Klaus Iohannis participă la primul summit după adoptarea Agendei Liderilor UE. Președintele va fi prezent vineri la Summitul Social privind creșterea economică de la Göteborg

Președintele Klaus Iohannis va fi prezent vineri la Göteborg acolo unde reprezenta România la Summitul Social privind promovarea locurilor de muncă echitabile și a creșterii economice în Uniunea Europeană, primul summit european care are loc după adoptarea Agendei Liderilor UE la precedenta reuniune a Consiliului European din 19-20 octombrie.

FOTO: Administrația Prezidențială

”Vineri, 17 noiembrie, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va participa la Summitul Social privind promovarea locurilor de muncă echitabile și a creșterii economice în Uniunea Europeană. Acest Summit va avea loc la Göteborg, în Regatul Suediei”, a informat marți într-o declarație de presă, Mădălina Dobrovolschi, purtătorul de cuvânt al președintelui.

Aceasta precizat că summitul din Suedia va reuni șefii de stat și de guvern din statele membre ale Uniunii Europene, parteneri sociali, dar și alți membri, actori cheie la nivel înalt.

”Formatul Summitului va include următoarele segmente – mai întâi o sesiune plenară introductivă și apoi vor fi trei sesiuni tematice desfășurate în paralel. Aș preciza care sunt tematicele acestor sesiuni: accesul pe piața forței de muncă, situația pieței forței de muncă și tranziția dintre locurile de muncă pe piața muncii. Președintele României va avea o intervenție în cadrul sesiunii cu tema „Accesul pe piața forței de muncă”. Cu prilejul Summitului, va avea loc și o reuniune informală a liderilor Uniunii Europene, dedicată acțiunilor viitoare ale Uniunii în zona tematicilor culturale și de educație”, a mai completat aceasta.

Participarea la summitul de la Göteborg va fi urmată, la o săptămână distanță, de prezența la Bruxelles, la al cincilea summit al Parteneriatul Estic. (mai multe detalii aici).

În scrisoarea transmisă liderilor, președintele Consiliului European a punctat că summitul din Suedia este un moment important pentru consolidarea agendei sociale europene, mai ales din perspectivă educațională și culturală.

”Educația și cultura reprezintă sursa de milioane de locuri de muncă și de creștere în statele noastre membre și instrumente pentru reducerea inegalităților. Dar să nu uităm că ele constituie unul dintre pilonii cheie ai comunității noastre. Deoarece Europa este, în primul rând, o comunitate de cultură. O moștenire bogată și puternică ne face mândri, dar, mai presus de toate, ne face pe noi, europenii. Fără patrimoniul nostru cultural, Europa pur și simplu nu ar putea exista. Prin urmare, este obligația noastră de a cultiva cultura și de a facilita schimburile în domeniul educației, astfel încât oamenii noștri, cu diferitele lor medii culturale și istorice, să se cunoască mai bine și să se inspire și mai mult”, a arătat Donald Tusk în scrisoarea transmisă liderilor UE.

Urmăriți și VIDEO Klaus Iohannis la sosirea la Consiliul European: În 2019 vom serba Ziua Europei cu un summit al liderilor UE în România, la Sibiu

Citiți și România va deveni prima țară din Uniunea Europeană care va găzdui un summit al liderilor UE chiar de Ziua Europei

Summitul social din Suedia este prima reuniune la nivelul liderilor după ce aceștia au adoptat la Consiliul European din octombrie o Agendă a Liderilor care mai cuprinde și un summit al șefilor de stat sau de guvern pe 9 mai 2019, de Ziua Europei, la Sibiu.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.