JAPONIA
Klaus Iohannis, primit de împăratul Naruhito: Relațiile de peste un secol România-Japonia sunt mai puternice ca niciodată și au căpătat o dimensiune strategică
Published
2 years agoon

Preşedintele Klaus Iohannis şi soţia sa, Carmen Iohannis, au fost primiţi, marţi dimineaţa, la Palatul Imperial din Tokyo, de Împăratul Japoniei, Naruhito, şi Împărăteasa Japoniei, Masako, ca parte a vizitei pe care șeful statului o efectuează în Japonia pentru semnarea Declarației Comune de instituire a Parteneriatului Strategic dintre România și Japonia.
“O onoare să-l întâlnesc astăzi pe Majestatea Sa, Împăratul Naruhito al Japoniei, la Tokyo. Relațiile de peste un secol dintre România și Japonia sunt mai puternice ca niciodată și au căpătat o dimensiune strategică“, a scris, pe Twitter, șeful statului, după întâlnirea cu împăratul nipon.
An honour to meet today His Majesty the Emperor Naruhito of #Japan in #Tokyo. The century-long relations between Romania 🇷🇴 and Japan 🇯🇵 are stronger than ever and have acquired a strategic dimension. pic.twitter.com/Je4UxStpDw
— Klaus Iohannis (@KlausIohannis) March 7, 2023
Potrivit Administrației Prezidențiale, discuţiile s-au purtat pe segmente separate, preşedintele Iohannis cu Împăratul Naruhito, respectiv Prima Doamnă cu Împărăteasa Masako.
Conform protocolului imperial nipon, discuţiile nu se desfăşoară după o agendă prestabilită, iar Împăratul şi Împărăteasa Japoniei nu abordează subiecte politice. Sunt recomandate subiectele relevante din perspectiva statutului pe care îl împărtăşesc cei doi interlocutori – acela de reprezentant al ţării şi naţiunii.
De exemplu, pot fi abordate teme legate de identitatea şi specificul României şi poporului român, precum şi de contribuţia acestora la patrimoniul universal. De asemenea, este binevenită abordarea unor subiecte care să ateste legăturile trainice şi îndelungate dintre poporul român şi poporul japonez, consemnate la nivel diplomatic de peste un secol (102 ani). Temele cu un puternic impact umanitar şi relevante pentru naţiune sunt în mod predilect abordate de către cuplul imperial japonez. În acest context, este posibilă referirea exclusiv la suferinţa provocată oamenilor de unele evenimente, precum pandemia de coronavirus sau războiul din Ucraina.
Luni, președintele s-a întâlnit cu președinții Dietei japoneze.
Marţi, Klaus Iohannis urmează să fie primit la sediul Guvernului de premierul nipon, Fumio Kishida, cu care va semna Declaraţia comună de instituire a Parteneriatului Strategic România-Japonia.
Principalul obiectiv și eveniment al acestei vizite este ridicarea relației bilaterale la nivel de Parteneriat Strategic, prin semnarea de către președintele României și prim-ministrul Japoniei a Declarației Comune de Instituire a Parteneriatului Strategic dintre România și Japonia. Semnarea documentului încheie astfel un amplu proces de consultări și negocieri, la cinci ani de la adoptarea deciziei de lansare a acestui Parteneriat Strategic, în cadrul dialogului dintre președintele Klaus Iohannis și regretatul premier Shinzō Abe, de la București. Acesta este al doilea parteneriat strategic încheiat cu un stat asiatic, după cel cu Coreea de Sud.
Instituirea Parteneriatului Strategic cu Japonia va marca, astfel, avansarea cooperării româno-japoneze la cel mai înalt nivel și trecerea la o etapă superioară de valorificare a potențialului bilateral, în baza valorilor și a principiilor împărtășite de cele două țări, pe trei dimensiuni cheie: politica externă și dialogul pe teme de securitate, cooperarea economică și în domeniul asistenței pentru dezvoltare, respectiv cooperarea în domeniile culturii, științei și tehnologiei, inovării, cercetării și dezvoltării.
Preşedintele Klaus Iohannis va avea, miercuri, o întrevedere cu autorităţile locale din Kyoto.
Preşedintele Klaus Iohannis a mai fost în Japonia în 2019, când a participat la ceremonia de întronare a împăratului Naruhito. Cu acea ocazie, şeful statului a avut şi o întrevedere cu premierul nipon de la acea vreme, regretatul Shinzo Abe.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

You may like
Ilie Bolojan, la Forumul de Afaceri al celor Trei Mări: Reconfigurarea forțelor politice și economice impune consolidarea relațiilor cu state interesate de stabilitatea și dezvoltarea regiunii noastre
Giorgia Meloni califică armistițiul de trei zile propus de Putin drept ”insuficient”: Ucraina a arătat că dorește pacea. Acum Rusia este cea care trebuie să demonstreze același lucru
Rachete Patriot: SUA și NATO sunt mai sigure grație angajamentului României față de apărarea aeriană, afirmă ambasadoarea Statelor Unite
Bolojan îl felicită pe Mark Carney pentru câștigarea alegerilor în Canada: România dorește un parteneriat puternic în economie, energie și securitate
UE prelungește până în aprilie 2026 măsurile restrictive împotriva persoanelor responsabile de acțiuni care vizează destabilizarea, subminarea sau amenințarea suveranității și independenței R. Moldova
Liderii instituțiilor UE îl felicită pe Mark Carney pentru victoria în alegerile anticipate din Canada: „Legătura dintre Europa și Canada devine din ce în ce mai puternică”
JAPONIA
Expansiunea militară a Chinei este “stupefiantă”, avertizează secretarul general NATO în cursul primei vizite în Japonia: Trebuie să depășim declarațiile comune și să cooperăm mai practic
Published
3 weeks agoon
April 8, 2025
Japonia și NATO intenționează să își ducă parteneriatul la următorul nivel prin intensificarea schimbului de informații și a cooperării în domeniul industriei de apărare, a declarat secretarul general al NATO, Mark Rutte, pentru Japan Times, în condițiile în care alianța militară formată din 32 de membri consideră cooperarea “mai practică” cu Tokyo și alți parteneri din Indo-Pacific drept esențială pentru abordarea provocărilor globale de securitate.
“Trebuie să avem mai multă carne pe oase”, a declarat Rutte într-un interviu acordat în exclusivitate publicației japoneze și din care JT a difuzat mai multe fragmente înaintea unei vizite la Tokyo a șefului Alianței Nord-Atlantice, prima vizită a lui Rutte în regiune de la preluarea mandatului în octombrie anul trecut.
Potrivit lui Rutte, Alianța își propune să extindă legăturile nu numai cu Japonia, ci și cu Australia, Noua Zeelandă și Coreea de Sud – cunoscute în mod obișnuit ca cei patru din Indo-Pacific (IP4) – pentru a permite o mai mare colaborare în domenii precum producția industrială, inovarea și schimburile de date privind chestiuni de interes reciproc.
“Trebuie să depășim … declarațiile comune … haideți să le facem practice”, a declarat secretarul general al NATO.
El a abordat, în context, și expansiunea forțelor armate ale Chinei pe care a calificat-o drept “stupefiantă”.
Mark Rutte a declarat că evoluțiile din războiul din Ucraina, în special ceea ce el a descris ca fiind “sprijinul continuu al Chinei, Coreei de Nord și Iranului pentru mașinăria de război a Rusiei”, au convins membrii NATO că securitatea regiunilor euro-atlantică și indo-pacifică este “mai legată ca niciodată” – un punct de vedere împărtășit și de Tokyo.
Un factor important pare să fie îngrijorarea tot mai mare a Alianței Nord-Atlantice cu privire la capacitățile militare ale Chinei, lipsa de transparență a acesteia în ceea ce privește obiectivele de modernizare militară, asertivitatea sa regională și legăturile tot mai strânse ale Beijingului cu Moscova.
“Creșterea forțelor lor armate și a investițiilor în industria și capacitățile lor de apărare este stupefiantă”, a declarat Rutte.
În ceea ce privește mișcările militare ale Beijingului, secretarul genera al NATO nu s-a ferit de cuvinte.
“Când te uiți la acumularea bazei industriale de apărare în China, când te uiți la faptul că au acum mai multe nave militare care navighează decât SUA, că vor ajunge la 1.000 de focoase nucleare până în 2030, este absolut clar că nu putem fi naivi în privința Chinei”, a spus Rutte.
JAPONIA
SUA, Japonia și Coreea de Sud subliniază ”importanța cooperării NATO cu partenerii din Indo-Pacific” pentru un răspuns rapid la ”evoluțiile și provocările de securitate”
Published
4 weeks agoon
April 4, 2025By
Teodora Ion
Secretarul de stat american, Marco Rubio, și miniștrii de externe nipon și sud-coreean, Iwaya Takeshi și Cho Tae-yul, au avut o întâlnire la Bruxelles, prilejuită de reuniunea ministerială a NATO, la care au luat parte și partenerii din Asia, pentru a consolida cooperarea în ”promovarea siguranței, securității și prosperității celor trei țări și a regiunii mai largi Indo-Pacific, respectând în același timp principiile comune, inclusiv statul de drept”.
Potrivit unei declarații comune publicate de Departamentul de Stat al SUA, cei trei oficiali au ”subliniat importanța cooperării NATO cu partenerii din Indo-Pacific pentru a asigura capacitatea de a răspunde rapid la evoluțiile și provocările de securitate din regiunile euro-atlantică și indo-pacific”.
Statele Unite au reiterat ”angajamentul ferm față de apărarea Japoniei și Coreei de Sud, susținut de forța militară inegalabilă a Americii, inclusiv de capabilitățile sale nucleară”, o exprimare care pare a fi un avertisment îndreptat către Coreea de Nord.
”Toate părțile au fost de acord că angajamentele extinse de descurajare ale SUA față de Japonia și Coreea de Sud rămân esențiale pentru securitatea și stabilitatea Peninsulei Coreene și a regiunii Indo-Pacific”, se arată în declarație.
Japonia și Coreea de Sud și-au exprimat sprijinul ”pentru eforturile Statelor Unite de a implica Rusia și Coreea de Nord în reducerea riscurilor nucleare” și și-au ”reafirmat angajamentul de a consolida apărarea și descurajarea prin promovarea unei cooperări de securitate robuste și întărirea capacităților de apărare”.
Dialogul dintre reprezentanții celor trei țări este foarte important în contextul în care, în luna martie, presa americană relata că Washingtonul ar intenționa să renunțe la un proiect de extindere a forțelor americane staționate în Japonia, urmărind astfel o reducere a cheltuielilor.
Potrivit media americane, oprirea expansiunii prevăzute a forțelor americane în Japonia ar permite economisirea a circa 1,1 miliarde de dolari, însă ele avertizează de asemenea asupra riscului politic pe care acest lucru l-ar reprezenta pentru SUA și Japonia, reducând de asemenea comandamentul și controlul americane în regiunea Pacific.
Japonia servește drept bază pentru proiectarea puterii militare a SUA în regiunea Indo-Pacific, găzduind 54 000 de soldați americani, sute de avioane americane și singurul grup de atac de portavioane al Washingtonului dislocat în avans.
În luna iulie a anului trecut, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunțat o decizie ”istorică” de modernizare a structurii comandamentului militar din Japonia, subliniind amenințările reprezentate de China în Indo-Pacific.
Statele Unite urmăreau astfel să reconstituie Forțele SUA din Japonia (USFJ) ca un cartier general al forțelor comune (JFHQ) care să raporteze comandantului Comandamentului SUA pentru regiunea Indo-Pacific (USINDOPACOM).
CHINA
UE se declară pregătită să răspundă la tarifele lui Trump dacă negocierile eșuează. Cum au reacționat Marea Britanie, Japonia și China la tarifele impuse de SUA
Published
4 weeks agoon
April 3, 2025
Tarifele comerciale impuse de președintele american Donald Trump la nivel mondial atrag promisiuni globale de contramăsuri, cu Uniunea Europeană declarându-se pregătită să răspundă cu astfel de măsuri dacă negocierile pentru un acord eșuează, cu China amenințând cu noi tarife și cu reacții similare din partea Canadei, Japoniei, Marii Britanii și altor economii, relatează Reuters.
Ministerul chinez al Comerțului a declarat că Beijingul “se opune ferm” tarifelor reciproce și “va lua contramăsuri pentru a-și proteja propriile drepturi și interese”, după ce Trump a impus un tarif reciproc de 34% asupra țării.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a descris tarifele universale ale lui Trump drept o lovitură majoră pentru economia mondială și a declarat că Uniunea Europeană este pregătită să răspundă cu contramăsuri în cazul în care negocierile eșuează.
“Finalizăm deja primul pachet de contramăsuri ca răspuns la tarifele pe oțel. Și ne pregătim acum pentru alte contramăsuri pentru a ne proteja interesele și afacerile în cazul în care negocierile eșuează”, a spus ea într-o declarație citită la Samarkand, în Uzbekistan, unde se află pentru primul summit UE – Asia Centrală.
Regatul Unit dorește să încheie un acord cu SUA pentru a “atenua” impactul taxelor vamale și nu intenționează să riposteze imediat, a anunțat ministrul comerțului Jonathan Reynolds.
“Statele Unite fiind cel mai apropiat aliat al nostru, abordarea noastră constă în a rămâne calmi și a ne angaja să încheiem acest acord care sperăm să atenueze impactul a ceea ce a fost anunțat” miercuri, a declarat el.
De la Paris, președintele Macron a anunțat într-un comunicat transmis presei că va convoca sectoarele afectate de tarifele americane în cursul zilei de joi la Palatul Elysee.
De la Berlin au venit reacții din partea industriilor chimice și auto, după cum relatează AFP, citat de Agerpres.
Industria chimică germană, pentru care Statele Unite sunt cea mai mare piață de export, a îndemnat miercuri UE “să-și păstreze capul pe umeri’, subliniind că “o escaladare nu va face decât să agraveze daunele”.
Pe de altă parte, Federația industriei automobilului din Germania (VDA) a estimat că noile taxe vamale “vor crea doar perdanți” și a cerut UE “să acționeze unit și cu forța necesară, continuând să semnaleze disponibilitatea sa de a negocia”.
“Introducerea de tarife de către Statele Unite împotriva UE este o măsură pe care o consider greșită”, a declarat și premierul italian Giorgia Meloni.
Ea dorește “să se ajungă la un acord cu Statele Unite, pentru a evita un război comercial care ar slăbi inevitabil Occidentul în beneficiul altor jucători mondiali”.
Prim-ministrul japonez Shigeru Ishiba a declarat că “Japonia este o țară care face cea mai mare cantitate de investiții în Statele Unite, așa că ne întrebăm dacă are sens ca (Washingtonul) să aplice tarife uniforme pentru toate țările”.
“Trebuie să luăm în considerare ce este mai bine pentru interesul național al Japoniei. Punem toate opțiunile pe masă pentru a lua în considerare cel mai eficient răspuns”, a continuat el.
Tokyo se confruntă cu un tarif reciproc de 24%. Ministrul comerțului Yoji Muto a declarat că Japonia va îndemna SUA să o scutească de măsurile tarifare.
Conducerea din Taiwan a numit tarifele reciproce ale lui Trump “foarte nerezonabile” și a declarat că va aborda problema cu Statele Unite. Rata tarifară propusă nu reflectă situația reală a comerțului dintre Taiwan și SUA, a declarat cabinetul.
Președintele interimar Han Duck-soo a ordonat măsuri de sprijin de urgență pentru întreprinderile afectate, inclusiv pentru sectorul automobilelor, a declarat ministrul industriei, după ce anunțul lui Trump privind tarifele a inclus un nivel de 25 % pentru Coreea de Sud.
La nord de Statele Unite, premierul Mark Carney a declarat că Canada “va lupta împotriva acestor tarife cu contramăsuri” și va “acționa cu scop și cu forță”.
Președintele Claudia Sheinbaum a declarat miercuri că Mexicul nu va urmări un “tit-for-tat (n.r.- retaliere echivalentă) privind tarifele”, ci va anunța mai degrabă un “program cuprinzător” joi.
Prim-ministrul Anthony Albanese a declarat că Australia va încerca să negocieze cu SUA pentru a elimina tarifele fără a recurge la un mecanism de soluționare a litigiilor din Acordul de liber schimb al celor două țări.
Președintele american Donald Trump a anunțat miercuri, în ceea ce a proclamat a fi “Ziua Eliberării”, că Statele Unite vor pune în aplicare “tarife reciproce” pentru toate țările, de “aproximativ jumătate” din ceea ce acestea cer SUA, într-un moment de cotitură pentru economia globală pe care specialiștii îl evaluează drept o escaladare bruscă a războiului comercial.
“2 aprilie 2025 va fi amintită pentru totdeauna ca ziua în care industria americană a renăscut. Timp de decenii, țara noastră a fost jefuită de națiuni apropiate și îndepărtate. Voi semna un ordin executiv istoric care instituie tarife reciproce pentru țările din întreaga lume. Reciproc, ceea ce înseamnă că ei ne-o fac nouă și noi le-o facem lor. (…) Concetățenii mei americani, aceasta este Ziua Eliberării!”, a afirmat liderul american.
Trump a declarat că liderii mondiali care doresc o scutire de la “tarifele sale reciproce” ar trebui să își schimbe politica comercială.
“Dacă se plâng, dacă doriți ca rata tarifului să fie zero, atunci vă construiți produsul chiar aici, în America, deoarece nu există tarif dacă vă construiți fabrica, produsul în America. Și am văzut companii care vin aici așa cum nu am mai văzut până acum. Tarifele oferă țării noastre protecție împotriva celor care vor să facă rău economiei americane și mulți oameni căutau să facă rău economiei americane. Poate nu atât de evident, dar, făceau un rău economic enorm. Dar și mai important, ne vor oferi creștere economică. Aceste tarife ne vor oferi o creștere cum nu ați mai văzut până acum”, a mai precizat liderul de la Casa Albă.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Colaborarea strânsă dintre ICI București și Danubius Exim a contribuit la transformarea cadrului fiscal din România într-unul adaptat realităților digitale, în beneficiul cetățenilor și instituțiilor, subliniază Adrian-Victor Vevera

Vicepreședintele PE, Victor Negrescu: Inteligența artificială nu este doar despre viitor, este prezentul. Fără competențe digitale și educație în AI, riscăm să rămânem în urmă

Ilie Bolojan, la Forumul de Afaceri al celor Trei Mări: Reconfigurarea forțelor politice și economice impune consolidarea relațiilor cu state interesate de stabilitatea și dezvoltarea regiunii noastre

Președintele Turciei a sosit la Roma pentru a discuta cu Giorgia Meloni despre consolidarea cooperării între cele două țări

Giorgia Meloni califică armistițiul de trei zile propus de Putin drept ”insuficient”: Ucraina a arătat că dorește pacea. Acum Rusia este cea care trebuie să demonstreze același lucru

Rachete Patriot: SUA și NATO sunt mai sigure grație angajamentului României față de apărarea aeriană, afirmă ambasadoarea Statelor Unite

Integrarea conceptului de ”gender medicine” în politicile publice de sănătate, o necesitate pentru femeile din România, subliniază senatoarea Nicoleta Pauluic

Bolojan îl felicită pe Mark Carney pentru câștigarea alegerilor în Canada: România dorește un parteneriat puternic în economie, energie și securitate

Ministrul german al Apărării susține că se bazează pe continuarea sprijinului SUA pentru apărarea Ucrainei

Ministrul Apărării, întâlnire la Bruxelles cu Roberta Metsola și Kaja Kallas: Regiunea Mării Negre are importanță strategică pentru securitatea euro-atlantică și relevanță economică majoră pentru UE

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară
Trending
- POLITICĂ1 week ago
Nicușor Dan și-a prezentat programul “România onestă” cu care speră ajungă președinte, promițând că va aduce specialiști pentru “a da o direcție adecvată statului român”
- ROMÂNIA1 week ago
Ilie Bolojan va participa la funeraliile Papei Francisc, al doilea Suveran Pontif din istorie care a vizitat România. Acestea vor avea loc sâmbătă la Basilica Sfântul Petru
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
Președinta Comisiei Europene avertizează X, Meta, Apple și TikTok să respecte regulile în Europa: Suntem pregătiți să punem în aplicare toate normele digitale de care dispunem
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Rusia victorioasă, maximalistă, ofensivă în fața Ucrainei condiționată de America lui Trump. Cât vor asuma europenii din apărarea propriului continent
- ROMÂNIA5 days ago
Astăzi în istorie: 20 de ani de la semnarea Tratatului de Aderare a României la UE. Câteva rezultate ale unei integrări istorice