VIDEO Klaus Iohannis se adresează astăzi pentru a treia oară liderilor lumii de la tribuna Adunării Generale ONU. Ce a susținut președintele în discursurile din 2015 și 2017

Președintele Klaus Iohannis susține miercuri al treilea său discurs de la tribuna Adunării Generale a ONU după intervențiile avute în plenul instituției onusiene în 2015 și 2017, urmând să promoveze candidatura României pentru un mandat de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU pentru perioada 2020 – 2021. Intervenţia naţională a președintelui în cadrul dezbaterilor generale ale celei de a 73-a sesiuni a Adunării Generale a ONU este transmisă LIVE pe CaleaEuropeana.ro.

În intervenția sa națională, conform Administrației Prezidențiale, șeful statului va face referire la provocările actuale la adresa păcii, echităţii şi sustenabilităţii societăţilor statelor membre şi rolul jucat de ONU în abordarea acestora, punctând angajamentele României ca stat care va deţine Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene în prima jumătate a anului 2019 și subliniind consolidarea relaţiei UE-ONU ca prioritate.

Klaus Iohannis va aborda şi tema candidaturii României pentru un mandat de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU pentru perioada 2020 – 2021.

În acest context, el va vorbi despre importanţa rolului pe care Consiliul de Securitate îl poate juca în abordarea mai multor aspecte care afectează pacea şi securitatea, inclusiv, spre exemplu, schimbările climatice care au devenit una dintre cele mai grave provocări la nivel global.

Citiți și despre participarea președintelui Klaus Iohannis la lucrările celei de-a 73-a sesiuni a Adunării Generale a ONU

Agerpres notează că miercuri vor mai fi susținute intervenții naționale de la tribuna Adunării Generale de către lideri sau oficiali din Panama, Namibia, Ghana, Estonia, Liban, Nigeria, Yemen, Columbia, Uruguay, Tonga, Mali, Angola, Cuba, Liberia, Slovacia, Coreea de Sud, Marea Britanie, Afganistan.

Preşedintele Klaus Iohannis participă de luni până vineri, la New York, la cea de a 73-a sesiune a Adunării Generale a ONU, a treia sa participare la forul onusian, precedentele fiind în 2015 și 2017.

Președintele efectuează săptămâna aceasta cea mai importantă vizită externă a mandatului său, urmând să participe la lucrările celei de 73-a Adunări Generale a Organizației Națiunilor Unite de la New York, cel mai mare for al organizației, acolo unde va promova candidatura României pentru un mandat de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU în intervalul 2020-2021.

Candidatura României vizează obținerea locului de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU (CSONU) alocat Grupului Est-European, pentru perioada 2020-2021. Alegerile se vor desfăşura în cadrul celei de-a 73-a sesiuni a Adunării Generale, în iunie 2019. Pentru mandatul 2020-2021 atribuit zonei Europei de Est, România concurează cu Estonia. Actualmente, locul Europei de Est în Consiliul de Securitate al ONU este deținut de Polonia, până la finele anului 2019.

Discursul de miercuri va fi cel de-al treilea susținut de Klaus Iohannis la tribuna Adunării Generale a ONU. 

FOTO: Administrația Prezidențială

În precedentul discurs, cel din 2017, șeful statului a folosit prilejul adresării Adunării Generale pentru a arăta că România ar fi onorată să își aducă din nou contribuția la activitatea Consiliului de Securitate.

„Candidatura noastră pentru un loc nepermanent în mandatul 2020-2021 este legată de implicarea categorică a țării mele în sprijinirea eforturile ONU pentru pace și securitate și de angajamentul nostru ferm pentru pace, dezvoltare și justiție. Dacă efortul nostru de a deveni un membru nepermanent al Consiliului de Securitate pentru mandatul 2020-2021 va fi încununat cu succes, vom fi onorați să ne implicăm și mai mult în avansarea proiectelor noastre comune și a Organizației în ansamblu (Urmăriți și VIDEO Într-un discurs adresat liderilor lumii reuniți la ONU, Klaus Iohannis a promovat candidatura României pentru un loc de membru nepermanent la Consiliul de Securitate)

În 2015, la nouă luni de la preluarea funcției prezidențiale, Klaus Iohannis a participat la cea de-a 70-a sesiune a Adunării Generale, unde a punctat contribuțiile aduse de România Națiunilor Unite, în condițiile în care țara noastră aniversa în acel context 60 de ani de la aderarea la organizație.

România se află printre acele țări care au avut și au încredere, și au susținut și susțin necondiționat Națiunile Unite. 2015 este un an special pentru țara mea, deoarece aniversăm 60 de ani de la aderarea României. Națiunile Unite au ajutat România în diferite moduri, în diferite perioade din era ce a urmat Celui de al Doilea Război Mondial. La început, în ciuda și împotriva faptului că a făcut pare din grupurile monolitice de țări fost comuniste, Romania a găsit, aici, la ONU, cadrul propice pentru a-și afirma independența națională și a-și face prieteni și parteneri în întreaga lume. Mai târziu, Națiunile Unite i-au furnizat țării mele ocazia de a intra în dezbateri și acțiuni privind chestiuni globale, în dialog și cooperare pe toate continentele. (…) România s-a aflat deseori în prima linie a marilor campanii desfășurate de către Națiunile Unite” (Urmăriți și VIDEO Corespondență de la New York. Președintele Iohannis, primul său discurs la tribuna ONU)

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.