Connect with us

INTERNAȚIONAL

Klaus Iohannis se întâlnește cu Donald Trump și Emmanuel Macron pe 25 mai la reuniunea NATO de la Bruxelles (Corespondență CaleaEuropeana.ro)

Published

on

Consolidarea unui echilibru în privința cheltuielilor militare, creșterea rolului în lupta împotriva terorismului, evaluarea implementării deciziilor de la Varșovia, inaugurarea unui nou sediu și prezența, premieră, a lui Donald Trump și a lui Emmanuel Macron, vor fi punctele fundamentale de pe agenda summitului NATO de la Bruxelles, din 25 mai, la care va participa și președintele Klaus Iohannis.

FOTO: Administrația Prezidențială

La a doua sa prezență la un summit aliat – după cel de la Varșovia – Klaus Iohannis va avea primele contacte oficiale cu noii lideri de la Washington și de la Paris, Donald Trump, respectiv Emmanuel Macron și va discuta alături de ceilalți 27 de lideri euro-atlantici importanța valorilor pe care se fundamentează NATO: unitate, solidaritate și coneziune între state.

Prezența șefului statului la summitul aliat de la Bruxelles a fost anunțată de purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale, Mădălina Dobrovolschi, într-o conferință de presă.

Subiectele de pe agenda reuniunii celor 28 de lideri euro-atlantici

Aceasta a făcut precizări punctuale cu privire la temele care vor fi dezbătute la acest summit aniversar, printre ele regăsindu-se ”consolidarea relației transatlantice, concomitent cu un echilibru în eforturile de apărare”. 

”Asta presupune, evident, împărțirea echitabilă a sarcinilor și responsabilităților între aliați, cu accent pe sectorul finanțării apărării”, a precizat Dobrovolschi, care a subliniat că printre temele abordate se va regăsi ”și proiectarea demersurilor Alianței Nord-Atlantice pentru creșterea rolului NATO în lupta împotriva terorismului”.

Summitul de la Bruxelles – unul aniversar prilejuit de inaugurarea unui nou sediu al NATO – are loc la mai puțin de un an de la summitul aliat de la Varșovia, reuniune la care România a obținut importante garanții de securitate.

”Au fost luate o serie de decizii importante pentru Alianță (n.r. – la Varșovia), și acesta (n.r. – summitul de la Bruxelles) este un context potrivit pentru a se face o analiză al gradului de implementare a deciziilor, măsurilor luate în cadrul Summitului de la Varșovia”, a mai punctat Dobrovolschi.

Care sunt obiectivele României la summitul de la Bruxelles?

Obiectivele României la summitul de la Bruxelles au fost hotărâte în cadrul ședintei Consiliului Suprem de Apărare a Țării din 21 martie, iar printre acestea se regăsesc reconfirmarea importanţei şi solidităţii relaţiei transatlantice și păstrarea în atenţia aliaţilor a importanţei strategice a Mării Negre.

Întrunirea liderilor euro-atlantici survine într-un moment în care Alianța continuă să se adapteze celor mai mari provocări ale actualei generații, în contextul celei mai puternice consolidări a NATO în privința apărării colective de la finalul Războiului Rece încoace și având în vedere eforturile de a proiecta stabilitate dincolo de granițele aliate.

Citiți și Este oficial: Donald Trump se întâlnește cu Klaus Iohannis și ceilalți aliați din NATO pe 25 mai la Bruxelles. Tema principală, cheltuielile militare ale aliaților europeni

FOTO: Administrația Prezidențială

La acest summit aniversar, prilejuit de inaugurarea noului cartier general al Alianței, este de așteptat să se discute intens pe marginea viitorului rol al NATO în privința asigurării securității și luptei împotriva terorismului, dar și a bugetelor alocate de țările membru pentru dimensiunea apărării, fiind un moment important pentru cimentarea relației transatlantice.

Citiți și Corespondența integrală CaleaEuropeana.ro de la Summitul NATO de la Varșovia

Summitul aliat de la Bruxelles va avea loc la aproape un an distanță de la reuniunea de la Varșovia, summit care s-a remarcat prin adoptarea unor decizii importante pentru dimensiunea estică a securității euro-atlantice prin măsuri clare de descurajare în zona flancului estic. Mai mult decât atât, summitul de la Varșovia a adus relația NATO – Uniunea Europeană la un nivel de cooperare în direcția combaterii amenințărilor hibride și a consolidării apărării europene, iar spațiul cibernetic a fost recunoscut drept domeniu operațional, alături de cel terestru, aerian și maritim.

Citiți și Corespondență de la Varșovia. Declarația finală a Summitului – România a câștigat importante garanții de securitate la cel mai important summit NATO de la finalul Războiului Rece

La precedentul summit aliat – cel de la Varșovia – NATO a aprobat înființarea unei brigăzi multinaționale în România, sub conducerea Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est din București și și-a asumat o decizie clară privind un pachet de măsuri navale și aeriene la Marea Neagră, măsuri ce au fost aprobate la ministeriala Apărării din luna februarie, după ce la summitul din iulie anul trecut, aliații au reconfirmat importanța strategică a Mării Negre. Mai mult, facilitatea antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu a trecut sub comandă NATO tot în urma unei decizii de la summitul de la Varșovia.

Cele mai importante decizii de la prima reuniune euro-atlantică la nivel de șefi de stat sau de guvern la care vor participa alături de Klaus Iohannis și noii președinți ai SUA și ai Franței, Donald Trump și Emmanuel Macron, vor putea fi urmărite pe CaleaEuropeana.ro printr-o corespondență specială de la Bruxelles de la summitul aniversar NATO.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

SUA

Președintele SUA Joe Biden pregătește ecologizarea flotei de autovehicule utilizate de guvernul federal

Published

on

© The White House

Președintele american Joe Biden va începe procesul de eliminare treptată a utilizării de către guvernul federal a vehiculelor alimentate cu gaz și înlocuirea acestora cu cele care funcționează cu energie electrică. Anunțul vine ca urmare a unei promisiuni făcute de Biden pe în timpul campaniei electorale de a schimba vehiculele flotei guvernamentale cu vehicule electrice fabricate în SUA. , relatează Reuters, preluat de Agerpres

„Guvernul federal deține, de asemenea, o flotă enormă de vehicule, pe care o vom înlocui cu vehicule electrice curate fabricate chiar aici în America, de către muncitori americani”, a spus Biden în cadrul unui briefing de luni, anunțând ordinul său executiv „Cumpărați produse americane”.

Aceasta este o veste bună pentru producătorii de vehicule electrice din SUA, cum ar fi Tesla, Rivian și Lordstown, precum și pentru producătorii de automobile consacrați, precum Ford și General Motors, care se află în mijlocul unor investiții de miliarde de dolari în producția de vehicule electrice.

Începând din 2019, flota guvernului federal număra aproape 650.000 de vehicule, potrivit Administrației Serviciilor Generale. Aceasta include 245.000 de vehicule civile, 173.000 de vehicule militare și 225.000 de vehicule pentru servicii poștale. 

De asemenea, Biden a promis să creeze un sistem care să ofere reduceri sau stimulente consumatorilor pentru a-și înlocui mașinile alimentate cu gaz cu vehicule electrice, însă mai multe detalii despre acest plan nu sunt disponibile momentan.

De altfel, detaliile ambelor planuri sunt încă în curs de elaborare, însă împreună, reprezintă un câștig uriaș pentru investițiile în vehicule electrice realizate de producătorii de automobile în ultimii câțiva ani.

Continue Reading

ONU

Ambasadorul României la ONU, Ion Jinga: Educația oamenilor este absolut esențială în lupta împotriva ignoranței, dezinformării și, în special, a negării și denaturării Holocaustului

Published

on

© Reprezentanța Permanentă a României la ONU

Educația oamenilor este absolut crucială în lupta împotriva ignoranței, dezinformării și a negării și denaturării Holocaustului, pentru ca astfel de monstruozități să nu se mai repete, a transmis reprezentantul permanent al României la ONU, Ion Jinga, în cadrul ceremoniei de comemorare a Holocaustului, organizată de Sinagoga Park East din New York și Organizația Națiunilor Unite.

Potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro, ceremonia a avut loc anul acesta online și a fost condusă de către rabinul Arthur Schneier, supraviețuitor al Holocaustului. La eveniment a participat și secretarului general al ONU, António Gutteres.

În mesajul adresat audienței, ambasadorul Ion I. Jinga a evocat contribuția României la demersurile comunității internaționale de combatere a anti-semitismului și comemorare a Holocaustului.

Astfel, a amintit adoptarea cu succes, în perioada președinției române a Alianței Internaționale pentru Comemorarea Holocaustului – IHRA (2016-2017) a definiției de lucru privind antisemitismul, precum și faptul că țara noastră a fost printre primele care au inclus definiția de lucru a anti-semitismului în legislația internă, aceasta conținând prevederi clare ce condamnă negarea Holocaustului și incitarea la antisemitism.

Evocând experiența personală deosebit de puternică a vizitelor pe care le-a efectuat la Muzeele Memoriale ale Holocaustului din New York, Washington DC si Ierusalim, precum și pe cea de la fostul lagăr de concentrare de la Majdanek unde, în timpul celui De-al Doilea război Mondial, au murit peste 360 de mii de evrei – bărbați, femei și copii – ambasadorul Jinga a arătat că „este greu de descris emoția încercată în acele momente; cred că nicio persoană normală nu poate ieși dintr-un Muzeu al Holocaustului fără să aibă lacrimi în ochi”.

”Ceea ce am simțit atunci, nu poate fi exprimat în cuvinte. Pe frontispiciul Mausoleului gigantic de la Majdanek, care conține cenușa unora dintre victime, se află inscripționată fraza: <<Destinul nostru, să fie un avertisment pentru voi!>> Acest mesaj trebuie transmis din generație în generație. Măsurile legislative sunt importante. Dar ceea ce este absolut crucial în lupta împotriva ignoranței, dezinformării și, în special, a negării și denaturării Holocaustului, este educația oamenilor, pentru ca astfel de monstruozități să nu se mai repete!”, a mai spus ambasadorul Ion Jinga.

Acesta a precizat că, la nivel internațional, Ministerul Afacerilor Externe al României a contribuit la elaborarea unor importante recomandări ale IHRA şi a Declarației Consiliului UE privind combaterea antisemitismului, care a fost adoptată în decembrie 2020.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe a încheiat un Memorandum de înțelegere cu Yad Vashem – Autoritatea Statului Israel pentru Memoria Martirilor și Eroilor Holocaustului, în vederea facilitării cercetării arhivelor diplomatice românești cu privire la istoria comunității evreiești din România, înainte și după Holocaust.

În același timp, ambasadorul Ion Jinga a amintit că Guvernul român se află în etapa finală de aprobare a Strategiei naționale de prevenire și combatere a antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și a discursului de ură, precum și a Planului de acțiune pentru implementarea acestei strategii.

Menționând importanța păstrării memoriei victimelor Holocaustului, reprezentantul permanent al României la ONU a amintit faptul că România marchează solemn acest episod tragic al istoriei atât la 27 ianuarie – zi stabilită în plan internaţional, cât şi la 9 octombrie – Ziua Naţională pentru Comemorarea Holocaustului.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Angela Merkel l-a invitat pe Joe Biden la Berlin: Germania este gata să își asume responsabilitate internațională alături de partenerii europeni și transatlantici

Published

on

© Munich Security Conference

Cancelarul german Angela Merkel l-a invitat pe noul președinte american Joe Biden să efectueze o vizită în Germania, atunci când situația pandemică o va permite, în cadrul unei conversații telefonice pe care cei doi lideri transatlantici au avut-o luni seară.

Potrivit unui comunicat remis de guvernul federal de la Berlin, Angela Merkel l-a felicitat pe Joe Biden pentru inaugurare și l-a invitat pe președintele SUA să viziteze Germania de îndată ce situația pandemică va permite acest lucru.

Conform sursei citate, Merkel și-a manifestat “disponibilitatea Germaniei de a-și asuma responsabilitatea în gestionarea sarcinilor internaționale împreună cu partenerii săi europeni și transatlantici”, în condițiile în care relațiile cu precedenta administrație au fost tensionate pe fondul solicitărilor lui Donald Trump ca Berlinul să aloce 2% din PIB pentru apărare și să renunțe la construcția gazoductului Nord Stream 2.

De asemenea, arată comunicatul citat, cancelarul german și președintele american au fost de acord că sunt necesare mai multe eforturi internaționale pentru a face față pandemiei.

Angela Merkel a salutat revenirea SUA la Organizația Mondială a Sănătății, dar și decizia președintelui Biden de a readuce SUA la Acordul de la Paris.

Cei doi au mai discutat și despre probleme de politică externă, în special cele referitoare la Afganistan și Iran, precum și politica comercială și climatică.

“Am vorbit astăzi cu cancelarul german Merkel, transmițându-i angajamentul meu pentru multilateralism, alianța transatlantică și o strânsă coordonare cu aliații în mai multe domenii de provocări globale, de la COVID-19 și schimbări climatice la China și Rusia”, a scris și Joe Biden, pe Twitter.

Joe Biden este cel de-al patrulea președinte american cu care Merkel va colabora, după George W. Bush, Barack Obama și Donald Trump, cu cel din urmă având o relație tensionată și probată astfel prin disensiunile manifestate la summitul NATO din 2018 și la diferite summituri G7.

Convorbirea cu Merkel a reprezentat pentru Biden cea de-a cincea conversație telefonică cu un lider străin, de la instalarea sa în Biroul Oval, noul președinte american discutând cu prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, cu președintele Mexicului, Andrés Manuel López Obrador, cu premierul Marii Britanii, Boris Johnson și cu președintele Franței, Emmanuel Macron.

Pe de altă parte, comunicatul emis de guvernul german nu cuprinde mențiuni referitoare la Rusia și situația gazoductului Nord Stream 2 și a cazului Navalnîi sau la China și acordul de investiții negociat de președinția germană a Consiliului UE.

Săptămâna trecută, Angela Merkel a subliniat că relația transatlantică se va baza din nou pe convingeri comune odată cu învestirea lui Joe Biden, însă a indicat că atitudinea ei privind proiectul Nord Stream 2, căruia i se opun și democrații și republicanii din SUA, nu s-a schimbat.

Nu în ultimul rând, presa occidentală a speculat recent că acordul de investiții UE – China ar putea provoca tensiuni cu noua administraţie după ce Joe Biden a propus un dialog transatlantic cu privire la ”provocarea strategică reprezentată de asertivitatea internaţională crescândă a Chinei”.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA55 mins ago

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, despre introducerea unui certificat de vaccinare anti-COVID-19 unic la nivelul UE: Trebuie să evităm ”orice abordare discriminatorie”. Discuțiile continuă

Corina Crețu58 mins ago

Corina Crețu a pledat, în Parlamentul European, pentru durabilitatea investițiilor prin fondurile europene: Comisia Europeană ar trebui să asiste statele membre

COMUNICATE DE PRESĂ2 hours ago

Lansarea proiectului european Team2Share – Integrated Training & Teaching for Learning further aiming Knowledge Sharing Across Generations”

ENGLISH2 hours ago

Launch of the European Project Team2Share: Integrated Training & Teaching for Learning further aiming Knowledge Sharing Across Generations

U.E.2 hours ago

Giuseppe Conte a demisionat din fruntea guvernului italian

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Comisia Europeană a lansat noul său angajament privind consumul verde, primele întreprinderi angajându-se să adopte măsuri concrete în vederea creșterii sustenabilității

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Ursula von der Leyen, mesaj în memoria victimelor Holocaustului: Avem datoria de a nu uita vreodată

ROMÂNIA3 hours ago

AmCham: România, șansă istorică să demareze proiecte și reforme majore în 2021 dacă transformă incertitudinea din factor de risc în oportunitate

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Ursula von der Leyen, pledoarie pentru relația UE-SUA la Forumul de la Davos: Nu este un semn de slăbiciune să ne întindem mâna și să ne ajutăm reciproc, ci un semnal de forță

U.E.3 hours ago

Experți în politici migraționiste avertizează că numărul refugiaților în UE ar putea crește pe fondul pandemiei și vaccinării gratuite în Europa

ROMÂNIA55 mins ago

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, despre introducerea unui certificat de vaccinare anti-COVID-19 unic la nivelul UE: Trebuie să evităm ”orice abordare discriminatorie”. Discuțiile continuă

Dragoș Pîslaru6 days ago

Dragoș Pîslaru: Statele membre ar trebui să profite de majorarea de 3% din FEAD pentru a sprijini persoanele defavorizate în timpul pandemiei COVID-19

Eugen Tomac6 days ago

Eugen Tomac i-a solicitat șefului politicii externe a UE să creeze mecanisme care să condiționeze sprijinul financiar acordat partenerilor de garantarea accesului minorităților naționale la educație în limba maternă

RENEW EUROPE6 days ago

Președintele Consiliului European îi propune lui Joe Biden ca în prima zi de mandat la Casa Albă să construiască un nou pact fondator cu UE pentru „o lume mai bună”

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Președinta Comisiei Europene: Jurământul lui Joe Biden, un mesaj de speranță pentru o lume care așteaptă ca SUA să revină în cercul de state cu idei similare

Eugen Tomac7 days ago

Eurodeputatul Eugen Tomac: Rusia de astăzi se transformă într-un gulag și UE are obligația să acționeze

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Florin Cîțu s-a vaccinat împotriva COVID-19: Am vrut să dau un semnal românilor să se vaccineze

U.E.2 weeks ago

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan dorește să ”repună pe șine” relațiile Turciei cu UE: Este prioritatea noastră să facem din 2021 un an de succes

ROMÂNIA3 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Intenţia noastră este ca de la jumătatea săptămânii viitoare să trecem la etapa a doua de vaccinare

Gheorghe Falcă1 month ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă se va vaccina împotriva COVID-19 și îndeamnă la responsabilitate pentru „noi și cei de lângă noi”: Vaccinarea, testul nostru de maturitate

Advertisement
Advertisement

Trending