POLITICĂ
Klaus Iohannis, mesaj la zece ani de la adoptarea Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic România-SUA: Parteneriatul nostru solid va deveni și mai puternic
Published
4 years agoon

Președintele Klaus Iohannis a transmis luni un mesaj în care marchează aniversarea a zece ani de la adoptarea Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România și Statele Unite ale Americii.
Într-o postare pe Twitter, șeful statului a subliniat că Declarația Comună reprezintă “document politic de referință care a adus rezultate strategice semnificative”.
“Sunt convins că parteneriatul nostru solid va deveni și mai puternic și mai dinamic”, a adăugat el.
Today we celebrate🔟yrs since the adoption of the #JointDeclaration on #StrategicPartnership between🇷🇴&🇺🇸 for the 21st Century, landmark political document which brought significant strategic results. I am confident that our solid partnership will grow even stronger&more vibrant.
— Klaus Iohannis (@KlausIohannis) September 13, 2021
Documentele au fost adoptate în cadrul unei vizite pe care președintele de atunci al României, Traian Băsescu, a efectuat-o la Washington, la invitația omologului american, Barack Obama. Declarația comună adoptată de cei doi președinți la Casa Albă a fost urmată de semnarea Acordului privind sistemul antirachetă, la sediul Departamentului de Stat, de către secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton, și ministrul de externe român, Teodor Baconschi.
Momentul a fost marcat luni și de Ambasada Statelor Unite în România, printr-un mesaj transmis de însărcinatul cu afaceri, David Muniz, care a subliniat că “Statele Unite și România sunt aliați, democrații care împărtășesc aceleași valori și, pe deasupra, prieteni”.
“Împreună, am contribuit la asigurarea păcii și a securității în cele mai tulburate zone din lume. Am sprijinit flancul estic al NATO și protejăm Statele Unite și aliații europeni de atacuri cu rachete. Am făcut față și încă facem față unei pandemii și în același timp ne protejăm popoarele și economiile și am diminuat amenințarea teroristă la nivel internațional – toate acestea în timp ce promovăm constant statul de drept, valorile democratice și respectarea drepturilor și a demnității omului”, a spus el.
Anii 2017, 2019 și 2020 au cunoscut o dinamică accelerată pozitivă în cadrul acestui Parteneriat Strategic care pentru România semnifică unul dintre cele trei elemente cardinale ale politicii sale externe, alături de apartenența la NATO și la Uniunea Europeană.
La 9 iunie 2017, președintele Klaus Iohannis a devenit primul lider UE și NATO din Europa Centrală și de Est primit la Casa Albă de omologul american, Donald Trump, într-un moment important pentru viitorul relației transatlantice în care liderul SUA și-a afirmat, în premieră, angajamentul pentru articolul 5 din Tratatul NATO privind apărarea colectivă.
La 20 august 2019, la Casa Albă, președinții Donald Trump și Klaus Iohannis au semnat o Declarație Comună, un document politic care a adus două noi elemente de noutate în relația bilaterală și în contextul unei competiții geopolitice globale: cooperarea în materie de 5G și cooperarea pentru securitatea energetică comună, inclusiv prin cooperare în domeniul energiei nucleare civile.
În 2021, noul președinte al Statelor Unite, Joe Biden, și vicepreședinte al SUA în anul de grație 2011, a devenit primul lider de la Casa Albă care a participat, fie și virtual, la summitul formatului de cooperare București 9 – lansat de România și Polonia pentru a reuni statele NATO de pe flancul estic al Alianței.
Alături de interacțiunea cu președintele Klaus Iohannis de la summitul NATO din 14 iunie, prezența prin videoconferință a lui Joe Biden la summitul B9 rămâne până la acest moment cea mai importantă interacțiune politică la cel mai înalt nivel dintre România și SUA în acest an, când ambele state marchează un deceniu de la semnarea celor două acorduri bilaterale importante.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

You may like
Ilie Bolojan participă sâmbătă la videoconferinţa convocată de premierul britanic Keir Starmer după discuțiile SUA – Ucraina de la Jeddah
Canada: Mark Carney a preluat mandatul de premier de la Justin Trudeau cu mesajul că țara “nu va face parte niciodată din SUA”
Antonio Costa îi convoacă pe liderii UE la summitul Consiliului European axat pe competitivitate, apărare și Ucraina. Va avea loc o primă dezbatere privind viitorul buget pe termen lung
Secretarul general NATO deschide ușa normalizării “pas cu pas” a relațiilor cu Rusia după încheierea războiului: Să nu fim naivi cu privire la ruși, dar Rusia este acolo, nu va dispărea
“Germania s-a întors!”, exclamă Merz după acordul istoric privind creșterea datoriei pentru a finanța înarmarea: “Germania își aduce marea contribuție la apărarea libertății și păcii în Europa”
Trump anunță că SUA au avut “discuții foarte bune și productive” cu Putin: Este o șansă foarte bună ca acest război să se încheie
POLITICĂ
Bolojan deschide Palatul Cotroceni pentru cetățeni: Trebuie să arătăm, prin ceea ce facem, că suntem în serviciul oamenilor. Ține și de o mândrie și demnitate națională ca tinerii să vadă Batalionul de Gardă, o elită a Armatei României
Published
17 hours agoon
March 14, 2025
Președintele interimar Ilie Bolojan a susținut, vineri, o conferință de presă, în care a anunțat deschiderea Complexului Palat Cotroceni pentru public începând cu săptămâna viitoare, vineri, 21 martie.
“La fiecare final de săptămână, de vineri până duminică, toată această suprafață, inclusiv interioarele, vor fi deschise cetățenilor. Va fi un acces liber atât în grădini, în curtea interioară, la biserică, iar Palatul propriu-zis va fi integrat în circuitul Muzeului Cotroceni. Este un semn de respect față de cetățenii României și un semn de deschidere din partea Administrației Prezidențiale, și cred că un pas de bază în recâștigarea încrederii cetățenilor în instituțiile statului este asigurarea transparenței, a deschiderea acestora și a respectului față de cetățenii noștri”, a spus Ilie Bolojan, într-o conferință de presă.
Șeful statului a fost însoțit de consilierii prezidențiali George-Vladimir Duhan și Mihai Jurca și de directorul general al Muzeului Național Cotroceni, Ana Maria Ludatşer, care ulterior le-au prezentat jurnaliștilor acreditați, într-un tur al grădinii și Palatului, facilitățile în aer liber și muzeale la care vor avea acces cetățenii, inclusiv Batalionul de Gardă.

© Administrația Prezidențială
Întrebat ulterior dacă această decizie poate contribui la restabilirea încrederii între cetățeni, instituții și lideri politici și dacă poate funcționa ca un pansament în acest sens, președintele Bolojan a subliniat că este “o chestiune de obligație din partea noastră ca cei care suntem pe funcții publice să arătăm, nu doar prin vorbe, ci și prin ceea ce facem, că suntem în serviciul oamenilor, indiferent dacă au o orientare politică sau alta”.
“Cred că este o condiție de bază asigurarea transparenței și inclusiv să le arăți oamenilor unde se lucrează, ceea ce s-a făcut din banii acestei țări și faptul că au acces peste tot, așa cum se întâmplă în toate țările europene unde vedem acest lucru. Mă gândesc de la Praga, de exemplu, unde ai acces în spațiile de lucru, la Bratislava, la Londra, și așa mai departe. Și, în plus, cred că a permite tinerilor noștri să vadă în fiecare săptămână Batalionul nostru de Gardă, să ne vadă militarii, ține și de o mândrie și de o demnitate națională“, a conchis Bolojan.

© Administrația Prezidențială
POLITICĂ
PNL condamnă “ingerințele nepermise ale Serviciului de Informații Externe al Rusiei în viața politică românească”
Published
1 week agoon
March 4, 2025
Partidul Național afirmă că declarațiile Serviciului de Informații Externe al Rusiei sunt neîntemeiate, inacceptabile și au ca scop știrbirea reputației instituțiilor românești, precum și crearea unor fracturi în cadrul societății noastre și condamnă aceste ingerințe.
Precizările vin după ce Serviciul rus de Informații Externe (SVR) a susținut marți, într-un comunicat de presă, preluat și de TASS, că liderii Uniunii Europene se află în mod evident în spatele deciziei de a aduce acuzații împotriva candidatului la președinția României Călin Georgescu.
”În aceste momente, observăm ingerințele nepermise pe care le face Serviciul de Informații Externe (SVR) al Federației Rusă în viața politică românească, în politicile statului român, dar și în viața societății românești, precum și atacurile nepermise la adresa unor instituții democratice. Declarațiile acestui serviciu, reprezentant al statului rus, sunt neîntemeiate, inacceptabile și au ca scop știrbirea reputației instituțiilor românești, precum și crearea unor fracturi în cadrul societății noastre. PNL condamnă cu toată forța aceste ingerințe, care nu sunt deloc întâmplătoare și care nu sunt primele. După ingerințele constatate de noi în procesul electoral, acum observăm că ele se fac în mod direct și asumat, printr-un serviciu de informații cunoscut pentru tacticile sale de influențare și de slăbire a societăților democratice”, se arată într-un comunicat al PNL.
Potrivit sursei citate, comportamentul serviciilor de informații ruse este deja bine cunoscut în tot spațiul european.
”Știm și tacticile, știm și scopul. Rolul activ pe care îl au serviciile ruse în încercarea lor de a destabiliza instituțiile democratice, de a introduce neîncrederea în țările din componența Uniunii Europene, precum și dorința lor de a produce cât mai multe fracturi în societățile democratice au fost observate de către toți partenerii din cadrul Uniunii Europene”, adaugă liberalii.
PNL arată că va continua să acționeze pentru creșterea rezilienței societății românești și va condamna ferm orice ingerință a Federației Ruse.
”Ne-am ales drumul european pentru că noi credem în valorile democratice și vom lupta să le apărăm și să ne consolidăm instituțiile statului. România este parteneră a structurilor euroatlantice și nu va face niciun pas înapoi. Vom menține relațiile noastre euro-atlantice pentru bunăstarea românilor, precum și pentru siguranța și securitatea acestora!”, mai afirmă liberalii.
La comunicatul SVR a reacționat și prim-ministrul Marcel Ciolacu.
Rusia, o țară unde opozanții politici sunt torturați sau omorâți, nu poate dicta pe cine aleg românii, a afirmat Ciolacu, adăugând: “Faptul că un serviciu secret al Rusiei se poziționează față de decizii ale autorităților române este de netolerat!”.
Și Ministerul Afacerilor Externe a afirmat că afirmațiile recente ale serviciilor rusești “sunt ridicole și complet neavenite”.
POLITICĂ
Rusia, o țară unde opozanții politici sunt torturați sau omorâți, nu poate dicta pe cine aleg românii, afirmă Ciolacu: Faptul că un serviciu secret al Rusiei se poziționează față de decizii ale autorităților române este de netolerat
Published
2 weeks agoon
March 4, 2025
Rusia nu poate transmite autorităților române pe cine să ancheteze și pe cine nu, Rusia nu poate dicta pe cine să aleagă românii și nu poate fi un model de bune practici de democrație, a afirmat premierul Marcel Ciolacu, marți, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
“Faptul că un serviciu secret al Rusiei se poziționează față de decizii ale autorităților române este de netolerat! Rusia nu poate transmite autorităților române pe cine să ancheteze și pe cine nu. Rusia nu poate dicta pe cine să aleagă românii și pe cine nu. Rusia nu poate fi un model de bune practici de democrație. Rusia este o țară în care opozanții politici sunt torturați, aruncați în închisori sau omorâți. Pe scurt: în Rusia, drepturile omului și democrația sunt o glumă proastă! Dincolo de retorica politică, românii au ocazia să înțeleagă în mod direct cine sunt forțele care încearcă să submineze parcursul european și euro-atlantic al României”, a scris Ciolacu.
“Conform datelor disponibile, birocrația europeană a declarat război “liderilor nesistemici” care îl susțin deschis pe președintele american Donald Trump și refuză să urmeze instrucțiunile elitelor liberale conducătoare ale UE”, a declarat biroul de presă al SVR, instituție condusă de Serghei Narîșkin.
Potrivit SVR, „Bruxelles-ul este extrem de îngrijorat că noul lider american ar putea slăbi suprastructura globalistă europeană și se bazează în această acțiune pe lideri conservatori cu orientare națională, precum premierul ungar Viktor Orban, premierul slovac Robert Fico și candidatul la președinția României Călin Georgescu”.
“Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a jucat un rol-cheie în recunoașterea ca nevalabile a rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale din România, a cerut autorităților actuale de la București să îi interzică lui Georgescu să participe la turul al doilea din luna mai. Ea a avertizat că dacă acest reprezentant al „forțelor nesistemice” își continuă campania electorală, Uniunea Europeană va restricționa accesul României la fondurile sale”, se arată în comunicat.
“Elita totalitar-liberală europeană se teme în mod clar de o “cotitură conservatoare” în Europa sub influența lui Trump”, a subliniat SVR, adăugând că “Bruxelles-ul nu economisește resurse în încercările sale de a implementa un astfel de scenariu”.
“După un atac asupra lui Georgescu, este foarte probabil că mainstream-ul liberal european va face noi încercări de a înăbuși disidența în UE. Principala lor țintă va fi Ungaria, ca ‘bastion al conservatorismului european’, iar un bun pretext vor fi viitoarele alegeri parlamentare din această țară de anul viitor”, a conchis SVR.
Călin Georgescu, fost candidat la alegerile prezidențiale în 2024, a fost pus oficial sub acuzare de Parchetul General, săptămâna trecută, pentru săvârșirea a șase infracțiuni, printre care acțiuni împotriva ordinii constituționale; inițierea sau constituirea unei organizații cu caracter fascist, rasist ori xenofob; promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid.
În aceeași zi cu comunicatul difuzat de SVR, Călin Georgescu a declarat într-o serie de interviuri că susține organizarea unui referendum privind ieșirea României din Alianța Nord-Atlantică și din Uniunea Europeană, precizând totodată că România nu are nevoie de fondurile europene pentru a se dezvolta.
În România, Curtea Constituțională a luat o decizie fără precedent într-o țară democratică, respectiv anularea alegerilor prezidențiale din 2024, constatând că procesul electoral a fost viciat în integralitatea sa. Decizia a venit după ce Consiliul Suprem de Apărare a Țării a desecretizat rapoartele serviciilor de informații, analize și date care au relevat că România a fost vizată de 85.000 de atacuri cibernetice având mod de operare al unui actor statal, au identificat o campanie finanțată și coordonată de creștere accelerată a profilului candidatului independent Călin Georgescu, iar contraspionajul românesc a identificat date privind intențiile unor persoane de a afecta suveranitatea României și de a sprijini accesul lui Călin Georgescu, candidat anti-NATO și anti-UE, la funcția de președinte.
Europenii au condamnat manipularea la scară largă specifică Rusiei în alegerile din România
Ulterior, președintele de la acea vreme, Klaus Iohannis, a nominalizat direct Rusia ca actor ce a stat în spatele acestei operațiuni hibride împotriva României, subliniind că este vorba despre modul de acțiune în această direcție și că procedura de atribuire va dura. În același timp, și președintele francez Emmanuel Macron și fostul premier belgian Alexander De Croo au arătat cu degetul spre Rusia, o poziție de condamnare a ingerințelor la adresa democrației venind și din partea președintelui german Frank-Walter Steinmeier. De asemenea, un raport oficial al guvernului francez a confirmat “manipularea pe scară largă” a alegerilor din România, primele alegeri democratice majore din Europa anulate din cauza ingerințelor străine.
Poziția exprimată de SUA anul trecut vs. poziția exprimată de noul vicepreședinte al SUA
Poziția SUA cu privire la ingerințele externe în alegerile din România a fost exprimată anul trecut pe multiple paliere, în timpul administrației Biden. Delegația Congresului SUA la NATO, s-a arătat “profund îngrijorată de dovezile convingătoare” privind influența Rusiei în alegerile din România, precizând că “suntem alături de România în preocuparea sa de a organiza alegeri prezidențiale libere și corecte”. Și Comisia din SUA pentru securitate și cooperare în Europa a condamnat ferm “interferenţa malignă a Rusiei în alegerile din România”.
“Orice îndepărtare a politicii externe a României de alianțele sale occidentale prin interferența unui actor străin ar avea un impact negativ grav asupra cooperării România-SUA în materie de securitate“, a transmis, la momentul respectiv, și Departamentul de Stat.
Însă, noul vicepreședinte american J.D. Vance a lansat vineri, 14 februarie, de la tribuna Conferinței de Securitate de la München, critici dure la adresa unor decizii recente din Europa, citând anularea alegerilor prezidențiale din România, și avertizând că amenințarea principală pentru democrația europeană nu vine dinspre Rusia sau China, ci din interior, printr-o renunțare treptată la valorile fundamentale comune cu Statele Unite.
El a criticat anularea alegerilor prezidențiale din România și într-un discurs susținut la conferința conservatoare CPAC de la Washington, precizând că nu poți avea valori democratice comune cu Statele Unite dacă “anulezi alegerile pentru că nu-ți place rezultatul”.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Ilie Bolojan participă sâmbătă la videoconferinţa convocată de premierul britanic Keir Starmer după discuțiile SUA – Ucraina de la Jeddah

Canada: Mark Carney a preluat mandatul de premier de la Justin Trudeau cu mesajul că țara “nu va face parte niciodată din SUA”

Antonio Costa îi convoacă pe liderii UE la summitul Consiliului European axat pe competitivitate, apărare și Ucraina. Va avea loc o primă dezbatere privind viitorul buget pe termen lung

Secretarul general NATO deschide ușa normalizării “pas cu pas” a relațiilor cu Rusia după încheierea războiului: Să nu fim naivi cu privire la ruși, dar Rusia este acolo, nu va dispărea

“Germania s-a întors!”, exclamă Merz după acordul istoric privind creșterea datoriei pentru a finanța înarmarea: “Germania își aduce marea contribuție la apărarea libertății și păcii în Europa”

Trump anunță că SUA au avut “discuții foarte bune și productive” cu Putin: Este o șansă foarte bună ca acest război să se încheie

UE salută finalizarea negocierilor pentru Tratatul de Pace dintre Armenia și Azerbaidjan

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

Bolojan se va consulta cu Guvernul înainte de summitul Consiliului European: Vor fi două categorii de fonduri pentru apărare, unele gestionate la nivel național și altele integrat european

Raport Comisia Europeană: 70% dintre consumatorii europeni au încredere că drepturile lor sunt respectate de comercianți, însă riscurile online persistă

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

Nu putem vorbi de securitate la Marea Neagră fără Turcia, afirmă Ilie Bolojan într-un semnal al susținerii României pentru rolul Turciei în securitatea europeană

Ilie Bolojan, după primul său Consiliu European: Am stabilit ca prioritară întărirea flancului estic, de la Baltică la Marea Neagră. Prioritățile militare ale României vor fi stabilite în comun cu NATO

Ilie Bolojan: România nu va trimite trupe în Ucraina, ci poate fi un hub logistic pentru alte trupe; România va participa la reuniunea șefilor apărării de la Paris

Premierul Marcel Ciolacu: Când românii mai aud vreun mistic care le spune că nu avem nevoie de banii europeni, să se gândească cum ar fi arătat astăzi România fără această sursă importantă de finanțare
Trending
- ROMÂNIA1 week ago
Emil Boc, primarul orașului Cluj-Napoca, a fost numit raportor pentru „Uniunea Competențelor” în cadrul Comitetului European al Regiunilor
- INTERNAȚIONAL1 week ago
Înfrângere pentru Trump la o zi după discursul din Congres: Curtea Supremă a respins decizia liderului SUA de a opri ajutoare externe de 2 miliarde de dolari prin USAID
- BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII1 week ago
CEO Renault, Luca de Meo, semnalează: Centrul de greutate al industriei auto s-a transferat în China. Este timpul ca Europa să renunțe la reglementările ce constrâng capacitatea de inovare a companiilor
- ROMÂNIA1 week ago
Marcel Ciolacu îi va transmite Ursulei von der Leyen că este de acord cu alocarea suplimentară de fonduri pentru armament: „Cu condiția ca banii să ajungă la fabrici din industria românească de apărare”
- ROMÂNIA1 week ago
INTERVIU Directorul general Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță: Proiecte americane de 15 miliarde de dolari implementate în România în parteneriat cu SUA. Continuăm proiectele începute în primul mandat al președintelui Donald Trump