Klaus Iohannis participă luni la ședința solemnă a Parlamentului României dedicată omagierii Regelui Mihai I

Presedintele Klaus Iohannis participă luni, de la ora 15:00, la ședința solemnă a Parlamentului României, organizată în memoria Regelui Mihai I.

Pe agenda oficială a șefului statului, remisă de Administrația Prezidențială, este anunțată participarea lui Klaus Iohannis la ”Ședința solemnă comună a Parlamentului dedicată omagierii personalității Majestății Sale Regele Mihai I”.

Foto: Administrația Prezidențială

Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc luni într-o şedinţă solemnă comună pentru comemorarea regelui Mihai, la care sunt invitaţi preşedintele României, Guvernul, custodele coroanei regale, membrii familiei regale, precum şi parlamentari şi miniştri din Republica Moldova.

Citiți și Klaus Iohannis a ținut un moment de reculegere la întâlnirea cu ambasadorii statelor UE după ce a aflat de moartea Regelui Mihai I

Potrivit memorandumului aprobat de conducerea celor două Camere, ”Parlamentul României, organul reprezentativ suprem al poporului român, are menirea de a continua şi împlini dezideratele testamentului politic al Majestăţii Sale, Regele Mihai I al României, de a face din România ”o ţară statornică, prosperă şi admirată în lume”, o Românie suverană şi democratică. În acest moment trist în care naţiunea română îşi conduce pe ultimul drum Suveranul, Parlamentul României va omagia personalitatea Majestăţii Sale, Regele Mihai I al României, în cadrul unei şedinţe solemne comune a Senatului şi Camerei Deputaţilor în debutul ceremoniilor oficiale ale funeraliilor regale, respectiv în ziua de luni, 11 decembrie 2017, ora 15:00”.

Regele Mihai, ultimul monarh al României și cel din urmă lider de stat din Europa din timpul celui de-al Doilea Război mondial a murit pe 5 decembrie la vârsta de 96 de ani la reședința sa din Elveția.

Ultimul discurs pe care Regele Mihai l-a susținut în plenul Parlamentului României a avut loc pe 25 octombrie 2011, la aniversarea de 90 de ani a Regelui, atunci când acesta a rostit unul dintre cele însemnate citate ale sale: ”Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri”.

Trupul neînsuflețit al Regelui va fi adus în țară pe 13 decembrie și va fi așezat în Holul de Onoare al Castelului Peleș pentru ca personalități, lideri politici și reprezentanți ai corpului diplomatic să poate aduce un ultim omagiu regelui Mihai I. Miercuri, 13 decembrie 2017, la ora 18.00, corpul neînsuflețit al Majestății Sale Defuncte va fi transportat de la Castelul Peleș la Sala Tronului din Palatul Regal, acolo unde vor putea participa toți cei care vor dori să depună flori și să se închine la catafalcul Majestății Sale Defuncte. (programul detaliat aici).

Regele Mihai va fi înmormântat sâmbătă, 16 decembrie, la Mânăstirea Curtea de Argeș.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.