Connect with us

CONSILIUL EUROPEAN

Klaus Iohannis se pronunță pentru abordarea curajoasă “fără veto” în deciziile UE: Nu este acceptabil ca un membru să ne oprească în a-i ajuta pe ceilalți

Published

on

© Administrația Prezidențială

Corespondență din Strasbourg

Președintele Klaus Iohannis s-a pronunțat miercuri, în plenul Parlamentului European, pentru o abordare curajoasă care să elimine dreptul de veto al statelor membre din procesul decizional al Uniunii Europene, precizând însă că o reformă a arhitecturii Uniunii Europene poate fi făcută fără redeschiderea tratatelor Uniunii Europene, fără a exclude însă acest scenariu la un moment dat. “Nu este acceptabil ca un membru să își folosească dreptul de veto pentru a ne opri pe toți să-i ajutăm pe alții”, a spus președintele, într-o referire indirectă la Ungaria și premierul acestei țări, Viktor Orban, care au blocat, pentru o perioadă, sprijinul financiar al UE pentru Ucraina.

Șeful statului a susținut un discurs de la pupitrul casei democrației europene, așa cum este considerat Parlamentul European, urmat de o dezbatere cu eurodeputații, evenimentul având loc la începutul unui an crucial pentru UE în contextul alegerilor europene din 6-9 iunie 2024. Klaus Iohannis a evocat “provocările geopolitice fără precedent” pe care le are de înfruntat UE, liderul de la Cotroceni lansând o serie de întrebări pe care le-a calificat drept “fundamentale”: 1) Ce putem face și ce trebuie să facem ca Uniune?, 2) Ce putem face mai mult, pe plan intern?, 3) Cum poate Uniunea să își proiecteze și mai mult atractivitatea în exterior?, 4) Avem mijloacele necesare pentru a ne atinge obiectivele? și 5) Care este calea de urmat și care este viitorul Uniunii?”.

Referindu-se la ultimele două întrebări, Iohannis a recunoscut că este evidentă necesitatea unei eficientizării a capacității de luare a deciziilor, abordând o temă delicată: aceea a deschiderii negocierilor pentru un nou tratat de funcționare a UE.

Trebuie să analizăm îndeaproape ce măsuri pot fi luate într-un context în care unii consideră că o eficiență reală a mecanismelor de luare a deciziilor este imposibilă fără redeschiderea tratatelor, în timp ce alții exclud în mod radical această posibilitate. Nu există nicio îndoială că măsuri precum cele discutate în legătură cu votul cu majoritate calificată în domenii specifice ale politicii externe și de securitate pot fi luate fără redeschiderea tratatelor. Fără a exclude modificarea Tratatelor la un moment dat, trebuie să folosim toate posibilitățile disponibile în cadrul Tratatelor pentru un proces de luare a deciziilor mai ușor și mai rapid. România este pe deplin angajată în acest exercițiu.“, a punctat șeful statului.

Liderul de la Cotroceni a insistat că arhitectura de funcționare a UE trebuie îmbunătățită, în perspectiva extinderii.

Dacă primim Ucraina, Moldova și Balcanii de Vest, vom fi o Uniune foarte mare, iar acest proces decizional, mai ales în timp de criză – război, pandemie, criză energetică – trebuie să funcționeze corect, transparent, dar să fie și foarte rapid. Și, de aceea, eu cred că trebuie să lucrăm la arhitectura Uniunii“, a spus președintele.

La Consiliul European din decembrie 2023, când au decis deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina și R. Moldova, liderii europeni au stabilit că “viitoarele state membre și UE trebuie să fie pregătite în momentul aderării” și au decis că procesul de extindere și reformarea Uniunii vor “înainta în paralel”. La acel moment, președintele Iohannis a pledat în favoarea acestei abordări și împotriva oricăror “fragmentări”.

Deși România se numără printre statele care solicită pregătirea funcționării unei UE extinse, conform prevederilor actuale ale tratatelor, președintele Iohannis a adoptat o poziție deschisă în fața eurodeputaților.

De altfel, cu o majoritate firavă, Parlamentul European a adoptat o rezoluție în noiembrie anul trecut, solicitând liderilor statelor UE să convoace o convenție pentru revizuirea tratatelor.

“Unele lucruri pot fi schimbate poate fără să redeschidem Tratatele, dar unele chestiuni trebuie schimbate în Tratate pentru că nu sunt perfecte. Și, pentru că avem aceste Tratate, eu sper să nu vă deranjeze că vă spun, au trecut anii, avem o Uniune diferită acum și lucrăm pentru a avea o Uniune diferită și sper să fiți de acord că lucrăm pentru o Uniune mai bună. Așadar, haideți să lucrăm în acest sens!”, a fost îndemnul șefului statului.

Nu este acceptabil ca un membru să își folosească dreptul de veto pentru a ne opri pe toți să-i ajutăm pe alții. Așadar dacă nu suntem încă în poziția de a generaliza votul cu majoritatea calificată, care poate arăta diferit față de cum este acum – nu mă refer la detalii – ar trebui să avem curajul să spunem “fără veto” și să îl eliminăm din procesul decizional. Este, de exemplu, un lucru concret pe care-l putem face“, a conchis Klaus Iohannis.

În prezent, votul cu unanimitate în Uniunea Europeană, mai ales în chestiuni de politică externă și securitate, buget sau extindere, presupune și faptul că fiecare stat membru are un drept de veto. Situațiile în care un stat membru nu face uz de dreptul de veto, dar nici nu se opune unei decizii, cum a fost cazul Ungariei privind decizia deschiderii de negocierilor de aderare cu Ucraina, se numesc “abțineri constructive”.

Context

Tema revizuirii tratatelor UE a fost explorată pe parcursul Conferinței privind viitorul Europei, cel mai amplu exercițiu de consultare democratică cu cetățenii, devenit realitate ca urmare a unei promisiuni politice în campania electorală pentru alegerile din 2019.

Conferința privind viitorul Europei, anunțată la finalul anului 2019, după alegerile europene din acel an, a debutat în aprilie 2021 și s-a încheiat pe 9 mai 2022, de Ziua Europei, în hemiciclul Parlamentului European de la Strasbourg. Ulterior evenimentului de închidere, Parlamentul European a adoptat rezoluție de susținere a modificării tratatelor, în timp ce la evenimentul de încheiere a Conferinței privind viitorul Europei, președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen și președintele francez Emmanuel Macron s-au declarat în favoarea acestei idei, dar cu nuanțe diferite. Șefa Comisiei s-a declarat pregătită să ”reformeze UE pentru a o face să funcționeze mai bine”, iar liderul francez a propus crearea unei “comunități politice europene” și “revizuirea tratatelor” UE.

În schimb, România s-a numărat printre cele 13 state membre ale Uniunii Europene care nu susțin revizuirea tratatelor de funcționare ale UE, conform unei scrisori de poziție dată publicității de Ziua Europei, în aceeași zi în care a avut loc ceremonia de încheiere a lucrărilor Conferinței privind viitorul Europei, între ale cărei recomandări se află și reformarea tratatelor. În tot acest siaj, concluziile adoptate de liderii statelor membre la Consiliul European din iunie 2022, când Ucraina și Republica Moldova au primit statut de țări candidate, arătau că liderii UE nu iau în calcul revizuirea tratatelor europene și că măsurile după Conferința privind viitorul Europei trebuie luate în conformitate cu tratatele.

Cu toate acestea, impulsul injectat temei extinderii Uniunii Europene, cu decizii pozitive luate privind deschiderea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina, este privit de unii lideri UE și ca o necesitate pentru reformă internă a Uniunii, înainte de a primi noi membri, cum s-a întâmplat la începutul anilor 2000, înainte de marea extindere către est, de la 15 la 27 de state membre.

Tema extinderii a căpătat însă un nou impuls în ultimul an, după un discurs susținut la Praga, în august 2022, de cancelarul german Olaf Scholz, care a evocat ”o Uniune Europeană cu 30 sau 36 de state” și a cerut înlăturarea dreptului de veto în politică externă și politică fiscală în perspectiva extinderii UE. În acest context, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a folosit prilejul ultimului său discurs privind Starea Uniunii Europene înainte de alegerile europene pentru pentru a pleda în favoarea stabilirii unei viziuni europene cu privire la extinderea UE ca parte a “chemării istoriei” și a solicitat ca acest proces să avanseze fără să se aștepte modificarea tratatelor Uniunii Europene.

De altfel, la Consiliul European din iunie 2023, liderii celor mai mari zece țări UE, între care Emmanuel Macron, Olaf Scholz și Klaus Iohannis, au demarat un proces de reflecție strategică privind extinderea UE, concomitent cu gestul președintelui Consiliului European Charles Michel de a da startul discuțiilor între liderii UE privind următoarea agendă strategică 2024-2029, cu “extinderea UE în centrul dezbaterilor”, și prin care Uniunea trebuie să decidă ce fel de putere geopolitică și economică își dorește să fie. Subiectul a fost reluat, ulterior, la Forumul Strategic de la Bled din Slovenia de către președintele Consiliului European Charles Michel, care a subliniat că extinderea UE nu mai reprezintă un vis și a avansat ca termen anul 2030 pentru ca atât UE, cât și potențialii noi membrii să fie pregătiți pentru integrare. Concomitent, la reuniunea anuală a ambasadorilor francezi peste hotare, președintele Macron a relansat ideea unei “Europe cu mai multe viteze” pentru extinderea UE, punctând că cu 32 sau 35 de membri nu va fi ușor să avansăm. În schimb, România se numără printre statele care solicită pregătirea funcționării unei UE extinse, conform prevederilor actuale ale tratatelor, respingând teza unei Europe mai multe viteze.

 

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

CONSILIUL EUROPEAN

Președintele Consiliului European, la Sofia: Bulgaria are un rol-cheie în UE. Se află în plin proces de adoptare a monedei euro și face progrese remarcabile

Published

on

© European Union 2025

„Bulgaria are un rol-cheie în Uniunea Europeană; a aderat recent la Spațiul Schengen, iar acum se află în plin proces de adoptare a monedei euro și face progrese remarcabile” , a declarat președintele Consiliului European, Antonio Costa, în cadrul întâlnirii cu președintele Bulgariei, Rumen Radev, la Sofia.

„Știu că noi toți suferim foarte mult de la invazia Ucrainei de către Rusia, cu costurile energiei și impactul său uriaș asupra inflației în toate țările diferite. Dar facem tot posibilul, cu toții, pentru a controla inflația. Și cred că acum acesta este principalul criteriu pentru a intra în zona euro. Și cred că, în acest moment, acesta este principalul criteriu pentru aderarea la zona euro”, a transmis Antonio Costa, potrivit comunicatului oficial.

Citiți și: Bulgaria a atins ținta de deficit bugetar de 3% din PIB, îndeplinind astfel ultima condiție pentru aderarea la zona euro

Antonio Costa a subliniat că, în prezent, Uniunea Europeană are două mari priorități: competitivitatea și apărarea.

„Aceste două obiective sunt strâns legate între ele, deoarece avem nevoie de siguranță și securitate pentru a crea condiții favorabile unei economii mai competitive. În același timp, trebuie să fim mai competitivi pentru a ne consolida capacitatea de a ne apăra”, a spus el.

El a declarat că, pe parcursul vizitei sale în Bulgaria, va avea ocazia să viziteze nu doar Sofia, ci și Stara Zagora, unde, împreună cu prim-ministrul, va merge atât la unități din industria apărării, cât și la o universitate.

„Tot aici, în Sofia, voi vizita un institut care va deveni una dintre cele șase fabrici de inteligență artificială din Europa. Acesta este un exemplu clar că investițiile în apărare nu înseamnă doar protejarea noastră, ci și consolidarea industriei, a capacității de cercetare și a potențialului de inovare. Iar acest lucru este esențial pentru viitor, pentru a crea locuri de muncă mai bune și pentru a avea o economie mai puternică”, a concluzionat Antonio Costa.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

#BringKidsBack Președintele Consiliului European solicită regimului de la Kremlin să elibereze copiii ucraineni care au fost deportați ilegal

Published

on

© Antonio Costa - X

Președintele Consiliului European, Antonio Costa, se alătură ințiativei președintelui Volodimir Zelenski, #BringKidsBack, pentru a cere regimului de la Kremlin întoarcerea în siguranță a copiilor ucraineni, care au fost forțați și amenințați să își părăsească țara. 

„În acest an de Paște, în timp ce ne întâlnim cu cei dragi, mii de copii ucraineni rămân separați de ai lor – luați din casele lor de către Rusia. Mă alătur inițiativei #BringKidsBack a președintelui Zelenski pentru a cere întoarcerea lor în siguranță. Nu poate exista pace fără dreptate – și nu poate exista dreptate până când toți copiii ucrainenu nu sunt înapoi acasă”, a scris președintele Consiliului European într-un mesaj pe contul X.

Rusia a răpit peste 19.000 de copii ucraineni. Până la sfârșitul lunii februarie, doar 1.227 au fost returnați, deoarece Rusia încearcă să obstrucționeze acest proces în diverse moduri.

„Din păcate, acesta nu este un mecanism care funcționează în mod consecvent. Acesta este motivul pentru care a fost creată Coaliția internațională pentru returnarea copiilor ucraineni – pentru a se asigura că un astfel de mecanism există și funcționează. Astăzi, 41 de țări fac deja parte din această coaliție”, a mai informat Prima Doamnă a Ucrainei.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Albania este foarte ”hotărâtă și ambițioasă” să încheie toate negocierile de aderare la UE în 2027, subliniază premierul Edi Rama

Published

on

© European Union

Premierul Albaniei, Edi Rama, prezent la Bruxelles, a subliniat alături de președintele Consiliului European, Antonio Costa, că țara sa este foarte hotărâtă să îndeplinească toate obligațiile calendarului pentru a încheia toate negocierile de aderare la UE în 2027. 

„Așadar, sunt multe de discutat, dar, în general, sunt foarte, foarte încurajat de aceste evoluții. Și suntem foarte hotărâți să îndeplinim toate obligațiile calendarului, foarte ambițioși, să încheiem toate negocierile în 2027”, a transmis premierul albanez într-o scurtă conferință de presă susținută la Bruxelles. 

De asemenea, președintele Consiliului European a reiterat sprijinul UE pentru extinderea proiectului european pentru țările din Balcanii de Vest: „(…) extinderea către Balcanii de Vest este o prioritate politică clară pentru Uniunea Europeană, este angajamentul nostru real cu regiunea și este cea mai importantă investiție geopolitică pentru pace, pentru prosperitate și pentru stabilitate pe continentul nostru. Și este cu adevărat încurajator să vedem progresele făcute de Albania în această direcție.”

Astăzi, 14 aprilie, are loc cea de-a patra reuniune ministerială a conferinței de aderare cu Albania  prilej cu care se va deschide a doua grupă de capitole care alcătuiesc procesul de negociere, care se ocupă de piața internă: „Astăzi deschidem un nou cluster și ambiția noastră este să deschidem mai multe negocieri de tip cluster pe parcursul acestui an, pentru că avem un program foarte concret și vrem să livrăm”, a mai informat înaltul oficial european.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
ROMÂNIA5 hours ago

Colaborarea strânsă dintre ICI București și Danubius Exim a contribuit la transformarea cadrului fiscal din România într-unul adaptat realităților digitale, în beneficiul cetățenilor și instituțiilor, subliniază Adrian-Victor Vevera

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 hours ago

Vicepreședintele PE, Victor Negrescu: Inteligența artificială nu este doar despre viitor, este prezentul. Fără competențe digitale și educație în AI, riscăm să rămânem în urmă

ROMÂNIA5 hours ago

Ilie Bolojan, la Forumul de Afaceri al celor Trei Mări: Reconfigurarea forțelor politice și economice impune consolidarea relațiilor cu state interesate de stabilitatea și dezvoltarea regiunii noastre

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Președintele Turciei a sosit la Roma pentru a discuta cu Giorgia Meloni despre consolidarea cooperării între cele două țări

U.E.6 hours ago

Giorgia Meloni califică armistițiul de trei zile propus de Putin drept ”insuficient”: Ucraina a arătat că dorește pacea. Acum Rusia este cea care trebuie să demonstreze același lucru

NATO6 hours ago

Rachete Patriot: SUA și NATO sunt mai sigure grație angajamentului României față de apărarea aeriană, afirmă ambasadoarea Statelor Unite

ROMÂNIA6 hours ago

Integrarea conceptului de ”gender medicine” în politicile publice de sănătate, o necesitate pentru femeile din România, subliniază senatoarea Nicoleta Pauluic 

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Bolojan îl felicită pe Mark Carney pentru câștigarea alegerilor în Canada: România dorește un parteneriat puternic în economie, energie și securitate

INTERNAȚIONAL7 hours ago

Ministrul german al Apărării susține că se bazează pe continuarea sprijinului SUA pentru apărarea Ucrainei

COMISIA EUROPEANA7 hours ago

Ministrul Apărării, întâlnire la Bruxelles cu Roberta Metsola și Kaja Kallas: Regiunea Mării Negre are importanță strategică pentru securitatea euro-atlantică și relevanță economică majoră pentru UE

ROMÂNIA5 days ago

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

NATO1 week ago

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

ROMÂNIA2 weeks ago

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

ROMÂNIA3 weeks ago

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

ROMÂNIA3 weeks ago

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

NATO3 weeks ago

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

ROMÂNIA3 weeks ago

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE4 weeks ago

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

ROMÂNIA4 weeks ago

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE4 weeks ago

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

Trending