Ministrul Justiției, Stelian Ion, a anunțat luni că va trimite o solicitare Comisiei de la Veneția pentru un aviz în legătură cu proiectul de lege privind desființarea Secției de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ), adoptat în Camera Deputaților cu amendamentul potrivit căruia magistrații nu pot fi trimiși în judecată decât cu încuviințarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), informează Agerpres.
Stelian Ion a susținut o conferință de presă în care a explicat că nu este autorul amendamentului mai sus amintit, această variantă fiind soluția de compromis în vederea adoptării proiectului.
”Vreau să vă spun că, în cursul zilei de astăzi, deja este redactată solicitarea, voi trimite o solicitare de aviz din partea Comisiei de la Veneţia pe acest proiect de alege şi pe acest amendament, pentru că lucrurile trebuie să fie clare. Ni s-a solicitat: întotdeauna când aveţi de făcut anumite modificări pe legile Justiţiei este bine să existe o asemenea consultare. Eu apreciez că este bine să avem acel aviz”, a precizat ministrul Justiției.
Acesta a explicat că amendamentul prin care se solicită avizul CSM pentru trimiterea în judecată a magistraților a fost votat în Camera Deputaților ca o variantă de compromis. ”Trebuie cumva asumat şi de către cei care au votat acest amendament. Pe de altă parte, ar trebui asumat şi de cei care au considerat că este nevoie de garanţii suplimentare. Eu am spus foarte clar de la bun început că trebuie să desfiinţăm această Secţie specială, fără a aduce alte amendamente şi fără aceste aşa-zise garanţii. Aceasta a fost opinia consecventă a Ministerului Justiţiei şi a Guvernului pe această chestiune”, a explicat Stelian Ion.
Camera Deputaţilor a adoptat, săptămâna trecută, un proiect de lege privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) cu mai multe amendamente, printre care şi unul al deputatului minorităţilor naţionale Ionel Stancu, susţinut şi de UDMR, care prevede că magistraţii pot fi trimişi în judecată doar cu încuviinţarea CSM.
Secția specială a reprezentat un punct de îngrijorare pentru experții Comisiei de la Veneția, care a solicitat autorităților române într-un raport dat publicității în luna iunie a anului 2019 să limiteze drastic utilizarea ordonanțelor de urgență și a avertizat că SIIG poate deveni un obstacol în lupta împotriva corupției.
De altfel, desființarea SIIJ a reprezentat unul dintre principalele puncte discutate de ministrul Justiției, Stelian Ion, cu comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders.
La momentul respectiv, oficialul român a reiterat decizia fermă a Guvernului (confirmată prin memorandumul adoptat în data de 20 ianuarie 2021) de a finaliza şi transmite Parlamentului, în cursul lunii aprilie 2021, cele trei proiecte de legi ale justiţiei, puse în dezbatere publică în septembrie 2020, și anume Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legea 304/2004 referitoare la organizarea judiciară şi Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.
Acestea reprezintă unele dintre temele abordate de Stelian Ion în discuțiile cu experții Comisiei Europene, în cadrul Mecanismului European privind Statul de Drept.
”Apreciem cooperarea cu instituțiile din România în contextul noului Mecanism privind Statul de Drept şi contăm pe sprijinul dumneavoastră în consolidarea acestuia, la nivelul Uniunii Europene. În funcție de progresele înregistrate în perioada următoare, există premisele ca România să fie evaluată doar în cadrul Mecanismului privind Statul de Drept, iar monitorizarea în context MCV să se finalizeze”, au declarat reprezentanții Comisiei Europene.
Garanții privind ridicarea MCV a primit și premierul Florin Cîțu, care a avut la mijlocul lunii martie o întrevedere în regim de videoconferință cu Věra Jourová, vicepreședintele Comisiei Europene pentru valori și transparență, după ce, anterior, aceasta a discutat și cu vicepremierul Dan Barna, dar și cu președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban.
Comisia Europeană a publicat, la 22 octombrie 2019, cel mai recent raport MCV privind România, care arăta că ”evoluția situației în primele luni ale anului 2019 a constituit o sursă de preocupare majoră pentru Comisie”.
Ulterior, la 30 septembrie 2020, Comisia Europeană a publicat primul raport anual din istoria UE consacrat situației statului de drept în toate țările UE, în care a subliniat că angajamentul Guvernului României de a restabili calea reformei judiciare după declinul din anii 2017-2019 a contribuit la o scădere semnificativă a tensiunilor cu sistemul judiciar, iar societatea civilă a avut un rol important în apărarea statului de drept în România.