Connect with us

POLITICĂ

Klaus Iohannis și Petro Poroșenko, la a patra întrevedere bilaterală în ultimul an. Președintele Ucrainei vine, joi, în România

Published

on

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, efectuează joi o vizită oficială în România, urmând a fi primit de președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni. Ulterior, liderul de la Kiev va purta convorbiri bilaterale și cu prim-ministrul Dacian Cioloș.

Conform Administrației Prezidențiale, președintele Ucrainei va fi primit la ora 10.30 de către președintele Klaus Iohannis. Convorbirile oficiale vor începe la ora 11.45, iar de la ora 12.15 cei doi lideri vor susține declarații de presă la Palatul Cotroceni.

Aceasta va fi cea de-a patra întrevedere bilaterală între Klaus Iohannis și Petro Poroșenko. Prima întâlnire a avut loc în marja Consiliului European din februarie 2015, la câteva ore după negocierile maraton de la Minsk dintre Franța, Germania, Rusia și Ucraina privind reglementarea conflictului din estul Ucrainei. Atunci Iohannis și Poroșenko au discutat despre amenințarea pe care Rusia o reprezintă în prezent la adresa securității regionale, președintele ucrainean mulțumindu-i omologului său român pentru ”poziția fermă de susținere a Ucrainei”.

iohannis porosenko

Ulterior, pe 17 martie 2015, șeful statului a efectuat o vizită oficială la Kiev, în care Iohannis a subliniat sprijinul constant pentru parcursul european al Ucrainei.

Citiți și CORESPONDENȚĂ din KIEV. Klaus Iohannis: Vom sprijini Ucraina spre integrarea în UE și NATO. Îi vom sprijini spre calea europeană

“Am subliniat în cadrul discuției importanța aplicării rapide și necondiționate a pachetului de înțelegeri de la Minsk din 12 februarie 2015. Pachetul trebuie implementat integral, neîntârziat și necondiționat. Poziția României este favorabilă menținerii regimului de sancțiuni al UE la adresa Federației Ruse, atâta timp cât nu se înregistrează aplicarea deplină a acordului sau dacă situația din teren continuă să se degradeze”, a spus Iohannis la întrevederea cu Poroșenko de la Kiev, din 17 martie 2015.

Întrevederea de atunci a beneficiat de un culoar strategic important, întrucât Petro Poroșenko avusese anterior o vizită bilaterală în Germania, în timp ce România își corela interesele de securitate în regiune cu Polonia, cu prilejul unei vizite a președintelui Klaus Iohannis la Varșovia.

Cei doi lideri au mai avut o întrevedere în februarie 2016, la Conferința pentru Securitate de la Munchen, în care au și convenit detaliile vizitei de joi. Președintele Iohannis a reiterat atunci sprijinul pentru suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Ucrainei și a subliniat importanța implementării depline a Acordurilor de la Minsk pentru soluționarea crizei, conform Administrației Prezidențiale. Nu în ultimul rând, cei doi șefi de stat s-au întreținut și într-un format mai larg, în cadrul Summitului Securității Nucleare de la Washington, 31 martie – 1 aprilie 2016.

Urmăriți și VIDEO România își consolidează sprijinul oferit Ucrainei. Klaus Iohannis îl va primi în acest an pe Petro Poroșenko pentru prima dată la București

Premergător vizitei lui Poroșenko în România, ambasadorul României la NATO a anunțat că țara noastră va intensifica cooperarea în domeniul apărării cu Ucraina și va dona echipamente militare non-letale guvernului de la Kiev. 

“În prezent, este în curs o donație de echipamente militare non-letale către guvernul Ucrainei, detaliile acestei donații făcând obiectul consultărilor între România și Ucraina”, a declarat Stelian Stoian (mai multe detalii aici).

Sprijinul României pentru Ucraina nu se oprește aici. Conform NATO, țara noastră este națiunea care asigură gestionarea susținerii venite din partea Alianței Nord-Atlantice în domeniul securității cibernetice. Astfel, ”NATO-Ukraine Cyber Defence Trust Fund” este operaționalizat prin managementul RASIROM, o companie de stat cu experiență în apărare cibernetică.

Obiectivul programului gestionat de România și prin participarea altor state (Albania, Estonia, Italia, Portugalia, Statele Unite, Turcia, Ungaria) este să sprijine Ucraina în dezvoltarea capabilităților tehnice pentru contracararea amenințările cibernetice prin înființarea unui Centru de management și monitorizare și furnizarea de programe pentru pregătirea personalului.

Relațiile România-Ucraina

Relațiile statele dintre România și Ucraina, stabilite în 1992 au cunoscut în ultimii ani o perioadă mai dificilă marcată de procesul privind delimitarea platoului continental al Insulei Șerpilor, dar și de legăturile deloc amicale dintre foștii președinți Traian Băsescu și Viktor Ianukovici, cei doi nevizitându-se în timpul mandatelor lor, potrivit Ministerului Afacerilor Externe. Cu toate acestea, România a condamnat ferm acțiunile de destabilizare a Ucrainei inițiate de Federația Rusă prin anexarea Crimeei și prin susținerea separatiștilor în estul statului ucrainean.

Totodată, raporturile dintre București și Kiev sunt importante prin prisma minorităților românești din Ucraina (151.000 persoane, potrivit MAE) dar și prin cooperarea economică. Aproximativ 1, 7 miliarde de dolari este volumul schimburilor comerciale dintre cele două state, din care 1,15 miliarde sunt exporturi românești.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

POLITICĂ

Klaus Iohannis: Discursul premierului ungar Viktor Orban este ”greșit”, ”inadmisibil” și ”regretabil”

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a reacționat în cazul discursului nepotrivit și extremist al premierului Viktor Orban susținut recent la Băile Tușnad. Șeful statului consideră acest discurs unul „eronat” și „inadmisibil” pentru un înalt demnitar european și a declarat că se „disociază clar” de ideile vehiculate.

„Este greșit, este o eroare majoră și este inadmisibil ca un înalt demintar european să vină pe scena publică cu un discurs construit pe teoria raselor. O teorie care a dus la cea mai teribilă catastrofă  a secolului 20. Este o teorie de cea mai tristă amintire posibilă și nu poate fi acceptat în niciun fel ca un demnitar european să vină cu o astfel de teorie pentru a-și motiva orice demersuri politice interne sau externe. Este la fel de regretabil că un înalt demnitar european vine cu un discurs pe scena publică cu tentă antieuropeană. Este eronat, greșit și inacceptabil oriunde s-ar afla această scenă. Faptul că această scena s-a aflat în Transilvania este o problemă pentru noi”, a declarat Klaus Iohannis în timpul unei conferințe de presă. 

De asemenea, acesta a subliniat că nu poate da lecții de politică sau oratorie în acest caz: „Nu este rolul și rostul meu să dau lecții de politică sau oratorie unui înalt demintar european, dar nu pot să nu mă disociez clar, public de ideile care au fost vehiculate acolo.”

Continue Reading

POLITICĂ

Ziua Aviației. Klaus Iohannis: Cu profesionalism, Forțele Aeriene asigură securitatea spațiului aerian al României și al celui aliat

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis miercuri, 20 iulie 2022, un mesaj cu prilejul Zilei Aviației Române și a Forțelor Aeriene pentru a-i comemora, „cu profundă recunoștință și prețuire, pe toți aviatorii care au făcut sacrificiul suprem în serviciul „aripilor românești”.

„Celor care își desfășoară în prezent activitatea în cadrul Aviației Române și al Forțelor Aeriene le revine misiunea nobilă de a continua și onora eforturile înaintașilor, într-un context de securitate complicat. Forțele Aeriene Române au parcurs un amplu proces de modernizare și consolidare, fiind astăzi o categorie de forțe omogenă, dinamică și suplă, capabilă să îndeplinească întreaga gamă de misiuni: asigurarea suveranității spațiului aerian național, participarea la exerciții și misiuni de luptă în context aliat, executarea transporturilor aeriene, inclusiv a celor cu caracter umanitar, participarea la limitarea și înlăturarea urmărilor calamităților naturale sau ale altor situații de urgență”, a mai transmis șeful statului în mesajul său, remis CaleaEuropeana.ro.

De asemenea, acesta a reamintit că traversăm o perioadă deosebit de dificilă din punct de vedere al securității regionale și euro-atlantice: „Invadarea militară a Ucrainei de către Federația Rusă a schimbat semnificativ realitatea strategică din regiunea Mării Negre. Rolul României în acest context este semnificativ. Ca stat de frontieră al NATO și al Uniunii Europene, țara noastră are misiunea de a reacționa cu rapiditate la provocările militare de securitate din regiune. Cu profesionalism și implicare totală, Forțele Aeriene, împreună cu structuri similare aliate, constituie unul dintre cele mai importante instrumente de răspuns, asigurând astfel securitatea spațiului aerian al României și al celui aliat”, a mai punctat Klaus Iohannis. 

Președintele a reamintit că se află în derulare programe de înzestrare care să permită creștereaeficienței în operațiunile militare, iar modernizarea Forțelor Aeriene va continua prin achiziționarea unui număr suplimentar de aeronave F-16, care vor „constitui o capabilitate operațională aeriană de tranziție către aeronavele F-35, de ultimă generație.”

Continue Reading

POLITICĂ

Premierul Nicolae Ciucă a discutat cu ambasadorul Japoniei în România despre construcția Magistralei de Metrou M6 Gara de Nord-Otopeni

Published

on

© Guvernul României

Prim-ministrul Nicolae Ciucă l-a primit astăzi, la Palatul Victoria, pe ambasadorul Japoniei în România, Hiroshi Ueda, prilej cu care șeful Executivului a transmis din nou condoleanțe pentru decesul tragic al fostului prim-ministru nipon Shinzo Abe, familiei, prim-ministrului Fumio Kishida și întregului popor japonez, se arată în comunicatul oficial.

Ambasadorul Ueda a mulțumit pentru căldura manifestată de către români, compasiunea și prezența în număr mare atât a personalităților, cât și a multor altor cetățeni români la reședința sa, pentru a-i aduce un ultim omagiu fostului premier japonez Shinzo Abe.

În cadrul dialogului, au fost abordate temele fundamentale ale relațiilor bilaterale.

Partea japoneză a subliniat importanța actualizării viitorului cadru de Parteneriat Strategic româno-nipon, în contextul invaziei ruse în Ucraina și având în vedere interesul direct al Japoniei pentru situația din regiune, al implicării sale în susținerea ajutorului umanitar pentru Ucraina și statele vecine, cu precădere România și Polonia.

Ambasadorul Hiroshi Ueda a menționat că Japonia este profund implicată în evoluțiile actuale de securitate și urmărește cu atenție evoluția războiului Rusiei în Ucraina, fiind interesată de consolidarea relațiilor între statele euro-atlantice.

În privința proiectelor bilaterale, au fost trecute în revistă obiective precum construcția podului de la Brăila peste Dunăre – care va fi finalizat până la sfârșitul anului – sau Magistrala de Metrou M6 Gara de Nord-Otopeni – care va fi începută cât de curând, cu management japonez. O altă temă de interes comun este legată de proiectul SMR-urilor dezvoltate în România de compania americană NuScale, ale căror reactoare de mici dimensiuni reprezintă o soluție eficientă și sigură.

Continue Reading

Facebook

U.E.46 mins ago

Polonia amenință că va bloca inițiativele UE prin exercitarea dreptului de veto, dacă nu îi vor fi deblocate fondurile din MRR

ROMÂNIA53 mins ago

Premierul Nicolae Ciucă: România este mai aproape de materializarea obiectivelor din PNRR în materie de energie verde

U.E.2 hours ago

Germania reiterează ”sprijinul ferm pentru Ucraina”: Susținem sancțiunile împotriva Rusiei, chiar dacă ”ne așteaptă luni dificile”

U.E.3 hours ago

La doi ani de la alegerea frauduloasă a lui Aleksandr Lukashenko, UE își reafirmă sprijinul pentru aspirațiile democratice ale belarușilor

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Gaza: Uniunea Europeană salută acordul dintre Israel și Jihadul Islamic Palestinian privind încetarea focului

ROMÂNIA4 hours ago

Ministrul Energiei, Virgil Popescu: Coreea de Sud este interesată să facă investiții în România în domeniul energiei nucleare

U.E.4 hours ago

Eurostat: UE a exportat servicii de 1027 mld. de euro în 2021, indicând o revenire la nivelurile anterioare pandemiei

RUSIA5 hours ago

UE demontează dezinformarea rusă cu privire la Georgia: Kremlinul urmărește să creeze o prăpastie între această țară și partenerii ei, UE și NATO

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

Comisia Europeană aprobă României un ajutor de stat de 149 de milioane de euro prin Mecanismul de redresare și reziliență pentru producția de hidrogen din surse regenerabile

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Ucraina acuză Rusia de comiterea a peste 27.000 de crime de agresiune şi de război pe teritoriul ucrainean

INTERNAȚIONAL4 days ago

Azerbaidjan a lansat operațiunea „Răzbunarea” împotriva forțelor armene din Nagorno-Karabah

ROMÂNIA5 days ago

Guvernul aprobă contractul de finanțare dintre România și BEI privind Spitalul Regional Craiova

ROMÂNIA5 days ago

România este ”peste graficul asumat în fața Comisiei Europene” privind stocurile de gaze naturale. Virgil Popescu: Există un grad de umplere de peste 59%, peste ținta pentru septembrie

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

R. Moldova dorește să reducă consumul de gaze pentru a diminua dependența de Gazprom. Vicepremierul Andrei Spînu: O alternativă o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă a dat asigurări că bugetul din 2023 va putea susține noile prevederi privind educația, iar țința de 15% pentru învățământ va fi atinsă până în 2027

U.E.1 week ago

Premierul spaniol, turneu în Balcanii de Vest: Locul acestei regiuni este în Uniunea Europeană

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis, la Săptămâna Haferland: Dialogul intercultural, sursă a prosperității. România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă, la Săptămâna Haferland: Transilvania reprezintă la nivel european un model de toleranță și de bună conviețuire interetnică

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Republica Moldova dorește ”să cumpere gaze din România”. Președinta Maia Sandu: Acest lucru este critic pentru a ne asigura că oamenii noștri nu vor îngheța la iarnă

NATO2 weeks ago

Polonia a semnat contracte de achiziții de arme din Coreea de Sud: Învăţăm lecţia din ceea ce se întâmplă în Ucraina invadată de Rusia

Team2Share

Trending