Connect with us

ENERGIE

Klaus Iohannis și Alexander De Croo anunță un memorandum privind tehnologia reactoarelor nucleare mici semnat între instituții din România, Belgia, Italia și SUA

Published

on

© Administrația Prezidențială

Un Memorandum de Înţelegere pentru dezvoltarea reactorilor mici şi modulari rapizi, răciţi cu plumb (SMR-LFR), a fost semnat, miercuri, după întrevederea pe care preşedintele României, Klaus Iohannis, a avut-o cu Alexander De Croo, prim-ministrul Regatului Belgiei.

“În domeniul energiei, mă bucur că a fost încheiat astăzi şi un Memorandum de Înţelegere privind tehnologia reactoarelor nucleare cu neutroni rapizi răciţi cu plumb topit între instituţiile de profil din România şi Belgia, respectiv alte trei instituţii din Italia şi Statele Unite”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis în cadrul declaraţiilor comune susţinute alături de premierul De Croo.

 

Entităţile active în domeniul energiei nucleare semnatare sunt: RATEN (Regia Autonomă de Tehnologii pentru Energia Nucleară – din Mioveni, Argeş), ANSALDO NUCLEARE S.P.A. (din Genova, Italia) şi ENEA (Agenţia Naţională Italiană pentru Tehnologii Noi, Energie şi Dezvoltare Economică Durabilă) – parteneri în cadrul consorţiului FALCON, precum şi SCK CEN (Centrul de Studii privind Energia Nucleară – din Mol, Belgia) şi WESTINGHOUSE ELECTRIC COMPANY LLC (din statul Delaware, SUA) – alţi doi jucători cu experienţă în tehnologia reactorilor rapizi răciţi cu plumb (tehnologia LFR / (Lead-cooled Fast Reactor).

Semnarea acestui document completează dimensiunea de cooperarea economică şi tehnico-ştiinţifică a discuţiilor preşedintelui Iohannis cu premierul Alexander De Croo şi cu Majestatea Sa Philippe, Regele Belgienilor.

Şeful statului român a subliniat că această colaborare este foarte benefică, având în vedere, între altele, că suntem într-o fază în care este complicat, câteodată chiar imposibil, să faci cercetare doar într-un singur stat, pentru că resursele necesare sunt imense.

“Nu, nu se mai poate face cercetare cu bani foarte puţini şi cu o mână de cercetători. Este nevoie de resurse din ce în ce mai mari. Este nevoie de echipe nu doar multinaţionale, ci şi multidisciplinare pentru a avea un real progres în domenii importante, aş putea chiar să zic pentru omenire. Noi credem că în România primul reactor modular mic din primul SMR poate să funcţioneze poate în 2028 sau 2029. Mai repede nu este realist să aşteptăm ceva practic, dar având în vedere complexitatea tehnologiei despre care vorbim, cred că este un cadru destul de ambiţios. Este cunoscut că în zona de reactor nuclear cercetarea este complicată şi cred că un element important este securitatea acestor reactoare. Şi pentru a garanta o securitate foarte, foarte bună, cercetarea, evident, va trebui să dureze un pic mai mult. Nu vorbim de un simplu transfer din uzul militar în uzul civil, fiindcă solicitările sunt, cum este uşor de înţeles, diferite şi pretenţiile de securitate, fezabilitate, sustenabilitate sunt specifice domeniului energeticii civile”, a afirmat Iohannis.

De altfel, preşedintele Iohannis a vizitat, miercuri, și Centrul Belgian de Cercetare Nucleară SCKCEN, unde s-a întâlnit cu cercetătorii români care lucrează aici şi contribuie la dezvoltarea de tehnologii nucleare sigure pentru energie, uz medical şi combaterea schimbărilor climatice.

“Vizită importantă la Centrul Belgian de Cercetare Nucleară SCKCEN, lider în cercetarea nucleară europeană. Încântat să-l cunosc pe directorul general Peter Baeten şi pe cercetătorii români care lucrează aici, dezvoltă tehnologii nucleare sigure pentru energie, uz medical şi combaterea schimbărilor climatice”, a transmis Iohannis, într-o postare pe X (ex-Twitter).

 

Potrivit unei informări a Administraţiei Prezidenţiale, în baza Memorandumului de Înţelegere semnat la 8 noiembrie 2023, părţile vor putea desfăşura o serie de activităţi comune de cooperare.

“Totodată, acest document constituie baza pentru negocierea unui viitor acord de colaborare având ca scop accelerarea dezvoltării acestei tehnologii, la un nivel de maturitate care să permită comercializarea unor reactoare cu caracteristici sporite de securitate, competitive din punct de vedere economic, si care sa contribuie la tranziţia către un sistem energetic curat. Demonstrarea etapizată a tehnologiei LFR va necesita construcţia şi operarea unor instalaţii experimentale de suport si reactoare de demonstrare. Demonstratorul ALFRED (Advanced LFR European Demonstrator) şi infrastructura experimentală de pe platforma Institutului de Cercetări Nucleare de la Piteşti – Mioveni (cu instalaţiile ATHENA şi CHEMLAB – aflate în construcţie şi alte patru în curs de contractare prin Programul POCIDIF) reprezintă repere-cheie luate în considerare în cadrul acestui MOU şi al viitorului parteneriat, plasând astfel România în prima linie a dezvoltatorilor de tehnologii nucleare de noua generaţie”, a mai informat Administraţia Prezidenţială.

În cadrul vizitei oficiale pe care o efectuează în Regatul Belgiei, preşedintele Iohannis se va deplasa şi la Centrul belgian de Cercetări Nucleare, unde va avea o întâlnire cu grupul de cercetători români din cadrul SCK CEN.

În încheierea vizitei, preşedintele Iohannis va fi primit, la Castelul din Laeken, de Majestatea Sa Philippe, Regele Belgienilor.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ENERGIE

Klaus Iohannis, discurs la COP28: Până cel târziu în 2050, mixul energetic naţional al României va fi format în proporţie de 86% din energie regenerabilă

Published

on

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, că România are unele dintre cele mai scăzute emisii de gaze cu efect de seră pe cap de locuitor din Uniunea Europeană şi este ferm angajată să accelereze măsurile de atenuare a schimbărilor climatice.

“Suntem cu toţii conştienţi de faptul că reducerile actuale ale emisiilor de gaze cu efect de seră la nivel mondial nu ating obiectivul Acordului de la Paris. Schimbările climatice, precum şi efectele acestora, se intensifică. Ne confruntăm zi de zi cu provocări tot mai mari şi mai complexe, dar atenţia noastră asupra mediului trebuie să fie menţinută. Trebuie să ne consolidăm ambiţia în materie de climă şi să accelerăm implementarea angajamentelor climatice deja asumate. România are unele dintre cele mai scăzute emisii pe cap de locuitor din Uniunea Europeană şi este ferm angajată să accelereze măsurile de atenuare a schimbărilor climatice. Ne propunem să ne reducem până în 2030 emisiile cu aproximativ 80% faţă de nivelul din 1990 şi să ne îndreptăm apoi într-un ritm rapid către neutralitatea climatică. Până cel târziu în 2050, mixul energetic naţional al României va fi format în proporţie de 86% din energie regenerabilă, completat de energie cu emisii reduse de carbon, cum ar fi energia nucleară”, a transmis şeful statului prin declaraţia naţională susţinută în cadrul Summitului Global privind Acţiunea Climatică, relatează Agerpres.

 

El a subliniat legătura dintre acţiunea climatică, educaţie şi dezvoltarea competenţelor verzi. În acest context, şeful statului a dat exemplul programului REPowerEU, arătând că acesta aduce la nivel naţional două miliarde de euro în investiţii pentru energie regenerabilă şi dezvoltarea competenţelor verzi.

“Marea majoritate a tinerilor din România consideră că acumularea de cunoştinţe despre schimbările climatice în şcoală este esenţială pentru implicarea lor în acţiuni climatice. Prin urmare, educaţia privind clima şi mediul devine din ce în ce mai importantă în programa şcolară din România”, a afirmat Iohannis.

Şeful statului a precizat că educaţia climatică, protecţia biodiversităţii, sistemele de producţie alimentară rezistente la schimbările climatice şi generarea de energie cu emisii reduse de dioxid de carbon se află în centrul diplomaţiei climatice româneşti.

“Suntem dornici să avansăm proiecte privind aceste domenii cu parteneri care împărtăşesc aceleaşi valori ca noi”, a adăugat el.

Preşedintele Iohannis a menţionat că România este foarte implicată alături de partenerii săi globali, inclusiv din Africa, Orientul Mijlociu şi America Latină, pentru a facilita formarea şi schimbul de experienţă în ceea ce priveşte gestionarea situaţiilor de urgenţă şi implementarea sistemelor de alertă timpurie, deoarece aceste domenii sunt din ce în ce mai importante în contextul efectelor devastatoare ale schimbărilor climatice.

El şi-a încheiat intervenţia cu un apel la “un angajament ambiţios şi la acţiune pentru planeta noastră şi pentru bunăstarea tuturor cetăţenilor, generaţii prezente şi viitoare”.

Preşedintele Klaus Iohannis participă, de sâmbătă până luni, la cea de-a 28-a Conferinţă a Statelor parte la Convenţia Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP28), care desfăşoară în Dubai, Emiratele Arabe Unite. 

Continue Reading

ENERGIE

COP28. Klaus Iohannis: România va deveni lider regional în operațiunile și implementarea energiei nucleare ca sursă stabilă de energie

Published

on

© Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, la conferința COP28 din Dubai, că România consideră energia nucleară drept o sursă stabilă de energie şi că ţara noastră îşi propune să devină un lider regional în operaţiunile şi implementarea acesteia, un centru de formare a forţei de muncă şi un hub pentru lanţurile de aprovizionare aferente energiei nucleare.

Preşedintele Klaus Iohannis participă, de sâmbătă până luni, la cea de-a 28-a Conferinţă a Statelor parte la Convenţia Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP28), care desfăşoară în Dubai, Emiratele Arabe Unite. 

“Efectele negative ale schimbărilor climatice nu pot fi negate. Trebuie să accelerăm acţiunile noastre de atenuare a schimbărilor climatice şi, în special, să decarbonizăm rapid sistemele noastre energetice. Acesta este motivul pentru care sunt încântat să fiu prezent la acest eveniment alături de lideri guvernamentali şi din industrie care îşi propun să livreze în raport cu obiectivul de zero emisii nete la nivel global până în 2050, inclusiv prin utilizarea energiei nucleare. În ceea ce priveşte România, strategiile noastre privind schimbările climatice şi energia prevăd un mix energetic bazat pe surse regenerabile şi energie nucleară pentru o Românie cu zero emisii nete”, a spus şeful statului, la Dubai, la evenimentul de lansare a Declaraţiei privind triplarea capacităţii de energie nucleară la nivel mondial.

 

El a subliniat că facilităţile energetice nucleare funcţionează în România de aproape trei decenii la standarde înalte de productivitate şi siguranţă, afirmând că acest fapt reprezintă o experienţă naţională consistentă în acest domeniu.

“În acelaşi timp, trebuie să facem mai mult – la nivel naţional şi global”, a adăugat preşedintele Iohannis.

Şeful statului a precizat că analizele Agenţiei pentru Energie Nucleară a OCDE arată că, la nivel global, capacitatea instalată de energie nucleară trebuie să se tripleze până în 2050 pentru ca lumea să ajungă la zero emisii nete globale până atunci.

“În acest context, România consideră energia nucleară ca fiind o sursă stabilă de energie, care contribuie la securitatea energetică şi la decarbonizare. Mergând mai departe, ne angajăm să finalizăm două noi unităţi CANDU la Centrala de la Cernavodă şi să construim şi să implementăm în România SMR-uri, reactoare modulare mici. (…) Referitor la acest lucru, este o nouă tehnologie la care lucrăm împreună cu prietenii noştri din Statele Unite şi se pare că vom construi primul reactor modular mic civil bazat pe tehnologia despre care am vorbit. În dezvoltarea programului nostru naţional de energie nucleară, ne ghidăm după un set esenţial de principii şi priorităţi. Ne angajăm să asigurăm siguranţa pentru public şi pentru mediu, precum şi neproliferarea. Mai mult decât atât, România îşi propune, de asemenea, să devină un lider regional în operaţiunile şi implementarea energiei nucleare, un centru de formare a forţei de muncă şi un hub pentru lanţurile de aprovizionare aferente energiei nucleare”, a adăugat el.

Preşedintele Iohannis a spus că schimbările climatice reprezintă o provocare globală şi necesită o acţiune la acest nivel.

“Numai prin acţiune coordonată şi ambiţie sporită le putem aborda în mod eficient”, a afirmat şeful statului.

Continue Reading

ENERGIE

Grupul elen PPC, care a preluat activele Enel din România, plănuiește investiții pe termen lung în energie regenerabilă, consolidarea și modernizarea rețelei de distribuție și digitalizarea activităților (P)

Published

on

© Public Power Corporation

Grupul Public Power Corporation (PPC), compania-lider pe piața energiei din Grecia care a preluat activele Enel din România printr-o tranzacție finalizată în luna octombrie, a anunțat planuri de investiții pe termen lung pe piața locală. Prioritățile PPC sunt investițiile în ritm accelerat în proiecte de energie regenerabilă, consolidarea și modernizarea rețelei de distribuție și digitalizarea activităților.

Compania elenă și-a asumat public faptul că își propune să continue și să dezvolte ceea ce Enel a construit în ultimii 18 ani în România în materie de energie verde, mobilitate electrică, portofoliu de clienți și servicii cu valoare adăugată.

În acest sens, compania elenă consideră România o piață strategică, care permite explorarea unor oportunități de creștere pe o piață mai puțin congestionată și cu acces la finanțare europeană prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și Fondul pentru Modernizare.

În plus, în urma tranzacției prin care  a intrat în România, PPC își întărește poziția în regiune și devine lider regional pe piața energiei din Europa de Sud-Est.

Mai exact, ca urmare a finalizării achiziției operațiunilor Enel din România, Grupul PPC ajunge la 8,7 milioane de clienți, iar capacitatea sa totală instalată de producție de energie din surse regenerabile (energie hidroelectrică, eoliană, fotovoltaică etc.) crește la aproximativ 4,4 GW. PPC furnizează aproximativ 40 TWh de energie electrică, în timp ce producția sa se ridică la 20TWh. Baza totală de active reglementate pentru rețelele de distribuție se ridică la aproximativ 4,2 miliarde euro.

Achiziția Enel România se aliniază strategiei PPC privind tranziția energetică, dar și planului companiei de extindere în Europa de Sud-Est, permițând explorarea unor oportunități de creștere pe o piață mai puțin congestionată. 

Astfel, activitățile Enel din România reprezintă alegerea ideală, atât din punct de vedere geografic, cât și din punct de vedere al afacerilor, întărind prezența PPC în regiune. 

România este o piață importantă din punct de vedere strategic pentru PPC și prin prisma accesului la finanțare UE prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și Fondul pentru Modernizare, ceea ce vine în completarea planurilor de dezvoltare pe care compania urmărește să le implementeze în țară.

Prezentă în cinci țări din regiune și cu o capitalizare bursieră de peste 3,5 miliarde de euro în luna noiembrie 2023, PPC este o companie solidă, aflată în curs accelerat de creștere, care produce, distribuie și furnizează energie electrică către consumatori. Aceasta deține un know-how considerabil în materie de inginerie și implementarea de investiții complexe, de mari dimensiuni. Compania își propune să joace un rol major în tranziția energetică a Europei de Sud-Est, fiind o voce tot mai puternică la nivel european. Președintele și CEO-ul companiei, Georgios Stassis, a devenit recent vicepreședinte al Eurelectric, asociația care reprezintă industria europeană de electricitate la Bruxelles. El a subliniat în numeroase rânduri importanța investițiilor accelerate în infrastructura de electricitate, dar și a realizării de noi interconexiuni în Sud-Estul Europei, vitale pentru o aprovizionare sigură, la prețuri competitive, dar și sustenabilă.

CEO-ul PPC a subliniat că profitabilitatea companiei continuă să fie rezilientă, în linie cu trendul ascendent al ultimilor trei ani. Mai mult, lichiditatea este la un nivel optim, creșterea inflației neavând impact asupra planurilor de investiții ale companiei. Astfel, PPC va depăși ținta de 1,1 miliarde de euro privind EBITDA, pentru anul acesta, atingând 1,2 miliarde de euro.

În ceea ce privește planul PPC privind energie electrică din surse regenerabile, în urma atingerii obiectivului de 670 MW în operare în Grecia, compania are în faza de construcție proiecte suplimentare cu o capacitate totală de 1,3 GW. La aceste investiții se adaugă cele de pe piața din România, unde divizia de producție a energiei din surse regenerabile deține o capacitate instalată de aproape 600 MW în 13 parcuri eoliene și fotovoltaice, ceea ce înseamnă 2% din producția curentă de energie electrică a României. În plus, compania a preluat de la Enel proiecte substanțiale de energie regenerabilă în România, cu o capacitate cumulată de circa 5,4 GW, în diferite faze de dezvoltare, dintre care 2,3 GW eolian și 3,1 GW solar. Acest „pipeline” va asigura PPC o creștere semnificativă pe termen scurt, mediu și lung în domeniul regenerabilelor.

Cu o experiență solidă în realizarea de proiecte de mari dimensiuni, planurile de investiții ale PPC în țara noastră nu se limitează, însă, la activele Enel România. În decembrie 2022, grupul elen a anunțat că PPC Renewables S.A. (PPCR) a semnat un acord de principiu cu Mytilineos pentru dezvoltarea, construcția și vânzarea unui portofoliu de energie solară de aproximativ 210 MW în România. Portofoliul constă din două parcuri fotovoltaice, care ar urma să intre în funcțiune în cursul anului 2024. La acestea se adaugă un parc eolian de 84 MW în Tulcea, preluat de la Lukoil Group.

Planurile detaliate privind strategia PPC în perioada următoare, inclusiv în România, vor fi anunțate în cadrul unei Zile a piețelor de capital care va avea loc la Londra la sfârșitul lunii ianuarie. „Intenționăm să investim în dezvoltarea operațiunilor din România”, au reiterat reprezentanții PPC.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ENERGIE6 hours ago

Klaus Iohannis, discurs la COP28: Până cel târziu în 2050, mixul energetic naţional al României va fi format în proporţie de 86% din energie regenerabilă

ENERGIE8 hours ago

COP28. Klaus Iohannis: România va deveni lider regional în operațiunile și implementarea energiei nucleare ca sursă stabilă de energie

ROMÂNIA1 day ago

Klaus Iohannis: La 105 ani de la Marea Unire, România are un loc un binemeritat în UE și NATO și promovează aspirațiile europene ale românilor de peste Prut

ROMÂNIA1 day ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA1 day ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

EDITORIALE1 day ago

Clepsidra, istoria și viitorul: Acum, mai mult ca niciodată, destinul european și euro-atlantic al României trebuie să coboare în Cetatea idealului național

REPUBLICA MOLDOVA1 day ago

Maia Sandu: România iubește necondiționat R. Moldova, fără a aștepta lauri. Drumul nostru este comun și locul nostru este împreună în UE

ROMÂNIA1 day ago

Ziua Națională. Marcel Ciolacu, la 105 ani de la Marea Unire: Când ceva tinde să ne dezbine, să ne amintim că avem un drum comun de parcurs ca națiune

ROMÂNIA1 day ago

Șeful diplomației SUA, mesaj de Ziua Națională a României: Viitorul cooperării dintre națiunile noastre devine din ce în ce mai luminos

ROMÂNIA1 day ago

Ziua Națională. Nicolae Ciucă, la 105 ani de la Marea Unire: Iubirea de ţară stă în inimă şi în faptă. Suntem datori să veghem destinul acestei ţări

ROMÂNIA1 day ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA1 day ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

NATO5 days ago

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

ROMÂNIA5 days ago

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

ROMÂNIA5 days ago

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

ROMÂNIA1 week ago

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

ROMÂNIA1 week ago

Președintele Senatului consideră că ”mediul de afaceri are nevoie de încredere şi predictibilitate” pentru a se dezvolta astfel încât orice situaţie de criză să poată fi depăşită

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Volodimir Zelenski, Maia Sandu și Charles Michel afirmă “calea europeană” a Ucrainei și Moldovei la zece ani de la EuroMaidan: Aderarea va întări frontiera estică a UE

Trending