Connect with us

CONSILIUL EUROPEAN

Consiliul European: Klaus Iohannis și ceilalți lideri UE se reunesc pentru a afirma responsabilitatea europeană în relațiile transatlantice. Ce decizii privind viitorul apărării europene sunt vizate

Published

on

Șefii de stat sau de guvern din Uniunea Europeană se reunesc joi și vineri la reuniunea de vară a Consiliului European, primul summit UE după începerea negocierilor privind Brexit, reuniunea NATO de la Bruxelles și summit-ul G7 din Italia și, implicit, după prima întâlnire a liderilor europeni cu președintele SUA, Donald Trump.

FOTO: European Commission/ Facebook

România va fi reprezentată de președintele Klaus Iohannis, care va participa la summit din postura celui mai recent lider UE care s-a întâlnit cu Donald Trump, la Washington.

Liderii UE vor dezbate și vor adopta concluzii în privința migrației, securității și apărării și aspectelor economice, informează Consiliul într-un comunicat.

Anul trecut am decis că Uniunea Europeană își va proteja cetățenii împotriva amenințărilor la adresa securității, migrației ilegale și globalizării necontrolate și vom continuă să livrăm în această direcție”, a transmis Donald Tusk, liderul Consiliului European, în scrisoarea tradițională către șefii de stat sau de guvern.

Uniunea Europeană redevine o soluție și nu o problemă

În cadrul reuniunii vom avansa asupra acestor chestiuni”, a promis Tusk, amintind că această întrunire se desfășoară într-un context politic diferit determinat de diminuarea forțelor anti-europene și de faptul că ”Uniunea Europeană redevine o soluție, nu o problemă”

De altfel, summitul de joi și vineri va fi prima reuniune pe care Donald Tusk o prezidează de la începutului celui de-al doilea mandat de președinte al Consiliului European, dar și ultima reuniune desfășurată sub președinția malteză a Consiliului UE.

În timp ce problematica migrației se va axa pe discuții privind reforma sistemului european de azil, iar aspectele economice vor viza consolidarea pieței unice și mizele europene în contextul reuniunii G20, temele cu cea mai pondere de pe agenda liderilor UE par a fi negocierile pentru Brexit și securitatea și apărarea în Uniunea Europeană.

Donald Tusk cere responsabilitate europeană în relațiile transatlantice într-un moment în care este nevoie de acest lucru

La reuniunea de la Bruxelles, liderii europeni vor discuta aspecte ce țin de securitate și de apărare în contextul în care zilele acestea se împlinește un an de la lansarea Strategiei Globale a UE pentru Politică Externă, iar subiectul apărării europene a devenit o temă centrală în proiectul de integrare europeană, mai ales după noul climat în relațiile transatlantice și Brexit.

Având în vedere că securitatea europeană reprezintă responsabilitatea noastră comună, doresc să ne punem de acord asupra lansării Cooperării Structurate Permanente în domeniul apărării”, a declarat Donald Tusk, pledând pentru angajamentele ambițioase ale țărilor membre, atât pentru dezvoltarea capacităților de apărare, cât și pentru participarea la operațiuni militare.

Discuțiile privind securitatea și apărarea europeană vor avea loc în contextul în care după întâlnirea cu Donald Trump în format NATO și G7 și criticile acestuia față de aliații europeni privind contribuția lor financiară la apărarea comună, cancelarul german Angela Merkel a precizat că europenii trebuie să își ia destinul în propriile mâini, făcând un apel la unitate în Europa.

FOTO: Administrația Prezidențială

În acest context, președintele României, Klaus Iohannis, a avut întâlniri succesive cu Donald Trump, la Washington, și cu Angela Merkel, la Berlin, transmițând că România este un pilon transatlantic care se dedică unor relații puternice UE-SUA, deoarece o Uniune Europeană și un NATO puternice fac și Statele Unite mai puternice. Mai mult, în prezența liderului român, atât Donald Trump, cât și Angela Merkel, au afirmat angajamentul reciproc pentru articolul 5 al NATO, piatră de temelie a securității europene. 

De altfel, chiar Donald Tusk precizează că deciziile europene în materie de securitate și apărare în Europa vor demonstra ”responsabilitatea noastră pentru relațiile transatlantice, într-un moment în care este nevoie” de acest lucru.

Decizia privind dezvoltarea cooperării structurate permanente a fost luată deja la nivelul miniștrilor Apărării din UE, cu o săptămână înaintea reuniunii NATO din luna mai.

PESCO – Cooperarea Structurată Permanentă – este prevăzută la articolele 42(6) și 46 din Tratatul UE și permite statelor dispuse să se angajeze într-o cooperare militară mai puternică să o facă fără a aștepta consensul tuturor și fără a diviza Uniunea. În conformitate cu prevederile tratatului, PESCO este o opțiune valabilă pentru toate statele membre care sunt decise să își asume angajamente unul față de celălalt, în spiritul integrării europene. PESCO ar urma să funcționeze sub cadrul existent în UE și să devină piatra de temelie a unei arhitecturi de securitate pentru întreaga Europă.

PESCO este, alături de alte inițiative de integrare, o dovadă a ceea ce liderii UE au agreat și la Roma și anume că într-o Uniune cu ritmuri și intensități diferite, fiecare are dreptul de a se alătura unei inițiative de cooperare. 

Cooperarea structurată permanentă ”poate fi cel mai bun exemplu că noi nu promovăm viteze diferite”, spune Tusk.

Citiți mai multe despre Apărarea europeană

Dimensiunea securității și a apărării europene deține o miză aparte la reuniunea Consiliului European nu doar prin prisma evoluției relației transatlantice, ci și din perspectiva celor mai recente decizii în materie: acestea sunt reprezentate de adoptarea de către Comisia Europeană a unui fond european de apărare bazat pe cercetare și dezvoltare a tehnicii militare și lansarea unui document de reflecție privind o ”Europă care se apără”.

Brexit: primele discuții ale liderilor UE după începerea oficială a negocierilor

În format 27, liderii europeni vor discuta pentru prima dată despre negocierile privind retragerea Marii Britanii din UE într-un nou context, acela al desfășurării unei prime runde a tratativelor între negociatorii șefi, Michel Barnier și David Davis.

FOTO: ec.europa.eu

Discuțiile între lideri vor avea loc după ce Comisia Europeană și Marea Britanie au convenit luni, la Bruxelles, prioritățile și calendarul tratativelor pentru Brexit.

În tratativele privind Brexit, UE vizează o abordare etapizată a negocierilor începând cu asigurarea unui maximum de claritate și de securitate juridică posibil pentru cetățeni europeni și stabilirea cadrului prin care Marea Britanie se poate retrage din UE în conformitate cu angajamentele asumate în calitate de stat membru, inclusiv cele financiare. Totodată, printre prioritățile în negociere se regăsește și situația frontierelor dintre Irlanda și Irlanda de Nord și importanța respectării angajamentelor stipulate în Acordul Good Friday.

Liniile de negociere ale UE cu Marea Britanie au fost adoptate după summitul special din 29 aprilie al Consiliului European în format 27.

La summitul de la Bruxelles, liderii vor discuta asupra procedurilor care să stea la baza relocării agențiilor UE găzduite în prezent de Marea Britanie, printre acestea numărându-se și Agenția Europeană pentru medicamente, organism UE pentru găzduirea căruia și-a depus și România dosarul de candidatură. În acest sens, România susține o procedură de selecție echitabilă pe baza unei ponderi egale a tuturor criteriilor de selecție, inclusiv cel geografic, pentru relocarea acestor agenții.

 

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este parte a programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

CONSILIUL EUROPEAN

Președintele Consiliului European, primit de președintele Turciei: Charles Michel salută ”limbajul constructiv” al declarației Erdogan-Putin cu privire la Libia

Published

on

© European Union, 2020

Președintele Consiliului European, Charles Michel, aflat într-o vizită la Istanbul, a salutat ”limbajul constructiv” al declarației adoptate de președinții turc și rus privind înceterea focului și susținerea procesului de la Berlin referitor la situația din Libia, se arată într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

În Turcia, Charles Michel a avut o întrevedere cu Recep Tayyip Erdoğan, subiectele principale ale întrevederii axându-se pe cooperarea UE-Turcia pentru descaladarea situațiilor din Orientul Mijlociu și din Libia, precum și pe relațiile UE-Turcia.

”În ceea ce privește Libia, președintele Michel a salutat limbajul constructiv al declarației comune a președintelui Erdoğan cu președintele Putin cu privire la încetarea focului și susținerea procesului de la Berlin”, arată sursa citată, precizându-se că este nevoie de negocierea unor ”soluții politice”.

Miniștrii de externe ai Rusiei și Turciei au dat publicității miercuri o declarație comună prin care solicită încetarea focului în Libia, după ce președinții Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdoğan au discutat pe marginea acestui subiect în contextul inaugurării, la Istanbul, a conductei TurkStream.

The New York Times notează că nu este încă clar cum pot Rusia și Turcia să influențeze situația din Libia, în contextul în care cele două țări susțin părți diferite din conflict. Mercenarii ruși, despre care președintele Putin spune că nu acționează în numele guvernului rus, îl susțin pe generalul Khalifa Hifter, care încearcă să preia controlul asupra capitalei libiene, Tripoli. Pe de altă parte, Turcia susține forțele care sunt loiale prim-ministrului Fayez al-Sarraj, al cărui guvern este susținut de Națiunile Unite. În context, Turcia a anunțat că va desfășura trupe pentru coordonarea și instruirea forțelor libiene.

În ce privește poziția Uniunii Europene, miniștrii de externe din țările membre au decis vineri ca UE să se implice puternic pentru ca ”actuala criză să nu scape de sub control” și i-au oferit ”un mandat Înaltului Reprezentant Josep Borrell pentru a se angaja în discuții cu toți actori cu obiectivul identificării unei soluții politice” având la bază cadrul procesului de la Berlin și eforturile de mediere din partea ONU. 

Procesul de la Berlin, asumat în baza unei reuniuni din octombrie anul trecut, prevede ca procesul de pace din Libia să se producă prin înceterea focului și prin negocieri precedate retragerea forțelor Armatei Naționale Libiene conduse de generalul Khalifa Hifter. De asemenea, la momentul respectiv, s-a solicitat ca procesul de pace să se realizeze fără intervenția forțelor străine.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Președintele Consiliului European, discuție telefonică cu președintele Iranului. Charles Michel i-a cerut lui Hassan Rouhani să evite ”acte ireversibile” și să respecte acordul nuclear

Published

on

© Charles Michel/ Twitter

Președintele Consiliului European, Charles Michel a avut o convorbire telefonică cu președintele Iranului, Hassan Rouhani, după ce președintele american Donald Trump a anunțat miercuri într-un mesaj public că va impune noi sancțiuni economice asupra Teheranului ca urmare a atacurilor cu rachete aeriene efectuate de Teheran, ce au vizat baze militare din Irak unde se aflau militari americani, precizând în același timp că va solicita NATO să se implice ”mult mai mult” în Orientul Mijlociu, solicitare căreia Alianța i-a dat curs, după cum este menționeant într-un comunicat al Alianței, dat publicității după o convorbire telefonică între secretarul general Jens Stoltenberg, și liderul de la Casa Albă.

În acest context, Charles Michel și-a exprimat speranța că ”nu vor mai exista încercări de a crește tensiunile în regiune, ducând astfel la o dezescaladare a situației în Orientul Mijlociu”, potrivit unui comunicat al Consiliului European remis CaleaEuropeană.ro.

La rândul său, președintele iranian Hassan Rouhani, a menționat că ”Uniunea Europeană a avut mereu un rol stabilizator și responsabil în regiune și că Iranul este pregătit să continue o cooperare strânsă cu UE.”

Acordul nuclear internațional (JCPOA) ”reprezintă o importantă realizare după zece ani de intense negocieri și rămâne un instrument important pentru stabilitatea regională”, mai este precizat în comunicat, președintele Consiliului European cerându-i președintelui Iranului să evite ”acte ireversibile”. 

Charles Michel a subliniat că Uniunea Europeană ”își va consolida rolul său la nivel internațional, în strânsă cooperare cu statele membre”, în contextul în care ”UE are propriile interese și viziune”, mai este spus în sursa amintită mai sus.

Discuția telefonică dintre cei doi, prima între un lider european și un oficial iranian după escaladarea tensiunilor în Orientul Mijlociu vine după ce președintele american, Donald Trump a anunțat miercuri seara într-o declarație publică după ce Teheranul a atacat cu rachete aeriene baze militare din Irak unde se aflau staționați militari americani, că impune sancțiuni economice împotriva Teheranului și a făcut apel la Marea Britanie, Franța, Germania, Rusia și China, cele cinci state semnatare ale Acordului nuclear cu Iranul, convenit în 2015, din care liderul american a retras Statele Unite în 2018, să îl denunțe, la rândul lor.

Teheranul a făcut deja acest lucru duminică seara, ca urmare a eliminării, de către Washington, a comandantului Forței Quads din cadrul Gardienilor Revoluției din Iran, Qassem Soleimani.

Astfel, Iranul a anunțat că renunță la limitarea numărului de centrifuge, ultima restricție a JCPOA pe care o mai respecta.

Miniștrii de externe ai statelor membre ale Uniunii Europene se vor reuni vineri la Bruxelles, la solicitarea ministrului german de Externe, Heiko Maas, pentru a discuta despre criza din Orientul Mijlociu.

Criza iraniană va fi abordată și în cadrul întrevederii pe care cancelarul german Angela Merkel o va avea sâmbătă la Moscova cu președintel rus Vladimir Putin.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Premierul Ludovic Orban, la întâlnirea cu președintele Consiliului European: România sprijină deplin promovarea Agendei Strategice a UE

Published

on

© Guvernul României/ Facebook

Corespondență din Bruxelles

Premierul Ludovic Orban l-a asigurat marți, la Bruxelles, pe președintele Consiliului European Charles Michel de sprijinul deplin al României în promovarea Agendei Strategice a Uniunii Europene, în cadrul unei întrevederi pe care cei doi lideri au avut-o în debutul vizitei de trei zile a șefului guvernului de la București la instituțiile UE și la NATO.

O foarte bună întâlnire cu Charles Michel la prima mea vizită la Bruxelles. L-am asigurat de sprijinul deplin al României în promovarea Agendei Strategice și a obiectivelor sale cheie. Provocările la adresa Uniunii Europene trebuie abordate cu soluții echilibrate și luând în considerare interesele cetățenilor”, a scris Orban, pe Twitter.

Agenda Strategică a Uniunii Europene pentru perioada 2019-2024 a fost adoptată la summitul Consiliului European din 20-21 iunie 2019, iar prin aceasta Emmanuel Macron, Angela Merkel, Klaus Iohannis și ceilalți lideri europeni au promis ”să protejeze modul de viață european” într-o lume ”supusă schimbărilor rapide”.

Agenda Strategică a Liderilor pentru perioada 2019-2024 are ca moment predecesor Summitul de la Sibiu, din 9 mai 2019, când șefii de stat sau de guvern din UE și-au luat angajamentul de a apăra o singură Europă, de la nord la sud și de la est la vest.

Prim-ministrul Ludovic Orban se află, de marţi până joi, în vizită de lucru la Bruxelles, la instituțiile Uniunii Europene și ale NATO, unde se va întâlni cu președinții Consiliului European, Comisiei Europene și Parlamentului European, cât și cu secretarul general al Alianței Nord-Atlantice.

Astfel, în prima zi a vizitei sale la Bruxellespremierul Ludovic Orban a avut o întrevedere bilaterală cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, urmată de o serie de întâlniri cu oficiali ai Comisiei Europene, respectiv cu: negociatorul-şef al Uniunii pentru retragerea Regatului Unit din UE, Michel Barnier, comisarul european pentru vecinătate şi extindere Oliver Varhelyi, vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene Frans Timmermans şi cu Johannes Hann, comisarul european pentru buget şi resurse umane.

La întâlnirea cu negociatorul-șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, premierul Ludovic Orban a discutat cu oficialul european despre importanța ca ”viitorul parteneriat dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie să fie unul ambițios și echilibrat” și despre ”protejarea drepturilor cetățenilor” europeni și, implicit, români.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending