Connect with us

NEWS

Klaus Iohannis, primul în topul încrederii personalităților publice

Published

on

Şeful statului continuă să ocupe prima poziţie în topul încrederii în personalităţile publice cu 65% încredere multă şi foarte multă (64,6% în februarie), potrivit unui sondaj INSCOP, citat de Evenimentul Zilei.

iohannis-facebook-milano

Barometrul Inscop publicat joi, îl clasează pe locul al doilea pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, cu 40,1% încredere multă şi foarte multă (42,1% în februarie).

Potrivit capital.ro, pe locul al treilea se situează George Maior, cu 24,8% dintre opţiunile de încredere multă şi foarte multă (21,8% în februarie). Premierul Victor Ponta înregistrează 24,4% dintre opţiuni (24,5% în februarie) şi este urmat de primarul Capitalei, Sorin Oprescu, cu 20,1% (22,2% în februarie).

Urmează în ordine: Călin Popescu-Tăriceanu – 17,1% (19% în februarie), Mircea Geoană – 15,8% (16,8% în februarie), Cătălin Predoiu – 15,7% (16,2% în februarie), Traian Băsescu – 15,6% (17,8% în februarie), Monica Macovei – 15,3% (16,3% în februarie), Mihai Răzvan Ungureanu – 15% (17,1% în februarie) şi Alina Gorghiu – 13,5% (12,7% în februarie).

Clasamentul este completat de Ion Iliescu – 10,4% (9% în februarie), Crin Antonescu – 10,2% (12,4% în februarie), Vasile Blaga – 8,4% (10,6% în februarie), Liviu Dragnea – 7,9% (7,3% în februarie), Ioan Rus – 7,6% (6,8% în februarie), Elena Udrea – 4,1% (5,5% în februarie), Kelemen Hunor – 3,8% (3,7% în februarie) şi Laszlo Tokes – 3,2% (4,1% în februarie).

Volumul eşantionului a fost de 1.085 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%. Sondajul a fost realizat de Inscop Research la comanda “Adevărul” în perioada 23-30 aprilie. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

MAREA BRITANIE

Premierul britanic Boris Johnson prezintă marți un vast program de relansare a economiei bazat pe investiții în infrastructuri: Trebuie să punem bazele unei ţări în care fiecare are posibilitatea de a reuşi

Published

on

Premierul britanic, Boris Johnson, va dezvălui un amplu plan de relansare a economiei britanice, axat pe investițiile în infrastructuri, în contextul în care țara sa a fost puternic afectată de pandemia de COVID-19, anunță AFP, citat de Agerpres.

Programul, a cărui valoare se ridică la 1,1 miliarde de euro și care urmează să fie prezentat marți, va include un plan de reconstrucție a școlilor și va avea în vedere 50 de proiecte, au anunțat duminică serviciile premierului britanic.

”Pe măsură ce ne revenim după pandemie, este important să punem bazele unei ţări în care fiecare să aibă posibilitatea de a reuşi, cu tinerele noastre generaţii în centrul acestei misiuni”, a declarat Boris Johnson, citat într-un comunicat.

După ce a fost aspru criticat în legătură cu gestionarea pandemiei de COVID-19, care a făcut peste 43.000 de morţi în Regatul Unit – una din cele mai afectate ţări din Europa -, Boris Johnson are ca sarcină să reuşească ridicarea măsurilor de restricţie şi relansarea economiei.

Măsurile stricte de izolare impuse de la începutul lunii aprilie au avut un puternic impact asupra Produsului Intern Brut al țării, care s-a prăbușit cu 20,4%. Fără ajutor suplimentar din partea statului, rata şomajului ar putea ajunge la niveluri nemaivăzute din anii 1980, depăşind vârful de 3,3 milioane înregistrat în 1984, a scris duminică The Observer, citând o analiză a Bibliotecii Camerei Comunelor.

”A fost un enorm, enorm şoc pentru ţară, dar ne vom reveni foarte bine”, a afirmat Boris Johnson într-un interviu publicat duminică de Daily Mail. ”Dacă boala COVID-19 a fost fulgerul, nu vom întârzia să auzim tunetul în termeni de consecinţe economice. Vom fi pregătiţi”, a dat el asigurări.

Ţara ”nu se va întoarce absolut deloc la austeritate ca în urmă cu zece ani”, sub guvernul conservatorului David Cameron, a ţinut să adauge premierul britanic.

Criticat în privinţa gestionării crizei actuale, Boris Johnson a pierdut din popularitate.

Britanicii sunt de părere că liderul laburiştilor, Keir Starmer, ar fi un şef de guvern mai bun, potrivit unui sondaj Opinium publicat sâmbătă. Circa 37% dintre repondenţi consideră că acesta ar acţiona mai bine decât Boris Johnson, doar 35% fiind de acord că actualul premier este cea mai bună opţiune.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Secretarul general al ONU Antonio Guterres pledează pentru mai mult multilateralism: Sărbătorirea celei de-a 75-a aniversări a Națiunilor Unite, o oportunitate ”de a reinventa împreună lumea” afectată de criza COVID-19

Published

on

©Evan Schneider/ www.un.org

Sărbătorirea celei de-a 75-a aniversări a ONU trebuie să fie o oportunitate ”de a reinventa împreună lumea pe care o împărțim”, afectată de pandemia de COVID-19, a precizat secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, care și-a exprimat speranța organizării unui summit cu participarea celor cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate în septembrie, care să atenueze actuaele disensiuni, anunță AFP și DPA, citate de Agerpres.

Pentru aceasta ”avem nevoie de un multilateralism eficient care să funcţioneze ca un instrument de guvernare globală acolo unde este nevoie”.

”Sper în continuare că un summit P5 va fi posibil înaintea Adunării Generale a ONU”, a declarat presei Antonio Guterres în ajunul celei de-a 75-a aniversări a adoptării, în iunie 1945, a Cartei Naţiunilor Unite.

”Diplomaţia înseamnă contacte, prezenţă. Nimic nu înlocuieşte contactele personale, diplomaţia personală (…) care pot genera empatie, consens, sentimentul comun de a lucra împreună pentru a face faţă provocărilor dramatice cu care ne confruntăm”, a secretarul general al ONU.

Din martie, din cauza pandemiei de COVID-19, reuniunile ONU s-au mutat în mare parte în online, iar diviziunile în Consiliul de Securitate s-au accentuat, cu precădere între Statele Unite și China, cei doi din cinci membri permanenți.

Secretarul general al Națiunilor Unite a subliniat, de asemenea, nevoia inovării. ”Nu putem să ne întoarcem la situaţia anterioară şi să recreăm pur şi simplu sistemele care au înrăutăţit criza. Trebuie să reconstruim mai bine societăţi şi economii mai durabile, mai inclusive şi mai echitabile între sexe”, a precizat Guterres, prezentând o broșură intitulată ”Salvare de vieți, protejare a societăților, recuperare mai bună”, care prezintă acțiunile întreprinse împotriva pandemiei și trasează o foaie de parcurs pentru viitor.

Priorităţile pentru viitor sunt clare: ”acces universal la sănătate, consolidarea solidarităţii între popoare şi naţiuni, regândirea economiei globale împotriva inegalităţii”. La 75 de ani de la adoptarea Cartei ONU, ”trebuie să reimaginăm modul în care naţiunile cooperează”, a insistat secretarul general al organizaţiei.

La 26 iunie 1945, la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, când ţările erau în ruină şi omenirea năzuia la pace, reprezentanţi din 51 de state s-au reunit la San Francisco pentru a semna un document, Carta Organizaţiei Naţiunilor Unite, cuprinzând principiile fundamentale pe care urmau să se bazeze relaţiile internaţionale din acel punct înainte, de la egalitatea suverană a statelor la interzicerea folosirii forţei în aceste relaţii.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Franța și Germania își reafirmă sprijinul față de OMS, promițând finanțare și materiale medicale în contextul crizei COVID-19: Cuplul franco-german reafirmă încrederea în capacitatea OMS de a face faţă acestor riscuri sanitare emergente

Published

on

© Tedros Adhanom Ghebreyesus/ Twitter

Miniștrii francez și german ai sănătății s-au deplasat joi la Geneva pentru a-și arăta sprijinul statelor lor Organizației Mondiale a Sănătății, sub forma unor promisiuni de finanțare și de materiale medicale în contextul pandemiei de COVID-19, anunță AFP, citat de Agerpres.

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a transmis în fața jurnaliștilor că ”este vorba despre prima vizită” a unor miniştri de la instaurarea restricţiilor din cauza pandemiei, arătând că ”Germania şi Franţa sunt prieteni de multă vreme ai OMS”.

În cadrul unei conferințe de presă la Geneva, ministrul francez al sănătății, Olivier Veran, a vorbit despre ”sprijinul Franţei şi al cuplului franco-german faţă de funcţionarea OMS în ceea ce reprezintă ea ca structură multilaterală mondială, un instrument indispensabil în lupta contra evoluţiei maladiilor”.

”Am venit pentru a reafirma încrederea Franţei în capacitatea OMS de a face faţă acestor riscuri sanitare emergente şi de a conduce munca de evaluare pentru a merge spre mai bine”, a transmis oficialul francez.

Acesta a anunțat că țara sa își va consolida contribuția la Organizația Mondială a Sănătății, printr-o donație de 100 de milioane de măști și 90 de milioane de euro, bani ce vor fi utilizați pentru construirea Academiei OMS de la Lyon, destinată formării și cercetării.

La rândul său, ministrul german Jens Spahn a precizat că țara sa va dona OMS măști și materiale medicale, care vor ridica la ”peste 500 de milioane de euro” cotribuția Germaniei la Organizația Mondială a Sănătății în acest an.

Cei doi oficiali europeni au subliniat totuşi că sprijinul ţărilor lor nu vizează să înlocuiască finanţarea americană, SUA fiind cel mai mare furnizor de fonduri al OMS.

”Trebuie să discutăm în cadrul OMS şi cu celelalte state membre şi cu SUA despre modul în care vom lucra şi vom gestiona eventualele schimbări. Deocamdată, nu ştim prea multe despre ce se va întâmpla cu finanţarea. Vrem că rămânem în contact cu ele şi să discutăm cu ele despre cum putem continua împreună în cadrul OMS”, a arătat Spahn.

Amintim că la finalul lunii mai președintele american Donald Trump a anunțat că își încheie relațiile cu Organizația Mondială a Sănătății, pe care a acuzat-o în repetate rânduri de proasta gestionare a pandemiei și că este subordonată Chinei. 

Într-o reacție ulterioară, Uniunea Europeană, prin președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și Înaltul Reprezentat al UE, Josep Borrell, a anunțat că va sprijini în continuare Organizația Mondială a Sănătății și a îndemnat Statele Unite să își reconsidere poziția. 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending