate.

Acest prilej îmi oferă oportunitatea de a-mi exprima aprecierea şi de a adresa mulţumiri pentru întreaga activitate desfăşurată de instituţia dumneavoastră în slujba României.

Prin specificul activităţii Serviciului, reprezentaţi una dintre cele mai avansate linii de apărare a statului român şi a intereselor sale, iar prin prezenţa dumneavoastră în zone ostile şi prin asumarea conştientă a riscurilor, contribuiţi consistent la fundamentarea deciziilor de politică externă şi de securitate. Vă faceţi datoria pe deplin, cu eficienţă şi seriozitate, profesionalismul dumneavoastră contribuind la asigurarea climatului de securitate al statului român.

În actualul context internaţional, dar mai ales în cel regional, Serviciul de Informaţii Externe şi-a asumat rolul proeminent pe dimensiunea intelligence-ului extern, definindu-se ca un partener credibil în comunitatea informativă euroatlantică. Totodată, Serviciul a contribuit la consolidarea profilului ţării noastre de promotor al principiilor şi valorilor euroatlantice şi participant activ şi predictibil la asigurarea stabilităţii regionale.

Rolul Serviciului de Informaţii Externe este important şi în planul relaţiilor şi cooperării internaţionale. România are multiple interese strategice, atât din perspectiva parteneriatului strategic cu SUA şi aliaţii europeni, cât şi în alte regiuni, de la cele vecine până la cele mai îndepărtate, în Orientul Mijlociu şi Nordul Africii, precum şi în Asia – toate având ca numitor comun nivelul ridicat şi diversificat de ameninţări şi riscuri.

Sunt conştient de dificultăţile cu care vă confruntaţi, de la lipsa de resurse umane şi materiale, la o legislaţie ce nu mai corespunde pe deplin provocărilor actuale de securitate. Remarc modul în care instituţia a evoluat în această perioadă, adaptându-şi pregătirea şi intervenţia în funcţie de riscuri şi ameninţări şi vă asigur că eforturile dumneavoastră sunt apreciate şi recunoscute la justa lor valoare.

O activitate atât de complexă precum cea desfăşurată de către dumneavoastră necesită un nivel maxim de profesionalism şi dedicaţie, experienţă şi implicare – componente determinante ale profilului ofiţerilor de informaţii, în general – care trebuie să se regăsească nu doar în rândul oamenilor din instituţie, ci şi la nivelul conducerii acesteia. Ca militari într-o democraţie, aveţi un rol deosebit de important în apărarea acesteia şi a statului de drept.

Într-o lume în permanentă schimbare, marcată de pericolele manifestărilor teroriste la adresa democraţiei şi a drepturilor omului, îmi exprim convingerea că Serviciul de Informaţii Externe va continua să-şi îndeplinească la standarde înalte misiunile specifice.

În aceste clipe aniversare, vă urez mult succes în activitate.

La mulţi ani!”

.

INTERNAȚIONAL

Norvegia plănuiește să construiască prima autostradă subacvatică din lume. Planul include cel mai adânc și mai lung tunel de rocă din lume

Published

on

Norvegia dorește să construiască până în 2050 prima autostradă subacvatică din lume, un proiect a cărui valoarea se ridică la 40 de miliarde de dolari, anunță CNN, citat de TVR.

Norvegia este renumită pentru peisajul său natural deosebit, terenul accidentat îngreunâd călătoriile.

Mai mult de 1.000 de fiorduri se găsesc pe coasta de vest a țării scandinave, unde locuiește o treime din populația țării de 5,3 milioane.

Pentru a face o călătorie de 1.100 de kilometri între orașul sudic Kristiansand și Trondheim, în nord, prin coasta de vest, de exemplu, durează în prezent 21 de ore și necesită șapte treceri de feribot.

Guvernul norvegian intenționează să reducă la jumătate acest timp, cu un proiect de infrastructură de 40 de miliarde de dolari, pentru a face ruta fără feribot.

Planul include poduri și cel mai adânc și mai lung tunel de rocă din lume.

Tunelul va fi construit prin fundația de stâncă, în subsolul marin, acesta fiind la o adâncime de 392 metri şi cu o lungime de 27 kilometri.

Cu toate acestea, cel mai ambițios element al proiectului este dezvoltarea unor tuneluri plutitoare, construite la o adâncime de 30 de metri sub apă.

Dacă Norvegia va reuși să ducă la bun final proiectul, aceasta ar putea deveni învingătoare în cursa globală, în contextul în care și China, Coreea de Sud sau Italia dezvoltă proiecte asemănătoare.

Continue Reading

NEWS

Premierul Spaniei Pedro Sanchez convoacă alegeri anticipate pentru 28 aprilie, după doar 8 luni de guvernare

Published

on

Premierul socialist spaniol, Pedro Sanchez, a anunțat vineri convocarea de alegeri legislative anticipate pentru data de 28 aprilie, după numai opt luni de guvernare, anunță Deutsche Welle.

”Am propus dizolvarea parlamentului şi convocarea de alegeri legislative pentru 28 aprilie”, a declarat Sanchez, după o şedinţă de guvern extraordinară, anunț care era așteptat după ce Parlamentul a respins bugetul propus de Guvernul socialist, declanșând o criză legislativă.

Pe 5 martie vor fi dizolvate camerele, iar campania electorală va începe pe 12 aprilie.

”Spania este a cetăţenilor. Decizia le aparţine. Ei vor decide viitorul ţării”, a mai spus prim-ministrul socialist.

”Nu voi renunţa niciodată la dialog. Aşa putem găsi drumul spre rezolvarea crizei. Nu îmi place să mă fac că nu văd, prefer să iau taurul de coarne”, a mai spus acesta, informează Adevărul.ro

Pentru ca bugetul să fi fost aprobat, era nevoie de sprijinul a două partide separatiste catalane, care au solicitat Spaniei să recunoască dreptul regiunii la autodeterminare în schimbul votului.

Procesul celor 12 lideri separatiști, care a început săptămâna trecută la Madrid a provocat nemulțumirile blocului catalan parlamentar. În cele din urmă, Partidul socialist aflat la guvernare a respins solicitările catalanilor, deznodământul fiind respingerea propunerii de buget.

Premierul Pedro Sanchez s-a aflat la conducerea Guvernului spaniol doar opt luni, după ce predecesorul său, conservatorul Mariano Rajoy, a părăsit funcția în urma unui vot de neîncredere.

Guvernul socialist minoritar beneficia de sprijinul partidului Podemos, de extremă stânga, parlamentarii naționaliști basci și 17 deputați catalani separatiști.

Sondajele arată că Pedro Sanchez ar putea obține o largă majoritate a voturilor, dar nici în acest caz socialiștii nu vor putea forma o majoritate în Parlament, chiar dacă vor beneficia de sprijinul Partidului Podemos.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Secretarul de Stat american Mike Pompeo s-a întâlnit cu militarii români din Grupul de luptă NATO din Polonia care asigură securitatea flancului nord-estic al Alianței

Published

on

Secretarul de Stat american Mike Pompeo s-a întâlnit cu militarii români din Grupul de luptă NATO din Polonia, anunță Ambasada Statelor Unite din România printr-o postare pe pagina oficială de Facebook.

”Acesta le-a mulţumit militarilor americani, britanici, polonezi, croaţi şi români care asigură securitatea flancului Nord-Estic al NATO”, mai este precizat în cadrul postării amintite mai sus.

Militarii români participă în cadrul Grupului de Luptă din Polonia pentru asigurarea prezenţei înaintate consolidate în flancul Nord-Estic al Alianţei alături de partenerii americani, britanici, polonezi şi croați. Batalionul din Polonia, cu baza la Orzysz, la 100 de kilometri de granița cu enclava rusească Kaliningrad, se află sub comandă americană.

Întâlnirea dintre Mike Pompeo și militarii români a avut loc în contextul în care secretarul de Stat american se află la Varșovia, ultima oprire a turneului său diplomatic est-european care a cuprins escale la Budapesta și Bratislava, scopul fiind acela de a anunța revenirea și implicarea Statelor Unite în regiune, pe fondul unei influențe tot mai crescute a Rusiei și Chinei în regiune.

Totodată, acesta va participa la conferința privind “Promovarea unui viitor pașnic și sigur în Orientul Mijlociu”, unde se așteaptă să fie prezenți reprezentanți ai 60 de țări ale lumii, inclusiv reprezentanți ai UE și NATO.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Trending