Connect with us

ONU

Klaus Iohannis salută alegerea lui Bogdan Aurescu în funcția de judecător al Curții Internaționale de Justiție, “o premieră și o victorie pentru România”

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis l-a felicitat joi pe consilierul său pentru politică externă, Bogdan Aurescu, pentru că a devenit primul român ales judecător al Curții Internaționale de Justiție a ONU.

“Este o victorie pentru România, pentru primatul dreptului internațional, care reflectă angajamentul nostru ferm pentru ordinea internațională bazată pe reguli”, a scris Iohannis, pe X (ex-Twitter).

Bogdan Aurescu, fost ministru de externe și actual consilier prezidențial pentru politică externă, a fost ales joi, la New York, drept judecător al Curții Internaționale de Justiție, devenind primul român care va deține această poziție.

Aurescu a fost ales cu 117 voturi din partea Adunării Generale și 9 voturi în cadrul Consiliului de Securitate al ONU.

“Mulțumesc statelor membre ONU pentru încrederea acordată mie și școlii românești de drept internațional. Este, de asemenea, un semn de mare apreciere pentru poziția de principiu a României de a plasa întotdeauna respectul strict pentru dreptul internațional în centrul politicii sale externe, pe care am avut onoarea să o coordonez”, a scris Aurescu, X (ex-Twitter).

Potrivit lui Aurescu, o altă premieră este aceea că, pentru prima dată în istoria CIJ, un judecător din Rusia nu este ales. 

El a mulțumit pentru susținere colegilor din Ministerul Afacerilor Externe, Misiunii Permanente a României la ONU, condusă de ambasadorul Cornel Feruță, și președintelui Klaus Iohannis.

Fostul ministru de externe și actual consilier prezidențial pentru politică externă a candidat pentru funcția de judecător la Curtea Internațională de Justiție a ONU de la Haga, fiind co-nominalizat pentru această candidatură de România și alte nouă state – Olanda, Portugalia, Suedia, Letonia, Italia, Polonia, Peru, Estonia și Bulgaria – și a concurat pentru această poziție cu judecătorul rus Kirill Gevorgian, membru al CIJ din 2015 și vicepreședinte al organismului din anul 2021, din partea grupului regional al Europei de Est.

În vreme ce Bogdan Aurescu a fost nominalizat de zece state, Kirill Gevorgian a fost nominalizat doar de Rusia, China și Belarus.

În luna septembrie, în plenul Adunării Generale a ONU, președintele Klaus Iohannis a solicitat sprijinul țărilor lumii pentru “candidatura solidă” a României la Curtea Internațională de Justiție.

Din septembrie 2004, Bogdan Aurescu a fost Agentul României pentru Curtea Internaţională de Justiţie, coordonând – pe tot parcursul procedurilor – activitatea echipei care a reprezentat România în procesul cu Ucraina de la Curtea Internaţională de Justiţie privind Delimitarea Maritimă în Marea Neagră, finalizat la data de 3 februarie 2009 cu câștigarea a 79,34% din suprafața în dispută, adică a 9700 km² de platou continental și zonă economică exclusivă care au revenit României – unica extindere de jurisdicție suverană și drepturi suverane ale României după 1918.

Bogdan Aurescu este și membru al Comisiei de la Veneția (membru supleant din 2002), cu 30 de opinii, studii, rapoarte pe care le-a autorat sau co-autorat. De asemenea, este membru al prestigioasei Comisii de Drept Internațional a ONU, fiind la al doilea mandat (primul mandat – 2017-2022; al doilea mandat – 2023-2027).

În calitate de membru al Comisiei de Drept Internaţional a ONU a introdus (alături de alți patru membri CDI) pe agenda curentă a Comisiei subiectul ”Sea-level rise in relation to international law” (”Creșterea nivelului mărilor și oceanelor în relație cu dreptul internațional”), un subiect de interes prioritar la nivel global, creșterea nivelului mărilor și oceanelor, un efect direct al schimbărilor climatice, afectând peste două treimi din statele membre ONU. Bogdan Aurescu este profesor universitar în cadrul Departamentului de Drept Public al Facultății de Drept – Universitatea din București, unde predă Drept Internațional Public, Organizații și Relații Internaționale, Jurisdicții Internaționale (a predat, de-a lungul carierei academice și Drept Diplomatic și Consular și Dreptul Internațional al Protecției Minorităților și alte discipline).

La 26 februarie 2022, Ucraina a depus cererea de inițiere a procedurilor contra Federației Ruse la CIJ, iar pe 18 mai 2022, România a luat decizia de a interveni în favoarea Ucrainei la Curtea Internațională de Justiție, în cadrul procedurilor lansate împotriva Federației Ruse. Cererea de intervenție a României a fost depusă la CIJ în septembrie 2022, Aurescu fiind Agentul României în acest proces.

Curtea Internațională de Justiție de la Haga are 15 judecători și este principalul organ judiciar al Națiunilor Unite. Ea are sediul în Palatul Păcii de la Haga, Țările de Jos. Principalele sale funcții legale sunt soluționarea litigiilor prezentate de către statele membre. 

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

INTERNAȚIONAL

Secretarul general al ONU denunță „amenințarea reînnoită” a minelor antipersonal, la câteva zile după ce SUA au anunțat că vor furniza astfel de arme Ucrainei

Published

on

© UN Photo/Loey Felipe

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a denunţat luni „ameninţarea reînnoită” a minelor antipersonal, la câteva zile după ce Statele Unite au anunţat că vor furniza astfel de arme forţelor ucrainene care luptă împotriva invaziei ruse, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Declaraţiile au fost făcute de șeful ONU în timpul unei conferinţe desfăşurate în Cambodgia pentru evaluarea progresului referitor la Convenţia privind interzicerea minelor antipersonal. Guterres a lăudat eforturile de deminare şi de distrugere a minelor antipersonal în întreaga lume.

„Însă ameninţarea persistă. Acest lucru se referă în special la reluarea utilizării minelor antipersonal de către anumite părţi semnatare ale Convenţiei, precum şi la întârzierile în angajamentele anumitor părţi de a distruge aceste arme”, a afirmat el într-un comunicat.

Guterres le-a cerut celor 164 de părţi semnatare ale Convenţiei – printre care se numără Ucraina, însă nu şi Rusia şi Statele Unite – „să îşi îndeplinească obligaţiile şi să garanteze respectarea Convenţiei”.

Preşedintele american Joe Biden a aprobat săptămâna trecută furnizarea de mine terestre antipersonal Ucrainei, măsură ce ar putea contribui la încetinirea avansului Rusiei în estul Ucrainei, mai ales prin folosirea lor în combinaţie cu alte muniţii din Statele Unite.

Ulterior, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că decizia SUA de a furniza mine antipersonal Ucrainei se explică printr-o schimbare de tactică a Rusiei pe câmpul de luptă.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat însă că minele antipersonal sunt „foarte importante” în oprirea atacurilor Rusiei.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

COP29 s-a încheiat cu un acord ca țările dezvoltate să mobilizeze 300 de miliarde de dolari pe an până în 2035 pentru a sprijini tranziţia energetică şi adaptarea la schimbările climatice în statele în curs de dezvoltare

Published

on

© COP29 Azerbaijan/ X

Delegații reuniți la cea de-a 29-a Conferință a Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice au ajuns sâmbătă seara, după două săptămâni de negocieri intense, la un acord ca țările dezvoltate să preia conducerea de a mobiliza 300 de miliarde de dolari, până în 2035, pentru tranziţia energetică şi adaptarea la schimbările climatice în ţările în curs de dezvoltare, conform France Presse, citat de Agerpres, AP, Deutsche Welle și un comunicat al președinției azere a COP29.

Textul include un apel la adresa tuturor părților de a coopera, folosind ”toate resursele publice și private” pentru a se apropia de obiectivul de 1,3 trilioane de dolari până în 2035. Acest lucru înseamnă, de asemenea, presiuni pentru ca mega-băncile internaționale, finanțate din banii contribuabililor, să contribuie la achitarea facturii.

Acordul este, de asemenea, un pas esențial pentru a ajuta țările beneficiare să stabilească obiective mai ambițioase de limitare sau reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, care urmează să fie stabilite la începutul anului viitor. Acesta face parte din planul de a continua reducerea poluării prin noi obiective la fiecare cinci ani, asupra căruia lumea a convenit în cadrul discuțiilor ONU de la Paris din 2015.

Acordul de la Paris a stabilit un sistem de creștere treptată a ambițiilor climatice pentru a menține temperatura medie globală sub 1,5 grade Celsius. Temperatura medie globală a ajuns deja la 1,3 grade Celsius, iar emisiile gazelor cu efect de seră sunt în creștere.

Către ce vor fi direcționați banii?

Acordul convenit în capitala azeră Baku vine să înlocuiască o precedentă înțelegere veche de 15 ani care responsabiliza țările dezvoltate să contribuie cu 100 de miliarde de dolari anual pentru a ajuta statele aflate în curs de dezvoltare să finanțeze acțiunile climatice.

Noile sume stabilite vizează obiective similare: vor merge către o listă lungă de priorități pentru a sprijini țările aflate în curs de dezvoltare să se pregătească pentru o creștere a temperaturii medii globale. Mai precis, este vorba despre finanțarea tranziției la energia curată, în vederea renunțării la combustibilii fosili.

Care au fost dificultățile în obținerea acestui acord și reacțiile ulterioare?

Conferința COP29 privind combaterea schimbărilor climatice de la Baku, Azerbaidjan, urma să se încheie vineri, dar a fost prelungită deoarece aproape 200 de țări s-au luptat să convină asupra unui plan de finanțare pentru climă pentru următorul deceniu.

Frustrați de lipsa de incluziune, delegații din țările în curs de dezvoltare și din țările insulare mici au părăsit sala, invocând îngrijorarea că țările producătoare de combustibili fosili încearcă să slăbească acordul.

Angajamentul anterior de a oferi 100 de miliarde de dolari pe an în finanțare pentru combaterea schimbările climatice pentru națiunile mai sărace până în 2020 a fost îndeplinit cu doi ani mai târziu, în 2022, și trebuia să expire în 2025.

Deși se observă o creștere față de acordul anterior, acordul a fost criticat de țările în curs de dezvoltare, care l-au considerat insuficient.

Reprezentantul Indiei, Chandni Raina, a declarat că țara asiatică a respins documentul, adăugând: ”Suntem dezamăgiți de rezultatul care scoate în evidență lipsa de voință a părților din țările dezvoltate de a-și îndeplini responsabilitățile. Regret să spun că acest document nu este altceva decât o iluzie optică. Aceasta, în opinia noastră, nu va aborda enormitatea provocării cu care ne confruntăm cu toții. Prin urmare, ne opunem adoptării acestui document”

Între timp, Evans Njewa, un diplomat din Malawi și președinte al blocului țărilor cel mai puțin dezvoltate a declarat: ”Acest obiectiv nu este ceea ce ne așteptam să obținem. După câțiva ani de discuții, nu este ambițios pentru noi”.

În schimb, comisarul european pentru climă, Wopke Hoekstra, consideră că acesta a fost un prim pas pentru a îndeplini cerința de 1,3 trilioane de dolari.

”Cu aceste fonduri și cu această structură, suntem încrezători că vom atinge (obiectivul) de 1,3 trilioane de dolari”, a spus el.

Întrebat dacă s-au făcut suficiente progrese pentru reducerea emisiilor, Hoekstra a subliniat că nu este scopul COP29, ci UE s-a asigurat că acordul de la COP29 de reducere a emisiilor cu 43% până în 2030 a fost protejat.

La rândul său, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat obținerea unui acord la COP29, despre care a spus că ”marchează o nouă eră pentru cooperarea și finanțarea climatică”.

”Va stimula investițiile în tranziția curată, reducând emisiile și construind reziliența la schimbările climatice. UE va continua să fie vârf de lance, concentrându-și sprijinul asupra celor mai vulnerabili”, a completat aceasta într-un mesaj publicat pe platforma de socializare X.

La rândul său, președintele american în exercițiu, Joe Biden, a numit ”un alt rezultat istoric” acordul COP29 pentru finanţarea eforturilor ţărilor mai sărace de a combate schimbările climatice , adăugând că nimeni nu poate inversa trecerea la energia curată care are loc acum în Statele Unite, relatează DPA, citat de Agerpres.

În cele din urmă, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că acordul trebuie să se concretizeze urgent.

”Am sperat la un rezultat mai ambițios”, a spus el. ”Dar acest acord oferă o bază pe care se poate construi. Acesta trebuie să fie onorat integral și la timp. Angajamentele trebuie să se transforme rapid în bani”, a conchis oficialul ONU.

Continue Reading

ONU

Președintele ales Donald Trump o nominalizează pe Elise Stefanik ambasador al SUA la ONU

Published

on

© Elise Stefanik/ X

Președintele ales Donald Trump a anunțat că i-a oferit reprezentantei republicane Elise Stefanik postul de ambasador al Statelor Unite la ONU, în declarații susținute duminică seara pentru presa americană, anunță AFP, citat de Agerpres.

”Sunt onorat să o numesc pe preşedinta Elise Stefanik pentru a activa în administraţia mea ca ambasador al SUA la Naţiunile Unite. Elise este o luptătoare incredibil de puternică, tenace şi inteligentă a Americii”, a afirmat Donald Trump pentru New York Post.

Elise Stefanik a confirmat că acceptă funcţia într-o declaraţie pentru acest ziar, declarându-se ”cu adevărat onorată”.

”Sunt cu adevărat onorată să primesc nominalizarea președintelui Trump pentru a servi în cabinetul său în calitate de ambasador al SUA la Națiunile Unite. În timpul conversației mele cu președintele Trump, i-am împărtășit cât de profund smerită sunt să accept nominalizarea sa și că aștept cu nerăbdare să câștig sprijinul colegilor mei din Senatul Statelor Unite”, a declarat Stefanik, potrivit CBS News.

Nominalizarea necesită confirmarea Senatului, majoritate asigurată de republicani după alegerile din noiembrie, conform CNN.

Stefanik, o aliată vocală și fermă a lui Trump și numărul 4 republican din Camera Reprezentanților, va prelua un rol pe care Nikki Haley l-a deținut în timpul primei administrații Trump.

Fostul guvernator al Carolinei de Sud a căutat să fie nominalizarea Partidului Republican la alegerile prezidențiale care tocmai s-au încheiat și i-a acordat sprijinul său lui Trump după ce a renunțat la cursă.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE16 hours ago

Veniturile bugetare, mediul de afaceri, eficiența energetică și educația și forța de muncă, direcțiile care necesită consolidare în vederea aderării României la OCDE (analiză FIC)

U.E.17 hours ago

Sprijinul lui Musk pentru extrema-dreaptă este ”complet inacceptabil”, subliniază Olaf Scholz: ”Amenință democrația”

INTERNAȚIONAL17 hours ago

Europa trebuie să intensifice eforturile pentru a apăra Ucraina, având în vedere revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, avertizează premierul britanic

MAREA BRITANIE17 hours ago

Premierul britanic dorește să se așeze la masa negocierilor comerciale în vederea încheierii unui acord cu SUA conduse de Trump

NATO18 hours ago

Lituania a decis alocarea a 5-6% din PIB pentru apărare între 2026 și 2030: Epoca strategiilor pasive a luat sfârșit. Facem apel la aliați să urmeze exemplul

PPE19 hours ago

Președintele PPE, Manfred Weber, pledează pentru o Europă ”conștientă de sine” și subliniază nevoia unei acțiuni comune UE-SUA pentru a îngrădi ”eforturile Chinei de a domina”

ROMÂNIA19 hours ago

La o zi după inaugurarea lui Trump va fi lansată la Washington American Romanian Business Roundtable, o platformă de elită destinată consolidării relațiilor România-SUA prin cooperare economică și strategică în domeniul apărării

NATO19 hours ago

NATO se confruntă cu o „sarcină imposibilă” în încercarea de a proteja infrastructura critică submarină împotriva actelor de sabotaj (oficial al Alianței)

U.E.19 hours ago

Curtea de Justiție a UE: Cuantumul plătit unui student Erasmus nu trebuie să fie luat în considerare pentru calcularea impozitului pe venitul părintelui în a cărui întreținere se află 

ROMÂNIA20 hours ago

Ministrul Energiei: Banii europeni, atât de huliți de extremiști, sunt cei care asigură suveranitatea reală a României

ROMÂNIA2 days ago

Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie

SUA2 days ago

În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”

ROMÂNIA3 days ago

Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%

SUA4 days ago

Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE

U.E.2 weeks ago

Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern

U.E.2 weeks ago

Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa

CONSILIUL UE2 weeks ago

Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”

ROMÂNIA2 weeks ago

În acordurile imnului UE, Cătălin Predoiu și omologul bulgar au ridicat simbolic ultima barieră de frontieră în primul minut al anului 2025, marcând aderarea deplină a României și a Bulgariei la Schengen

Trending