România este primul stat membru al Uniunii care a primit acceptul Comisiei Europene de a demara procedurile de achiziție necesare pentru constituirea unei rezerve a Uniunii Europene pe teritoriul țării noastre, a afirmat joi președintele Klaus Iohannis, în cadrul unor declarații de presă care precedă videoconferința liderilor europeni de la ora 17:00.
”La nivelul Uniunii, prin intermediul Comisiei Europene, au fost demarate proceduri de achiziții în comun de echipamente și dispozitive medicale necesare gestionării epidemiei. Este vorba de mănuși, echipamente de protecție, ventilatoare și echipamente de laborator. Având în vedere că situația s-a deteriorat rapid și în țara noastră în ultimele zile, a devenit crucială dezvoltarea urgentă a procedurilor de achiziții comune ale Uniunii lansate pentru echipamente medicale. Este important ca aceste proceduri să fie finalizate cât mai repede cu putință, pentru ca statele membre interesate, adică și noi, și România, să poată intra rapid în posesia acestor produse”, a spus Iohannis.
Președintele a reamintit că la nivel european s-a decis, în baza unui proiect aprobat în timpul președinției României la Consiliul Uniunii Europene, constituirea unei rezerve strategice de echipamente medicale, în cadrul Mecanismului European de Protecție Civilă, destinat prevenirii, pregătirii și reacției Uniunii Europene la diferite crize și dezastre, cum este epidemia cu care ne confruntăm.
”Foarte important, România este primul stat membru al Uniunii care a primit acceptul Comisiei Europene de a demara procedurile de achiziție necesare pentru constituirea acestei rezerve a Uniunii Europene pe teritoriul țării noastre”, a declarat șeful statului, care mai precizat că va sublinia aceste priorități ale României în videoconferința șefilor de stat sau de guvern.
Klaus Iohannis a mai spus că, într-o primă etapă, achiziția derulată de România, în numele Uniunii Europene, în limita sumei de 10 milioane de euro, va viza echipamente medicale de protecție – măști și costume individuale de protecție – și ventilatoare.
”Această procedură se desfășoară independent de achizițiile făcute direct de Comisie, dar, evident, că atunci când aceste materiale vor fi disponibile, vom putea și noi, în România, să solicităm o parte din această rezervă strategică. Voi prezenta în cadrul videoconferinței eforturile pe care România le face deja în proiect, discuțiile cu furnizorii fiind deja demarate, voi solicita o finanțare mai consistentă pe acest program și voi arăta disponibilitatea României de a se implica mai mult și în alte zone din acest mecanism” a mai adăugat președintele.
Reamintim faptul că România se numără printre cele 24 de state membre care participă la procedurile de achiziții publice lansate săptămâna trecută de Comisia Europeană pentru cumpărarea de măști, mănuși și ventilatoare respiratorii. În același context, Comisia Europeană a decis instituirea primei rezerve comune a Uniunii Europene de echipamente medicale de urgență, în contextul crizei sanitare provocate de pandemia noului coronavirus.
Citiți și Liderii europeni, o nouă videoconferință pe tema COVID-19: Șefii de stat sau de guvern din UE, așteptați să anunțe un ”Plan Marshall” pentru redresarea economică a Europei
Referitor la videoconferința liderilor europeni, președintele Klaus Iohannis a mai precizat că le va transmite partenerilor din Uniune că este nevoie de lanțuri de aprovizionare funcționale pentru a asigura accesul adecvat al cetățenilor europene la bunurile esențiale și va cere eliminarea barierelor din lanțurile de aprovizionare și evitarea apariției altor blocaje.
Un alt aspect pe care șeful statului îl va menționa se referă la repatrierea cetățenilor români aflați în prezent fie în afara Uniunii, fie în state membre și care, din motive obiective, doresc să revină în România.
Nu în ultimul rând, președintele Klaus Iohannis a precizat că ”este important să începem să gândim o strategie de recuperare post-criză”.
”Comisia Europeană trebuie încurajată, trebuie să înțeleagă că trebuie dezvoltat un plan de acțiune, bazat pe o evaluare cuprinzătoare a consecințelor și a posibilelor instrumente aplicabile tuturor statelor membre pentru sprijinirea recuperării. Uniunea Europeană în ansamblul său și fiecare stat membru în parte traversează, în aceste momente, o perioadă extrem de dificilă. Ne confruntăm cu o realitate care devine cu fiecare zi mai dramatică și suntem forțați să ne adaptăm rapid și să găsim cele mai bune soluții pentru toți cetățenii noștri. Sunt convins că proiectul european va ieși întărit din această grea încercare, iar noi vom înțelege, o dată în plus, cât de importante sunt valorile, libertățile și credințele care ne unesc și pe care, de multe ori, uităm să le apreciem cum se cuvine”, a conchis președintele.