Connect with us

INTERNAȚIONAL

Klaus Iohannis: Parteneriatul Strategic cu SUA este o garanție pentru modernizarea României

Published

on

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, salută marcarea a 5 ani de la adoptarea Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre România şi Statele Unite ale Americii, document fundamental al relaţiei strategice dintre România şi SUA.

“Declaraţia Comună privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre România şi Statele Unite ale Americii reflectă viziunea noastră comună a unui Parteneriat Strategic mai extins şi mai profund, ancorat în valorile euro-atlantice și în interesul pentru gestionarea riscurilor şi ameninţărilor comune la adresa celor două state şi a securităţii euro-atlantice, în ansamblu. Declaraţia este primul document politic bilateral care consacră Parteneriatul Strategic cu Statele Unite, punând accent pe caracterul său durabil, dinamic şi pe termen lung”, a declarat președintele, conform unui comunicat remis CaleaEuropeana.ro.

FOTO: Administrația Prezidențială

FOTO: Administrația Prezidențială

”Angajamentul împărtășit de România şi SUA pentru asigurarea securităţii în spaţiul transatlantic a reprezentat, cu precădere în aceşti 5 ani de la adoptarea Declaraţiei, un catalizator pentru abordarea comună a provocărilor globale şi va rămâne, şi pe viitor, un pilon esenţial pentru realizarea obiectivelor noastre.

Cooperarea bilaterală în domeniul politico-militar şi de securitate a atins un nivel deosebit de excelenţă, ilustrat inclusiv prin operaţionalizarea proiectului strategic al Facilităţii de apărare împotriva rachetelor balistice din cadrul Bazei Deveselu şi de implementarea măsurilor cuprinse în Iniţiativa de Reasigurare Europeană, promovată de SUA. Totodată, România și SUA vor coopera îndeaproape pentru implementarea deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Varșovia.

Concomitent cu amplificarea cooperării în domeniul politico-militar şi de securitate, dimensiune-cheie a Parteneriatului Strategic, România şi SUA acţionează permanent pentru dinamizarea relaţiilor economice prin creşterea volumului schimburilor comerciale şi a investiţiilor. Trebuie totodată să continuăm să lucrăm împreună şi pentru consolidarea dimensiunii de cercetare, ştiinţă şi inovare şi în domeniul contactelor inter-umane, inclusiv pentru admiterea României în programul Visa Waiver, având în vedere că popoarele noastre împărtăşesc o istorie comună de legături strânse, aşa cum menţionează Declaraţia Comună.

În actualul context regional, european şi global complex, România – unul dintre cei mai de încredere şi predictibili parteneri strategici ai SUA – va continua, alături de Statele Unite, eforturile de promovare a valorilor democratice, în susţinerea împlinirii aspiraţiilor pentru un viitor mai sigur, mai paşnic şi mai prosper.

România este hotărâtă ca, împreună cu Statele Unite, să investească în continuare în substanţa strategică a cooperării bilaterale, privind această investiţie ca pe o garanţie pentru modernizarea sa’’, a declarat președintele.

Citiți și România și SUA aniversează astăzi cinci ani de la semnarea Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic

Declarația Comună a fost semnată cu prilejul vizitei președintelui României, Traian Băsescu, la Washington, și a întrevederii avute cu omologul său american, Barack Obama. În același context a fost semnat Acordul între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România de către ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, și secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton, actualmente candidat al Partidului Democrat pentru alegerile prezidențiale din SUA. Sistemul antirachetă a fost inaugurat pe 12 mai 2016.

Citiți și Klaus Iohannis se pregătește pentru noua administrație americană: Președintele a cerut elaborarea unui plan de lucru pentru intensificarea Parteneriatului Strategic cu SUA

Președintele Klaus Iohannis a cerut diplomației române, încă de acum două săptămâni elaborarea unui plan privind aprofundarea și extinderea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite, mai ales în contextul aniversării a 5 ani de la semnarea Declarației Comune, și a 20 de ani în 2017 de la semnarea Parteneriatului.

Declarația comună ”este documentul esenţial care a relansat şi modernizat Parteneriatul nostru Strategic, care anul viitor va împlini 20 de ani de la lansare. Este o oportunitate pentru a reflecta serios ce putem face, împreună cu partenerii americani, pentru aprofundarea şi extinderea sa. Vă rog să elaboraţi un plan de lucru în acest sens, care să vizeze – în scopul pregătirii interacţiunii cu viitoarea administrație americană – intensificarea cooperării în domeniul securitar, inclusiv în aplicarea deciziilor Summitului NATO din iulie, creşterea cooperării economice şi a investiţiilor, respectiv privind cercetarea, inovarea, educaţia şi, nu în ultimul rând, progrese palpabile privind eliminarea vizelor”, a transmis Iohannis ambasadorilor români, cu ocazia Reuniunii Anuale a Diplomației Române.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este parte a programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

SUA

Prima întâlnire dintre șeful diplomației române și ambasadorul agreat al SUA la București, Adrian Zuckerman. Accederea României la Programul Visa Waiver, subiect discutat

Published

on

© Ambasada României în Statele Unite ale Americii / Romanian Embassy in US - Facebook

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu l-a primit sâmbătă, 14 decembrie 2019, pentru prima dată, pe ambasadorul agreat al SUA la București, Adrian Zuckerman, în vederea prezentării copiei scrisorii de acreditare, potrivit comunicatului oficial.

Reamintim că în urmă cu trei săptămâni, Adrian Zuckerman a fost confirmat de Senatul american în funcția de ambasador în România, avocatul propus de președintele Statelor Unite Donald Trump pentru această funcție fiind cel care îl succedă pe Hans Klemm.

Ministrul Bogdan Aurescu a reamintit obiectivul, de mare importanță pentru cetățenii români, al accederii țării noastre în Programul Visa Waiver.

În același timp, a menționat faptul că societatea românească este una dintre cele mai pro-transatlantice și pro-americane din Europa, iar țara noastră acționează în mod constant, în interiorul UE și al NATO, pentru întărirea legăturii transatlantice.

Ministrul Bogdan Aurescu a arătat că este necesar un proces continuu de follow-up, care să permită implementarea deplină a deciziilor strategice adoptate, inclusiv în domeniul securității energetice și în domeniul 5G.

Ministrul Bogdan Aurescu și ambasadorul agreat al SUA au realizat o trecere în revistă a priorităților din relația bilaterală, în pregătirea dialogului politico-diplomatic din 2020, când se vor împlini 140 de ani de la stabilirea relațiilor bilaterale. În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a reamintit aspectele abordate în discuția recentă foarte bună cu secretarul de stat al SUA.

A existat, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la contextul regional de securitate, ministrul Bogdan Aurescu subliniind că România este un aliat de încredere al SUA, deosebit de implicat și pro-activ în regiunea Mării Negre și a evidențiat necesitatea creșterii prezenței militare americane pe teritoriul României.

Ambasadorul agreat Adrian Zuckerman a exprimat angajamentul său ferm de a contribui la dezvoltarea puternică a Parteneriatului Strategic, subliniind aprecierea de care România se bucură din partea Președintelui Donald Trump și la nivelul întregii Administrații a SUA și menționând că ,,România nu poate avea un prieten mai bun decât SUA”.

Totodată, diplomatul american a remarcat transformarea remarcabilă a României în cei 30 de ani de la Revoluția din 1989, țara noastră devenind unul dintre cei mai fermi aliați ai SUA, membru al NATO și UE, cu o democrație robustă, cu respect pentru principiile statului de drept și ale economiei de piață.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Mesajul ambasadorului SUA la București, Hans Klemm, la sfârșit de mandat: ”Vă mulţumesc pentru căldura cu care m-aţi primit peste tot în România”

Published

on

© U.S Embassy - Facebook

Ambasadorul Hans Klemm şi-a încheiat mandatul şi a părăsit astăzi România, anunță ambasada SUA la București.

“Vă mulţumesc pentru căldura cu care m-aţi primit peste tot în România. Sărbători fericite tuturor!”, este mesajul pe care l-a transmis ambasadorul Hans Klemm, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a reprezentanţei diplomatice americane.

Reamintim că preșefintele Klaus Iohannis l-a decorat pe Hans Klemm la finalul mandatului de ambasador.

Parteneriatul strategic dintre România şi SUA este “mai solid” şi “mai dinamic” decât în orice moment din istoria sa, a declarat, marţi, preşedintele Klaus Iohannis, la ceremonia de decorare a ambasadorului Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Hans Klemm, cu Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Mare Cruce.

Şeful statului a subliniat că Hans Klemm a contribuit “extraordinar” la dezvoltarea relaţiilor dintre România şi SUA.

Citiți și: Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, îl va primi pe ambasadorul agreat al Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Adrian Zuckerman

Continue Reading

ROMÂNIA

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, îl va primi pe ambasadorul agreat al Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Adrian Zuckerman

Published

on

© Adrian Zuckerman/ Linkedin

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, îl va primi sâmbătă pe ambasadorul agreat al Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Adrian Zuckerman, pentru prezentarea copiilor scrisorilor de acreditare, a informat MAE, potrivit Agerpres.

De profesie avocat, Zuckerman a emigrat în Statele Unite din România la vârsta de 10 ani şi vorbeşte fluent limba română.

El îl înlocuieşte la Bucureşti pe Hans Klemm care a fost ambasadorul SUA în România din data de 21 septembrie 2015.

Adrian Zuckerman a fost confirmat miercuri de Senatul american în funcția de ambasador în România, avocatul propus de președintele Statelor Unite Donald Trump pentru această funcție devenind astfel cel care îl va succeda pe Hans Klemm, informează Digi24

Senatul american a acordat 65 de voturi în favoarea lui Zuckerman și 30 împotrivă.

Astfel, Adrian Zuckerman poate să-și preia acum postul de la București, după ce președintele Donald Trump îi va semna scrisorile de acreditare.

Adrian Zuckerman, cel care îl va succeda pe Hans Klemm, a primit la 26 septembrie avizul Comisiei pentru Relații Externe a Senatului Statelor Unite.

La 31 iulie, liderul de la Casa Albă, Donald Trump, a trimis către Senatul SUA nominalizarea lui Adrian Zuckerman pentru funcția de ambasador extraordinar și plenipotențial al Statelor Unite în România, după ce, anterior, la 24 iulie, șeful statului american îl nominalizare pe Zuckerman, un avocat care la 10 ani a emigrat din România în SUA şi care este vorbitor fluent de limba română, pentru acest post.

Continue Reading

Facebook

Europarlamentarul Clotilde Armand, Renew Europe, organizează Conferința „Europa de Vest vs. Europa de Est? Nu. O Europă mai convergentă” București, vineri, 13 decembrie a.c., începând cu orele 11:00, la hotel Hilton – Athénée Palace, Salon Le Diplomat

Advertisement
Advertisement

Trending