Klaus Iohannis se alătură liderilor globali care îl felicită pe Vladimir Putin: Rămân încrezător în privința dezvoltării relațiilor noastre în conformitate cu principiile de drept internațional

Președintele Klaus Iahannis i-a transmis joi un mesaj de felicitare omologului său rus, Vladimir Putin, ca urmare a realegerii liderului de la Kremlin la conducerea Rusiei pentru a patra oară.

„Pe această cale, țin să vă asigur că rămân încrezător cu privire la beneficiile dezvoltării relațiilor dintre statele noastre pe baze pragmatice și predictibile, prin dialog constructiv și în conformitate cu principiile și normele de drept internațional”, se arată în mesajul Președintelui României remis CaleaEuropeana.ro.

Mesajul președintelui survine în contextul în care România a transmis zilele trecute nu mai puțin de trei mesaje cu privire la anexarea ilegală a Crimeei și susținerea integrității teritoriale al Ucrainei. (Citiți aici România, a treia declarație în patru zile prin care condamnă anexarea ilegală a peninsulei Crimeea de către Federația Rusă)

Prin acest mesaj, președintele Klaus Iohannis se alătură liderilor globali care l-au felicitat pe Vladimir Putin, între care președintele american Donald Trump, cancelarul german Angela Merkel sau președintele chinez Xi Jinping, proaspăt reales în funcție la rândul său.

Citiți și ”Un președinte american nu conduce lumea liberă prin felicitarea dictatorilor”. Donald Trump, criticat pentru convorbirea cu Vladimir Putin

Mesajul președintelui intervine în condițiile în care șeful statului participă astăzi și mâine la reuniunea Consiliului European în care liderii europeni sunt așteptați să adopte o poziție comună în ceea ce privește cazul otrăvirii în Marea Britanie fostului spion rus Serghei Skripal.

Cu toate acestea, opiniile sunt împărțite între liderii europeni, în condițiile în care preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a prezentat miercuri motivele pentru care nu l-a felicitat pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, pentru realegerea sa.

“După atacul de la Salisbury, nu am dispoziţia de a sărbători renumirea preşedintelui Putin”, a spus Tusk. 

Explicația lui Tusk diferă de poziția politică a președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care i-a transmis o scrisoare de felicitare lui Vladimir Putin și a făcut apel la liderul rus să ”restabilească” o cooperare pentru securitatea pan-europeană.

Șeful Comisiei Europene a fost criticat pentru exprimarea acestei poziții, mai ales în condițiile în care Juncker a mai avut o declarație similară în 2015, la o conferință la Passau în Germania, iar în 2016 a participat, la invitația lui Vladimir Putin, la Forumul Economic de la Sankt Petersburg.

De altfel, luni, miniștrii de Externe din țările UE au agreat și o declarație comună referitoare la atacul de la Salisbury, prin care au condamnat în mod ferm utilizarea unei arme chimice pe teritoriul european luând în mod foarte serios evaluarea Marii Britanii cu privire la probabilitatea mare privind responsabilitatea Federației Ruse.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.